Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Econosto« Terug naar discussie overzicht

Overname Econosto!!

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. catch22 14 januari 2008 19:44
    Met Gilde ,blijkbaar de biedende partij is het
    slecht kersen eten. Bij de overname van Norit
    werd de kleine belegger er professioneel uitgepest.
    Wim Burgers van ,het destijds Orange Fonds, bood
    succesvol weerstand en haalde een betere prijs
    uit de overname.

    Ik denk dat Gilde nu weer bij Econosto er een
    super deal uithaalt ten koste van mijn positie
    als kleine belegger

    Wie gaat mee om naast de zg. aamgemelde 51%
    weerstand bieden tegen deze overname.
    Wie laat zich uitroken voor 10 euro plus?
  2. [verwijderd] 14 januari 2008 20:03
    vast een stukje uit het archief van mijn krant
    het algemeen handelsblad/de nrc :
    7 november 2000


    Norit verkocht: aanhouder wint, maar belegger verliest

    Door onze redacteur MENNO TAMMINGA

    AMSTERDAM, 7 NOV. Gilde kocht Norit zes maanden geleden en verkoopt het nu weer door. De meeste oude aandeelhouders hebben het nakijken. Bedrijvenhandel is bon ton geworden.

    Hij kreeg een paar maanden geleden het gevoel alsof hij voor volslagen gek werd gehouden. Maar toen nutsbedrijf Nuon gisterochtend zijn bod op het beursfonds Norit aankondigde, moest A. Otto, vermogensbeheerder bij verzekeraar Delta Lloyd, wel even lachen. En trakteren. Hij had toch gelijk gekregen, en zelfs meer dan dat.

    In februari kondigde financier Gilde een bod van 12 euro per aandeel aan op Norit, een bedrijf in waterzuivering en persoonlijke verzorging, met 550 miljoen gulden omzet in 1999 en 1.700 medewerkers.

    Delta Lloyd en het Orange beleggingsfonds, die elk iets meer dan 5 procent van de Norit-aandelen bezaten, vonden de prijs te laag - al was de premie op de beurskoers 40 procent. De twee professionele beleggers hadden, gezien de unieke technologie en de verwachte marktgroei van Norit, een prijs in gedachten van 14 tot 16 euro.

    Gilde en de Norit-directie stijgerden. Zij wilden met het overnamebod Norit van de beurs halen en voortzetten als een echt particuliere onderneming, waarin de directie ook een participatie zou nemen. Zij dreigden de beleggers die niet wilden aanmelden met een superdividend, dat voor particuliere aandeelhouders fiscaal zeer nadelig was. De dreiging van een rechtszaak door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die werd gesteund door Delta Lloyd, leverde een compromis op dat beter uitpakte voor particuliere aandeelhouders.

    Nu biedt Nuon 11,50 euro per aandeel, wat minder lijkt dan het bod uit februari. Maar het is 50 procent meer. In de tussentijd heeft Norit dat superdividend van 6,75 euro uitgekeerd. De grote winnaars zijn Delta Lloyd en Orange Fund die niet alleen hun zeggenschapsrechten als aandeelhouder gebruikten, maar daarvoor ook financieel zijn beloond. Niet de aandeelhouder won, maar de aanhouder.

    Gilde, dochter van de coöperatieve Rabobank, is ook een winnaar: een rendement van 100 procent in zes maanden tijd, al is dat geld dan verdiend in de handel in bedrijven en niet met de beoogde langjarige investering. En de directie van Norit profiteert eveneens mee van de wonderbaarlijke waardevermenigvuldiging.

    De handelwijze van Gilde onderstreept dat het inmiddels zelfs onder coöperatieve financiers bon ton is om snel geld te verdienen met aan- en verkoop van bedrijven. Dat is niet iets typisch Amerikaans. Het Finse concern Huhtamäki splitst bijvoorbeeld nu vaten- en verpakkingsproducent Van Leer door de vatendivisie te verkopen, een jaar na de overname van het complete bedrijf.

    Ondernemingen worden zelfs heel open in hun aan- en verkoopbeleid. Handelshuis Buhrmann zal, als het betwiste bod op de kleinere concurrenten Ahrend en Samas doorgaat, de productiebedrijven van kantoormeubels van de twee doorverkopen.

