Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Hersteldag voor Wall Street na slechte week
Beeld: ABM Financial News

Hersteldag voor Wall Street na slechte week

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 1,2 procent op 5.471,05 punten, de Dow Jones index won ook 1,2 procent op 40.829,59 punten en de Nasdaq sloot eveneens 1,2 procent hoger op 16.884,60 punten.

Na de slechtste, zij het verkorte, handelsweek sinds maart 2023, was maandag sprake van herstel op Wall Street.

Voor het weekend bleek dat de Amerikaanse banengroei in augustus tegenviel. Er waren ook flinke neerwaartse bijstellingen voor de twee maanden ervoor die opnieuw de zorgen aanwakkerden dat de arbeidsmarkt in de VS minder robuust is als op het eerste gezicht lijkt.

De FedWatch Tool van CME voorspelde vrijdag even een kans van meer dan 50 procent dat de Federal Reserve de rente later deze maand met 50 basispunten zal verlagen. Inmiddels is die kans weer gedaald tot 29 procent en denkt 71 procent van de markt dat het 'gewoon' een renteverlaging van 25 basispunten wordt.

Marktvolgers zoeken ondertussen naar een oorzaak voor de recente verkoopgolf. Sommige kenners wijzen op de vrees dat de Fed achter de feiten aanloopt nu de Amerikaanse economie verslechtert. Anderen leggen meer nadruk op de herijking van de waarderingen van AI-gerelateerde techaandelen.

Michael Wilson, aandelenstrateeg bij Morgan Stanley, denkt dat het een beetje van beide is. Beleggers hoopten dat het banenrapport van vrijdag zou aantonen dat het zwakke banencijfer voor juli eenmalig was. Dat zou de hoge waardering van de S&P 500 enigszins kunnen rechtvaardigen.

"Met een waardering op indexniveau tot 21 keer bij de publicatie van het banencijfer, was de aandelenmarkt op zoek naar een duidelijk signaal dat de zwakke banengroei van juli werd veroorzaakt door het weer en eenmalige factoren. In plaats daarvan bleef de zwakte aanhouden en werd het banencijfer van juli zelfs nog lager bijgesteld", aldus Wilson.

Dit betekent volgens de expert van Morgan Stanley dat de aandelenmarkt de verslechterende economische fundamenten nu aan het "inhalen" is.

Op macro-economisch vlak verschenen maandag de groothandelsvoorraden. Die stegen in juli met 0,2 procent, waar een toename van 0,3 procent was voorzien. In dezelfde maand kwam de stijging van het consumentenkrediet in de VS met ruim 25 miljard dollar veel hoger uit dan de slechts 5 miljard dollar in juni.

De euro/dollar handelde maandagavond 0,4 procent lager op 1,1040, terwijl de Amerikaanse tienjaarsrente licht daalde en de tweejarige variant juist iets steeg.

Volgens valutastrategen van ING kan de richting van de dollar de komende dagen bepaald worden door het presidentiële debat tussen vicepresident Kamala Harris en voormalig president Donald Trump. Het debat vindt in de nacht van dinsdag op woensdag plaats. Het vorige debat bleek de nekslag voor president Joe Biden, die zich vervolgens terug trok als presidentskandidaat voor de Democraten.

ING verwacht dat een verkiezingsoverwinning van Trump positief zal zijn voor de dollar vanwege het vooruitzicht van een ruimer begrotingsbeleid en een strak monetair beleid als mogelijke tarieven de inflatie opdrijven. Bij een overwinning van Harris gebeurt het tegenovergestelde, hetgeen de dollar zou kunnen verzwakken, aldus de bank.

De olieprijzen stonden vorige week nog onder druk, maar wisten maandag deels te herstellen. De Amerikaanse olieproductie komt de komende dagen mogelijk onder druk te staan door een naderende orkaan aan de Amerikaanse Golfkust.

Bedrijfsnieuws

Apple heeft maandag een nieuwe generatie iPhones geïntroduceerd, waarbij kunstmatige intelligentie een belangrijke functie krijgt in het besturingssysteem. De iPhone 16 Pro en Max, met een groter scherm, hebben vanafprijzen van respectievelijk 999 en 1.199 dollar. CEO Tim Cook zei in zijn presentatie dat de nieuwe iPhones de eerste zullen zijn "die vanaf de basis zijn ontworpen voor Apple Intelligence en de baanbrekende mogelijkheden ervan."

Apple lanceerde ook een nieuwe Apple Watch en een volgende generatie AirPods. Beleggers leken niet onder de indruk want het aandeel sloot vlak.

Dell en Palantir worden toegevoegd aan de S&P 500. De aandelen stegen met respectievelijk 3,8 en 14,1 procent.

Nvidia, aanvoerder van de AI-hausse op de beurzen wereldwijd, steeg maandag met 3,5 procent, nadat het aandeel vorige week 14 procent verloor.

Boeing gaat zijn lonen met 25 procent verhogen in een vierjarig cao-akkoord dat een verlammende staking bij de vliegtuigbouwer moet voorkomen. Boeing is verlieslatend en loopt achter op productie sinds de problemen die aan het licht kwamen tijdens een vlucht van Alaska Airlines in januari. Het aandeel steeg met 3,3 procent.

Oracle opent nabeurs de boeken. Het aandeel verloor in aanloop naar de cijfers 1,3 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.