Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Perpetuals, Steepeners« Terug naar discussie overzicht

2015 visies - voor de perp en gerelateerde belegger

122 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Lk-33 20 november 2014 08:35
    Voor mijn gevoel hobbelen we 2014 zonder al teveel schokken uit. Ik ben benieuwd naar de visies van jullie op 2015. Waar moeten we in 2015 inzitten om minimaal het rendement van 2014 te behalen? En ondanks mijn gemixte gevoelens (het kon nog beter....) mag ik niet ontevreden zijn, dus de lat ligt hoog voor 2015 op minimaal 16%.

    Ik heb in 2014 een aantal dingen goed gedaan en die hebben me het rendement opgeleverd:
    - goed geanticipeerd op de dollarstijging
    - groot dividend-genererend vermogen waardoor een goede bodem ligt onder het rendement.
    - vastgehouden aan een aantal perps/prefs die zeker in HJ1 nog flink door stegen
    - hoog dividend aandelen fondsen die succesvol waren: mREIT's, preffered CEF's, CLO fondsen, een REIT als IRT (appartementen)
    - Delta Lloyd, Exact (verkocht), ECP en RDS (verkocht) als keurig renderende individuele fondsen.

    Minder goede/slechte beleggingen in 2014
    - EMD fondsen, dankzij de dollar zijn dit geen bleeders geworden
    - BDC's, ook dankzij de dollar zijn dit geen bleeders geworden
    - in individuele fondsen toch een paar stevige bleeders, zoals Arcelor (verkocht), SBMO, Seadrill en ARCP. De laatste door een boekhoudschandaal en alle gevolgen van dien.
  2. jrxs4all 20 november 2014 09:37
    quote:

    Lk-33 schreef op 20 november 2014 08:35:

    Voor mijn gevoel hobbelen we 2014 zonder al teveel schokken uit. Ik ben benieuwd naar de visies van jullie op 2015. Waar moeten we in 2015 inzitten om minimaal het rendement van 2014 te behalen? En ondanks mijn gemixte gevoelens (het kon nog beter....) mag ik niet ontevreden zijn, dus de lat ligt hoog voor 2015 op minimaal 16%.

    Zit tot nu toe rond de 14% dit jaar, maar ik kan me haast niet voorstellen dat de dollar volgend jaar ook nog zo geweldig meewerkt (2/3e van de portefeuille in dollars). Ik zou met 10% al heel tevreden zijn volgend jaar.

    De dollar helemaal hedgen vind ik nou ook weeer jammer, dus ik heb maar valutaopties gekocht op 1,30. Alles daarboven is afgedekt, het is een beetje verdedigend spelen wat dat betreft.

    Wat volgens mij te hard is afgestraft en waar voor volgend jaar potentie zit is EMD en de energiesector. Ik heb EDF/EDD op de radar en onlangs New City Energy (LSE:NCE) gekocht.

    CLO's blijven in de huidige omgeving met lage rente en weining defaults ook heel interessant, maar daar heb ik er al te veel van. Daar blijf ik gewoon het divdidend incasseren, net als bij de mREITs en BDC's.
  3. forum rang 4 shaai 20 november 2014 10:16
    Draghi QE al of niet, dat zal ook een belangrijke factor worden, denk ik.
    Met QE dan voorzie ik zeker goede kansen voor mijn Zuid-Europese banken Eurobank (gr) en Carige (it). CLO als Tetragon blijf ik ook mooi in, dividenden zijn mooi en oplopend, koers valt wat tegen. BDCs en mReits hou ik op de watchlist. Search for yield zal een thema blijven imo.
    Er zijn de nodige vastgoedfondsen met discount, vooral de ''aparte' , of met een smetje in het verleden, zoals Palmer Capital Emerging European Property fund. Ook de discount van HVPE zal verder verdwijnen. Hoewel ik wel hoogtevrees heb voor de onderliggende US bedrijven, maar die kunnen ook juist verder profiteren van M&A. Als je sowieso bv de S&P hebt, zou ik liever HVPE hebben (tuurlijk, is wel kleiner caps etc). Grote vraag is denk ik ook waar grondstoffen als olie, uranium en goud heen gaan. Ik heb weer een teen in het water bij jr gold miners.
  4. [verwijderd] 20 november 2014 10:22
    quote:

    Lk-33 schreef op 20 november 2014 08:35:

    Voor mijn gevoel hobbelen we 2014 zonder al teveel schokken uit. Ik ben benieuwd naar de visies van jullie op 2015. Waar moeten we in 2015 inzitten om minimaal het rendement van 2014 te behalen? En ondanks mijn gemixte gevoelens (het kon nog beter....) mag ik niet ontevreden zijn, dus de lat ligt hoog voor 2015 op minimaal 16%.
    Ik denk dat 2015 zich voortzet als de tweede helft van 2014. Weinig beweging op het rentefront. Hooguit de contouren van een rentestijging in de USA als daar de boel echt verder aantrekt.

