Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Galapagos AEX:GLPG.NL, BE0003818359

Laatste koers (eur) Verschil Volume
26,260   +0,120   (+0,46%) Dagrange 26,040 - 26,420 10.969   Gem. (3M) 94K

Galapagos 2015: de inhoudelijke discussie

3.351 Posts
Pagina: «« 1 ... 72 73 74 75 76 ... 168 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 december 2015 18:30
    Volgens het commentaar van Jake King van Forbes is dit niet de deal voor Gilead waar beleggers op zaten te wachten, maar heeft Galapagos hier toch echt een mooie deal gesloten.

    For a midstage asset, Galapogos is getting a pretty good deal, collecting a 20% royalty on future filgotinib sales at the lowest tier of their commercial agreement.


    www.forbes.com/sites/jakeking/2015/12...

  2. aossa 17 december 2015 19:13
    FierceBiotech on Deal

    Gilead steps in to replace AbbVie with $2B Galapagos collaboration
    December 17, 2015 | By John Carroll
    www.fiercebiotech.com/story/gilead-st...

    Less than three months after AbbVie ($ABBV) turned its back on Galapagos and a $1.4 billion deal for the late-stage autoimmune drug filgotinib, Gilead Sciences ($GILD) has stepped in with $725 million in cash and up to $1.35 billion in milestones to take its place in the partnership.

    AbbVie ultimately decided to go its own way with an in-house JAK1 inhibitor--ABT-494--to tamp down inflammation from rheumatoid arthritis and other diseases. But a week ago Galapagos bounced back with positive data from their Phase II study of filgotinib, which pointed the biotech straight into a Phase III pivotal program--and into Gilead's welcoming arms.

    Gilead, which has been expected to pull off one or more biotech deals to fatten its pipeline, is paying Galapagos $300 million for the licensing fee and buying $425 million of the biotech's shares--15% of the stock--at a 20% premium. In addition to the milestones, Gilead is committed to giving Galapagos a 20%-plus royalty stream on sales and will split profits in co-promotion countries, if Galapagos picks up the option. Those countries are the U.K., Germany, France, Italy, Spain, Belgium, the Netherlands and Luxembourg.

    Gilead's deal with Galapagos marks the latest in a series of big licensing pacts and M&A deals in biotech, where valuations have finally cooled after three yearfs of red hot growth. And Gilead has the cash for this and more. The big biotech has been reaping a megablockbuster harvest from its hep C drugs, which left many analysts looking for a new set of deals and buyouts to beef up its R&D efforts. The company has also profited handsomely from HIV.

    Gilead doesn't do a lot of deals, but when the deal team makes a move they tend to make a big splash.

    In this case, Gilead was convinced to move after the Belgian biotech reported that filgotinib had hit the primary endpoint in a Phase II study, significantly reducing symptoms of Crohn's disease. Investigators tracked the drug's impact on the Crohn's Disease Activity Index, or CDAI, seeing evidence of clinical remission with reductions of 150 or more on the score. The drug also scored well on a quality of life assessment.

    But Gilead will likely face intense competition if it makes it to the market with this drug.

    "While there remain questions on filgotinib (dosing schedule / pre-clinical signal on male reproductive toxicity), the (deal) signals both the commercial potential of the oral JAK segment, as well as increased competitive intensity with Lilly (baricitinib), AbbVie (ABT-494), and Gilead (filgotinib) now expected to compete with Pfizer's Xeljanz," noted Barclays' Geoff Meacham.

    "This partnership represents an opportunity to add complementary clinical programs to our growing inflammation research and development efforts," said Norbert Bischofberger, Gilead's executive vice president of R&D and chief scientific officer. "We look forward to working with Galapagos to advance this program forward as quickly as possible."


    www.fiercebiotech.com/story/gilead-st...
  3. forum rang 10 voda 17 december 2015 19:44
    Galapagos, wie is de volgende?

    Door Marcel Wijma op 17 dec 2015 om 15:50 | Views: 2.000 |

    Galapagos geeft sceptici het nakijken. Op de valreep van het jaar heeft het bedrijf dan alsnog een nieuw partnership in de wacht gesleept op zijn belangrijkste product in de pijplijn: filgotinib tegen reuma en andere onstekingsaandoeningen. De vandaag aangekondigde deal met de Amerikaanse biotechreus Gilead overtreft de vorige deal met AbbVie in verschillende opzichten.

    Galapagos kan een upfront betaling tegemoet zien van in totaal 725 miljoen dollar en toekomstige milestone betalingen van nog eens 1,35 miljard dollar. Ook krijgt de onderneming recht op royaltybetalingen van minimaal 20% op de verkopen van filgotinib in gebieden buiten de Benelux, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italie en Spanje.

    In de genoemde landen, zeg maar voor het gemak Europa, zal Galapagos de winst 50/50 delen met Gilead. Zoals ik in mijn column van 29 september schreef, zou een nieuwe deal inderdaad beter moeten zijn dan die van AbbVie. En daar is Galapagos ruimschoots in geslaagd. Zelfs de omvang van partner Gilead doet het al enorme AbbVie verbleken.

    deal Galapago Gilead

    Wie is de volgende?

    Gilead wordt met een aandelenbelang van 15% tevens in een klap met afstand de grootste aandeelhouder in Galapagos. Gilead heeft wel programmas in immunolgie maar die zijn voor het grootste deel nog in fase I. AbbVie bleek het programma van Galapagos te hebben vertraagd ten faveure van haar eigen programma’s in reuma. Met Gilead loopt Galapagos dat risico niet.

