Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Hoe lonend is beleggen?

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Hallo! 1 januari 2013 13:05
    De afgelopen dagen heb ik me enkele keren kritisch uitgelaten over de IEX Fonds 40. Vanaf 1 januari 2009 t/m nu laat die index een uitstekend rendement zien. Helaas is de score van de afgelopen 2 jaar ver ondergemiddeld. Offensief beleggen houdt in dat de fluctuaties groot kunnen zijn op de korte termijn. Op de lange(re) termijn wordt de belegger beloond voor zijn geduld. Althans dat is wat beleggingsinstellingen ons deden geloven in de jaren 90.

    In de periode waarin ik beleg, heb ik diverse crashes en correcties meegemaakt. Enkele daarvan zijn de obligatiecrash in 1994 en de crash in 1998 toen aandelenfondsen in korte tijd meer dan 40% daalden. De slow motion crash 2001-2002 en de crash van 2008 staam nog vers op mijn netvlies.

    Onderstaand vergelijk ik 2 periodes van 7 jaar van dezelfde fondsen.

    Totaalrendement 1 januari 1992 t/m 31 december 1998:

    ING Lion Fund +92,1%
    Robeco Growth Mix +123,5%
    Robeco Solid Mix +73,9%
    Robeco Safe Mix +49,3%

    Robeco +185,8%
    Rolinco +128,8%

    Een rentecertificaat van 8% van de Postbank leverde 71,4% op. Dividenden zijn voor 75% herbelegd.

    Totaalrendement 1 januari 2006 t/m 31 december 2012:

    ING Lion Fund +11,5%
    Robeco Growth Mix +7,4%
    Robeco Solid Mix +17,1%
    Robeco Safe Mix +21,4%

    Robeco +6,0%
    Rolinco -6,6%

    iShares MSCI World +5,6%

    Dividenden zijn voor 100% herbelegd.

    In de jaren 90 leverde een hoger risico een hoger rendement op. Na 2000 levert een hoger risico een lager rendement op.
  2. ycdtosay 1 januari 2013 13:21
    Op enig moment zullen de obligaties die je nu als laag risico indeelt juist een hoog risico zijn, je verwijst zelf naar de obligatiecrash. Ik ben benieuwd of Robeco de Safe Mix voldoende zal aanpassen, ik vrees dat veel laag risico beleggers de cliff in zullen duiken.
    M.a.w., waar ligt in de komende jaren het risico?
    Beste wensen voor iedereen, Willem
  3. [verwijderd] 1 januari 2013 13:24
    Wellicht kan je wel stellen dat de beurs nog steeds vooruit loopt op de werkelijke wereld. De rendementen zijn sterk teruggelopen. In het echte leven viel het nog wel mee. Uitkeringen werden ieder jaar hoger, salarissen en bonussen stegen ook gewoon door. Nu komt de reeele wereld pas in deze fase. Er is een andere tijd, 5% rendement is al bijzonder. voor velen moeilijk te begrijpen laat staan accepteren. Maar kapitaal heeft al jaren last van deze nieuwe werkelijkheid. Er is geen alternatief
    , onroerend goed, emerging markets , obligaties, junk bonds , edelstenen. Natuurlijk zal er iets wel heel goed geweest zijn, maar wie nu nog niet wakker is, zou er beter aan doen, een spaarrekening te openen, of nog beter geef je geld lekker uit, leef en geniet ervan dat is nl. ook rendement.
    grt
  4. Hallo! 1 januari 2013 14:03
    quote:

    ycdtosay schreef op 1 januari 2013 13:21:

    M.a.w., waar ligt in de komende jaren het risico?
    De vraag is: hoe lang blijft de rente laag? Wanneer hebben de overheden hun begroting weer op orde?

    In de periode 1992-1998 hadden beleggers te maken met 2 crashes, terwijl de beleggers in de periode 2006-2012 te maken hadden met 1 crash. Natuurlijk zijn er sectoren geweest waar een relatief goed rendement kon worden behaald:

    iShares MSCI Emerging Markets +54,9%
    Robeco High Yield Obligatie Fund +62,0%
    ING Hoog Dividend Obligatie Fonds +51,6%
    Blackrock World Gold Fund +52,3%

    (Dow Jones STOXX Select Dividend® Global Select Dividend (TR) Index +8,3%)

    Zelf beleg ik nu 23 jaar en ben van 1991 t/m 2007 volbelegd geweest. De laatste jaren room ik de winst af. Voor mijn gevoel heeft B&H beleggen zijn beste tijd gehad. Ik neem nu minder risico. Ik heb met mezelf de volgende afspraken gemaakt:

    Standaardverdeling portefeuille: 50% cash, 20% obligaties, 30% aandelen
    Range obligaties 15-25%, aandelen 25-35%
    Range cash 50-60%

    Ik ga dus iets meer traden. Bij een sterke beursstijging tijdelijk iets minder aandelen en/of obligaties. Bij een scherpe correctie iets meer aandelen, etc.
  5. Hallo! 1 januari 2013 14:06
    quote:

    op en top schreef op 1 januari 2013 13:24:

    Wellicht kan je wel stellen dat de beurs nog steeds vooruit loopt op de werkelijke wereld.
    De huidige beurs loopt zeker vooruit op de economische werkelijkheid, zie ook:

    www.telegraaf.nl/dft/goeroes/marcvijv...