    Ik zit zelf op circa 23 procent rendement dit jaar, met name door Aegon 4,26 en SRlev. Maar dus feitelijk vanaf juli alleen rente rendement en geen koersstijgingen meer. Heb wel het afgelopen halfjaar us prefs gekocht, omdat daar meer rendement lees dividend te halen is.

    Heb vanuit een beroepsmatige achtergrond naar datacenter reits zitten kijken, maar vind de koersen daar wel fors opgelopen.

    Ga me de komende periode nog eens bezinnen op de alternatieven en voorals nog neem ik dan genoegen met een rendement van 6 tot 10 procent. Ik denk dat zonder actief iets te veranderen, dus passief perps en prefs, er volgend jaar gewoon niet veel meer haalbaar is.
  5. Stapelaar 20 november 2014 11:49
    Mijn basisscenario is meer van hetzelfde van wat we de afgelopen maanden hebben gezien.

    Mijn griezelscenario is het volgende:
    eerst weer een correctie van de aandelenbeurzen en na de draai een versnelling van de koerstijgingen against a wall of worry, met bij de worry behorende lage rentes. Koersstijgingen lopen vervolgens uit de hand en de centrale banken besluiten dan om afremmende maatregelen te nemen, waaronder vermoedelijk ook verhoging van de rente. Vanwege don't fight the FED zakt het zaakje daarna als een pudding in elkaar.
  6. RT2014 21 november 2014 16:34
    Flinke rendementen zie ik. Ik opereer eigenlijk alleen nog maar aan de aandelenkant (afgezien van wat plukken liquide perps o.a. Rabo certificaten) en heb daardoor een flink stuk rendement laten liggen.

    Sinds de crisis is dit tot nu toe mijn slechtste jaar met een positief rendement van slechts 7%. Komt met name door mijn grote exposure aan dienstverleners in de olie-industrie. Ik had gecoördineerd terugschroeven van de investeringen door de oil majors niet verwacht. Daarboven kwam later nog de forse daling van de olieprijs. Deze posities noteren nu tussen -50 en -30%.

    Mijn inkomsten uit opties schrijven zijn daarnaast sterk teruggelopen doordat ik nog maar weinig heb geschreven. Mijn reguliere werkzaamheden houden me ook meer bezig, zodat ik dit jaar maar weinig heb kunnen profiteren van events. Ik schrijf al jaren met name aan de putkant, maar in deze markt vind ik dat te risicovol geworden. Schrijven aan de call kant ligt me minder.

    Heb dit jaar weinig grote successen geboekt. Van mijn grotere posities heeft vooral HAL het goed gedaan. Financiële waarden presteerden marktconform. Dividendaandelen hebben voor het rendement gezorgd (DL, DSM, RDS). Eigenlijk was 2014 voor mij het jaar van de verkeerde inschatting/timing. Mag me gelukkig prijzen dat ik het jaar waarschijnlijk positief afsluit.

    Nu mijn visie voor 2015
    Ik verwacht dat de rente in Europa nog geen draai omhoog zal laten zien. Ik verwacht dat de aandelenbeurzen meer volatiliteit zullen laten zien, met correcties van >10%. Er zit flink wat onzekerheid in de markt. Er is al te lang geen grote correctie geweest.

    Per saldo houd ik vanwege het accomoderende beleid rekening met een stijgende markt. Olie zal iets herstellen, maar blijft laag. Extra productie vanuit de VS en Noord-Afrika en Midden-Oosten overtreft de licht stijgende vraag op de wereldmarkt.