    In tegendeel, Galapagos zal in immunologie een kennisvoorsprong hebben en daarbij waarschijnlijk ook een leidende rol in de samenwerking met Gilead vervullen. De verwachting is dan ook dat filgotinib nu snel met fase III kan beginnen. Met een kaspositie na deze deal van 1,1 miljard dollar heeft Galapagos ruimschoots de middelen om zowel filgotinib alsook de rest van haar pijplijn verder door te ontwikkelen.

    Met een beurswaarde van 2.3 miljard is de kas goed voor bijna de helft van de waarde. Ik denk dus ook dat er zeker meer in het vat zit voor de koers van Galapagos. Een koers van 100 euro binnen twaalf maanden moet haalbaar zijn.

    Tenslotte laat deze deal opnieuw zien dat de vaderlandse biotechsector international zeker een woordje meespreekt en er keer op keer in slaagt om miljardendeals te sluiten met de grote farma en biotech bedrijven uit de Verenigde Staten. Zie hieronder een treffend overzicht.

    De vraag is wie de volgende gelukkige zal zijn. Beurskandidaat Merus misschien? Wordt het toch nog een leuke kerst! Fijne feestdagen iedereen.

    Deals in biotech tussen NL en de VS

    overnamekandidaten biotechnologie

    Voor staatjes etc. zie link:

    www.iex.nl/Column/169760/Galapagos-wi...
  4. aossa 17 december 2015 21:29
    'Galapagos is een rolmodel geworden'

    De biotechdeal tussen Galapagos en het Amerikaanse Gilead is de strafste ooit in de Belgische sector. 'We zijn een rolmodel geworden, zoals Gilead een inspiratie is geweest voor velen.'

    Donderdagochtend 6 uur 45. Na een lange nacht met punten en komma’s, zet Onno Van De Stolpe (CEO van Galapagos GLPG -1,54% ) aan de keukentafel zijn handtekening onder het akkoord met Gilead GILD -0,45% . De deal met het Amerikaanse farmabedrijf is zonder twijfel de strafste ooit voor een Belgisch biotechbedrijf.

    Nochtans hingen er in september nog donkere wolken boven Galapagos. Toen haakte AbbVie na drie jaar plots af als partner voor filgotinib, het reumamedicijn dat in de Mechelse labo’s van Galapagos werd ontdekt. Verbijstering alom. Beleggers haakten massaal af. Maar Van De Stolpe was niet uit zijn lood geslagen. ‘Hier alleen maar lachende gezichten’, zei hij. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we met een ander farmabedrijf een betere deal kunnen sluiten.’ De deal met Gilead bewijst dat het geen grootspraak was.

    Waarom koos u voor Gilead?


    Van De Stolpe: ‘De financiële voorwaarden zijn mooi. En kijk, AbbVie had een eigen reumamedicijn, gelijkaardig met het onze, in ontwikkeling. Twee medicijnen in één hand, had vroeg of laat problemen opgeleverd. Dat ligt nu anders. Filgotinib biedt Gilead de kans om snel groot te worden in de wereld van onstekingsziektes zoals reuma. Filgotinib is daarin het vlaggenschip, het boegbeeld. Gilead zal er alles aan doen om daar een succes van te maken.

    Maar Gilead heeft geen ervaring in de reumawereld. Dat is toch een serieus nadeel tegenover AbbVie bijvoorbeeld dat met Humira (reuma) het best verkopende medicijn ter wereld heeft.

    Van De Stolpe: Dat realiseren we ons. Maar kijk wat het bedrijf al gerealiseerd heeft. Het bestaat pas sinds de jaren tachtig en behoort nu al tot de toptien in de farmawereld, dankzij grote successen met middelen tegen HIV en hepatitis C dat ze ook van nul hebben opgebouwd.

    Wanneer komt filgotinib op de markt en hoe schat u de potentiële verkopen in?

    Van De Stolpe: We mikken op een lancering in 2019, zowel voor de behandeling van reuma als voor de ziekte van Crohn. Analisten verwachten dat de omzet op de piek 2,5 à 5 miljard dollar zal bereiken.

    Filgotinib moet zich nu nog eens bewijzen in een laatste, grote patiëntenproef. Hebt u schrik dat het nog foutloopt?

    Van De Stolpe: ‘Dat kan altijd natuurlijk, maar we hebben nu al 900 patiëntenjaren behandeling achter de rug. Daaruit blijkt duidelijk dat het medicijn goed werkt. En de kans is enorm klein dat er nu nog nieuwe bijwerkingen opduiken.

    Dankzij de deal hebt u binnenkort 1 miljard euro cash op de rekening staan. Een luxe.

    Van De Stolpe: Er zijn er niet veel die dat kunnen zeggen. Dat geeft vrijheid, om eventueel overnames te doen en om de zoektocht naar nieuwe medicijnen te versnellen. We werken bijvoorbeeld ook aan een behandeling van de taaislijmziekte. En vergeet niet dat we gaan kijken of filgotinib ook helpt voor een vijftal andere ziekte. We gaan zelf 20 procent van die onderzoekskosten dragen. Een deel van dat miljard – meer dan 100 miljoen euro – is daarvoor bestemd. We zijn daarom extra mensen aan het aanwerven in Leiden, en in Mechelen hebben we nog 30 openstaande vacatures. We staan te springen voor ervaren mensen.

    Uw doel om het grootste biotechbedrijf van Europa te bouwen, komt dichterbij.

