Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Energie« Terug naar discussie overzicht

Kernenergie

852 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 43 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 8 september 2009 21:51
    IAEA ziet kernenergie fors toenemen
    8 september 2009, 21:35 | ANP
    WENEN (AFN) - Het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA) voorziet een flinke groei van kernenergie in Aziatische landen. Het IAEA verwacht dat de capaciteit van de kerncentrales wereldwijd in 2030 minstens 40 procent groter zal zijn.

    De voorspelling van de groei van kernenergie in het jaar 2030 door het IAEA is 8 procent hoger dan die van vorig jaar. Groei verwacht de organisatie vooral in China, India, Japan en Zuid-Korea.

    Het IAEA ziet de zorg over het opwarmen van de aarde, het veiligstellen van de energievoorziening en de prijzen van fossiele brandstoffen als belangrijke drijfveren om te investeren in kernenergie. Verwacht wordt dat India een van de grootste gebruikers van kernenergie zal worden
  2. forum rang 10 voda 29 september 2009 20:48
    Van der Hoeven vergroot grip op Borssele
    29 september 2009, 16:14 uur | FD.nl
    1Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft in een convenant 'Publieke belangen Borssele'haar grip op de Zeeuwse kerncentrale vergroot.

    Dat blijkt uit een brief van de minister aan de Kamer. In het convenant staan afspraken voor het geval dat kerncentrale Borssele in de toekomst (deels) in private handen komt. Ondertekenaars zijn de Staat en de publieke aandeelhouders van Essent, zoals de provincie Noord-Brabant.

    De overeenkomst moet ervoor zorgen dat elke private koper van de Essent-aandelen de publieke belangen, zoals de zorg voor veiligheid en deugdelijke afvoer van het afval, waarborgt. Daarnaast regelt de overeenkomst aanvullende zekerheid over het doorverkopen van de aandelen. Het convenant trekt een duidelijke grens bij transacties met zogenaamde 'enge' landen.

    Kerncentrale Borssele is nu voor de helft eigedom van Essent, en voor de andere helft van het Zeeuwse energiebedrijf Delta. Reden voor bezorgdheid over het publieke belang in Borssele, is de verkoop van Essent eerder dit jaar aan de Duitse energiegigant RWE. Hiermee zouden de aandelen in private handen belanden.

    Een Kamermeerderheid drong er bij de minister op aan tot het uiterste te gaan om Borssele in overheidshanden te houden. Delta verzette zich ook tegen de overname. Het bedrijf stapte naar de rechter en kreeg gelijk. Essent legde zich daar vervolgens niet bij neer en ging in beroep; er loopt nu een bodemprocedure.

    Essent: RWE koopt 50% belang in Borssele op zijn vroegst in 2010 3 september 2009
    RWE betaalt minder voor Essent 2 september 2009
    Essent mag Borssele niet verkopen aan RWE 10 juli 2009

    Copyright (c) 2009 Het Financieele Dagblad
  3. forum rang 10 voda 9 oktober 2009 16:46
    Opvolger voor reactor Petten
    9 oktober 2009, 16:34 | ANP
    DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft besloten tot de bouw van een nieuwe reactor, die op termijn het werk van het exemplaar in Petten moet overnemen. Die is met zijn 48 jaar verouderd, maar voorlopig nog wel veilig, aldus minister Jacqueline Cramer (VROM) vrijdag.

    Er moet echter bijtijds een nieuwe, modernere reactor zijn, zodat de werkzaamheden dan kunnen worden overgenomen.

    De plek voor de nieuwe reactor is nog niet gekozen. Dat laat de politiek over aan het bedrijfsleven, dat een heel ontwikkelingsplan moet uitwerken.

