Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Elliot bouwt aanzienlijk belang op in Starbucks
Beeld: ABM Financial News

Elliot bouwt aanzienlijk belang op in Starbucks

(ABM FN-Dow Jones) Elliott Investment Management heeft een aanzienlijk belang opgebouwd in Starbucks en het activistische beleggingsfonds heeft de Amerikaanse koffiegigant privé onder druk gezet over manieren om de aandelenprijs op te krikken. Dit schreef The Wall Street Journal vrijdagavond op basis van informatie van mensen die bekend zijn met de zaak.

De precieze omvang van het belang dat Elliott in Starbucks heeft genomen, kon niet worden vastgesteld. De andere eisen van Elliott, waaronder de vraag of het bedrijf bestuurszetels wil bij Starbucks, konden ook niet worden achterhaald, zei de zakenkrant.

De situatie is veranderlijk en het is mogelijk dat Starbucks en Elliott binnenkort privé tot een soort overeenkomst zullen komen, aldus de bronnen.

De investering van Elliott komt op een moment dat Starbucks, het grootste koffiebedrijf ter wereld qua locaties en omzet, zich op een belangrijk kruispunt bevindt. De groei van het bedrijf komt de laatste jaren meer uit 'to go'-bestellingen in plaats van dat de restaurants een ontmoetingsplek zijn om koffie te drinken. Ook is de concurrentie toegenomen in China, een belangrijke markt voor Starbucks.

Starbucks meldde eind april bij de kwartaalcijfers een sterke vertraging in het aantal bezoekers en een zwakkere kwartaalomzet en -winst dan verwacht. Het bedrijf zei dat verhoogde promotionele activiteiten en lonen voor het personeel op de inkomsten drukten, maar hogere prijzen en operationele efficiëntie compenseerden dit deels.

Het teleurstellende cijferrapport leidde ertoe dat het bedrijf uit Seattle voor de tweede keer dit jaar de financiële vooruitzichten naar beneden bij moest stellen en dat leidde weer tot een verkoopgolf van het aandeel. Op 30 juli komt Starbucks met actuele kwartaalcijfers.

Ondertussen broeit er ook drama achter de schermen. Chief Executive Laxman Narasimhan werd in maart 2023 benoemd als opvolger van Howard Schultz, die al lang aan het roer stond. Toen Schultz vertrok als topman, bedroeg de marktwaarde van Starbucks bijna 115 miljard dollar. Inmiddels is dat iets minder dan 90 miljard dollar. Sinds begin dit jaar is Starbucks 17,5 procent minder waard geworden. Het aandeel steeg vrijdag wel 7 procent door het bericht over de belangname van Elliott.

De spanningen tussen Narasimhan en zijn voorganger kwamen eerder dit jaar in de openbaarheid toen Schultz op LinkedIn een open brief schreef aan aandeelhouders waarin hij kritiek uitte op de manier waarop Narasimhan en andere bestuurders het bedrijf leidden.

Schultz is nog steeds een van de grootste aandeelhouders van Starbucks, met een belang van ongeveer 2 procent, en zijn mening blijft een belangrijke rol spelen binnen het bedrijf. Hoewel hij niet langer deel uitmaakt van de raad van bestuur, draagt Schultz de eretitel chairman emeritus.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Nieuwe CEO voor Starbucks
  2. Starbucks reorganiseert door na omzetvertraging

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Starbucks Corp kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.