Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Belangrijk bericht voor oversluiters...

51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 juni 2003 01:21
    Voor degene die zijn/haar hypotheek wil oversluiten wil ik een paar overwegingen meegeven.

    De laatste tijd wordt er in beleggerskringen veel gesproken over de "huizenbubbel". Hiermee wordt de forse overwaardering in de huizenmarkt bedoeld. De laatste jaren zijn de huizenprijzen enorm gestegen. Als je 6 jaar geleden iemand zou vragen wat zijn huis over 6 jaar waard zou zijn kon niemand vermoeden dat de destijds in guldens betaalde prijs nu op hetzelfde nivo ligt maar dan gewaardeerd in Euro's. De steeds maar dalende rente heeft mede de prijzen op dit nivo gebracht.

    Wat wordt er dan precies met de bubbel bedoeld?
    We hebben vanaf 2000 aanhoudend dalende beurzen gezien, de overwaardering in met name tech-aandelen moest de markt uit en deze bubbel is letterlijk doorgeprikt en leeggestroomd. Op dit moment is niet duidelijk of het einde al in zicht is. Het is best mogelijk dat we nog verdere dalingen te zien krijgen. Alles drijft nu op het opnemen van overwaarde door de consument waardoor de economie nog enigszins op gang wordt gehouden.

    Hoe ver kunnen de huizenprijzen dan omlaag?
    Dit weet natuurlijk niemand maar stelt je eens voor dat het huis dat 6 jaar geleden is gekocht voor E 100.000 en nu E 200.000 waard is in de komende 4 jaar 25% in waarde daalt. Als er nog steeds E 110.000 hypotheek is gevestigd (koopprijs + kosten) dan is er bij een daling naar een waarde van E 150.000 nog weinig aan de hand. Omgerekend is er dan nog steeds ruim 4% winst per jaar op het onroerend goed gemaakt en de hypotheek staat nog steeds in een prima verhouding tot de schuld.

    In de meeste gevallen zal inmiddels door consumptie of verbouw de hypotheek een stuk hoger liggen dan de oorspronkelijke schuld. Grotere daling is evenwel zeer goed denkbaar omdat we ook jaren hebben gekend van ruim 20% stijging. Met het grootste gemak zou er dus ook een gat van 50% kunnen worden geslagen. Op dat moment loop je tegen problemen aan omdat de bank kan vorderen dat er een deel van de hypotheek moet worden afgelost om de juiste verhouding waarde/hypotheek weer in balans te brengen. Vooral in de hoek van de 150% hypotheken hebben we al problemen gezien omdat de waarde van de beleggingen fors zijn geslonken.

    Nou komen we tot het punt van bescherming bij oversluiten!
    Probeer in dat geval altijd een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te krijgen. Sinds 1 januari van dit jaar is dat ook mogelijk in het geval van oversluiten van de hypotheek. De regelgeving voor verkrijging is ruim genoeg om er voor in aanmerking te komen (totale nieuwe hypotheek max. E 220.000) Het fonds staat dan borg voor situaties waarin het buiten eigen schuld om tot executieverkoop komt. Als er op dat moment sprake is van een te lage verkoopopbrengst wordt het resterende deel vanuit het fonds betaald zonder dat het verhaalt wordt op de verkoper. Als de markt werkelijk een flinke knauw te wachten staat ben je dus gebaat bij deze regeling omdat een daling van de marktwaarde niet als "eigen schuld" is aan te merken. Bovendien krijg je ook nog een lager rentetarief dan bij een tophypotheek.

    Welke rente kiezen?
    De laatste tijd is het verschil tussen kort- en lang vast steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Mocht de woningmarkt een flinke dreun krijgen zijn flinke rentestijgingen niet ondenkbaar. In de huidige situatie is het daarom verstandig om niet te kort vast te zetten omdat de huidige rentestanden zeer goed zijn te noemen. Verslik je dus niet in het pikken van het dieptepunt want paniekverhogingen kunnen soms heel hard gaan en dan mis je de boot. Met NHG heb je momenteel al 10 jaar vast voor rond de 4,35% Zeer korte rentevastperiodes (1 jaar 2,75%) zijn alleen te adviseren als er een goed waarschuwingssysteem achter hangt en de mogelijkheid wordt geboden om bij een eventuele rentestijging alsnog voor bijv. 10 jaar vast te kunnen zetten tegen de rente van voor de verhoging. Een enkele bank voert een dergelijk systeem en dan is het veilig. Ook een tussenpersoon kan hierbij behulpzaam zijn.

