Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Staartrisico Shell

Vorige week kwam Peter Voser, CEO van Shell, met het verzoek om de duurzame-energiedoelstellingen van de Europese Unie voor 2020 met tien jaar uit te stellen. Het gaat om:

  • de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen met 20%
  • een toename in het aandeel hernieuwbare energie met 20%
  • een 20%-stijging in energie-efficiëntie

Om de continuïteit van Shell te waarborgen begrijpen we de lobby van de heer Voser, maar bij die continuïteit kunnen we wel een paar kanttekeningen plaatsen.

Klimaatverandering
Internationaal zijn overheden het over één punt eens als het gaat om klimaatverandering, ook de Verenigde Staten, China en India: de stijging van de mondiale temperatuur moet onder de 2 graden Celsius blijven om de schadelijke gevolgen nog enigszins in de hand te houden.

Maar ondanks alle waarschuwingen stijgt de wereldwijde CO2-uitstoot onafgebroken sinds de metingen in 1959 begonnen (met uitzondering van 2009 vanwege de crisis). De gemiddelde temperatuur is sindsdien scherp gestegen met bijna 0,8 graden Celsius.

De belangrijkste factor achter deze stijging is de toenemende verbranding van fossiele brandstoffen. Zie hier onze bezorgdheid over Shell.

Koolstofbudget
De schatting is dat we nog maximaal 565 gigaton kooldioxide in de lucht kunnen pompen om onder de 2 graden Celcius te blijven1. Dit getal maakt concreet hoeveel olie, kolen en gas we nog kunnen verbranden voordat we aan de taks zitten.

Nu komt het probleem. Volgens het Carbon Tracker Initiative2 is de hoeveelheid kooldioxide die vrijkomt als we alle bewezen olie-, kolen- en gasreserves in de wereld verbranden vijf keer groter dan volgens het koolstofbudget wenselijk is.

Bedrijven als Shell, Exxon, BP, et cetera hebben dus meer reserves dan wenselijk is uit oogpunt van klimaatbeheersing.

Afwaardering
Nadat Shell in 2004 bekendmaakte dat de bewezen oliereserves veel lager waren dan gerapporteerd daalde de koers scherp. Stel dat Shell (en alle sectorgenoten) bekend moet maken dat ze 80% van haar reserves niet kan aanspreken vanwege de gevaren voor het klimaat en de leefbaarheid op aarde.

Wat zou dat betekenen voor de koers van het aandeel Koninklijke Olie?

Staartrisico
Het bovenstaande maakt duidelijk dat een investering in de olie- en gasindustrie een stevig staartrisico kent. Uiteindelijk ontkomt de wereld er niet aan het beperkte koolstofbudget in de prijs van fossiele brandstoffen te verdisconteren.

De prijs van fossiele energie zal dan zodanig stijgen dat het niet meer kan concurreren met duurzame alternatieven. Een politieke omwenteling is echter, ondanks alle lobby’s, ook denkbaar. Met de sluiting van alle Duitse kerncentrales in 2022 hielden beleggers ook geen rekening.

Wij beleggen duurzaam, maar voor beleggers met een positie in Shell raden we aan op tijd een putje te kopen.

1. Bill McKibben in de Rolling Stone, 2 augustus 2012
2. Unburnable Carbon 2013: wasted capital and stranded assets


Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Double Dividend kan voor klanten posities aanhouden in de in deze column genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

Auteur:

Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt.

Recente artikelen van Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

  1. Indexbeleggers zijn freeriders
  2. Microfinanciering: goed voor?
  3. Indexbeleggen is niet duurzaam

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 juni 2013 14:20
    "De prijs van fossiele energie zal dan zodanig stijgen dat het niet meer kan concurreren met duurzame alternatieven."

    Shell c.s. hoeven zich nergens zorgen over te maken! Het probleem met alle alternatieve energie is dat om dit op te nemen in het net de kolen- en gas centrales dit moeten opvangen en daardoor minder effcient gaan werken. Dat KOST dus brandstof!!! Windmolens helpen Shell olie verkopen zolang energieopslag achterwege blijft.

