Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Europese beurzen openen lager

Europese beurzen openen lager
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN) De Europese beurzen gaan vrijdag een lagere opening tegemoet, nu de Amerikaanse president Donald Trump zijn medewerkers de opdracht heeft gegeven uit te zoeken welke landen de import van Amerikaanse goederen belasten en hoe die te 'matchen'.

IG voorziet een openingsverlies van 139 punten voor de Duitse DAX, een min van 40 punten voor de Franse CAC 40 en een kleine stijging van 2 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten, onder meer door optimisme over een mogelijk vredesakkoord tussen Oekraïne en Rusland.

"President Trump heeft immers voor het eerst gesproken met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Na dit gesprek verklaarde hij dat de onderhandelingen over een einde aan de oorlog in Oekraïne weldra zullen starten. Ook de Oekraïense president Zelensky zei open te staan voor een dialoog om een einde te maken aan de oorlog die binnenkort zijn derde jaar ingaat", zei beleggingsspecialist Sven van Gasse van Lynx.

"De oorlog in Oekraïne hangt al bijna drie jaar als een zwaard van Damocles boven Europa. Vrees voor een escalatie bleef één van de belangrijkste angsten op het oude continent. Een vredesakkoord zou een grote mate van onzekerheid wegnemen", voegde hij toe.

Hoewel het onduidelijk is of een wapenstilstand in het conflict zal leiden tot het opheffen van de sancties tegen Rusland en een verbeterde energievoorziening voor Europa, zouden investeerders dit als een logische volgende stap kunnen zien, redeneerde Barclays.

Dit zou het sentiment ten aanzien van bijvoorbeeld energie-intensieve sectoren kunnen verbeteren, aldus de bank.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de inflatie in Duitsland conform een eerdere raming in januari op maandbasis is gedaald van 2,6 procent naar 2,3 procent.

De Britse economie groeide in het vierde kwartaal met 0,1 procent, nadat de economie een kwartaal eerder nog een pas op de plaats maakte.

Bedrijfsnieuws

Unilever ligt op koers om zijn ijsdivisie voor het einde van het jaar af te splitsen en naar de beurs te brengen, met noteringen in Amsterdam, Londen en New York. Verder gaf het bedrijf gemengde resultaten af volgens Degroof Petercam. Het aandeel daalde 5,5 procent.

Nestle heeft in 2024 de zwakste omzetgroei gerealiseerd in meer dan 20 jaar, nadat consumenten terughoudender werden in hun uitgaven na jaren van hoge inflatie. Het aandeel Nestlé schoot donderdag toch 6,2 procent omhoog. Volgens RBC Capital Markets waren zowel de autonome omzetgroei als de outlook beter dan verwacht. "Dit stelt gerust", aldus analisten van RBC.

British American Tobacco maakte een koersval van 9,2 procent, nadat de cijfers over 2024 tegenvielen. Dit had mede te maken met een afschrijving die het bedrijf moest doen in Canada ter waarde van 7,7 miljard dollar.

Siemens overtrof juist de winstverwachtingen en lijkt daarmee te profiteren van een hoge vraag naar datacenters. Het aandeel won 7,3 procent.

Thyssenkrupp schoot 4,2 procent omhoog, nadat de outlook voor de kasstroom werd verhoogd. Het bedrijf haalde flink meer orders binnen in het segment Marine Systems.

Commerzbank schrapt ongeveer 9 procent van het personeelsbestand om het rendement te verhogen en beleggers te overtuigen dat ze beter af zijn met een zelfstandige bank, nu het Italiaanse UniCredit aast op een overname. Het aandeel won 1,6 procent.

Barclays verwacht dat de winstgevendheid dit jaar aantrekt na beter dan voorziene resultaten over het vierde kwartaal. Het aandeel verloor 4,6 procent.

In Amsterdam was Adyen een uitblinker na cijfers. De koers van het aandeel steeg met 14,4 procent.

In Brussel was KBC een uitblinker met een koerswinst van 4,3 procent na cijfers.

Euro STOXX 50          5.500,50 (+1,8%)

STOXX Europe 600       553,75 (+1,1%)

DAX                    22.612,02 (+2,1%)

CAC 40                 8.164,11 (+1,5%)

FTSE 100               8.764,72 (-0,5%)

SMI                    12.949,06 (+1,9%)

AEX                    946,58 (+0,4%)

BEL 20                 4.432,88 (+1,2%)

FTSE MIB               37.908,05 (+1,0%)

IBEX 35                12.936,30 (+0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger gesloten, nadat duidelijk werd dat de gevreesde zogeheten wederkerige importheffingen nog even op zich laten wachten.