    Van De Stolpe: 'We behoren tot de top, maar er zijn nog grotere. We hebben nog altijd iets om naartoe te werken. Ik denk dat Galapagos een rolmodel geworden is voor de biotechsector in de Benelux, net zoals Gilead in de VS een inspiratie is geweest voor tal van andere bedrijven. Bedrijven in Europa worden veelal te snel verkocht, op een moment dat het grote succes nog moet komen. Ik hoop dat wij het tegendeel bewijzen.

    Gilead pompt 425 miljoen dollar in Galapagos en krijgt daarvoor een belang van 15 procent. De volgende stap is een overnamebod door Gilead?

    Van De Stolpe: We hebben een standstill afgesproken. Gilead mag zijn belang tijdens een bepaalde periode niet boven een bepaald percentage optrekken. En ik blijf bewust vaag. Maar als die periode afgelopen is, is een overnamebod niet ondenkbaar gelet op de hoge royalties die ze ons moeten betalen. Wij moeten er dan maar voor zorgen dat Galapagos zo groot wordt, dat het lastig wordt ons over te nemen.

    Bron: De Tijd
  5. Spreidstand 17 december 2015 21:38
    'Galapagos heeft nu een veel betere deal afgesloten'

    Bron: FD
    Thieu Vaessen
    Vandaag, 16:23
    Update: vandaag, 17:40

    Onno van de Stolpe, topman van Galapagos (HH)
    Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos heeft een nieuwe partner gevonden om zijn reumamedicijn filgotinib verder te ontwikkelen. In augustus haakte AbbVie af. De nieuwe partner heet Gilead. Vijf vragen aan topman Onno van de Stolpe.

    Sommige mensen dachten dat u blufte toen u zei dat Galapagos nog voor de jaarwisseling waarschijnlijk een nieuwe en betere deal kon sluiten?

    ‘Het gebeurt wel vaker dat mensen denken dat ik bluf. Maar we wisten heel goed hoe groot de belangstelling was om filgotinib samen met ons verder te ontwikkelen. Ik wilde graag een nieuwe deal voor het einde van het jaar. Zodat we de input van onze nieuwe partner konden meenemen bij het indienen van het volgende onderzoeksvoorstel aan de Amerikaanse FDA.’

    Waarom koos u voor Gilead?

    ‘De financiële afspraken zijn heel gunstig, aanzienlijk beter dan de afspraken met AbbVie. En Gilead is een ongelooflijk succesvol farmabedrijf, waar de biotechsfeer nog aanwezig is. Met hun medicijn tegen hepatitis-C hebben ze laten zien dat ze heel goed zijn in het snel ontwikkelen van een nieuw middel en dat ook snel naar de markt kunnen brengen.’

    ‘Voor ons is ook heel belangrijk dat we filgotinib straks kunnen co-promoten in Europa. We worden dan zelf mede verantwoordelijk voor de verkoop en kunnen meeliften op de marketingexpertise van Gilead. Op die manier kunnen we ons ontwikkelen tot een farmabedrijf.’

    Gilead heeft geen beste reputatie. Het bedrijf is veelvuldig bekritiseerd omdat zijn hepatitismedicijn veel te duur zou zijn.

    ‘Die prijsdiscussie vind ik lastig. Daar ben ik ook niet goed in ingevoerd. Maar als filgotinib wordt goedgekeurd, zal het moeten concurreren met andere middelen voor de behandeling van reuma en de ziekte van Crohn. Dat is een andere situatie dan bij hepatitis-C, waarvoor een tijdlang maar één middel beschikbaar was.’

    Gilead koopt een groot pakket aandelen Galapagos op een prijs van €58, een premie van twintig procent op de beurskoers. Is dat niet wat weinig?

    ‘Die premies zitten vaak ergens tussen de 15% en 30%, dus 20% zit inderdaad aan de onderkant. We zijn hierop uitgekomen. Daardoor zijn andere voorwaarden wel gunstiger, zoals de hogere ‘upfront-betaling’ van $300 mln die Gilead doet. Voor aandeelhouders betekent deze deal inderdaad een verwatering van hun belang. Maar laten we wel zijn, met €58 staat de koers bijna op het hoogste punt ooit.’

    Ziet u nog risico’s?

    ‘We lopen het gevaar dat Gilead op enig moment heel Galapagos wil overnemen, zeker met de hoge royalty die we hebben bedongen. Voor het moment zijn we een stand-still overeengekomen: Gilead mag zijn belang niet opvoeren tot boven de 15%. Maar op langere termijn moeten we zien Galapagos zo te ontwikkelen, zo groot te worden dat we geen aantrekkelijk doelwit meer zijn.'
  6. Spreidstand 17 december 2015 21:39
    Galapagos slaat terug met deal die verwachtingen overtreft

    bron: FD
    Thieu Vaessen
    Vandaag, 07:29
    Update: vandaag, 18:21
    Galapagos heeft op ijzersterke wijze revanche genomen op de miskleun van afgelopen september, toen het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf in de steek werd gelaten door AbbVie. Galapagos presenteerde donderdag een nieuwe partner: Gilead, een voormalig biotechbedrijf dat in korte tijd is uitgegroeid tot een van de tien grootste farmaconcerns ter wereld. De twee bedrijven gaan nu samen het veelbelovende reumamedicijn Filgotinib verder ontwikkelen.

    Bij de opening van de beurs schoot het aandeel Galapagos met €6 omhoog tot een koers die even boven de €60 uitkwam. In de loop van donderdag liep de winst terug – tot verbazing van analisten die veronderstelden dat veel beleggers hun winst wilden nemen. Het aandeel sloot uiteindelijk zelfs met een klein verlies van 1,5% procent op €51,79.

