Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: AEX sluit de positieve week voorzichtig af
Beeld: ABM Financial News

Slotcall: AEX sluit de positieve week voorzichtig af

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag dicht bij huis gebleven en leek wat op adem te komen na de forse koerssprong van donderdag.

De AEX sloot uiteindelijk fractioneel lager op 905,67 punten en wist op weekbasis een winst van ongeveer 2,5 procent bij te schrijven.

De donderdag vrijgegeven gegevens over de detailhandelsverkopen in de VS waren veel sterker dan economen hadden verwacht, terwijl de wekelijkse werkloosheidsaanvragen daalden. Beiden zorgden voor opluchting en wellicht was de angst van vorige week voor een recessie dan ook overdreven.

Investment manager Simon Wiersma van ING wees erop dat "minder dan twee weken geleden de Amerikaanse, en dus de wereldeconomie volgens veel beleggers nog afstevende op een onvermijdbare recessie. Een paar dagen later wordt er alweer gesproken van een 'Goldilocks' scenario en is er geen wolkje aan de lucht. Niets is zo onvoorspelbaar als het beleggerssentiment. Het kan draaien als een blad aan de boom."

ING gaat nog steeds uit van een zachte landing van de Amerikaanse economie en heeft daar de afgelopen weken ook niet aan getwijfeld.

Het (gedwongen) terugdraaien van de yen carry trade verstoorde dit beeld voor sommige beleggers misschien wat, "maar de fundamentele ontwikkelingen zijn geen aanleiding om heel negatief te worden, integendeel zou ik bijna willen zeggen", aldus Wiersma.

De blik van beleggers verschuift nu naar volgende week, als er onder meer de notulen van de laatste vergaderingen van de Federal Reserve en Europese Centrale Bank op de rol staan en in Jackson Hole het jaarlijkse symposium van centrale banken wordt gehouden.

"Dat renteverlagingen eraan komen lijkt zekerder en de Fed zal het komende Jackson Hole symposium waarschijnlijk gebruiken om die standpunten kracht bij te zetten", zeiden experts van ING.

De olieprijzen daalden flink. Een vat Brent olie werd vrijdag 1,7 procent goedkoper op 79,69 dollar. Een mogelijke vergeldingsaanval van Iran op Israël, een actie waardoor de olieprijzen zouden kunnen stijgen, is tot nu toe uitgebleven, terwijl nieuwe zorgen over de vraag op de markt wegen sinds OPEC en het IEA eerder deze week hun voorspellingen voor de wereldwijde vraag naar olie licht naar beneden hebben bijgesteld, zeiden analisten van Commerzbank.

De rentes deden weer een klein stapje terug na de recente opleving, terwijl de euro/dollar steeg naar 1,0988.

Stijgers en dalers

Koploper Adyen kreeg na de winst van 12 procent op donderdag een prima vervolg. Het aandeel won 1,8 procent na een aantal koersdoelverhogingen. Degroof Petercam verlaagde juist het koersdoel, van 1.400 naar 1.250 euro, met een ongewijzigd Houden advies. Volgens Degroof spekt Adyen nog steeds zijn balans, maar zou die beter ingezet kunnen worden voor de beloning van aandeelhouders via dividenden of inkoop van eigen aandelen. De Bank of America verhoogde het koersdoel licht.

Aegon deed ook goede zaken, met een winst van 1,6 procent.

De verliezen in de AEX bleven vrijdag beperkt en IMCD was de grootste daler met een min 1,3 procent.

Vopak ging aan kop in de AMX, met een winst van 3,3 procent. Corbion won 1,5 procent. Aperam daalde 2,1 procent, maar ging ex dividend. Geschoond hiervoor werd de daling beperkt tot ongeveer 0,2 procent. Strateeg Frank Vranken van Edmond de Rothshild wees op een waarschuwing van de grootste staalproducent in de wereld, de Chinese China Baowu Steel Group, dat de staalsector in een strenge, harde en langdurige crisis zit.

AMG was in deze index de grootste daler en sloot 2,2 procent lager.

Bij de kleine aandelen won Ebusco 7,4 procent en zaten ook Heijmans en BAM in de lift. DWS vergrootte zijn belang in beide bouwbedrijven.

Fastned verloor 0,1 procent procent. In navolging van de cijfers donderdag, verlaagden Degroof Petercam en Deutsche Bank vrijdag hun koersdoelen. Degroof Petercam blijft zich zorgen maken over de lange termijn bij Fastned. "We verwachten namelijk dat de prijsconcurrentie de komende jaren aanzienlijk zal toenemen, wat de marges onder druk zal zetten", aldus Degroof.

Van Lanschot Kempen zette het aandeel juist op de kooplijst en verhoogde Jefferies het koersdoel.

De rode lantaarn was voor Theon International wat 2,4 procent lager sloot.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Amsterdamse beurs noteerden de Amerikaanse beurzen nagenoeg vlak.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX kopen verkopen

100% zegt kopen

6 stemmen

AMX kopen verkopen

100% zegt kopen

5 stemmen

ASCX kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.