    Resumerend:
    Indien je de hypotheek gaat omzetten kijk dan goed naar de mogelijkheden met Nationale Hypotheek Garantie omdat dit een goed bescherming kan geven in het geval van een dalende woningmarkt. Kies een rente die je ruimschoots over een recessie heen kan tillen, bij voorkeur 10 jaar of langer vast. Zeker niet korter als 7 jaar en zeer kort alleen indien er goede afspraken over het vervolg kunnen worden gemaakt.

    Gert Dorant
  2. vlieman 18 juni 2003 11:06
    het grappige is: zet je de rente 7 jaar vast, dan kun je momenteel 5,25 X bruto jaarinkomen financieren. Het gaat allemaal helemaal nergens meer over.

    Daalt de 7- jaars rente bij GMAC nog 0,3% verder, dan kun je 5,5X inkomen financieren met NHG...

    Wie staat er borg voor die NHG- garanties??? Wel eens nagedacht over de impact die het kan hebben wanneer de rente echt hard stijgt, de woningprijzen dalen en NHG garant moet staan voor al die hypootjes die ruim 5 X gefinancierd zijn???

    En Bank of Scotland kan weer naar huis; vandaag de rente weer bij B.O.S. gedaald voor de 3e keer in 3 weken.
  3. Jos Koets 18 juni 2003 11:14
    Alles komt netjes op zijn pootjes terecht. Helaas zullen veel huizenbezitters dan geen koophuis meer hebben?? Vergelijk de situatie maar een beetje met de aandelen koersen in 1999. Wat velen niet verwachte, gebeurde toen ook.

    Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, maar een mens wel.

    Jkoets
  4. [verwijderd] 18 juni 2003 11:23
    Hoi Gert,

    Mooi verhaal. Ik wil er even één zinnetje uitlichten: 'Mocht de woningmarkt een flinke dreun krijgen zijn flinke rentestijgingen niet ondenkbaar.'

    Bedoel je daarmee dat de banken een risico-opslag zullen gaan hanteren, en zoja, hoe hoog zou die dan kunnen zijn? Wanneer ze de rente een paar procent omhoog doen (van 4% naar 6% ofzo) hebben ze al een risico-opslag van 50%...
  5. [verwijderd] 18 juni 2003 11:28
    Hoi Vlieman,

    <<Daalt de 7- jaars rente bij GMAC nog 0,3% verder, dan kun je 5,5X inkomen financieren met NHG...>>

    Ik denk dat je hier een denkfout maakt want de toetsrente voor NHG is altijd 6% je praat hier over constructies zonder NHG. Ongeacht de gekozen bankinstelling zal je maximale hypotheek met NHG dus altijd even hoog uitkomen, afwijkingen zijn niet mogelijk. Het tarief dat wordt geboden is natuurlijk wel van belang voor de keuze van bank.

    <<Wie staat er borg voor die NHG- garanties??? Wel eens nagedacht over de impact die het kan hebben wanneer de rente echt hard stijgt, de woningprijzen dalen en NHG garant moet staan voor al die hypootjes die ruim 5 X gefinancierd zijn???>>

    Stichting Waarborgfonds staat garant voor alle NHG leningen. En ik heb er inderdaad over nagedacht als er een doomscenario optreed. Dan krijgen ze het knap lastig!! Letterlijke tekst van de nhg-site luidt:

    Kwijtschelding
    Als in het geval van een gedwongen verkoop blijkt dat u geen schuld heeft aan deze verkoop en u heeft geprobeerd de restantschuld zoveel mogelijk te beperken, zal de stichting u de restantschuld kwijtschelden.

    Dat betekent in een fors dalende huizenmarkt dat je moet proberen om z.s.m. je huis in de executie te gooien om de restandschuld te beperken? Het voordeel lijkt me overduidelijk en bovendien zullen er zat mensen zijn die hun woning wel kunnen aanhouden, niet iedereen heeft er een puinhoop van gemaakt...