    Galapagos heeft bij Gilead aanzienlijk betere voorwaarden weten te bedingen dan eerder was gelukt bij AbbVie. Analisten spreken van een ‘geweldige’ deal, die de verwachtingen overstijgt. Ze wijzen er op dat Galapagos na een succesvolle introductie van filgotinib een ruime royalty ontvangt, die begint met 20% van de omzet. De inmiddels achterhaalde deal met AbbVie voorzag in een aanzienlijk lagere royalty.

    AbbVie haakte in september af, omdat het farmaconcern meer vertrouwen had in de toekomst van zijn eigen reumamedicijn. Daarop schoot de koers van Galapagos omlaag, tot onder de €40. Topman Onno van de Stolpe zag het vertrek van AbbVie echter als een kans. De belangstelling voor Filgotinib was volgens hem zo groot dat hij verwachtte nog voor de jaarwisseling een nieuw en beter samenwerkingsverband te kunnen afsluiten. Dat optimisme bleek donderdag gerechtvaardigd.

    Op korte termijn investeert Gilead €725 mln in Galapagos. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf kan daarnaast nog $1,35 mrd aan zogeheten mijlpaalbetalingen tegemoet zien. Gilead betaalt dat bedrag in fases naarmate de marktintroductie van Filgotinib dichterbij komt.

    Gilead is bekend van zijn aidsmedicijnen en zit zeer ruim bij kas, vooral door zijn succesvolle en peperdure geneesmiddelen voor de behandeling van hepatitis-C. Van de $725 mln die het Amerikaanse concern in de samenwerking steekt, bestaat $300 mln uit een zogenoemde 'upfront licentievergoeding'. Met de overige $425 mln verwerft Gilead een aandelenbelang van 15% in Galapagos.

    Voor zijn aandelen betaalt Gilead €58 per stuk, wat neerkomt op een premie van 20% op de gemiddelde koers van de afgelopen vier weken. Van de Stolpe erkende donderdag dat de premie niet erg hoog is – 15% tot 30% is volgens hem gebruikelijk. Maar in ruil voor een relatief lage premie zou Galapagos op andere punten een betere deal hebben kunnen sluiten. Ondanks de verwatering die optreedt, hebben bestaande aandeelhouders volgens de Galapagos-topman weinig reden tot klagen. Het aandeel noteerde begin dit jaar nog rond de €15.

    Van de Stolpe zei met name tevreden te zijn omdat Galapagos een belangrijk aandeel krijgt in de verkoop van filgotinib in Europa, zodra het middel is goedgekeurd. De twee bedrijven gaan het geneesmiddel in Europa co-promoten, waardoor Galapagos recht heeft op vijftig procent van de winst. De ambitie van Van de Stolpe is Galapagos uit te bouwen tot een farmabedrijf, dat niet alleen nieuwe middelen ontwikkelt maar ook zelf medicijnen verkoopt.

    Analist Marcel Wijma van Van Leeuwenhoeck Research toonde zich donderdag verbaasd over het koersverlies voor Galapagos aan het einde van de dag. Hij wees erop dat Galapagos dankzij de nieuwe samenwerking over een sterke kaspositie beschikt van ruim $1 mrd, bijna de helft van de beurswaarde van het bedrijf. Hij voorziet dat Gilead op termijn zal overwegen heel Galapagos over te nemen.
  7. harrysnel 18 december 2015 09:07
    Wellicht heb ik het gemist omdat het "koersdraadje" zo moeilijk leesbaar is vanwege het grote aantal berichten maar heb nog weinig/niets inhoudelijks gelezen over de webcast van gister. Het koersdraadje staat vooral vol ongeloof over de koersontwikkeling en verder het gebruikelijke kinderachtige gekibbel.

    Eerste plaats: als een bedrijf nieuwe aandelen plaatst bij een strategische partij dan blijft de koers in mijn ervaring meestal onder die uitgifteprijs. Ook als er een premie van x% betaald is. Maxen maakte eerder terecht de vergelijking met Crucell.Toen J&J daar een 18% belang nam betaalde het >E20 voor die aandelen. De koers van Crucell begon met een grote stijging om later die dag E16 te noteren. Verwatering speelt mee, de overige voorwaarden van de deal, afnemende kans op overname.... UniQure heeft rond de $35 en $30 aandelen met premie geplaatst bij BMS. Koers is nu rond $17. Koersverloop van gister dus helemaal niet ongebruikelijk maar juist zoals je meestal ziet in dit soort gevallen.

    De deal heeft (zoals altijd) positieve en negatieve aspecten. Omdat de koers uiteindelijk negatief sloot is het zinvol om de daling proberen te begrijpen. Zelf heb ik de helft van mijn positie afgebouwd bij opening gisteren. Hier wat punten om mogelijk de verkopers te snappen:

    - overname op korte termijn is van de baan.
    - de partner heeft geen ervaring in RA en dus geen infrastructuur (reumatologen die het middel moeten gaan voorschrijven, onderzoekers met ervaring op dit gebied ivm trials etc).
    - de grote spelers in RA zonder Jak zien kennelijk weinig gevaar voor hun eigen positie (J&J, Amgen) dus verwachten niet dat jaki inhibitie bedreigend is voor hun huidige blockbusters (tnf- inhibitors).
    - de "logische partner" J&J is eerder al gestopt met andere onderzoeken samen met Galapagos en nu definitief afgehaakt. Wat doen zij met de aandelen.
    - relatie met Abbvie lijkt verder onder druk te komen als ik luister naar de webcast.
    - Galapagos betaalt mee aan de fase 3 onderzoeken.
    - webcast kwam aarzelend op mij over. Vermoeid, ongeïnspireerd en zeker geen hosanna stemming.
    - Galapagos uitte de verwachting dat de deal met belastingdienst opnieuw gemaakt kan worden. Bracht het niet als zekerheid.
    - Onno begon wederom over leading european biotech. Daar knap ik iedere keer weer ongelooflijk op af omdat ik het gevoel krijg dat Onno iets wil bewijzen. Dat hij zich "minderwaardig" voelt en voor vol wil worden aangezien. Dat is niet nodig, Galapagos is nu al mooi bedrijf.
    - dat perse willen opzetten van een eigen verkoopapparaat. Het altijd al naar de markt hebben willen brengen van een middel van ontdekking naar patiënt. Een deel van de aandeelhouders denkt: verkoop de tent voor E100 dan pakken we dat nu ipv zelfstandig doorgaan.

