Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Beursblik: opnieuw dreigen lichtrode cijfers voor TomTom
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: opnieuw dreigen lichtrode cijfers voor TomTom

(ABM FN-Dow Jones) TomTom is in het tweede kwartaal vermoedelijk opnieuw net in de rode cijfers uitgekomen, maar wel iets minder diep dan vorig kwartaal. Dat blijkt uit een consensusverwachting van analisten die werd samengesteld door de navigatiespecialist zelf.

"Wij verwachten een gemengd beeld", aldus analist Marc Hesselink van ING in een vooruitblik. Wel denkt hij dat TomTom wat verbetering wist te boeken "ten opzichte van een relatief zwak eerste kwartaal".

De analisten rekenen volgens de bedrijfsconsensus gemiddeld op een kwartaalomzet van 152 miljoen euro. Daaraan zou het onderdeel Location Technology 127 miljoen euro bijdragen, met 89 miljoen euro voor Automotive en 38 miljoen euro voor Enterprise.

De consumententak was afgelopen kwartaal vermoedelijk goed voor 25 miljoen euro omzet.

De analisten voorzien verder een negatief bedrijfsresultaat (EBIT) van 4 miljoen euro. Netto leed TomTom naar verwachting ook 4 miljoen euro verlies.

In het eerste kwartaal van 2024 boekte TomTom een omzet van 139,3 miljoen euro, een negatieve EBIT van 4,9 miljoen euro en een verlies onder de streep van eveneens 4,9 miljoen euro.

De vrije kasstroom schatten de analisten voor het tweede kwartaal in op 4 miljoen euro negatief. De kaspositie zou dan op 264 miljoen euro uitkomen.

Verwachtingen

De omzet komt dit jaar volgens TomTom uit tussen de 570 en 610 miljoen euro. Daaraan zal Location Technology 490 tot 520 miljoen euro bijdragen. De navigatiespecialist rekent voor dit jaar verder op een rendement aan vrije kasstroom van meer dan 5 procent.

De analisten mikken op een omzet van 585 miljoen euro en een rendement van 5 procent.

Volgens ING zal TomTom de vrije kasstroom vooral realiseren richting het einde van het jaar.

TomTom herhaalde bij de cijfers over het eerste kwartaal ook de doelstelling om in 2025 een omzet van 600 miljoen euro met Location Technology te realiseren. De vrije kasstroom zou dan op 10 procent van de groepsomzet uitkomen.

Analisten rekenen gemiddeld op een groepsomzet van 639 miljoen euro in 2025, met een bijdrage van locatietechnologie van 564 miljoen euro. Het rendement aan vrije kasstroom zal volgens hen uitkomen op 6 procent.

ING waarschuwde dat de ambitie voor locatietechnologie wel eens te ambitieus kan blijken. "TomTom heeft enkele erg grote contracten nodig om in 2025 bijna 20 procent te groeien ten opzichte van 2024", aldus Hesselink, die een Houden advies heeft op TomTom met een koersdoel van 6,00 euro.

Verder meldde TomTom dat het aandeleninkoopprogramma van 50 miljoen euro voor 64 procent was afgerond aan het einde van het eerste kwartaal.

TomTom opent maandag voorbeurs de boeken. Het aandeel steeg donderdag 4,3 procent op 5,52 euro. TomTom meldde vanochtend een opdracht van het Australische Ministerie van Defensie.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. TomTom levert kaartdata aan Australische Defensie
  2. Zwakke automarkt helpt TomTom niet

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
TomTom kopen verkopen

50% zegt kopen

4 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.