Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Grootste kunstroof ABN

57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 maart 2009 22:36
    De geroofde kunst van RBS
    In de Britse media is doorgedrongen dat de kunstcollectie van ABN Amro niet is meegegaan naar RBS na de overname van de bank eind 2007. Het is voor The Times een nieuw bewijs voor het falende beleid van oud RBS-bestuursvoorzitter Fred Goodwin.

    De toon van het artikel past in de retoriek die wordt gebruikt om de overname van RBS zwart te maken. Zo wordt een overnameprijs van 61 mrd pond genoemd, terwijl RBS maar (!) 10 mrd betaalde. De rest kwam voor rekening van Bank of America, Santander en Fortis.
    Fijntjes wordt opgemerkt dat de kunstverzameling uit 16.000 stukken bestaat, waaronder werken van Marlenen Dumas van wie vorig jaar een schilderij voor ruim 3 mln pond is verkocht. De achterliggende gedachte. De verzameling zou best eens een kleine 50 mrd pond waard kunnen zijn.
    Het 'veilig stellen' van de kunstcollectie was indertijd inderdaad een stunt. De collectie werd ondergebracht in een stichting waar toenmalig ABN Amro-bestuursvoorzitter Rijkman Groenink voorzitter van werd. Naar nu blijkt betaalde RBS wel voor het onderhoud van de kunstwerken. Inmiddels is dat overgedragen aan het ABN Amro van Gerrit Zalm.
    Alles wat RBS met abn Amro heeft gedaan deugt niet, is de heersende lijn van de berichtgeving. Dat is mede ingegeven door het bestuur van RBS zelf. Onder Fred Goodwin was het nog zaak om de goede kanten van de overname te belichten. Het internationale betalingssysteem van ABN Amro werd bij de presentatie van de jaarcijfers vorig jaar nog akls een kroonjuweel belicht.
    Na het vertrek van de zittende bestuursleden van RBS in oktober vorig jaar, wordt alles wat aan ABN Amro herinnert zwart gemaakt door de nieuwe bestuursvoorzitter Hester. Waar de verliezen in de zakenbank vorig jaar nog steevast voor eenderde voor rekening kwamen van ABN Amro, is het nu al meer dan 50%. Intern wordt hier over geklaagd. 'Alle verliezen worden aan ons toegerekend', aldus een medewerker, 'alle winsten aan RBS. Alle attractieve deals gaan naar de RBS-poot, waar ze worden uitgevoerd door ABN Amro-mensen.'
    Inmiddels is het daarmee volstrekt onduidelijk wat de waarde van de overname is. Wel is duidelijk dat RBS voor het grootste deel in handen is van de overheid, waardoor de kunstcollectie, als die niet tijdig in een stichting was ondergebracht, Brits staatseigendom zou zijn geworden. In de Tate Modern was vast nog wel een plekje gevonden om een deel van de collectie permanent ten toon te stellen.

  2. [verwijderd] 10 maart 2009 22:40
    quote:

    BOEROE schreef:

    wat moet een bank ook met een kunst collectie.. is toch geen 'core' business
    De verzameling zou best eens een kleine 50 mrd pond waard kunnen zijn.

    Kun je zien waar het geld zit. De Engelsen zijn mooi door de Hollanders lichter gemaakt.
    Balkenende zal trots zijn op onze "VOC" mentaliteit. De eer komt toe aan Rijkman Groenink, aan wie zijn naam ook zeer toepasselijk is. Rijkman is voorzitter van de Stichting.

    Hans
  3. [verwijderd] 10 maart 2009 23:10
    De kunstcollectie abn amro was "altijd "al ondergebracht in afzonderlijke stichting.Dat is wel gebruik bij meer grote ondernemingen die kunst kopen(soms ook lenen/uitlenen)

    kriterium:
    Als de Stichting niet als bezitting was geadministreerd, in de abn amro holding,zat de stischting ook niet bij de koop/verkoop?

  4. [verwijderd] 14 maart 2009 17:05
    quote:

    BOEROE schreef:

    wat moet een bank ook met een kunst collectie.. is toch geen 'core' business
    [/quote]

    [quote= ]

    De verzameling zou best eens een kleine 50 mrd pond waard kunnen zijn.
    De kunstschatten zijn meer waard dan de waarde van de bank zelf. Rijkman G. heeft op tijd de kunstschatten uit de verkoop gehaald. Rijkman G. is voorzitter van de Stichting geworden.

    Rijkman G. blijkt goede kennis van zaken te hebben.
  5. [verwijderd] 25 april 2009 13:44
    za 25 apr 2009, 11:41
    ABN Amro heeft Rembrandt in bezit

    AMSTERDAM - ABN Amro heeft een zelfportret van Rembrandt in zijn bezit dat de miljonair Louis Reijtenbagh aan meerdere banken in onderpand had gegeven voor een lening. Dat heeft een woordvoerder van de bank zaterdag bevestigd. Het doek uit 1632 wordt bewaard in een kluis.


    ABN Amro leende Reijtenbagh 52 miljoen euro met een kunstcollectie als onderpand. Tot die collectie behoorde naast de Rembrandt ook het schilderij De Bocht van de Herengracht van Gerrit Berckheyde.

    Ook de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase leende vele miljoenen aan Reijtenbagh, met dezelfde kunstcollectie als onderpand. ABN Amro wist daarvan niets af. Ook de Amerikaanse bank claimt de Rembrandt.