    De afgelopen jaren moest de reactor in Petten meerdere keren dicht vanwege storingen. Doordat deze zomer ook een reactor in Canada dicht moest vanwege onderhoud, dreigde een tekort aan de istotopen die worden gebruikt voor kankeronderzoek en behandeling van patiënten. Het kabinet vindt de productie van de medische isotopen zo belangrijk dat het op dit gebied voorop wil blijven lopen in de wereld.
  4. forum rang 10 voda 26 oktober 2009 16:31
    'Groene stroom knel door nieuwe centrales'26 okt 2009, 16:22 uur

    UTRECHT (AFN) - Nieuwe duurzame energieprojecten worden uit de markt gedrukt door de bouw van te veel elektriciteitcentrales in Nederland. Er ontstaat de komende jaren een groot overschot aan stroom, die Nederland niet volledig in het buitenland kan afzetten. Daardoor komt het halen van het kabinetsdoel van 20 procent duurzame energie in 2020 ernstig in gevaar.

    Dit staat in het onderzoeksrapport 'Duurzame elektriciteitsmarkt?', dat de Stichting Natuur en Milieu maandag aanbiedt aan minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken). Het onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau CE Delft in opdracht van Natuur en Milieu.

    Nederland wordt vanaf dit jaar exporteur van elektriciteit. Tot 2020 groeit de productiecapaciteit van stroom in Nederland met 70 procent, terwijl de vraag met 20 procent stijgt. De groei komt vooral door de bouw van veel nieuwe kolen- en gascentrales.

    Overcapaciteit

    Hoewel sommige oude centrales eerder zullen sluiten, zal er een grote overcapaciteit van elektriciteit op de Nederlandse markt ontstaan. De onderzoekers hebben in hun berekening alleen de nieuwe centrales meegenomen waarvoor al een vergunning is aangevraagd of toegekend.

    Energiebedrijven hebben door die overcapaciteit geen belang meer om te investeren in duurzame energie. Dan ontstaat immers nog meer overcapaciteit en zullen centrales vaker stilgezet moeten worden, aldus het rapport.

    Prijsverschil

    De overcapaciteit zorgt er ook voor dat het prijsverschil tussen groene stroom en grijze stroom toeneemt en er daardoor meer subsidie per kilowattuur groene stroom nodig is. Om de doelstelling van 20 procent duurzame energie in 2020 te halen, zal de overheid daardoor in totaal meer aan subsidie kwijt zijn.

    Natuur en Milieu pleit daarom voor de invoering van een CO2-norm voor elektriciteitcentrales, die de uitstoot van het broeikasgas CO2 beperkt. Dat maakt de nieuwe centrales duurder. Daardoor zal een aantal energiebedrijven afzien van nieuwe kolencentrales en wordt investeren in duurzame energie aantrekkelijker.

    Kolencentrales moeten in de visie van Natuur en Milieu dan fors investeren in ondergrondse CO2-opslag. Andere westerse landen hebben al regels die kolencentrales tot CO2-opslag verplichten.

  5. forum rang 10 voda 24 november 2009 16:23
    Greenpeace: Reactor Petten niet veilig
    24 november 2009, 14:28 | ANP
    AMSTERDAM (AFN) - De kernreactor in Petten ontkwam op 16 november 2001 ternauwernood aan een ernstig ongeluk. Dat stelt Greenpeace op basis van een boek van de hand van Frank Saris, die destijds als directeur van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) betrokken was bij de kernreactor.

    Een woordvoerster van NRG, de exploitant van de kernreactor, zegt dat het voorval jaren geleden onderzocht is door zowel het Internationaal Atoom Energie Agentschap als de Nederlandse autoriteiten.

    Op 16 november viel de stroom uit in het stroomnet van Petten en daardoor moest de kernreactor het doen met een noodvoorziening. Volgens Greenpeace zou een ramp zijn gebeurd als het uitvallen van de stroom langer had geduurd. NRG spreekt in een reactie tegen dat een noodvoorziening om de koeling van de reactor op peil te houden niet bleek te functioneren.

    Volgens Greenpeace is de veiligheid van de reactor ook nu nog een probleem.
  6. forum rang 10 voda 18 januari 2010 20:01
    Essent vecht verbod op verkoop Borssele aan
    18 jan 2010, 19:54 uur

    ARNHEM (AFN) - De vroegere aandeelhouders van Essent, Nederlandse overheden die vorig jaar september energiebedrijf Essent verkochten aan RWE, willen alsnog ook hun aandelen in de kerncentrale Borssele verkopen aan RWE. Dat bleek maandag bij het gerechtshof in Arnhem. Daar diende een hoger beroep over een verbod op de verkoop.