    Ik begrijp de daling van gisteren. Natuurlijk zijn er ook positieve punten: Gilead is nieuwe speler in RA geworden en wil graag, de haast die Galapagos heeft gemaakt om de deal rond te breien zou kunnen wijzen op vijandige overname etc.
  8. Mr Greenspan 18 december 2015 11:38
    quote:

    harrysnel schreef op 18 december 2015 09:07:

    Wellicht heb ik het gemist omdat het "koersdraadje" zo moeilijk leesbaar is vanwege het grote aantal berichten maar heb nog weinig/niets inhoudelijks gelezen over de webcast van gister. Het koersdraadje staat vooral vol ongeloof over de koersontwikkeling en verder het gebruikelijke kinderachtige gekibbel.

    Eerste plaats: als een bedrijf nieuwe aandelen plaatst bij een strategische partij dan blijft de koers in mijn ervaring meestal onder die uitgifteprijs. Ook als er een premie van x% betaald is. Maxen maakte eerder terecht de vergelijking met Crucell.Toen J&J daar een 18% belang nam betaalde het >E20 voor die aandelen. De koers van Crucell begon met een grote stijging om later die dag E16 te noteren. Verwatering speelt mee, de overige voorwaarden van de deal, afnemende kans op overname.... UniQure heeft rond de $35 en $30 aandelen met premie geplaatst bij BMS. Koers is nu rond $17. Koersverloop van gister dus helemaal niet ongebruikelijk maar juist zoals je meestal ziet in dit soort gevallen.

    De deal heeft (zoals altijd) positieve en negatieve aspecten. Omdat de koers uiteindelijk negatief sloot is het zinvol om de daling proberen te begrijpen. Zelf heb ik de helft van mijn positie afgebouwd bij opening gisteren. Hier wat punten om mogelijk de verkopers te snappen:

    - overname op korte termijn is van de baan.
    - de partner heeft geen ervaring in RA en dus geen infrastructuur (reumatologen die het middel moeten gaan voorschrijven, onderzoekers met ervaring op dit gebied ivm trials etc).
    - de grote spelers in RA zonder Jak zien kennelijk weinig gevaar voor hun eigen positie (J&J, Amgen) dus verwachten niet dat jaki inhibitie bedreigend is voor hun huidige blockbusters (tnf- inhibitors).
    - de "logische partner" J&J is eerder al gestopt met andere onderzoeken samen met Galapagos en nu definitief afgehaakt. Wat doen zij met de aandelen.
    - relatie met Abbvie lijkt verder onder druk te komen als ik luister naar de webcast.
    - Galapagos betaalt mee aan de fase 3 onderzoeken.
    - webcast kwam aarzelend op mij over. Vermoeid, ongeïnspireerd en zeker geen hosanna stemming.
    - Galapagos uitte de verwachting dat de deal met belastingdienst opnieuw gemaakt kan worden. Bracht het niet als zekerheid.
    - Onno begon wederom over leading european biotech. Daar knap ik iedere keer weer ongelooflijk op af omdat ik het gevoel krijg dat Onno iets wil bewijzen. Dat hij zich "minderwaardig" voelt en voor vol wil worden aangezien. Dat is niet nodig, Galapagos is nu al mooi bedrijf.
    - dat perse willen opzetten van een eigen verkoopapparaat. Het altijd al naar de markt hebben willen brengen van een middel van ontdekking naar patiënt. Een deel van de aandeelhouders denkt: verkoop de tent voor E100 dan pakken we dat nu ipv zelfstandig doorgaan.

    Ik begrijp de daling van gisteren. Natuurlijk zijn er ook positieve punten: Gilead is nieuwe speler in RA geworden en wil graag, de haast die Galapagos heeft gemaakt om de deal rond te breien zou kunnen wijzen op vijandige overname etc.

    Mooie trade heb je dan gemaakt door bij opening te verkopen.
    Op het andere draadje was inderdaad meer verbazing over het koersverloop en allerlei speculatie maar dat kan van alles zijn.