    ABN Amro had vrijdag een kort geding aangespannen tegen de miljonair om de kunstcollectie direct op te eisen. Maar in de nacht van donderdag op vrijdag trof de bank een schikking met Reijtenbagh die kwam met extra onderpand.
  6. [verwijderd] 25 april 2009 15:48
    quote:

    smith&jones schreef:

    [quote=BOEROE]
    wat moet een bank ook met een kunst collectie.. is toch geen 'core' business
    [/quote]

    onbelaste investering, ernaar kunnen kijken, en er ook goede sier mee kunnen maken.

    S&J.
    De Ned. Bank heeft ook een collectie.
    Je vraagt je af waartoe dat dient : om straks uit te graaien ??
  7. [verwijderd] 25 april 2009 15:58
    Niet zo kortzichtig heren.

    Dankzij sponsoring door dit soort instituten kunnen kunsttentoonstellingen worden georganiseerd die anders nevernooit mogelijk zijn. Denk even aan verzekeringspremies, kosten van catalogi etc etc.

    Lijkt me zelfs een maatschappelijke plicht als je de centen hebt.

    grz

  8. [verwijderd] 25 april 2009 18:53
    quote:

    croesus schreef:

    Niet zo kortzichtig heren.

    Dankzij sponsoring door dit soort instituten kunnen kunsttentoonstellingen worden georganiseerd die anders nevernooit mogelijk zijn. Denk even aan verzekeringspremies, kosten van catalogi etc etc.

    Lijkt me zelfs een maatschappelijke plicht als je de centen hebt.

    grz


    Ja om kunst en cultuur zichtbaar te maken voor het publiek. Dat zou in combinatie kunnen met bestaande
    musea ed.
    Maar waarom voor kapitalen aankopen en het vervolgens in de kluis te leggen ?

    Is dat de (maatschappelijke) taak van D.N.B ??
  9. [verwijderd] 20 oktober 2009 21:01
    ABN Amro: beslag op kunstcollectie Scheringa 20 okt 2009, 20:56 uur

    AMSTERDAM (ANP) - ABN Amro heeft de deurwaarder opdracht gegeven om de kunstcollectie van het Scheringa Museum voor Realisme in beslag te nemen. Dat heeft woordvoerder Charles Huijskens van de curatoren van DSB Bank dinsdag bevestigd. ,,ABN Amro heeft de deurwaarder er op afgestuurd. Ze zijn op dit moment bezig om de gehele collectie in te laden'', aldus Huijskens.

    Volgens de zegsman was de gehele collectie bij ABN Amro in onderpand gebracht. ,,Daar stonden leningen tegenover en dat geld willen ze nu terug.''

    Scheringa zei maandag dat deze week het faillissement zou worden aangevraagd voor DSB Beheer. Onder die BV vallen onder meer de voetbalclub AZ en het Scheringa Museum voor Realisme. ABN Amro verstrekte de hypotheek voor de bouw van het museum van Scheringa. De kunstverzameling, die bestaat uit schilderijen van onder meer Carel Willink, Charley Toorop en René Magritte, gold daarbij als onderpand. De hypotheek zou voor 32 miljoen euro zijn afgesloten. De kunstcollectie wordt op 40 miljoen euro geschat.

  10. [verwijderd] 20 oktober 2009 21:08
    Zalm schrijft: ik wilde weg na Liro-affaire

    De Liro-affaire ging om het archief van de bank Lippmann-Rosenthal, een van oorsprong Joodse bank die tijdens de Tweede Wereldoorlog was gebruikt om in beslag genomen bezittingen van gedeporteerde Joden te administreren. Na de oorlog kwam de bank in handen van de overheid en werd het ministerie van Financiën belast met afwikkeling van de bezittingen van Joodse overlevenden en nabestaanden. Midden jaren zestig, toen er geen claims meer kwamen, besloten de ambtenaren de resterende bezittingen – sieraden, kleinoden – onderling te verloten en te verkopen. Het archief raakte zoek.

    In 1997 dook bij toeval een lade met Liro-archieven op. Zalm schrijft: „Dat ‘mijn’ ministerie, waarop ik trots ben, zo onzorgvuldig is geweest, raakt me persoonlijk. Overweeg af te treden omdat ik ook staatrechtelijk verantwoordelijk ben voor alles wat onder de verantwoordelijkheid van mijn voorgangers is gebeurd.”

  11. [verwijderd] 20 oktober 2009 22:11
    ABN is dol op kunststukken. Ook Groenink was een fan van kunst.

    Kunst blijft een waarde behouden en ABN is er ook snel bij om de kunstcollectie van Scheringa in beslag te nemen. De waarde wordt op 40 miljoen geschat.

    Vaak is het ook een speeltje van de bestuurders.

    ABN zet haar traditie voort.

    Hans
  12. [verwijderd] 20 oktober 2009 22:17
    Kunstwerken worden ingeladen20 okt 2009, 22:08 uur

    SPANBROEK (AFN) - Bij het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek staan dinsdagavond vijf vrachtwagens. Twee staan er op de openbare weg, drie andere staan op een binnenplaats. Volgens een ooggetuige zijn de ramen van het museum met folie afgeplakt. Gedurende de avond zijn er verschillende kunstwerken in de vrachtwagens geladen. Rond een uur of tien lagen de werkzaamheden stil.

    Volgens woordvoerder Charles Huijskens van de curatoren van DSB Bank heeft ABN Amro de deurwaarder op het museum afgestuurd.

57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.