President Trump ondertekende donderdag wel een decreet, waarin hij overheidsagentschappen de opdracht gaf te onderzoeken hoe de Amerikaanse tarieven kunnen worden aangepast aan de tarieven van landen die de import van Amerikaanse goederen belasten. Over het tijdspad van de onderzoeken en de mogelijke introductie van daaruit voorvloeiende nieuwe importsancties werd niets gezegd.

De belangrijkste boodschap voor beleggers is volgens marktvolgers dat de soep niet zo heet wordt gegeten als die wordt opgediend. "Hij ondertekende een decreet voor wederzijdse tarieven, maar zonder datum", zei econoom Peter Cardillo van Spartan Capital Securities. "Het bevatte geen specifiek tijdschema voor de implementatie, noch werden specifieke landen genoemd......zodra dat duidelijk was, veerden de beurzen op", zei hij.

Na de tegenvallende consumentprijzen donderdag, was het donderdag de beurt aan de producentenprijzen. Uit data bleek dat de Amerikaanse producentenprijzen in januari op maandbasis zijn gestegen met 0,4 procent, tegen 0,5 procent een maand eerder. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen met 3,5 procent, wat gelijk was aan de voorgaande maand.

Econoom David Rosenberg van Rosenberg Research zei dat op basis van de CPI- en PPI-cijfers de kern-PCE-inflatie voor januari, die later deze maand verschijnt, lijkt uit te komen op een maandelijkse stijging van 0,26 procent. "Niet goed, dat is zeker, maar zeker niet de ramp van +0,4 procent die we zagen in het CPI-rapport", zei hij.

Daarnaast reageerde de markt opgetogen over de vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. Hoewel het nog onduidelijk is of er daadwerkelijk een akkoord tussen beide landen wordt gesloten en wat dit betekent voor de sancties tegen Rusland en de energievoorziening voor Europa, verwachten beleggers dat de consequenties van een deal positief zijn, aldus Barclays. Analisten van Swissquote zagen een afnemende vraag naar veilige havens.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week licht is gedaald. Het aantal steunaanvragen kwam in de week eindigend op 8 februari uit op 213.000, een daling van 7.000 ten opzichte van het aantal in de week ervoor. Gerekend werd op 215.000 nieuwe aanvragen.

De april-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,16 dollar, ofwel 0,2 procent, lager op 75,02 dollar.

Op vrijdag staan in de VS op macro-economisch vlak een viertal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de detailhandelsverkopen, de importprijzen en industriële productiecijfers, gevolgd door de bedrijfsvoorraden later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Cisco Systems won 2,1 procent na beter dan voorziene cijfers.

Deere heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw fors minder omzet en winst geboekt. Het aandeel daalde 2,2 procent.

Ook Reddit kwam met beter dan verwachte resultaten in het vierde kwartaal. Het aandeel noteerde 5,4 procent lager. De groei van het aantal gebruikers viel tegen.

Robinhood schoot 14,1 procent omhoog. De broker zag de kwartaalwinst fors stijgen, nadat de beurshandel aantrok na de verkiezingen in de VS.

Tesla won 5,8 procent. Daarmee lijkt het aandeel even bij te komen van vijf verliesdagen op rij.

AppLovin steeg 24,0 procent nadat de omzet in het vierde kwartaal fors steeg.

S&P 500 index              6.115,07 (+1,0%)

Dow Jones index            44.711,43 (+0,8%)

Nasdaq Composite           19.945,64 (+1,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld. De meeste aandelenmarkten bleven dicht bij huis, maar in Hongkong werd een flinke winst geboekt.

Nikkei 225                     39.190 (-0,7%)

Shanghai Composite      3.342 (+0,3%)

Hang Seng                    22.394 (+2,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0450. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0458 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0432 op de borden.

USD/JPY Yen   152,63

EUR/USD Euro  1,0450

EUR/JPY Yen   159,53

MACRO-AGENDA:

09:30 Consumptie huishoudens - December (NL)

09:30 Economische groei - Vierde kwartaal vlpg (NL)

09:30 Internationale handel - December (NL)

11:00 Economische groei - Vierde kwartaal 2e raming (eur)

14:30 Detailhandelsverkopen - Januari (VS)

14:30 Importprijzen - Januari (VS)

15:15 Industriële productie - Januari (VS)

16:00 Bedrijfsvoorraden - December (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Hermes - Cijfers vierde kwartaal (Fra)

13:00 Moderna - Cijfers vierde kwartaal (VS)

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
CAC 40 kopen verkopen
DAX kopen verkopen
PSI kopen verkopen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.