Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Trade in the USA

Het coolste beleggersnetwerk van Nederland - we hebben het over IEXTraders - herbergt inmiddels 30 fondsbeleggers-in-de-dop. De portefeuillebeheerders kiezen een speelveld en worden vervolgens afgerekend op hun performance ten opzichte van de relevante benchmark. Geloof het of niet, slechts vier portefeuilles hebben 'Aandelen VS' als beleggingsvijver gekozen.

Wellicht zijn beleggers een tikkeltje huiverig vanwege alle ellende die de States de afgelopen decennia hebben meegemaakt. Van de subprime crisis tot Occupy Wall Street, van de debt ceiling tot verzint-u-zelf maar wat. Maar de Amerikaanse aandelenmarkt is er eentje met 9 levens. En indien nodig, pakken ze gewoon nog een tiende leven erbij. En een elfde.

Stonden S&P500 en Dow Jones niet op een all time high dit jaar? We zwijgen nederig over de +100% die de AEX nog nodig heeft om zo'n soort geschiedenis te schrijven. Maar goed, slechts vier portefeuilles richten zich op de VS en - het moet gezegd worden - met prima resultaat, so far

 

  Fonds Rendement ten opzichte van de benchmark
1 US Equity Fund +10,17%
2 RJT +3,06%
3 USA Partnership +2,16%
4 US Smart Beta Fund -0,03%

 

Prima rendementen dus en dat niet met dank aan een lucky shot met een TL Dow Jones of zo, maar met echte aandelenportefeuiles en doordachte strategieën, zoals beleggen ooit bedoeld was. Het US Equity Fund heeft een portefeuille met iets meer dan 20 namen, zowel growth als value. We zien wel een stevige bias naar consumentengoederen en gezondheidszorg.

Iets minder bekende namen vinden we bij RJT - ook zo'n 20 aandelen, veel alpha bets. Geen Starbucks of Colgate-Palmolive, maar wel - we zijn nu al fan - Rocky Mountain Chocolate. Het rendement blijft iets achter op US Equity Fund, maar ook een mooie outperformance van de index. En als goud verder aantrekt, kan dat verder oplopen dankzij de huidige bleeders Goldfield en Iamgold. Wat RIM in de portefeuille doet, is ons niet helemaal duidelijk - maar goed.

US Smart Beta Fund volgt - heel hip - de smartbetafilosofie. Ook hier een kleine 20 namen in portefeuille. Mooi gespreid mandje, niks mis mee. Rendement blijft wel iets achter. Vreemde eend in de bijt is USA Partnership, dat slechts drie namen in portefeuille heeft en een flinke oorlogskas van ruim 35%.De beheerder speelt hier de financials-troefkaart uit, inzettend op het herstel in die sector. Logisch, want de Amerikanen lijken hun zaken sneller en beter op orde te krijgen dan verdeeld en lamgereguleerd Europa. Alle drie de namen hebben al een mooie plus. 

Tot slot
De Amerikafondsen presteren prima, de fondsbeheerders lichten hun strategie regelmatig toe, kortom, goed bezig. Voor alle duidelijkheid, IEXTraders draait niet alleen om absolute performance, zelfs niet sec om outperformance. Dat is wel één van de criteria, maar we kijken ook naar risicobeleid en of deelnemers zich aan de criteria houden (die u hierrrr vindt). 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter van Kleef

Auteur:

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. 2015: Aandelen gaan weer vlammen
  2. 85% underperformers blabla
  3. Polarisatie en plaatjesterroristen

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 juli 2013 17:20
    Een leuk geschreven stukje van Peter. Chapeau!

    We hebben voor de USA gekozen omdat deze markt natuurlijk de meeste mogelijkheden heeft en het meest liquide is. Tevens noteren er in de USA relatief veel bedrijven die op korte termijn zo in waarde kunnen verdubbelen, vervijfvoudigen of vertienvoudigen. Dit fenomeen kom je op de Nederlandse beurs veel minder tegen.

    Kijk maar eens naar de grafieken van Starbucks of Gilead Sciences. Zo maar een paar voorbeelden.
    finance.yahoo.com/echarts?s=SBUX+Inte...
    finance.yahoo.com/echarts?s=GILD+Inte...

    Terugkomend op onze portefeuille, profiteren we alleen maar met IAMGOLD van een verdere stijging van de goudprijs. Ons aandeel Goldfield Corp. (GV) houdt zich bezig met totaal andere werkzaamheden dan mining. Het is namelijk een technisch bedrijf dat zich bezig houdt met electrische kabels en onderhoud.

    De keuze voor BlackBerry (BBRY), het oude RIMM, is ingegeven omdat wij denken dat zij een mooie derde plaats kunnen vervullen in de smartphone markt met hun nieuwe uitvoeringen. Het bedrijf heeft een gezonde balans en is een échte turnaround play die ook wel op termijn kan worden overgenomen.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.