Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Slotcall: AEX verovert wat terrein terug na sell-off, aftellen naar Apple-event

Slotcall: AEX verovert wat terrein terug na sell-off, aftellen naar Apple-event

AEX: +1% | AMX: +0,9% | AScX: 0,1% | S&P500: +1,2%

De highlights van maandag 9 september

  • De AEX heeft weer wat terrein terugveroverd na de sell-off van vrijdag.
  • Besi en ASMI herstelden licht, maar ASML zag de koers verder omlaag glijden
  • De bitcoin loopt weer wat op, evenals de olieprijzen
  • Alle ogen zijn nu gericht op het Apple-event dat straks begint.

Na de koersdreun van vrijdag krabbelen de beurzen in Europa weer wat op, al zijn daarmee de verliezen van vorige week nog lang niet weggepoetst.

De AEX-index kleurde vrijwel volledig groen. Het herstel werd geleid door Adyen (+3,5%), IMCD (+3,2%), DSM Firmenich en UMG (ieder +2,1%). Ook Besi en ASMI, die vrijdag nog een flink pak slaag geven, wisten weer wat terrein terug te winnen. Alleen ASML (-0,7%) miste de aansluiting. De andere verliezers onder de hoofdfondsen waren Philips, ABN Amro en NN Group.

De koersuitslagen waren over de hele linie beperkt, met uitzondering van Avantium en Accsys, die een flinke veer lieten.

Wachten op rentebesluit ECB

Veel nieuws was er niet. Het wachten is eigenlijk op rentebesluiten van centrale banken. Donderdag trapt de ECB af. Dat de rente met 25 basispunten omlaag gaat, is nagenoeg zeker. Het draait vooral om de toelichting op het rentebesluit, al is het de vraag of daar veel nieuws uit gaat komen. ECB-voorzitter Christine Lagarde houdt zich vaak op de vlakte, om haar handen vrij te houden.

Het zijn vooral groeiaandelen die profiteren van een lagere rente, maar volgens Martin Crum moet u daar niet al te hoge verwachtingen van hebben. 'De aanloop naar renteverlagingen voedt de bullmarkt, maar de eerste daadwerkelijke cuts sorteren vaak weinig tot geen effect', zo schreef hij in een analyse.

De Federal Reserve en de Bank of Japan zijn volgende week aan de beurt. Ook de Fed zal naar verwachting de rente met een kwartje aftoppen. Hoewel de Fed het rentebesluit vooral laat afhangen van de situatie op de arbeidsmarkt, kan een verrassing in de inflatie zomaar tot bijsturing leiden. Woensdag verschijnt de CPI; een belangrijk cijfers. In Japan wordt juist gevreesd voor renteverhógingen, al is de rente daar nog altijd historisch laag.

Lauwe ontvangst desinvestering OCI

Het belangrijkste nieuws van vandaag was het bericht dat OCI de wereldwijde methanolactiviteiten heeft verkocht aan Methanex voor $1,15 miljard in contanten plus aandelen Methanex ter waarde van circa $450 miljoen. Inclusief de overname van schuld komt de geschatte waarde van de totale deal uit op circa $2,05 miljard. OCI krijgt een belang van 13% in Methanex.

Het is de vierde desinvestering in zo'n negen maanden tijd, waardoor het concern inmiddels bijna is ontmanteld. De totale verkoopopbrengst van al die deals bedraagt circa $11,6 miljard. Toch reageren beleggers wat lauwtjes, waarschijnlijk omdat nog niet duidelijk is hoeveel geld naar aandeelhouders zal worden doorgesluisd. Peter Schutte heeft zich vandaag in het aandeel verdiept. Zijn analyse vindt u hier.

Wall Street krabbelt overeind

Ook Wall Street is met winst uit de startblokken gegaan. Alle belangrijke indices staan in het groen. Dat geldt ook voor de SOX-index vol chipaandelen, die 1,7% hoger staat. Dit kan het verlies van 12% van vorige week echter niet ongedaan maken.

Er is weinig richtinggevend nieuws. Boeing lijkt een staking te hebben afgewend door een akkoord te sluiten met de vakbond, dat voorziet in een loonsverhoging voor het personeel van 25% in de komende vier jaar plus een eenmalige bonus van $3.000. Het aandeel staat 3,9% in de plus.

Stoelendans S&P 500

Verder werden enkele wisselingen in de S&P500 aangekondigd. Hier hangt van een bedrijf nogal wat van af, want hier worden veel ETF's op gebouwd. Palantir, Dell en Erie Indemnity maken op 23 september hun entree. Dat gaat ten koste van American Airlines, Etsy en Bio-Rad Laboratories. Het nieuws lijkt vandaag vooral invloed te hebben op Palantir, dat een koerswinst van 13,3% mag bijtekenen.

Apple event

Het volgende richtpunt voor beleggers is het Apple-event, om 19 uur Nederlandse tijd. De techreus zal dan een nieuwe iPhone lanceren: de zestiende inmiddels. Voor consumenten in de EU valt er nog weinig aan te beleven, want de nieuwe AI-mogelijkheden voor spraakassistent Siri zijn hier vooralsnog niet verkrijgbaar. Wel heeft de telefoon een snellere processor, een groter geheugen en een krachtiger camera.

Volgens Ivo Breukink verwacht Apple veel van de iPhone 16: niet alleen de verkopen zullen naar schatting hoger zijn dan van vorige versies, het toestel is waarschijnlijk ook een stuk duurder. Het Taiwanese Foxconn, de grootste toelervancier van Apple, is al een tijdje bezig om op grote schaal mensen aan te nemen; een goed teken. Wie hoopt op een koerssprong, komt waarschijnlijk bedrogen uit. In aanloop naar het event toe koerst het aandeel 1% lager. Ook eerdere events leidden zelden tot een klapper op de beurs.