    Toch was er een positieve reactie toen bleek dat Abbvie en J&J een belang hadden genomen bij de emissie, maar ja dat was een apart geval.
    - de overname op korte termijn was toch al van de baan, want die kon nooit afgerond worden voordat de Filgotinib-deal rond was (een vijandige overname was sowieso dus niet mogelijk en vd Stolpe heeft nu wel redelijk bewezen niet overgenomen te willen worden).
    - de grote jongens zoals J&J waren duidelijk wel geïnteresseerd maar vd Stolpe ging steeds meer eisen stellen en had daarnaast de voorkeur voor Gilead dus het is niet te zeggen dat ze geen bedreiging zien in Filgotinib.
    -J&J heeft ook mee gedaan aan de emissie toen iedereen er nog van uit ging dat Abbvie de licentie zou nemen dus in die zin is er niet heel veel veranderd toch?
    De vraag is of J&J veel opwaarts potentieel ziet in het aandeel en of ze het geld hard nodig hebben.
    -De minder uitbundige reactie van vd Stolpe werd op het andere draadje ook al opgemerkt, maar ik denk dat vd Stolpe wel zijn zin heeft aangezien zijn extra eisen die hij later stelde ook nog zijn ingewilligd, maar goede kans dat die man meer als een etmaal wakker was en doodmoe.
    -Van mij hoeft hij ook niet steeds te herhalen dat Galapagos een European leading biotech company moet worden. Daarmee jaag je andere concurrenten alleen maar mee in het harnas, naar mijn mening.
    -De deal met de belastingdienst had ik in oktober ook al eens ter sprake gebracht. Uit het pb over de deal met Abbvie kon wel al afgeleid worden dat het percentage op die specifieke deal betrekking had, dus was het bij het opzeggen van de deal door Abbvie al onduidelijk of de deal met de belastingdienst nog van kracht was bij een andere nieuwe partner (in Belgie hebben ze ook harder geld nodig volgens mij)
    -Het opzetten van een eigen verkoopapparaat is denk ik slecht voor de korte termijn beleggers en goed voor de lange termijn beleggers, het brengt wel wat meer risico met zich mee en Galapagos zal wat minder aantrekkelijk worden om te worden overgenomen.
    Er zijn ook genoeg voordelen aan de deal, de komende weken zal wel blijken wat de markt er van vind.
    Ga je nog naar de nieuwjaarsborrel (nu je wel aandeelhouder bent)?
  9. harrysnel 18 december 2015 12:26
    Mr. Greenspan, ik ben het 100% eens met wat je schrijft. Terechte opmerking ook over de deelname van J&J aan de emissie. Al zal J&J ook gezien hebben dat Abbvie steeds meer vaart aan het maken was met de eigen Jak1 Abt-494 en er grotere kans bestond dat ze de licentie alsnog niet zouden nemen.

    Ik denk dat we dezelfde indruk hebben omtrent de deal. Onno heeft zich ingezet voor de zelfstandigheid van Galapagos en wil het bedrijf verder uitbouwen. Dan is het cruciaal om bepaalde rechten te behouden vwb indicatie/markt. Hij wil door en vanuit die gedachte is de deal ook uitstekend. Maar ik denk ook dat er op korte termijn een betere deal mogelijk was voor de aandeelhouder zoals een verkoop. Van het bedrijf Galapagos, maar waarschijnlijker: verkoop van het volledige Filgotinib programma. Dat Galapagos alle rechten op het molecuul overdraagt aan een Amgen/J&J voor X miljard. De gevestigde spelers in de RA markt zullen zo veel mogelijk controle willen hebben en daarmee flexibiliteit om het molecuul in te passen binnen het totale aanbod aan therapieën wat zij aanbieden binnen een bepaalde indicatie. Het zal een heel gevecht zijn geweest. Feit dat 's ochtends de handtekeningen zijn gezet wijst op haast en dat zou m.i. kunnen duiden op angst voor een vijandig bod.

    Als je dan voor zelfstandigheid gaat dan is er idd geen betere partner dan Gilead. Crucell werd jaren geremd door een contract met Sanofi op gebied van griepvaccins. Sanofi werkte ontwikkeling doelbewust tegen om haar eigen technologie te beschermen. Voor J&J lag dat anders : het was de nieuwe toetreder en daarmee een partij die ook echt de pipeline van Crucell wide ontwikkelen. Zij hadden geen omzet te verliezen. De eerdere deal van Galapagos met Abbvie was ook een defensieve in de zin dat Abbvie omzet in RA te verdedigen heeft. Nu is Gilead wat J&J voor Crucell was: ideale partner zonder dubbele agenda.

    Als je de ambities deelt van Onno en gelooft dat hij Galapagos kan uitbouwen....dan is dit de beste deal. Er zullen ook mensen zijn die liever nu geld zien. Ironisch dat de Abbvie deal op CF gebied nu Onno gesteund zal hebben in zijn streven naar zelfstandig scenario voor Galapagos. Door die deal is een bod op het hele bedrijf lastiger voor derde partij.

    Mijn trade pakte idd goed uit maar ik had sowieso het plan om bij bekendmaking deal de helft eruit te doen. Ongeacht de koers en inhoud van de deal. Dit vanwege eerdere ervaringen met dit soort belangrijke deals en koersverloop wat ik daarbij gezien heb.

    Ik vind het goed dat Galapagos wederom een bijeenkomst voor beleggers organiseert. Complimenten aan IR. Wat ik gelezen heb over de vorige keer is dat het een "bevestiging" was voor keuze om aandelen aan te houden. Dat is super uitgepakt. Zelf volg ik veel aandelen en luister liever naar webcasts etc. om voor mezelf een mening te vormen over al deze fondsen. Ik hoop dat het net zo leerzaam en leuk wordt als de vorige keer en ik lees graag een verslag hier op het forum als iemand daartoe bereid is.
  10. Mr Greenspan 18 december 2015 12:40
    Hoi Harry,
    We zijn het er inderdaad eens over eens dat de deal voor de LT is.
    Een overname is voorlopig van de baan (tenzij Gilead wordt overgenomen dan ligt alles misschien weer open, en meer dan voorheen, maar ik weet niet of dat echt een realistisch scenario is).

    Er zal zeker uitvoerig verslag worden gedaan over wat er op de borrel wordt besproken.
  11. Eomer 18 december 2015 13:13
    quote:

    harrysnel schreef op 18 december 2015 09:07:

    De 1ste reactie die een logische verklaring geeft voor een koers onder de 58 euro.
    Met name dan dat dit al eerder gebeurd is bij het 18% belang JnJ in Crucell en dat nu een overname voorlopig van de baan is.