    Vorig jaar verbood de rechter de verkoop van de aandelen in de kerncentrale aan het grotendeels private Duitse energiebedrijf. Twistpunt is de vraag of het private RWE de publieke veiligheidsbelangen wel voldoende kan waarborgen. Eigenaar Delta (Zeeuwse overheden) van de andere helft van de aandelen Borssele, stelt van niet. Ook de Tweede Kamer wil dat de kerncentrale geheel in publieke handen blijft.

    Een constructie waarmee de Essent-aandeelhouders de publieke belangen wilde waarborgen, terwijl RWE wél de economische vruchten van de centrale kocht, gaf volgens de rechter onvoldoende garanties. Of het gerechtshof dat ook vindt, blijkt bij de uitspraak op 2 maart 2010.

  7. forum rang 10 voda 10 maart 2010 21:09
    5 kuub (m3) . Waar praten wij over?
    Bouwen, die kerncentrales! NU!

    Atoomafval terug naar ons land
    10 maart 2010, 11:20 | ANP
    BORSSELE (AFN) - Al het hoogradioactieve afval van kerncentrale Dodewaard die in 1997 uit gebruik is genomen, wordt in een keer overgebracht naar Covra, een speciale opslagfaciliteit in het Zeeuwse Borssele.

    Het afval komt, op een nog onbekend tijdstip, uit het Britse Sellafield, waar materiaal dat opnieuw gebruikt kan worden als brandstof eruit is gehaald. Het gaat om in totaal 5 kubieke meter afval dat allemaal in een vrachtwagen past. Dit heeft Covra woensdag bekendgemaakt.
  8. forum rang 10 voda 18 maart 2010 21:01
    Rusland start kernreactor in Iran op
    18 maart 2010, 20:01 | ANP
    MOSKOU (ANP) - Rusland zal deze zomer een zeer omstreden kernreactor in Iran opstarten. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin donderdag bekendgemaakt.

    Met het project legt Rusland de westerse bezorgdheid over het Iraanse nucleaire programma naast zich neer. ,,We blijven werken aan het ontwikkelen van capaciteit voor kernenergie, in binnen- en buitenland'', zei de oud-president van Rusland.

    De Verenigde Staten en hun bondgenoten vrezen dat Iran in het geheim werkt aan kernwapens. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemde de aankondiging van Poetin dan ook ,,voorbarig''. Volgens haar is niet duidelijk dat het nucleaire programma van Iran uitsluitend vreedzame doelen heeft.

    De bouw van de kerncentrale in de Zuid-Iraanse stad Bushehr was in 1974 begonnen. De sjah had hierover een contract gesloten met een Duits bedrijf. Na de omverwerping van het keizerlijk bewind door de islamitische revolutie in 1979 werd de bouw stopgezet. In 1995 zette Rusland de werkzaamheden voort. Begin vorig jaar werd de bouw van de centrale afgerond.
  9. forum rang 10 voda 23 maart 2010 16:19
    Bill Gates en Toshiba ontwikkelen kernreactor23 mrt 2010, 15:46 uur

    TOKIO (AFN) - Elektronicaconcern Toshiba en Terraworld, een bedrijf van multimiljardair Bill Gates, voeren gesprekken om samen een kernreactor te ontwikkelen. Dit maakte Toshiba dinsdag bekend na berichtgeving hierover in de Japanse zakenkrant Nikkei.

    Gates zou enkele miljarden dollars inbrengen in het nucleaire project. Binnen tien jaar verwacht Toshiba er geld aan te verdienen. Het gaat om een klein soort reactor waarnaar volgens analisten vraag is in opkomende economieën. De reactor moet gaan draaien op verarmd uranium en zou meer dan honderd jaar kunnen werken zonder extra uranium.

    Toshiba heeft al ervaring in het commercieel gebruik van nucleair materiaal. Het elektronicaconcern bezit het Amerikaanse kernenergiebedrijf Westinghouse en was al een reactor aan het ontwikkelen die dertig jaar zou kunnen draaien.