    Als de plannen zoals ze nu zijn, minder goed uitpakken, zullen de beurzen zeker gaan corrigeren.
  6. [verwijderd] 1 januari 2013 15:59
    Ik had het niet gezien dank je. 2 dingen wil ik opmerken.
    1) de voldoening die de man heeft dat zijn rendement toch goed is. Dat zou ik niet hebben. Ik zou eerder kijken naar de misgelopen winst. Immers toen het slecht ging mocht ik ook 100% meedoen, nu ging het 10% hoger maar doe ik uit "voorzichtigheid"maar mee met een gedeelte van het geld.

    2)de indruk zou kunnen ontataan dat de beleggers nu menen dat het in de echte economie over 6-9 maanden veel beter zal gaan .
    Die conclusie deel ik dus niet. Het is eerder andersom, we zijn in 2011 heel erg bang en angstig geworden. Niet vergeten dat 2011 een veliesjaar was voor de beurs. Dus in 2012 zou naar de toenmalige verwachting alles nog slechter worden. Tot in April-Mei van 2012 gold die mening zeker nog.
    Dat we in Augustus etc.. ook gingen denken in oplossingen, in een beetje licht aan het eind vd tunnel, in wat greensprouts uit de USA, wat dan wel in 6-9 maanden ook in Europa zal plaatsvinden , dat is wat die 10% plus uitbeeld. Dus zeker geen positieve vooruitblik maar eerder een kleine opluchting dat we nog bestaan.

    grt
  7. forum rang 7 ffff 1 januari 2013 17:47
    Global Selection,

    Allereerst de beste wensen voor 2013! Hoop dat het jou en je familie goed gaat.

    Al jaren geleden moest ik iedere keer constateren dat er in de KK weinig over diverse fondsen wordt gediscussieerd en dat men er zich nauwelijks in verdiept. Iedere keer die uitgebreide postings van jou, al dat rekenwerk en ik mag toch echt hopen dat het voor jezelf van belang is en de moeite waard om het allemaal uit te zoeken.
    Want hier blijft de reacties weer zoals vanouds: Wel erg zuinig.

    Op het Nederlandse Journaal hoorde ik gisteren dat bijna een half miljoen Nederlanders gestopt zijn met beleggen. Net nu die indexen in 2012 best goed aantrokken.

    Ik denk dan maar dat de belangstelling voor fondsen een zelfde lot hebben gekregen. Jammer, maar het is niet anders.

    Groet Peter
  8. Hallo! 1 januari 2013 19:49
    quote:

    ffff schreef op 1 januari 2013 17:47:

    ik mag toch echt hopen dat het voor jezelf van belang is en de moeite waard om het allemaal uit te zoeken.
    Peter, ook jij de beste wensen.

    Tja, een belegger is ook een mens die wel eens nadenkt waarom hij iets doet. Zo ben ik voor de lol een "levensloopportefeuille" begonnen in september 2005 waarin ik elke maand 750 euro heb belegd, zie:

    www.iex.nl/Forum/Topic/1063759/1/Spar...

    Morgen wordt die portefeuille geliquideerd, twee jaar eerder dan oorspronkleijk gepland De opbrengst valt me niet tegen:-)

    In augustus ga ik met prepensioen. Ik heb een aanvulling nodig uit vermogen om comfortabel te kunnen blijven leven. Allereerst bouw ik een reservepot op waaruit ik 10 jaar lang elke maand een x bedrag kan halen. Daarnaast heb ik een inkomenportefeuille samengesteld. Als deze portefeuille 2 procent per jaar netto oplevert, is dat ruim voldoende om daar elke maand genoemd x bedrag uit te halen. Het cash gedeelte van deze porto staat grotendeels op deposito (3,3% en 2,8% rente).

    Af en toe kijk ik kritisch naar mijn eigen beleggingen. Voldoet een fonds aan mijn verwachtingen? Hoe kan ik mijn portefeuille indelen? Dat heb ik de afgelopen weken dus gedaan en ik heb het volste vertrouwen in de portefeuille die ik heb samengesteld.