    En daar moet je dan eerst 80 pagina's met Galapagos-koers-supporters en -hooligans voor doorworstelen.

    Is het al bekend hoeveel aandelen Gilead gaat krijgen voor die 425 miljoen dollar en wanneer deze nieuwe aandelen worden uitgegeven?
  12. [verwijderd] 18 december 2015 13:20
    Harrysnel, over de opmerking een leading European biotech te willen worden.

    Ik denk dat dit verband houd met wat u terecht opmerkt over de kennelijke haast die er zat bij het sluiten van de deal en de suggestie die dat wekt. Ook is er met gilead afgesproken dat ze voor een bepaalde tijd niet meer dan een bepaald percentage van de aandelen mogen bezitten, dit als bescherming tegen een overname.

    In de interviews geeft vd stolpe aan dat het zaak is om te zorgen dat glpg groot genoeg wordt qua beurswaarde om het gilead moeilijk te maken tegen de tijd dat deze periode is afgelopen. In dat licht bekeken is het in het vooruitzicht stellen van en prikkelen van de fantasie van beleggers misschien verstandig.

    Verder heb ik een vraag aan u. Ik heb weleens gelezen dat u het had over de combinatie therapie van gilead voor hepatitis. In de webcast werd gesproken over een mogelijke combinatietherapie in de toekomst voor RA. Dit is kennelijk besproken met gilead. Weet u hier inhoudelijk wat meer over? En wat vind u er in het algemeen van dat bijv een j&j kennelijk geen grote bedreiging ziet in de JAKs (is dat eigenlijk wel zo dat ze dat zo zien?). Abbvie is met Humira ook ooit een markt opgekomen die gedomineerd werd door andere grote spelers.
  13. [verwijderd] 18 december 2015 14:07
    Harry, waardeer je postings enorm maar vind dat je m.b.t. CEO altijd wel kanttekeningen plaatst,
    die 'het negatieve' belichamen.

    a) in het verleden heb je gesteld dat de man weleens te enthousiast was, of te makkelijk
    programma's stopzette die mislukte en dit niet benoemde middels PB's (wat veel meer voorkomt in biotech- en pharmaland).

    Nu is het te weinig hosanna, is hij geoninspireerd, misschien wel vermoeid (niet gek als je avonden doorwerkt en s'ochtends 7uur doorwerkt om alles gereed te kunnen hebben)

    Heb meerdere webcast geluisterd dit jaar en dit is gewoon zijn stijl van praten.

    Zie nog feen felicitatie van jou voorbijkomen;
    -voor Darwin scores had je twijfels
    -na afhaken Abbvie had je twijfels

    en nu winst maken en geen felicitatie of uiten dat het een goede deal is...
  14. [verwijderd] 18 december 2015 14:14
    Wat is er mis met het doel hebben om een leading European Biotech company te worden.

    Mag iemand doelen hebben, zeker als vele Biotech wordt opgeslokt door Big Pharma.
    Het is een ambitie, binnen een organisatie alle koppen dezelfde kant op, succesvolle programma's voortbrengen.

    Verder m.b.t. AbbVie relatie. In begin van webcast zegt hij dat CF programma een s6 is, snelle vorderingen in jaar 2016 meer klinische resultaten.

    Bij laatste vraag van een analist antwoord hij dat AbbVie ABT-494 meer een Pan-Jak is.
    Vooral veiligheidsscores m.b.t. Poster ACR congres doen hem dit concluderen.
    AbbVie zal dit wellicht horen, maar doet niets af aan AbbVie - Galapagos binnen CF dunkt mij gezien de belangen.

    Naast combitherapien zoals hierboven reeds besproken viel mij op uit Webcast dat ze met FDA/EMA gaan discussieren in hoeverre er ook een Fase 3 studie Filgotinib in Ulcerative Colitis 2016 kan starten
    Dat zou snelle toetreding (2019?) van Filgotinib op deze zeer grote miljardenmarkt ook mogelijk maken


    Verder vond ik sterk dat CEO duidelijk aangaf JAK binnen RA als 1e lijns behandeling, voor TNF,
    als behandeling te willen introduceren.

    Voordeel is dat JAK binnen 1-2 weken aanslaat en TNF dus pas na maanden.

    Dokters zullen overtuigd moeten worden middels veiligheidsstudies en ingezette behandelingen.

    De CEO is verder zeer overtuigd van Gilead. Al vanaf de 1e gesprekken en development teams zullen alles geven.
    Punt is duidelijk dat Gilead alles heeft te winnen binnen Inflammation. Dat is bij TNF/IL spelers wellicht toch minder.

    Al met al zal klasse van samenwerking op enig moment zich wel in koers gaan aftekenen.

    Gilead zen belang ad €58 per aandeel is daar een voorbeeld van.
  15. [verwijderd] 18 december 2015 14:34
    quote:

    harrysnel schreef op 18 december 2015 09:07:

    Wellicht heb ik het gemist omdat het "koersdraadje" zo moeilijk leesbaar is vanwege het grote aantal berichten maar heb nog weinig/niets inhoudelijks gelezen over de webcast van gister. Het koersdraadje staat vooral vol ongeloof over de koersontwikkeling en verder het gebruikelijke kinderachtige gekibbel.