  10. forum rang 10 voda 29 maart 2010 17:03
    Panel to Weigh Nuclear-Waste Options
    By Rebecca Smith

    603 words
    26 March 2010
    The Wall Street Journal (Online and Print)
    WSJO
    Business
    English
    Copyright 2010 Dow Jones & Company, Inc. All Rights Reserved.
    A panel appointed by President Barack Obama to find solutions for the U.S.'s nuclear-waste problem said it would move swiftly to determine how the government could provide permanent storage for the toxic material.

    But the panel, meeting for the first time Thursday, seemed unlikely to suggest a geological substitute for the Yucca Mountain, Nev., waste repository, which was abandoned this month.

    Energy Secretary Steven Chu, a physicist, urged the group, to consider alternative possibilities including interim storage or reprocessing. He said "this is not a siting commission" and is not intended "to pick spots" to store waste.

    At stake is the viability of the nuclear industry, which says the uncertainty in the market could delay planned expansion of nuclear power, an energy source the Obama administration is encouraging.

    The commission's co-chairs—Lee Hamilton, a former congressman, and retired Gen. Brent Scowcroft—said on Thursday the 15-member panel may complete its task to analyze how the government could live up to its obligation to provide permanent storage for waste from utilities and the military in less than the two years it has been given. The Washington meeting was broadcast live on the Department of Energy's Web site.

    On March 3, the agency asked the U.S. Atomic Licensing Board for permission to withdraw its application to open Yucca Mountain as a permanent site for high-level radioactive waste, angering some utilities and states that said the government was continuing to violate its contractual obligation to take possession of waste from commercial reactors after February 1998.

    The Yucca Mountain plan stumbled amid popular opposition in Nevada, which has no nuclear reactors and which was the site of nuclear weapons tests.

    But Mr. Chu contrasted the situation today from the early 1980s, when Yucca Mountain entered consideration as a possible repository. Cold War politics, at the time, discouraged reprocessing and few people were expecting another building cycle for nuclear reactors. Today, the prospect of more reactors means "huge demands on repositories" unless something is done to reduce the waste volume, he said.

    One prospect he discussed, fuel recycling, involves reusing the material, ultimately reducing the volume and toxicity of the waste to be stored. The drawback is that it is expensive. Another option, he suggested, would be to foster development of so-called fast reactors that could "burn down the waste."

    John Rowe, a member of the commission and chief executive of Exelon Corp., operator of 17 of the nation's 104 power reactors, said the absence of a waste-storage plan wasn't an immediate crisis, but "a major impediment to development of new sites" for nuclear plants. The federal government cannot issue any new licenses until it has a viable nuclear-waste plan.

    Vicky Bailey, a panel member and former member of the Federal Energy Regulatory Commission, said there might not be a scientific crisis, but there was a "crisis of confidence" concerning the government's ability to offer the clarity and certainty the nuclear-power industry needs. She said she wanted to know whether dry casks—above-ground steel-and-concrete containers used by utilities to warehouse used fuel—are adequate to assure public safety.

    The commission expressed interest in looking at storage and waste-reprocessing approaches taken by other nations. No country has a permanent site for high-level radioactive waste, but Sweden and Finland provide incentives for communities to host storage sites. "We need to learn from our own failed process," Ms. Bailey said.

    Write to Rebecca Smith at rebecca.smith@wsj.com

  11. forum rang 10 voda 31 maart 2010 18:15
    Kernvragen

    31 maart 2010 | Het Financieele Dagblad

    Het Zeeuwse nutsbedrijf Delta wil een tweede kerncentrale bouwen in Borssele, naast de enige kerncentrale die Nederland nu rijk is. Het politieke klimaat lijkt gunstiger dan ooit. Het kabinet is gevallen en de grootste criticus van kernenergie - minister Cramer van Vrom - is vertrokken.

