Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Fed gaat rente in september verlagen - Notulen
Beeld: Federal Reserve

Fed gaat rente in september verlagen - Notulen

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve gaat de rente in september verlagen. Dit bleek uit de notulen van de bijeenkomst van de Fed op 30 en 31 juli die woensdag werden vrijgegeven.

De meeste functionarissen van de Federal Reserve waren tijdens de bijeenkomst van mening dat de rente in september verlaagd zou moeten worden als de inflatie blijft dalen en de arbeidsmarkt verder verzwakt, zo bleek uit de notulen. 

Meerdere functionarissen zeiden zelfs dat ze een renteverlaging in juli zouden hebben gesteund. In plaats daarvan besloot de Fed unaniem om de rente te handhaven op 5,25 tot 5,50 procent, het hoogste niveau in 24 jaar.

Fed-voorzitter Jerome Powell zal naar verwachting vrijdag in een toespraak tijdens het jaarlijkse symposium van centrale bankiers en andere beleidsmakers in Jackson Hole de laatste update geven over de strategie van de bank.

Een groeiende zorg bij de Fed tijdens de vergadering eind juli was een daling bij de werving van personeel en een stijgend werkloosheidspercentage, wat wordt een gezien als een bewijs van een verslechterende arbeidsmarkt.

Veel Fed-functionarissen geloofden ook dat de maandelijkse stijging van het aantal banen in de VS "overdreven" was, een vermoeden dat waar bleek te zijn. De overheid zei eerder woensdag dat het de banengroei in de periode van april 2023 tot en maart 2024 met maar liefst 818.000 banen had overschat.

Fed-functionarissen gaven tijdens de bijeenkomst aan er inmiddels meer vertrouwen in te hebben dat de inflatie richting de doelstelling van 2 procent op jaarbasis beweegt.

Nu de inflatie vertraagt richting de 2 procent-doelstelling, hecht de bank meer waarde aan de gezondheid van de arbeidsmarkt bij het overwegen van een renteverlaging.

Het Amerikaans banenrapport van juli bleek al verrassend zwak. De neerwaartse herziening van banen eerder vandaag heeft die zorgen nieuw leven ingeblazen, wat het idee ondersteunt dat de centrale bank de rentetarieven nog agressiever zal moeten verlagen om de economie te ondersteunen.

Op 17 en 18 september vindt de volgende beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank plaats.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.