    De grote verliezers van de jongste Norit-transactie zijn de beleggers die eind april akkoord gingen met het bod en zich door de juridische dreigingen en krachtpatserij van Gilde lieten `overtuigen'. Otto, van Delta Lloyd: ,,Als particuliere aandeelhouder zou ik achteraf toch het gevoel hebben dat ik redelijk in de mangel ben genomen.''

    Een andere vermogensbeheerder wijst erop dat de markt voor bedrijven in Nederland kennelijk nog zo onderontwikkeld is dat financiers op zo'n korte termijn zulke hoge rendementen kunnen behalen. ,,Normaal gesproken had Nuon natuurlijk in februari, toen Gilde zijn bod deed, daarover heen moeten gaan met een hogere prijs.'' Dan hadden de `oude' aandeelhouders van Norit de waarde-explosie geïncasseerd.


  3. [verwijderd] 14 januari 2008 20:51
    quote:

    catch22 schreef:

    Met Gilde ,blijkbaar de biedende partij is het
    slecht kersen eten. Bij de overname van Norit
    werd de kleine belegger er professioneel uitgepest.
    Wim Burgers van ,het destijds Orange Fonds, bood
    succesvol weerstand en haalde een betere prijs
    uit de overname.

    Ik denk dat Gilde nu weer bij Econosto er een
    super deal uithaalt ten koste van mijn positie
    als kleine belegger

    Wie gaat mee om naast de zg. aamgemelde 51%
    weerstand bieden tegen deze overname.
    Wie laat zich uitroken voor 10 euro plus?
    Hoe kan ik dat doen?
  4. [verwijderd] 14 januari 2008 23:20
    hoop aanstaand weekend eindelijk voldoende tijd te hebben om mijn club , de veb een brief te schrijven
    had stukjes norit.
    was trouwens een amsterdams bedrijf dat begonnen is in de jordaan.
    en econosto daarin zit ik ook al jaren.
    helaas begin verleden jaar een klein plukje verkocht.
    econosto heeft ook in amsterdam gezeten.
    hoe zit het met ubel ?
    ik heb het idee dat econosto meer onroerendgoed had/heeft dan op de balans stond/staat.
    hoop dat meerderen econostobezitters bij de veb zitten en de club schrijven ,want samen staan we sterker.
  5. [verwijderd] 15 januari 2008 08:24
    ste plaats Overname door en op initiatief van Gilde: l'histoire se repete! ( voor de niet- francofielen: de historie herhaalt zich)

    Volgens CEO van Os is de reden om van de beurs te verdwijnen: de rapportage onder IFRS kost zoveel moeite en zo verandert er voor ons niet zoveel.

    Maar voor ons aandeelhoduers wel. Toen Econosto in de problemen zat, moesten de aandeelen obligatiehouders houders bloeden. Nu er eindelijk winst en rendement gloort worden wij met behulp van en door de de leiding voor een fooi van ons bezit beroofd.
    Schande!

    Ik hoop, dat de VEB zich niet vergist als bij Versatel en het in eerste instantie een mooie prijs gaat noemen. Doen zij dat toch: tijd voor een GildeNee actie?
    Zoef
  6. [verwijderd] 22 januari 2008 15:44
    Is er iemand die mij een logische verklaring kan geven waarom het aandeel langzaam weer naar beneden lijkt te gaan? Ik begrijp dat het sentiment niet echt mee zit, maar dit is een aandal waar €7,25 voor wordt geboden en toch zagen we vandaag de €6,57??
    Zijn er mensen die niet graag geld verdienen of zie ik iets over het hoofd?
  7. [verwijderd] 11 februari 2008 09:31
    quote:

    beate schreef:

    de vraag is nu hoe lang het duurt voordat het bod gestand wordt gedaan, of er nadere informatie over komt. Wie heeft daar idee van?

    Groetjes,
    Beate
    Een stukje uit het persbericht van 14 januari:

    "Het bod wordt gestand gedaan wanneer 95% van de aandelen is aangeboden. De bedrijven verwachten dat medio maart het biedingsbericht zal worden uitgebracht."

    En wat voor verdere informatie wil hebben, vandaag was dit te lezen: www.iex.nl/nieuws/nieuws_artikel.asp?...
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.