    Lees hier hoe het zit: www.clepair.net/windgeheim.html
  2. [verwijderd] 12 juni 2013 14:31
    Vraag: Hoe hard zijn die EU-doelstellingen? En zijn het niet bedrijven als Shell, Exxon, BP die de alternatieven moeten leveren? De energievraag zal immers enorm blijven stijgen.
    Als Shell daadwerkelijk 80% van de reserves onbenut moet laten, dan zou dat toch duidelijk in de koers te merken moeten zijn. De dalingen van de laatste maanden staan hier m.i. los van. Bovendien staat de koers over 2 jaar nog altijd redelijk op niveau.
  3. [verwijderd] 12 juni 2013 15:19
    Zo lang we goedkoop energie uit de grond kunnen halen zullen we dat blijven doen, milieu be damned. Niemand gaat meer betalen dan nodig, daar is het een vrije economie voor. Oftewel, pas zodra de EU, én de VS, én India, én China extra kosten in rekening brengen voor uitstoot gaat Shell hier iets van merken. Anders verschuift de productie gewoon, en zijn aandeeltjes Frontline een beter idee ;) Ondanks de gezondheidslobby draaien McDonalds en Heineken ook nog steeds uitstekend.
  4. Humans R underrated 12 juni 2013 15:32
    Volgens mij hebben jullie the economist gekopieerd.

    2 zaken, het EU besluit dat de EU 20% minder energie moet gebruiken in 2020 is belachelijk, dogmatisch, schadelijk, onhaalbaar, moralistisch en gaat ten koste van de kwaliteit van leven vd Europese burger. Ze zullen hopelijk snel terug komen op dit irrationale besluit.
    Ten tweede, er zijn veel scenarios te bedenken waarbij we onze fossiele brandstoffen gebruiken en de temperatuur niet met 2 graden stijgt, koolstof afvangen, opslaan, en de aarde koelen met sulfuroxide of wolkvorming, zijn enkele. Emissierechten zijn trouwens spectaculair aan t dalen, en zijn vrijwel waardeloos geworden. Het scenario van een immer stijgende fossiele energie prijs is hol, en is historisch ongegrond, en lijkt meer wishful thinking te zijn dan realiteit.
  5. [verwijderd] 12 juni 2013 16:07

    1. Over dat Co2 effect op het klimaat wordt ook her en der anders gedacht.Klimaat heeft zich altijd gewijzigd en zal dat blijven doen.
    Beetje warmer hier mag het van mij best worden.

    2. Bedreiging voor Shell is een echt fikse boete vanwege kartelafspraken, maar dat noemen de auteurs niet.

    3. Andere bedreiging is de volkomen doorgedraaide milieulobby met schijnargumenten en hun meer religieuze dan feitelijk logische inslag,
    die terug willen naar het verleden.

    4. Is er iets echt interessant op alternatief energiegebied dan heeft Shell de miljarden klaarliggen om dat over te nemen.

    Overigens ben ik van mening dat verantwoord vermogensbeheer een zaak is van het realiseren van rendement in bedrijven die gewoon binnen de door de politiek gestelde grenzen werken. Aan GroenLinksachtige vermogensadviseurs en trouwens adviseurs in het algemeen heb ik geen behoefte. Waarom moeten zij voor mij uitmaken dat bijvoorbeeld wapenproduktie niet mag? Moeten de Nederlandse militairen soms met een klapperpistooltje in het bloedgevaarlijke Afghanistan aan de slag of mogen ze alleen Franse, Britse, Amerikaanse pistolen?

    Groet, Jonas
  6. hajo 12 juni 2013 17:48
    Beetje dom om op dit niveau putopties Shell te kopen
    Immers , daar betaal je heel er veel voor , niet intrinsiek, maar omdat er 5,5% dividend in is verdisconteerd
    Je kunt ze beter schrijven heren!!!!en voor de laatste dividend betaling uitstappen
    Weinig kennis van opties bij de auteurd,dat is duidelijk
  7. geobeo 12 juni 2013 18:58
    "Koolstofbudget
    De schatting is dat we nog maximaal 565 gigaton kooldioxide in de lucht kunnen pompen om onder de 2 graden Celcius te blijven1. Dit getal maakt concreet hoeveel olie, kolen en gas we nog kunnen verbranden voordat we aan de taks zitten."

    Waarbij langere klimaat cycli (lees: ijstijden) compleet genegeerd worden.
  8. [verwijderd] 12 juni 2013 20:30
    quote:

    hajo schreef op 12 juni 2013 17:48:

    Beetje dom om op dit niveau putopties Shell te kopen
    Immers , daar betaal je heel er veel voor , niet intrinsiek, maar omdat er 5,5% dividend in is verdisconteerd
    Je kunt ze beter schrijven heren!!!!en voor de laatste dividend betaling uitstappen
    Weinig kennis van opties bij de auteurd,dat is duidelijk
    Wat wil je nu precies zeggen?
    Dividend zit natuurlijk wel in de opties geprijsd. Dan heeft het toch weinig zin om het net voor de betaling te verkopen?
  9. @iPlof 12 juni 2013 22:31
    "De prijs van fossiele energie zal dan zodanig stijgen dat het niet meer kan concurreren met duurzame alternatieven."

