Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Fed ziet geen reden tot snelle renteverlagingen
Beeld: Federal Reserve

Fed ziet geen reden tot snelle renteverlagingen

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve gaat door met het verlagen van de rente om zo de werkgelegenheid in de Verenigde Staten te ondersteunen en de economische groei in stand te houden, maar er is momenteel geen reden om de rente opnieuw agressief te verlagen. Dit zei de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, maandag in een toespraak tijdens een conferentie in Nashville.

"Over het geheel genomen is de economie in goede doen; we zijn van plan om onze instrumenten te gebruiken om dat zo te houden", aldus Powell. Maar de Fed-voorzitter benadrukte daarbij dat het beleidscomité niet het gevoel heeft dat het haast moet maken om de rente snel omlaag te krijgen.

De Fed verlaagde de rente twee weken met 50 basispunten. Het was de eerste verlaging sinds 2020. Daarmee is het benchmarktarief nu 4,75 tot 5,00 procent.

De markt rekende de afgelopen tijd in meerderheid op nog een verlaging van 50 basispunten in november. De kans daarop daalde maandag tot minder dan 35 procent.

Powell zei maandag dat de Fed-functionarissen zich richten op het verlagen van de rente tot een niveau dat de economische activiteit in de VS niet stimuleert of vertraagt. 

Hij onderstreepte de recente standpunten van verschillende van zijn collega's die suggereerden dat renteverlagingen niet overhaast hoeven te gebeuren zolang de Amerikaanse economie gestaag blijft groeien.

"Als de economie zich in grote lijnen ontwikkelt zoals verwacht, zal het beleid na verloop van tijd evolueren naar een neutralere houding. Maar we zitten niet op een vooraf bepaalde koers", aldus Powell. "De risico's zijn tweezijdig, en we zullen onze beslissingen per vergadering blijven nemen", zei de centraal bankier.

Nu de inflatie verder afkoelt, zoals vorige week ook duidelijk werd uit de PCE-inflatie, verschuift de focus van de Fed naar de arbeidsmarkt in de VS. In de komende dagen verschijnen belangrijke cijfers, waaronder het officiële banenrapport op vrijdag.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.