Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Beursblik: Aegon genereert minder contanten
Beeld: Aegon

Beursblik: Aegon genereert minder contanten

(ABM FN-Dow Jones) Aegon genereerde in de eerste helft van 2024 minder kapitaal dan een jaar eerder, terwijl ook de solvabiliteit licht daalde. Dat blijkt uit een consensusverwachting van analisten die Aegon zelf samenstelde.

De analisten voorzien gemiddeld dat Aegon 551 miljoen euro kapitaal genereerde, vergeleken met 620 miljoen euro een jaar eerder.  Na aftrek van financierings- en operationele kosten van de holding bleef daar nog 412 miljoen euro van over. Een jaar eerder was dit 492 miljoen euro.

De kaspositie van de holding zou iets boven 2 miljard euro moeten liggen. Gemiddeld rekent men op 2,06 miljard euro. Eind vorig jaar was dit 2,4 miljard.

Er wordt een dividend voorzien van 0,17 euro per aandeel.

De solvabiliteit van de Amerikaanse tak kwam halverwege het jaar uit op 437 procent en die van de Britse tak, die de Europese Solvency II regels volgt, op 190 procent, verwacht de consensus. Eind vorig jaar was dit respectievelijk 432 procent en 193 procent.

Analisten van Berenberg merkten op dat een dalende rente op korte termijn leidt tot hogere spreads op hypotheken en lagere solvabiliteitsratio's.

Sinds de verkoop van Aegon Nederland is voor Aegon vooral de Amerikaanse solvabiliteitsratio RBC relevant en die is bijzonder gevoelig voor het risico op wanbetaling van bedrijfsobligaties, merkte Berenberg op.

Toch zien de analisten geen risico dat Aegon US met zijn solvabiliteit onder het niveau komt, waarop de verzekeraar dividenden of aandeleninkopen moet heroverwegen, evenmin overigens als bij de rivalen NN Life en ASR Group. Het grootste risico is volgens Berenberg dat beleggers door de dalende rente aandelen van verzekeraars niet langer zien als defensieve aandelen met een stijgend dividend, maar als risicovoller.

De verwachte ruime kaspositie van Aegon boven 2 miljard euro is interessant, volgens Berenberg, omdat dit betekent dat daar aan het einde van het jaar nog zo'n 1,65 miljard euro van over zal zijn, waarmee Aegon ruim boven die doelstelling van 0,5 miljard tot 1,5 miljard euro uitkomt. Dit betekent dat het dividend sneller kan groeien. 

Aegon wil in 2025 met zijn dividend richting 0,40 euro per jaar, en zal in 2024 naar verwachting van Berenberg 0,36 euro per aandeel uitkeren. Hier zien de analisten opwaartse ruimte, maar Aegon zal daar niets over willen loslaten tot de nieuwe CFO is gearriveerd, als vervanger van de vertrekkende Matt Rider.

Aegon publiceert de resultaten donderdag voorbeurs.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Aegon start aandeleninkoop van 200 miljoen euro
  2. Aegon weet wat beleggers willen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Aegon kopen verkopen

60% zegt kopen

10 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.