Beursnieuws

  • 16:07 Amerikaanse groothandelsvoorraden stijgen minder dan verwacht
  • 15:37 Dell en Palantir promoveren naar S&P 500
  • 09:25 Van Lanschot draagt Else Bos voor als commissaris
  • 08:58 Deutsche Bank verhoogt koersdoel CVC
  • 08:55 Deutsche Bank verlaagt koersdoelen AB InBev en Heineken licht
  • 08:15 Jefferies verhoogt koersdoel voor InPost
  • 07:56 Jefferies verhoogt koersdoel Euronext fors
  • 07:54 Japanse groei licht neerwaarts bijgesteld
  • 07:40 OCI verkoopt methanolactiviteiten aan Methanex
  • 07:15 Chinese producentenprijzen blijven dalen
  • 07:13 Chinese consumentenprijzen stijgen iets harder
  • 07:00 Nederlands huishoudens geven wat meer uit
  • Alle nieuwsberichten bekijkt u hier 

De brede markt

  • Met een stijging van 1% loopt de AEX-index keurig mee in de Europese middenmoot.
  • Wall Street is de dag goed begonnen. De S&P500 staat na enkele uren handel 1,2% hoger, de Dow Jones-index wint 1,5% en de Nasdaq 1%. Ook de Russell 2000-index van smallcaps (+0,9%) weet de weg omhoog te vinden.
  • De tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties noteert 3,70%. De Nederlandse doet 2,45%.
  • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) is weer wat gedaald naar 20,41 punten.
  • De euro noteert 1,1044 ten opzichte van de dollar.
  • De goudprijs noteert fractioneel hoger op $2.499 per troy ounce.
  • De olieprijzen hebben de weg omhoog weer gevonden, al is de stijging beperkt. Voor een vat WTI wordt nu $68 betaald en een vat Brent kost $71.
  • Het is vandaag risk-on en dat zien we terug in de koers van de bitcoin, die ruim 3% hoger staat op $55.385.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

  • InPost, dat vrijdag nog tegen de trend in als een raket omhoog schoot na cijfers, breidde de koerswinst vandaag met 2,5% uit. De uitbater van postkluisjes werd ook door Jefferies getrakteerd op een iets hoger koersdoel (van €20 naar €21), bij handhaving koopadvies.
  • Van Lanschot Kempen (+1,4%) heeft Else Bos (voormalig directielid van De Nederlandsche Bank) voorgedragen als commissaris
  • Deutsche Bank heeft het koersdoel voor CVC met een euro opgetrokken naar €22 en het aandeel blijft op de kooplijst staan. Desondanks ging het aandeel 0,8% lager de dag uit.
  • Diezelfde bank fabriceerde een sectorrapport over de biermarkt. Dat leidde tot kleine koersdoelverlagingen voor Heineken (van €100 naar €99) en AB InBev (van €57 naar €54). Heineken blijft favoriet. De koers van Heineken steeg vandaag met 1,1%, AB InBev met 2%.
  • Het Belgische zorgvastgoedbedrijf Aedifica koopt vier Britse woonzorgcentra, maar dat had geen impact op de koers.
  • Jefferies heeft het koersdoel voor Euronext fors verhoogd (van €105 naar €125) en advies blijft kopen. Het aandeel ging 2% hoger de dag uit.
  • Theon was vrijdag een van de sterkste stijgers, zonder concrete nieuwsaanleiding. Vandaag lijken beleggers wat winst van tafel te hebben gehaald.
  • Bij Avantium is de gifbeker nog niet leeg sinds enkele weken geleden opnieuw financiële zorgen de kop op staken.
  • Enkele aandelen uit de luxegoederensector liggen er minder goed bij, door zorgen over de economie van China, een belangrijke afzetmarkt. Burberry (net uit de FTSE100 geschopt) verliest 4,9%. Kering staat 2,5% lager, Hugo Boss 4,4% en Hermès 0,3%. Alleen LVMH (+0,7%) houdt zich goed staande. 

Agenda: Apple event, Oracle, Nederlandse en Duitse inflatie

De beursdag is nog niet voorbij. Het jaarlijkse Apple-event gaat straks van start en na sluiting van Wall Street komt Oracle met kwartaalcijfers.

Morgen staan Nederlandse en Duitse inflatiecijfers op de rol. Erg verrassend zullen deze cijfers niet zijn, want er was al een voorlopige raming bekendgemaakt. De Duitse inflatie is voor het eerst sinds april 2021 weer onder de 2% gedoken. Deze kwam in augustus uit op 1,9% op jaarbasis:

Op maandbasis was zelfs sprake van deflatie (-0,1%).

De Nederlandse inflatie ligt een stuk hoger: 3,2% YoY en 3,5% exclusief energieprijzen. Het zijn vooral de energieprijzen die fors zijn gedaald, zoals is te zien in de onderstaande grafiek (donkerblauwe lijn).

Hierbij tot slot nog de volledige agenda van morgen:

    06:30 Inflatie augustus def. (NL)
    06:30 Industriële productie juli (NL)
    08:00 Inflatie augustus def. (Dld)
    08:00 Werkloosheid juli (VK)
    12:00 Ondernemersvertrouwen augustus (VS)
    14:00 Maandrapport OPEC

En dan nog dit:

Au...

€800.000.000.000 per jaar. Wie gaat dat betalen?

Morgen vindt hét debat plaats. Zegt u maar, wie moet er winnen als u met uw portemonnee zou stemmen?

Risk-off

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.