    IPO's zullen ondanks toenemende volatiliteit terugkeren en daar valt aan te verdienen juist vanwege de onzekerheid, mits je risico's in het oog houdt.
  7. veepee 22 november 2014 18:10
    Ik zie de Amerikaanse economie mooi doorgroeien in 2015 gedreven door toenemende consumentenbestedingen. De werkloosheid daalt, de huizenmarkt doet het weer redelijk en het probleem van huizenhoge creditcard debt hoor ik niet meer over. Ik zie die rentestijging eind 2015 dus zo goed als zeker komen en al veel eerder in de koersen verwerkt worden. Ik denk dus dat de dollar nog verder versterkt, ook door de zwakte en "QE" in Europa en indekken ben ik nog niet aan toe. Misschien wel nooit want ik woon niet in Euroland. De FED kan het lange deel van de yieldcurve steunen met verkopen van US treasuries om een nieuwe creditcrunch te vermijden (niet mijn idee hoor, zo slim en ik niet), ze hebben er in ieder geval genoeg. Verder denk ik dat de olieprijsstijging doorgeschoten is. Een ommekeer wordt een impuls voor Rusland (RSX) en ook kleine US/Can oliebedrijven die 50-75% koersverlies hebben geleden de afgelopen maanden kunnen weer hard oplopen. Mijn mooiste belegging van 2014 is India en volgens mij is die nog steeds koopwaardig. Verder Japan maar zou dit nu niet meer aanraden. Brazilie en China vertrouw ik totaal niet en alhoewel ik EMD wel zie zitten (uitgestapt begin dit jaar) ben ik op zoek naar exposure zonder teveel van deze landen. Ook Uranium ben ik onlangs ingestapt maar Fission zie ik niet zitten. De grote spelers is al risicovol genoeg wat mij betreft. Ik zit nog wel ca 20% in perps e.d. maar overweeg ze nu toch weg te doen. Ik kijk ook naar Amerikaanse banken. Het boete-tijdperk loopt ten einde en de dividenden gaan weer komen cq oplopen denk ik (bijv BAC).
  8. Lk-33 23 november 2014 17:00
    quote:

    jrxs4all schreef op 20 november 2014 09:37:

    [...]
    Wat volgens mij te hard is afgestraft en waar voor volgend jaar potentie zit is EMD en de energiesector. Ik heb EDF/EDD op de radar.
    Wat ik over EMD lees is dat het net zoals High Yield tot de meer risicovolle beleggingen behoort in verhouding tot het rendement. De meningen daarover zijn in beide gevallen wisselend.

    Ik heb nu EDD en de koers daarvan is meer dan gemiddeld gedaald, waarschijnlijk ook vanwege de exposure aan minder stabiele landen zoals ondermeer Rusland. FAM is ook gedaald maar minder en daarmee hebben de dollar en de dividenden een ruimere compensatie geboden. FAM zit ook in wat meer ontwikkelde landen.

    Ik weet niet wat 2015 gaan brengen voor EMD, maar het kan zomaar weer eens een jaar worden met een matig rendement, als de trends van 2014 doorzetten. Uit diversificatie oogpunt is EMD zeker een overweging waard. Wellicht dat ik EDD ga inwisselen voor EDF. Leuk de discount van EDD maar die kan nog een hele tijd aanblijven....
  9. veepee 23 november 2014 17:48
    Ja EDF is de EMD winnaar van het laatste jaar. Voor wat het waard is want de verliezer kopen werkt vaak ook prima en de EDF winst bestond voor een deel uit het inlopen van de discount. Dat kan zo weer keren. Volgens mij heeft de dollar-trend EMD geen goed gedaan en daarom ben ik ook wat huiverig.
  10. jrxs4all 24 november 2014 09:45
    quote:

    Lk-33 schreef op 23 november 2014 17:00:

    [...]
    Wat ik over EMD lees is dat het net zoals High Yield tot de meer risicovolle beleggingen behoort in verhouding tot het rendement. De meningen daarover zijn in beide gevallen wisselend.

    Dacht je ? Meer risicovol in vergelijking met wat ?

    Mijn ervaring is juist precies het omgekeerde, dat bij een crisis HY minder hard daalt dan aandelen en veel sneller herstelt.

    Dat laatste komt voornamelijk omdat HY koersen veel harder dalen dan inkomsten, zodat je bij herinvesteren steeds meer stukken krijgt.

    Moet je zien hoe snel HY en EMD total return weer terug was op de oude waarde na de kredietcrisis:

    tinyurl.com/phn862l

    Nog een illustratie van de kracht van dat effect, HY total return vs HY price:

    tinyurl.com/nte74st

    EMD met landen als Rusland erin is inderdaad extra hard gedaald, maar je moet ook waken om alleen naar de USD grafiek te kijken. Daar zit ook een flink stuk daling in alleen door de sterkere dollar, daar worden wij als euro beleggers weer voor gecompenseerd aan de EUR/USD kant.
  11. Diggler 24 november 2014 09:52
    quote:

    WJ-12 schreef op 21 november 2014 20:23:

    Wellicht ben ik een van de laatste op dit forum die de veel besproken Achmea 5.125 perp nog steeds heeft.
    Gekocht rond de 74%, en destijds waren we van overtuigd dat hij in 2015 gecalled zou worden.

