Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Beursblik: minder orders voor Just Eat Takeaway verwacht
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: minder orders voor Just Eat Takeaway verwacht

(ABM FN-Dow Jones) Just Eat Takeaway heeft in het tweede kwartaal van 2024 op jaarbasis vermoedelijk minder orders ontvangen, terwijl de brutotransactiewaarde fractioneel daalde. Dit is de verwachting van analisten in aanloop naar de kwartaalupdate van de maaltijdbezorger, woensdag voorbeurs.

Analisten die bijdroegen aan de consensus rekenen op 219 miljoen orders en een brutotransactiewaarde van 6,5 miljard euro.

ING rekent op 218 miljoen orders in het tweede kwartaal en een brutotransactiewaarde van 6,6 miljard euro. Dat zou gelijk zijn aan de brutotransactiewaarde in het tweede kwartaal van 2023. Toen kwamen er 229 miljoen orders binnen bij de maaltijdbezorger.

ING verwacht rugwind door het relatief slechte weer in het tweede kwartaal in de belangrijkste Europese regio's en het Europees Kampioenschap voetbal dat in dezelfde periode werd gehouden. Wel zouden de prestaties in Noord-Amerika relatief zwak zijn gebleven, vermoedt analist Marc Hesselink.

Deutsche Bank werd onlangs iets voorzichtiger over met name de vooruitzichten voor de Britse markt voor maaltijdbezorging. De vraag herstelde weliswaar aan het begin van 2024, maar de maand juni laat een wisselvalliger beeld zien. Dit kan volgens de Duitse bank mogelijk gelinkt worden aan het stopzetten van steungeld die Britten ontvingen.

In het eerste kwartaal van dit jaar kwam het aantal orders voor Just Eat Takeaway uit op 214,2 miljoen en de brutotransactiewaarde op 6,547 miljard euro.

Halfjaarcijfers

Voor de eerste zes maanden van 2024 zou sprake zijn van een lichte omzetdaling, van 2,588 miljard tot 2,558 miljard euro.

ING rekent op een halfjaaromzet van 2,546 miljard euro, met groei in de regio's Noord-Europa en het Verenigd Koninkrijk & Ierland, beide van 8 procent. In Noord-Amerika zou sprake zijn van een krimp van 11 procent en in Zuid-Europa en Australië/Nieuw Zeeland zou de omzet met 13 procent zijn afgenomen, verwacht ING.

Just Eat maakte in april bekend dat het alle activiteiten stopzet in Nieuw-Zeeland. Ook vertrekt de maaltijdbezorger uit Frankrijk, kondigde het vorige week aan.

In het tweede kwartaal sloot Just Eat wel nieuwe deals met Amazon en lanceerde daarmee ook een abonnementsprogramma in Europa. In juni werd bekend dat Just Eat maaltijden gratis gaat bezorgen aan Amazon Prime-leden in Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Voor klanten die geen Prime-lid zijn, zal er een kleine bezorgvergoeding worden gevraagd.

De aangepaste EBITDA zou zijn verbeterd, van 143 miljoen euro in de eerste jaarhelft in 2023, naar 196 miljoen euro volgens de consensus. De bijbehorende marge zou zijn gestegen van 1,1 naar 1,5 procent, is de verwachting. 

"Het bedrijf is in aanloop naar het kwartaal nogal conservatief geweest" volgens ING, en benadrukte dat een verbetering meer aan het einde van 2024 zou plaatsvinden op basis van een verbetering van de EBITDA-marge.

Onder de streep zou het verlies van 258 miljoen euro in het tweede kwartaal vorig jaar zijn geslonken tot 176 miljoen euro, verwacht de analistenconsensus. 

Verder zou de vrije kasstroom volgens de consensus op jaarbasis zijn verbeterd van 78 miljoen euro negatief naar 31 miljoen euro positief.

De halfjaarresultaten zouden volgens UBS een mooi moment kunnen zijn om een aandeleninkoopprogramma aan te kondigen, na de komst van de nieuwe CFO in mei. De balans is "comfortabel", er zijn eerder eigen aandelen ingekocht, en de vrije kasstroom doet het beter dan ooit, benadrukte de Zwitserse bank.

Outlook

Just Eat handhaafde bij de cijfers over het eerste kwartaal in april de outlook voor heel het jaar en mikt voor 2024 onverminderd op een groei van de brutotransactiewaarde, exclusief Noord-Amerika, van 2 tot 6 procent.

De vrije kasstroom moet in 2024 en daarna positief blijven en de aangepaste EBITDA zal dit jaar op circa 450 miljoen euro uitkomen. Op lange termijn moet de bijbehorende marge minimaal 5 procent van de brutotransactiewaarde uitmaken.

De analistenconsensus verwacht een aangepaste EBITDA van 455 miljoen euro in 2024, tegenover 324 miljoen euro in 2023, en een bijbehorende marge van 1,7 procent, tegen 1,2 procent een jaar eerder. 

Just Eat Takeaway opent woensdag voorbeurs de boeken. Het aandeel noteerde maandag 1,6 procent lager op 10,68 euro. ING heeft een koopadvies en een koersdoel van 22,50 euro.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Just Eat Takeaway stopt in Frankrijk
  2. Herhaling van zetten bij Just Eat Takeaway

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
JUST EAT TAKEAWAY kopen verkopen

81% zegt kopen

26 stemmen

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.