    Gert
  6. [verwijderd] 18 juni 2003 11:33
    NHG = Nationale Hypotheek Garantie

    De opvolger van de vroegere gemeentegarantie. Beschouw het maar als een soort stroppenpot voor het geval er iets fout gaat en de woning executair moet worden verkocht. De bank weet dan zeker dat de schuld volledig wordt betaald. Ook voor de klant geeft het de zekerheid dat je niet met een restschuld blijft zitten indien je geen schuld is toe te rekenen.
    Het tarief is eigenlijk erg klein op een hypotheek en bovendien aftrekbaar, zie column van Jos Koets.

    Gert
  7. [verwijderd] 18 juni 2003 11:46
    <<Ik wil er even één zinnetje uitlichten: 'Mocht de woningmarkt een flinke dreun krijgen zijn flinke rentestijgingen niet ondenkbaar.

    Bedoel je daarmee dat de banken een risico-opslag zullen gaan hanteren, en zoja, hoe hoog zou die dan kunnen zijn? Wanneer ze de rente een paar procent omhoog doen (van 4% naar 6% ofzo) hebben ze al een risico-opslag van 50%... >>

    Ik verwacht inderdaad dat er een flinke risico-opslag gaat komen in een dergelijk scenario. Banken zullen bij flink wat executaire verkopen heel voorzichtig worden met verstrekkingen en moeten zich zelf gaan beschermen. Ik heb er absoluut geen beeld van in welke orde van grootte je dan moet denken. Overigens zal ook de leencapaciteit naar beneden gaan bij een hogere rente.

    Je ziet nu al de eerste berichten verschijnen in de media: Banken nemen niet meer de volledige overwaarde mee bij hypotheekverstrekking. Er wordt hier een beetje panniekerig beeld geschapen door de media. Het gaat om de overwaarde die nog in je huidige woning zit en die je weer wilt inbrengen in de nieuw te kopen woning. Op zich natuurlijk zeer positief en passend binnen de nieuwe overheidsplannen van herinvesteren van de verkoopwinst.
    Nu willen ze maar 75% meer meenemen, op zich niets mis mee maar het geeft wel aan dat de banken verwachten dat de prijsontwikkeling van woningen onder druk komt te staan. Zorgelijk, maar geen reden tot paniek anders wordt het een zelfvervullende profetie...
  8. [verwijderd] 18 juni 2003 11:58
    Hallo DM,
    Banken kunnen niet zomaar de rente verhogen tussentijds, maar als de rente verlengd gaat worden, dan kan het zo zijn dat de kapitaalmarktrente op dat moment hoger is. Rekening houdend met de marge voor de bank komt er dan een bepaalde rente uit. De risico-opslagen hebben te maken met het percentage van de lening ten opzichte van de executiewaarde. Alleen bij NHG zijn deze opslagen niet aan de orde.
  9. [verwijderd] 18 juni 2003 11:59
    Hoi Marijn,

    <<Banken worden ook niet beter van executieverkopen en op dit moment krijgen schuldenaren steeds meer respijt bij betalingsproblemen. Ze blijken liever een schuldenaar in de boeken te hebben, dan met een huis in hun maag te zitten.>>

    Dit gaat net als bij beleggen, op dit moment wordt de klant aan het lijntje gehouden, we zitten tenslotte op de top (?) wat huizenprijzen betreft. Uitstellen dus, pappen en nathouden. Als ze de respijttermijn verlengen brengt dat zijn geld straks ruimschoots op. Heb je enig idee hoe groot de huizenportefeuille was van de RABO na de slechte 80-er jaren? Ik ook niet maar het moet fors zijn geweest. Allemaal door de bank opgekocht toen de huizenmarkt werd uitgekotst. Geloof maar dat men daar een aardig centje aan heeft bijverdiend...
    Het is dus nog te vroeg voor de grote executieronde, de markt wil zich nog niet overgeven, wat dat betreft zijn er goede vergelijkingen te trekken met de huidige aandelenmarkten.

    Gert
  10. [verwijderd] 18 juni 2003 12:02
    Ik kan me voorstellen dat banken voorzichtiger worden met nieuwe verstrekkingen. Dat betekent dan in mijn ogen, dat men niet meer van die onzinnige tophypotheken zal willen verstrekken.

    Voor bestaande hypotheken zal men met een rente-verhoging alleen iets opschieten bij de mensen die een korte rentevaste periode hebben. Deze zouden dan ook het kind van de rekening worden.

    In dat licht is jouw advies om toch maar te kiezen voor een langere rentevaste periode inderdaad aan te bevelen.
51 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.