    Maar waar de wil om mee te werken aan Delta's plannen groeit, neemt het geloof in de financiële haalbaarheid ervan af. Want hoe moet het kleine Delta, met een balanstotaal van euro 3,6 mrd, de geplande mega-investering van euro 4 mrd tot euro 5 mrd in vredesnaam gaan trekken? Die vraag is eens te meer relevant, nu Delta mogelijk zijn 50%-belang in waterbedrijf Evides moet afstoten, een deelneming die doorgaans goed is voor een derde van de winst van Delta. Daarnaast worstelt Delta met tegenvallers bij biomassadochter BioValue; er zijn hardnekkige geruchten dat de Zeeuwen fors moeten afschrijven op deze onderneming, waardoor er een forse hap genomen wordt uit het nettoresultaat van Delta over 2009.

    Steeds vaker verschijnen verhalen over de wankele financiële huishouding van Delta. Spring Associates is de laatste partij die een steen in het Zeeuwse water heeft gegooid. Dit Amsterdamse adviesbureau concludeert, in opdracht van milieuclub Greenpeace, dat Delta zijn plannen alleen met een grote, sterke partner kan uitvoeren. Maar die partner, aldus Spring, wordt dan zó dominant in het project dat Delta er alleen nog voor spek en bonen bij zit.

    Als mogelijke partner in het project van Delta wordt meestal de Franse kernenergiespecialist EDF genoemd, omdat Delta op andere terreinen al samenwerkt met dit bedrijf. Delta-topman Boerma houdt zich op de vlakte. Wel heeft hij gezegd dat Delta de meerderheid, dus minstens 50,1%, in het project wil. En de vraag is of het grote EDF dat van het kleine Delta zou accepteren.

    Laten we nu eens aannemen dat Boerma zijn strategische partner vindt, of dat nu EDF is of een andere partij, en dat deze genoegen neemt met een minderheidsbelang in het project. Vervolgens middelen we de geraamde kosten voor de nieuwe centrale op euro 4,5 mrd. Volgens Spring is daarvan 50% tot 70% via een banklening te financieren. Als we ook die range middelen, op 60% dus, dan wordt euro 2,7 mrd van de totale investering geleend. In dat geval moeten Delta en zijn partner nog voor euro 1,8 mrd aan eigen vermogen inbrengen, waarvan Delta volgens de ondergrens van topman Boerma dus minimaal euro 900 mln inbrengt.

    Aan het einde van de eerste helft van 2009 had Delta euro 113 mln aan kasmiddelen op de balans staan die het in principe kan gebruiken voor zijn plannen. Hoe dat bedrag er nu uitziet, wordt duidelijk op 14 april, als Delta zijn volledig cijfers over 2009 publiceert.

    Maar wie de kasstromen van Delta over de afgelopen jaren in de gaten houdt, weet dat het hoe dan ook lastig wordt om in 2013, als volgens planning met de bouw van de centrale begonnen wordt, de benodigde euro 900 mln aanwezig is. Delta-topman Boerma kan daar nog wel wat kernachtige vragen over verwachten.

    Bartjens@fd.nl
  12. forum rang 10 voda 1 april 2010 16:23
    'Tweede Borssele kan in buitenlandse handen'
    1 apr 2010, 13:24 uur

    MIDDELBURG (AFN) - Een tweede kerncentrale in Borssele kan deels met een buitenlandse partner worden geëxploiteerd. Dat zei topman Peter Boerma van Delta donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

    Boerma reageerde daarmee onder meer op een rapport dat deze week verscheen, waarin stond dat Delta een tweede kerncentrale niet zou kunnen betalen. ,,Er staat alleen dat een kerncentrale in publieke handen moet blijven, maar ook in het buitenland zijn publieke partijen.'' Met name het Franse EDF lijkt daardoor in beeld. Met die maatschappij exploiteert Delta al een energiecentrale.

    Boerma verwijt het rapport, dat door Spring Associates is gemaakt, van 'doelredenering', aangezien milieuorganisatie Greenpeace hielp met de financiering van het rapport. ,,Greenpeace kan zich beter houden bij haar eigen expertise, kernafval, dan houden wij ons bij het onze. Wij kunnen een tweede centrale gewoon betalen.''