  9. Hallo! 1 januari 2013 19:59
    quote:

    op en top schreef op 1 januari 2013 15:59:

    ook gingen denken in oplossingen, in een beetje licht aan het eind vd tunnel, in wat greensprouts uit de USA,
    Wij denken dat de politiek met oplossingen is gekomen. Helaas heb ik geen hoge pet op van de politiek. De politieke kleuters in Amerika moeten op de allerlaatste dag nog een "oplossing" uit de grote hoed toveren. Als je goed nadenkt over deze oplossing, komt je tot het besef dat er feitelijk niets is opgelost. Net als de Nederlandse kleuters destijds met een Lente (alias: Kunduz) akkoord kwamen. Vrijwel elke Nederlandse partij die eraan had meegewerkt, kwam er later weer op terug. Het inconsequente beleid dat nu wordt door de politiek wordt gevoerd, kan wel eens behoorlijk wat schade aan de economie toebrengen.
  10. Hallo! 1 januari 2013 20:17
    quote:

    ffff schreef op 1 januari 2013 17:47:

    Op het Nederlandse Journaal hoorde ik gisteren dat bijna een half miljoen Nederlanders gestopt zijn met beleggen.
    Dat is geen wonder. Een deposito had de afgelopen 7 jaar meer opgeleverd dan een gemiddeld fonds of een gemiddelde tracker.

    Begin 2012 heb ik een gesprek met een adviseur gehad van ABN-Amro. Mijn schoonvader is overleden en mijn schoonmoeder wilde graag dat ik bij dat gesprek aanwezig zou zijn. Die adviseur probeerde zo veel mogelijk provisie te verdienen, een half procent verkoopkosten van de fondswaarde. Toen ik daar een opmerking over maakte, zei zij doodleuk dat dat de prijs van advies was. Mijn schoonmoeder heeft als profiel defensief. Zij belegt ongeveer 10% van haar vermogen. Volgens de adviseur hoorden aandelengroeifondsen en high yield obligatiefondsen niet thuis in zo'n profiel. Een euro obligatiefonds ook niet. Het aandelenfonds moest worden ingeruild voor een hoogdividendfonds en het high yield obligatiefonds voor het Robeco Luxorente Fund. Dat lijkt me beter van niet, zei ik toen. Gezien haar profiel is dat beter. Het is niet gebeurd en nu heeft mijn schoonmoeder ruim 16% rendement met haar HY obligatiefonds en niet 2% rendement van het Luxorente Fund. Ook heeft ze een 0,5% provisie kunnen uitsparen.

    Ik ben blij dat ik mijn eigen beleggingen beheer. Helaas zijn vele (gestopte) Nederlanders afhankelijk van de adviseur van de bank.
  11. gerrit 69 1 januari 2013 23:49
    quote:

    Global Selection schreef op 1 januari 2013 20:17:

    [...]

    Dat is geen wonder. Een deposito had de afgelopen 7 jaar meer opgeleverd dan een gemiddeld fonds of een gemiddelde tracker.

    Begin 2012 heb ik een gesprek met een adviseur gehad van ABN-Amro. Mijn schoonvader is overleden en mijn schoonmoeder wilde graag dat ik bij dat gesprek aanwezig zou zijn. Die adviseur probeerde zo veel mogelijk provisie te verdienen, een half procent verkoopkosten van de fondswaarde. Toen ik daar een opmerking over maakte, zei zij doodleuk dat dat de prijs van advies was. Mijn schoonmoeder heeft als profiel defensief. Zij belegt ongeveer 10% van haar vermogen. Volgens de adviseur hoorden aandelengroeifondsen en high yield obligatiefondsen niet thuis in zo'n profiel. Een euro obligatiefonds ook niet. Het aandelenfonds moest worden ingeruild voor een hoogdividendfonds en het high yield obligatiefonds voor het Robeco Luxorente Fund. Dat lijkt me beter van niet, zei ik toen. Gezien haar profiel is dat beter. Het is niet gebeurd en nu heeft mijn schoonmoeder ruim 16% rendement met haar HY obligatiefonds en niet 2% rendement van het Luxorente Fund. Ook heeft ze een 0,5% provisie kunnen uitsparen.

    Ik ben blij dat ik mijn eigen beleggingen beheer. Helaas zijn vele (gestopte) Nederlanders afhankelijk van de adviseur van de bank.
    Verschillende keren een gesprek gehad met een adviseur van de ABN-AMRO om mijn beleggings-portefeuille bij de SNS om te ruilen naar de ABN-AMRO.
    Ook kwam terloops mijn risico profiel ter sprake.
    Ik heb toen vriendelijk bedankt voor de aangeboden omruil-actie en er bij gezegd, dat ik zelf wel mijn risico-profiel bepaal.
    Ondanks het feit dat het niet zo goed gaat met de SNS, ben ik toch altijd een trouwe klant gebleven.
    Aan zieltjes winnen op de manier van de ABN-AMRO heb ik een bloedhekel aan.
    Het gaat ze toch alleen maar puur om hun provisie en zo goedkoop is het beleggen bij de ABN-AMRO ook weer niet en als je je eigen huiswerk goed doet, dan is een adviseur op dat gebied overbodig.

    Mvrgr. van Gerrit
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.