    Ja hoor dat duurt nog wel minstens een halve eeuw voordat al het vervoer uberhaupt is overgeschakeld, als het al kan, denk aan vliegverkeer, schepen etc..

    Verder een uitermate slap artikel.

    Energie blijft een prima commodity, shell is een topper hierin en goedkoop. Screaming buy dus.
  10. DirkDeNeu 13 juni 2013 01:09
    Nou nou, volgens mij wordt er in Europa nu steeds op grotere schaal kool verbrand. Hoezo CO2 uitstoot? Het zijn niet de multinationals, maar het is de europeesche unie die dit in de hand werkt. Gas centrales worden gesloten terwijl de goedkope steenkool met bakken tegelijk uit de USA wordt geimporteerd. De steenkool wordt gedumpt door de shale gas boom in USA. Wereldwijde reserves groeien nog steds, ik zie voor de olieboeren een potentieel probleem als de alternatieven verder ontwikkelen, namelijk dat hun reserves in waarde afnemen

    Hte enig risico wat de
  11. hajo 13 juni 2013 11:02
    Christopher,
    Ik schrijf c en p opties RD en laat in de tijd de premie er rustig uitlopen
    Pas indien opvragen waarschijnlijk is sluit ik de positie
    In de regel is dat vlak voor het kwartaaldividend,voorafgaand aan de expiratie
    Deze strategie is winstgevend zonder grote investering
    Vaak gebruik ik lange ITM calls 2017 als onderpand voor de callposities
    Aandelen RD verkopen is natuurlijk onzin van deze auteurs
    Ze zouden bijv gedekte calls kunnen schrijven op jaarbasis en zo het rendemend richting 10 % kunnen brengen
    Overigens zullen er altijd beleggers mogen blijven die niet in RD willen beleggen, bedenk dat fossiele brandstoffen nog zeer vele decennia nodig zullen zijn
  12. [verwijderd] 13 juni 2013 17:44

    Hajo, zo pak je toch dat dividend niet? Kan of wil je met een voorbeeld uitgaande van de huidige koers het wat concreter maken?

    Mogelijk begrijp ik het dan beter. Zelf heb ik Shell nu even omgewisseld voor andere aandelen en deed ik eigenlijk niet meer dan af en toe een call erboven schrijven.

    Groet, Jonas
  13. forum rang 5 Koffiezondersuiker 13 juni 2013 19:12
    hier zitten wel goede Shell-kenners tussen, maar ik vind dat de auteurs van dit stuk een punt hebben.

    Shell zit muurvast in mijn optiek.
    Wat ik bij Shell bemerk is een slecht kostenmanagement.
    Dit zorgt ervoor dat het bedrijf nauwelijks haar investeringen goed rendabel kan maken.
    De enorme wisselingen in kwartaalresultaten is de oorzaak vh achterblijven van de koers van RD. Kijk eens naar Exxon en Chevron.
    Veel beter..

    Dan mag het dividend van 5.5% gestolen worden!
  14. hajo 13 juni 2013 19:19
    Jonas, als je aandelen niet heb maar ipv de aandelen de lange calls krijg je natuurlijk geen dividend
    De investering voor bijv 1000rd is pak weg 25k maar oor 10 lange calls 2017 strike 20 slechts 5k
    Echter bij stijging rd gaat de call volledig mee omhoog
    Stel rd is 30 dan 5k winst op30k is 20%
    Maar de 10 calls van 5k zijn dan 10k oftewel 100% winst met kleinere investering
    Enfin je kunt er dus ook op schrijven en wel gedekt door de opties
    Het voert te ver dit allemaal uit te leggen
  15. hajo 13 juni 2013 19:25
    Wacht maar af Sander
    RD zal niet uitperformen maar is ideaal om gedekte opties te schrijven
    Stel je hebt 1000 RD
    1. Dividend bedraagt € 1400.
    2 12 maal per jaar een OTM maandoptie schriven die minimaal €100 pm opbrengt is € 1200
    Totaal dus €2600 per jaar wat ruim 10% is
    Enfin kom daar tegenwoordig maar eens om
  16. [verwijderd] 13 juni 2013 20:41
    quote:

    Hmm schreef op 13 juni 2013 19:47:

    [...]

    En dat komt tot uitdrukking in het dividend dat goed steeg van Exxon Mobile:

    www.nasdaq.com/symbol/xom/dividend-hi...
    Als bij hun (Exxon Mobile) dividend $0,63/kwartaal blijft op een huidige koers van
    $90 heb je een div rendement van 2,8%.

    Bij Shell krijg je dit jaar $1,80 over een huidge koers van $33, dus een div rendement van 5,45%.

    Shell is dus beter (voor mij).
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.