    Nettowinst

    De nettowinst van Delta, dat mede-eigenaar is van de huidige kerncentrale in Borssele, zakte in 2009 van 101 miljoen naar 7 miljoen euro, maar dat heeft volgens Boerma geen gevolgen voor het traject van de vergunningaanvraag. Boerma ziet in de val van het kabinet zelfs mogelijkheden om sneller te kunnen bouwen. ,,De politiek is positiever over kernenergie dan voorheen en met een nieuw kabinet kunnen we wellicht eerder een vergunning krijgen.'' De planning is de kerncentrale in 2018 in gebruik te nemen.

    Delta vindt kernenergie noodzakelijk voor het terugbrengen van CO2-uitstoot en bovendien een betaalbaar alternatief. Boerma: ,,Er wordt wel gezegd dat het bouwen van een kerncentrale lastig, ingewikkeld en moeilijk is, maar in Japan en Korea blijkt dat het niet meer zo ingewikkeld is als vroeger.''

    Essent, dat heeft laten weten ook interesse te hebben in een kerncentrale, staat volgens Boerma ,,niet bovenaan op de lijst van kandidaten''. Er zijn volgens Delta zowel voldoende potentiële investeerders in de centrale als afnemers voor de kernenergie. Het kiezen van partners is volgens het bedrijf nog niet aan de orde.

  13. forum rang 10 voda 17 april 2010 17:38
    Kwart bevolking tegen kernenergie

    Een kwart van de Nederlanders ziet donkere wolken als het over kernenergie gaat.
    FOTO ANP/KOEN SUYK
    DEN HAAG - Een kwart van de Nederlanders is faliekant tegen kernenergie, blijkt uit onderzoek onder duizend mensen in opdracht van de ministeries van VROM en Economische Zaken.

    Deze mensen zijn er bang voor en hebben weinig vertrouwen in de veiligheidswaarborgen. Bronnen in Den Haag bevestigden de uitkomst van het onderzoek waarover de Volkskrant zaterdag berichtte.

    Nog een kwart wil wel een kerncentrale, maar dan de meest moderne zoals die pas in 2040 in Nederland in gebruik kan worden genomen. Nog geen 30 procent steunt de bouw van nieuwe kerncentrale echter al onvoorwaardelijk.

    De meeste mensen zien echter liever zonne- en windenergie. De onderzoeksresultaten worden komende vrijdag in de ministerraad besproken, zo is de verwachting. (ANP)
    17/04/10 10u58

    www.ad.nl/ad/nl/1008/Planet-Watch/art...
  14. forum rang 10 voda 26 april 2010 23:42
    Door: Novum, Vernieuwd: 26-4-2010
    'Reactor Tsjernobyl blijft ernstige bedreiging'

    Copyright 2010, Novum

    'Tsjernobyl blijft bedreiging'
    (Novum/AP) - De kernreactor in Tsjernobyl blijft niet alleen een ernstige bedreiging voor Oekraïne, maar ook voor Europa, Rusland en Wit-Rusland. Dat heeft de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj maandag gezegd tijdens de herdenking van de explosie van de kernreactor in 1986, het zwaarste ongeluk met een reactor ter wereld.

    De ontplofte reactor is bedekt door een beschermend omhulsel. Het omhulsel verkeert echter in slechte staat en het vervangen ervan loopt ver achter op schema.

    Na de ontploffing van de reactor dreef een wolk radioactief materiaal over een groot deel van Europa. Bijna een kwart eeuw later zorgt dit nog steeds voor ernstige gezondheidsproblemen. Volgens Janoekovitsj lijden twee miljoen mensen aan ziektes die het gevolg zijn van de straling. Delen van Wit-Rusland en Oekraïne zijn door de ramp onbewoonbaar geworden.

    Janoekovitsj beloofde betere zorg voor de slachtoffers van de ramp en noemde dit een kwestie van 'eer en geweten'. De Oekraïense premier Mikola Azarov beloofde onder andere betere medische behandelingen en hogere pensioenen.