    We zullen zien. Of een flinke koerswinst, of ik houd hem gewoon en trek dan gewoon
    7% rente.
    nee hoor ik heb ze ook nog steeds, en hou ze vast. samen met het 6% broertje
  12. [verwijderd] 28 november 2014 14:53
    quote:

    veepee schreef op 27 november 2014 14:14:

    Ik weet niet zo goed wat jullie hier in zien. 24 juni is de potentiele call datum. Tot die datum krijg je nog 2.8% en dat is het beste scenario. Bij geen call volgt volgens mijn oude aantekeningen een step-down en zal de koers >30% dalen. Of klopt dat niet?
    Na call date zal rente 3mnd euribor + 2,8% worden. Dus je hebt gelijk, dacht ik zo.

    www.achmea.nl/SiteCollectionDocuments...
  13. Royal Dutch Pim 28 november 2014 17:25
    quote:

    Lk-33 schreef op 28 november 2014 16:27:

    2015: het jaar van het herstel van alle energie gerelateerde aandelen? Bij de dalingen die we nu zien lijkt dat bijna een zekerheid. HYLD is ook in de uitverkoop vandaag.
    Dat is ook mijn verwachting LK-33. Als je met energie tenminste olie en/of gas bedoelt en niet de RWE's en EON's van deze wereld want daar zie ik vooralsnog geen herstel in?

    Eerder deze week stoploss van Seadrill geraakt op $ 18,25 (ik had ze slechts enkele dagen in bezit, was een klein gokje net voor de cijfers). Ze staan nog wel op mijn watchlist noteren nu op $ 14,38, geen idee waar de bodem ligt, wacht inzake SDRL wel even op de draai.

    Vandaag vrij fors Ishares Europe 600 Oil & Gas (SXEPEX) aangeschaft voor € 29,69.

    Olie of olie gerelateerde aandelen en prefs in mijn LT porto:
    BCX, ESCRP (pref), Gazprom in € genoteerd in Frankfurt, GNE PRA (pref), PBR en RDSA optieconstructie, SXEPEX (Europe ETF), VNR BP (pref). In totaal is bovenstaande nu ongeveer 18% van de gehele porto. Het ligt op de plank en ondertussen stromen de dividenden rustig binnen.
  14. [verwijderd] 29 november 2014 15:34
    De cruciale vraag voor 2015 ten aanzien van perps is voor mij; wanneer weer in de floaters te stappen.
    Floaters zijn tot zo´n 20% in koers gedaald ytd 2014.

    Zoals de ING perp 2 en 3, de Aegon 4,16% (semifloater met de reset volgend jaar), de NIBC Euro e.d.
    Daar ligt de echte winst in 2015 als je gelukkig/goed timed.
  15. Stapelaar 29 november 2014 18:35
    quote:

    free1 schreef op 29 november 2014 15:34:

    De cruciale vraag voor 2015 ten aanzien van perps is voor mij; wanneer weer in de floaters te stappen.
    Floaters zijn tot zo´n 20% in koers gedaald ytd 2014.

    Zoals de ING perp 2 en 3, de Aegon 4,16% (semifloater met de reset volgend jaar), de NIBC Euro e.d.
    Daar ligt de echte winst in 2015 als je gelukkig/goed timed.
    Drie jaar geleden deed ING een bod op die perps, ze zouden nu weer een leuke deal kunnen doen. Ik kocht afgelopen week een plukje van de perp2 even boven de 70 en wil nog een gokje wagen als deze nog verder daalt. Ze kwalificeren geleidelijk aan niet meer onder Basel3 en omdat er ook veel retailbeleggers zijn ingestapt, vermoed ik dat ING er binnen x jaar op een nette manier vanaf zal willen.

    Bij de Aegon gulden perps speelt dit in mindere mate. Onder Solvency2 lees ik bij Achmea dat een (vermoedelijk) niet kwalificerende recente perp nog 10 jaar meegerekend mag worden.
    Als de 4.156% perp volgend jaar nog eenmaal zou worden verlengd tot 2025, dan kom ik op een ytc van circa 6% bij een koers van 68.
    De 4.26% perp heeft een ytc van 5.5% bij een call in 2021. En dat terwijl de nieuwe 4% tier2 per 2024 van Aegon dik boven pari staat.

122 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.