    Eerste plaats: als een bedrijf nieuwe aandelen plaatst bij een strategische partij dan blijft de koers in mijn ervaring meestal onder die uitgifteprijs. Ook als er een premie van x% betaald is. Maxen maakte eerder terecht de vergelijking met Crucell.Toen J&J daar een 18% belang nam betaalde het >E20 voor die aandelen. De koers van Crucell begon met een grote stijging om later die dag E16 te noteren. Verwatering speelt mee, de overige voorwaarden van de deal, afnemende kans op overname.... UniQure heeft rond de $35 en $30 aandelen met premie geplaatst bij BMS. Koers is nu rond $17. Koersverloop van gister dus helemaal niet ongebruikelijk maar juist zoals je meestal ziet in dit soort gevallen.

    De deal heeft (zoals altijd) positieve en negatieve aspecten. Omdat de koers uiteindelijk negatief sloot is het zinvol om de daling proberen te begrijpen. Zelf heb ik de helft van mijn positie afgebouwd bij opening gisteren. Hier wat punten om mogelijk de verkopers te snappen:

    - overname op korte termijn is van de baan.
    - de partner heeft geen ervaring in RA en dus geen infrastructuur (reumatologen die het middel moeten gaan voorschrijven, onderzoekers met ervaring op dit gebied ivm trials etc).
    - de grote spelers in RA zonder Jak zien kennelijk weinig gevaar voor hun eigen positie (J&J, Amgen) dus verwachten niet dat jaki inhibitie bedreigend is voor hun huidige blockbusters (tnf- inhibitors).
    - de "logische partner" J&J is eerder al gestopt met andere onderzoeken samen met Galapagos en nu definitief afgehaakt. Wat doen zij met de aandelen.
    - relatie met Abbvie lijkt verder onder druk te komen als ik luister naar de webcast.
    - Galapagos betaalt mee aan de fase 3 onderzoeken.
    - webcast kwam aarzelend op mij over. Vermoeid, ongeïnspireerd en zeker geen hosanna stemming.
    - Galapagos uitte de verwachting dat de deal met belastingdienst opnieuw gemaakt kan worden. Bracht het niet als zekerheid.
    - Onno begon wederom over leading european biotech. Daar knap ik iedere keer weer ongelooflijk op af omdat ik het gevoel krijg dat Onno iets wil bewijzen. Dat hij zich "minderwaardig" voelt en voor vol wil worden aangezien. Dat is niet nodig, Galapagos is nu al mooi bedrijf.
    - dat perse willen opzetten van een eigen verkoopapparaat. Het altijd al naar de markt hebben willen brengen van een middel van ontdekking naar patiënt. Een deel van de aandeelhouders denkt: verkoop de tent voor E100 dan pakken we dat nu ipv zelfstandig doorgaan.

    Ik begrijp de daling van gisteren. Natuurlijk zijn er ook positieve punten: Gilead is nieuwe speler in RA geworden en wil graag, de haast die Galapagos heeft gemaakt om de deal rond te breien zou kunnen wijzen op vijandige overname etc.

    Sell on the news, overname premie die er uit vloeit (op korte termijn is die van de baan), korte termijn biotech traders die winst nemen, TA traders die verkopen (3 dubbele top op E60), en biotech shorters. In de US staan ze in rijen klaar om biotech aandelen te shorten die voorafgaand aan goed nieuws sterk gestegen zijn. Ze shorten de openingsspike. Werkt in 80% vd gevallen, met dikke winst. Voldoende factoren voor de daling van gisteren dus. Alleen zijn die niet fundamenteel.

    Wat de deal zelf betreft. Goede partner (niet vergeten $GILD is een pak groter dan $ABBV) en in alle neutraliteit een WOW deal. Op alle vlakken. Dat zeggen ook de gerenommeerde biotech media.

    Enige negatief punt waar ik het mee eens ben, de wens om te co-promoten. Gelukkig is het een optie, $GLPG kan er nog van afzien. Hadden ze de verkoopsrechten in belangrijke regio's volledig behouden dan had ik gisteren onmiddellijk verkocht. Dat lukt nooit.

    Los daarvan, rekening houdend met cash, aankomende milestones, $GILD deal en pijplijn blijf ik $GLPG veel te goedkoop vinden.

    Het risico vandaag is dat we de komende maanden geen koersstuwend nieuws meer gaan krijgen van het kaliber overname/$GILD deal/fase IIb resultaten. En lange stilte voor een biotech kan lagere koersen betekenen.

    Dus gaan we lager? Misschien wel. Misschien veel lager. Verkopen doe ik niet. Wat ik heb hou ik. Zakken we te ver af dan koop ik bij. Ik wil niet zonder $GLPG in portefeuille zitten.

    Vooral niet omdat $GLPG voldoende cash heeft om een beloftevolle fase 2 of een biotechovername te doen. Ik denk dat dat mogelijk is binnen zes maanden.

  16. Staycalm 18 december 2015 14:45
    quote:

    BiostockAddict schreef op 18 december 2015 14:34:

    [...]

    Enige negatief punt waar ik het mee eens ben, de wens om te co-promoten. Gelukkig is het een optie, $GLPG kan er nog van afzien. Hadden ze de verkoopsrechten in belangrijke regio's volledig behouden dan had ik gisteren onmiddellijk verkocht. Dat lukt nooit.

    Hier gaat m.i. het management ook goed mee om, een teken van wijsheid en risicomanagement. Eerst een optie. Indien ze optie nemen, starten in thuisbasis. Leren van anderen, niet zelf het wiel uitvinden. Komt verstandig op me over, geen buitensporige risico's nemen, maar de risico's mitigeren.
3.351 Posts
Pagina: «« 1 ... 72 73 74 75 76 ... 168 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.