    In Wit-Rusland was maandag een herdenkingsmars gepland. Voorgaande jaren gebruikten oppositiegroepen illegale herdenkingsbijeenkomsten als een podium voor hun protesten tegen de autoritaire regering van het land. Dit jaar heeft de regering de herdenkingsmars goedgekeurd.
  15. forum rang 10 voda 12 mei 2010 16:23
    Noord-Korea claimt succesvolle kernfusie
    12 mei 2010, 8:49 | ANP
    PYONGYANG (ANP) - Het dictatoriale Noord-Korea heeft woensdag bekendgemaakt dat het een succesvolle kernfusie tot stand heeft gebracht waarbij energie werd opgewekt. Het straatarme land, dat niet genoeg energie kan opwekken om het land 's nachts te verlichten, claimde een nieuwe energiebron te hebben gecreëerd die het vergeleek met een kunstzon, om de verjaardag te markeren van oprichter Kim Il-sung.

    Volgens een Zuid-Koreaanse atoomexpert is de bewering ,,zeer onjuist en erg overtrokken''. Volgens Kune Suh van de Seoul Nationale Universiteit ,,hebben ze waarschijnlijk een kleinschalig experiment uitgevoerd''.

    De in 1994 overleden Kim Il-sung is de eeuwige president. Staatsmedia maken op zijn verjaardag geregeld melding van wonderbaarlijke natuurverschijnselen, zoals het verschijnen van dubbele regenbogen en zonsopkomsten met zulke felle zonnestralen dat ijs barst met het geluid van vuurwerk
  16. forum rang 10 voda 17 juni 2010 22:14
    Zweden zegt 'ja' tegen nieuwe kernenergie
    17 juni 2010, 22:08 | ANP
    STOCKHOLM (ANP) - Het Zweedse parlement heeft donderdagavond voor de herinvoering van kernenergie gestemd. Daarmee is een einde gekomen aan een 30-jarig verbod op ontwikkeling van nieuwe nucleaire reactoren in het Scandinavische land.

    Na een marathondebat, dat de hele dag duurde, stemden uiteindelijk 174 van de 349 volksvertegenwoordigers in met het vervangen van de tien bestaande kernreactoren door modernere versies. Drie parlementariërs waren afwezig, dus er was een nipte meerderheid.

    De centrales zijn tussen de 24 en 38 jaar oud. Vattenfall, het moederbedrijf van het Nederlandse Nuon, is hoofdeigenaar van zeven van de tien commerciële Zweedse kernreactoren.

    De bijna-meltdown van een kernreactor in het Amerikaanse Harrisburg in 1979 was voor de meeste Zweden in 1980 het belangrijkste argument om tijdens een volksraadpleging nee te stemmen tegen verdere nucleaire ontwikkeling. Het Zweedse parlement heeft dat besluit donderdag verworpen.

  17. forum rang 10 voda 21 juni 2010 16:25
    Nuclear Power Could Generate 25% Of Electricity By 2050 -IEA
    261 words
    16 June 2010
    03:47
    Dow Jones Energy Service
    NRG
    English
    (c) 2010 Dow Jones & Company, Inc.
    LONDON (Dow Jones)--Nuclear power could be generating almost one quarter of global electricity by 2050, making a significant contribution to reductions in greenhouse gas emissions, the International Energy Agency said Wednesday.

    This would require nuclear generating capacity to more than triple over the next 40 years--a target that is "ambitious, but achievable," the IEA and the Organization of Economic Co-operation and Development's Nuclear Energy Agency, or NEA, said in their jointly published Nuclear Energy Technology Roadmap.

    "Nuclear energy is one of the key low-carbon energy technologies that can contribute, alongside energy efficiency, renewable energies and carbon capture and storage, to the decarbonization of electricity supply by 2050," said IEA Executive Director Nobuo Tanaka.

    Nuclear power is a mature, low-carbon technology unlike many other technologies such as offshore wind and carbon capture and storage, the report said pointing to the latest reactor designs now under construction around the world, which build on over 50 years of technology development.

    However, policy-related, industrial, financial and public acceptance barriers to the rapid growth of nuclear power still remain, the report added.

    "Nuclear is already one of the main sources of low-carbon energy today. If we can address the challenges to its further expansion, nuclear has the potential to play a larger role in cutting CO2 emissions," said NEA Director General Luis Echavarri.

    Website: www.iea.org

    -By Selina Williams, Dow Jones Newswires +44 207 842 9262; selina.williams@dowjones.com [ 06-16-10 0347ET ]

852 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 43 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.