Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

AMT Holding« Terug naar discussie overzicht

Bezittingen biotechbedrijf AMT in nieuw bedrijf Uniqure geschoven

1 Post
| Omlaag ↓
  1. flosz 10 april 2012 12:44
    RUILMOMENT NADERT: BELEGGER KRIJGT OP 26 APRIL VOOR IEDER AANDEEL AMT ÉÉN CERTIFICAAT UNIQURE

    10 april 2012
    Een nieuwe episode in de verdwijntruc van biotechbedrijf AMT is begonnen. Inmiddels zijn de bezittingen en schulden overgeheveld naar het niet-beursgenoteerde Uniqure.
    Daarmee is de ontmanteling van beursfonds AMT gestart. Beleggers die op 23 april (de registratiedatum) minder dan vijf procent van de aandelen AMT in bezit hebben, ontvangen op 26 april voor ieder AMT aandeel één certificaat Uniqure.

    Dit certificaat wordt automatisch in het effectendepot bijgeschreven. Minderheidsaandeelhouders die niet mee willen naar Uniqure, kunnen hun aandelen nog tot 19 april op de beurs verkopen.

    Niet eerder vertoond
    Vanaf eind april gaat het biotechbedrijf buiten het zicht van de beurs verder. Uniqure is een speciaal voor de overname van AMT door investeringsmaatschappijen Forbion, AVP en Gilde opgerichte entiteit waarin de oude activiteiten van AMT worden voortgezet.

    Niet langer als zichtbaar beursbedrijf met vele beleggers, maar in de anonimiteit waar een aantal investeringsfondsen aan de touwtjes trekt.

    Het is een in Nederland nog niet eerder vertoonde vorm van een zogenaamde activa passiva transactie. Eentje waarin kleine beleggers ook nog min of meer buitenspel zijn gezet.

    Aandelen worden certificaten
    Zij zien hun AMT-aandelen omgezet worden naar certificaten en hebben niet langer toegang tot aandeelhoudersvergaderingen (ava).

    Alleen via een door Uniqure gefinancierd administratiekantoor, waarin drie bestuurders zullen zetelen, kunnen zij voortaan nog hun stem laten horen.

    Uniqure geeft zowel aandelen A als B uit. De aandelen A zijn in handen van Forbion, AVP en Gilde. Forbion pompt in ruil voor haar aandelen zes miljoen euro eigen vermogen in Uniqure.
    De aandelen B worden gehouden door het administratiekantoor die daarvoor vervolgens certificaten bij kleine beleggers plaats. Die certificaten krijgen een notering op de relatief onbekende NPEX-beurs zodat er toch nog eens in de drie à vier weken via een veiling handel kan plaatsvinden in de certificaten Uniqure.

    De zes miljoen euro is niets meer dan de overnamesom voor de activiteiten van AMT. In ruil voor die bezittingen en schulden krijgt AMT certificaten in Uniqure die in het kader van de ontbinding van het bedrijf zullen worden verdeeld onder de ‘oude' aandeelhouders.

    Zonder de tussenkomst van Uniqure zou AMT volgens bestuursvoorzitter Jörn Aldag in april van dit jaar failliet gaan.

    Lege beurshuls
    Ook al zijn de activiteiten van AMT ondergebracht in Uniqure, dat betekent nog niet dat de vennootschap AMT onmiddellijk ophoudt te bestaan. Aldag meldde tijdens de ava van 30 maart, waarin de transactie werd bezegeld, dat de aandelen AMT waarschijnlijk nog tot de zomer van 2012 genoteerd blijven.

    Wel is AMT na de verdeling van de certificaten op 26 april niet meer dan een lege beurshuls. En die beurshuls kan voor andere partijen interessant zijn om een nieuw bedrijf snel en relatief goedkoop aan een beursnotering te helpen. Inmiddels hebben volgens Aldag al twee partijen interesse getoond in de beurshuls.
    Uniqure bouwt verder
    Nu de transactie een feit is, bouwt Uniqure verder aan haar toekomst. De bedoeling is dat de geïnvesteerde centjes, inclusief een prettig rendement, worden terugverdiend.

    In mei 2012 verwacht Uniqure een belangrijke opinie van de Commissie voor Menselijke Medicinale Producten (CMHP), een gespecialiseerd agentschap van de Europese Commissie, over de toelating van gentherapieproduct Glybera tot een nieuwe testfase.

    Zo'n drie maanden later hoopt Aldag dan dat de Europese Commissie een definitief oordeel velt over de geschiktheid van Glybera, een medicijn tegen zogeheten LPL-deficiëntie.

    Mensen die lijden aan deze zeer zeldzame ziekte, zijn door een ontbrekend gen niet goed in staat om de vetten uit voedsel af te breken. Mocht het product op de markt komen, dan zou dit goed kunnen zijn voor een omzet van 25 miljoen euro per jaar.

    Daarnaast zoekt Uniqure nog een partner voor het door ontwikkelen van het product tegen de bloedziekte Hemofilie B. De testresultaten in de prille beginfase zijn veelbelovend. Nu nog moeten patiënten drie keer per week naar het ziekenhuis voor behandeling.

    Met de kuur van Uniqure zouden volgens de huidige testresultaten patiënten met één infuus jaren vooruit kunnen.
    www.veb.net/content/HoofdMenu/Beurs/K...
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.