Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Oranjewoud« Terug naar discussie overzicht

Oranjewoud-CEO: verwatering na overname Strukton beperkt

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 8 juni 2011 16:40
    Oranjewoud-CEO: verwatering na overname Strukton beperkt


    Door Eelco Hiltermann

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Beursfonds Oranjewoud nv (ORANW.AE) gaat voor de overname van bouw- en railbedrijf Strukton minder aandelen uitgeven dan verwacht, en kijkt op termijn al weer naar een nieuwe grote overname.

    Dat zeggen bestuursvoorzitter Gerard Sanderink van Oranjewoud en directeur Aike Schoots van Strukton Rail in een interview met Dow Jones Nieuwsdienst. Oranjewoud nv is de holding van Antea Group, waarvan het advies- en ingenieursbureau Oranjewoud het grootste onderdeel is.

    Het beursfonds betaalde vorig jaar circa EUR170 miljoen voor Strukton aan de Nederlandse Spoorwegen, die Strukton niet langer tot haar kernactiviteiten rekende. De overname werd deels gefinancierd door de uitgifte van nieuwe aandelen, maar de verwatering zal minder zijn dan aanvankelijk werd ingeschat.

    "Dat heeft te maken met het feit dat voor de overname uiteindelijk minder is geleend dan verwacht en een bedrag van EUR8,1 miljoen pas in april 2012 hoeft te worden betaald aan de NS", zegt Sanderink.

    In eerste instantie zou voor EUR80 miljoen aan aandelen worden uitgegeven, waarvan EUR25 miljoen inmiddels is opgehaald.

    Verder moet ook nog een brugfinanciering van Rabobank en NIBC ter waarde van EUR40 miljoen met een aandelenplaatsing worden afgelost. Daardoor wordt in totaal voor EUR65 miljoen aan aandelen geplaatst, dus EUR15 miljoen minder dan oorspronkelijk gepland.

    Sanderink houdt via zijn onderneming Centric bv een belang van 79,2% in Oranjewoud, maar wil dit binnen drie jaar laten verwateren tot minder dan 50%. Dat wil Sanderink realiseren door mogelijk een nieuwe grote aankoop, te financieren met een nieuwe aandelenuitgifte.

    "Mijn filosofie is dat het bedrijf op een aantal pijlers staat", zegt Sanderink. "Als e e n pijler het minder doet, zijn er nog twee of drie pijlers waar het bedrijf op blijft staan. Dat betekent dus ook dat ik niet ga voor winstmaximalisatie, maar voor een stabieler gebouw."

    Oranjewoud rust nu op de pijlers Milieu en, na de overname van Strukton, op Infrastructuur. Voor een nieuwe, derde pijler denkt Sanderink onder meer aan de markten van ruimtelijke ordening en water. "Maar het kan ook iets heel nieuws zijn. Dingen die mij bezighouden zijn inspectie en veiligheid, die steeds interessanter worden."

    Ook het onderdeel Sport, dat hoofdzakelijk bestaat uit de aanleg van kunstgrasvelden, is in beeld geweest als nieuwe pijler, maar deze markt blijkt minder potentieel te hebben dan gedacht. Volgens Sanderink wordt de sporttak mogelijk verkocht, al liggen "alle opties nog open".

    Daarnaast kijkt Oranjewoud naar mogelijke kleine overnames om de milieu-activiteiten te versterken. Sanderink denkt daarbij bijvoorbeeld aan Australie, Brazilie en India. "En Canada is een vrije solide markt, die zou ik er zeker bij willen hebben."

    Sanderink benadrukt echter dat Oranjewoud voorlopig de handen vol heeft aan de integratie Strukton, dat met een omzet van EUR1,4 miljard drie keer zo groot is als de overige activiteiten van Oranjewoud nv.

    Strukton en de advies- en ingenieursdiensten van Oranjewoud proberen van elkaar te profiteren bij grote infraprojecten, zoals de verbreding van de A4, waarbij de overheid de hele keten van ontwerp tot en met onderhoud aanbesteedt. "Dat zijn de grote geintegreerde projecten van EUR100 miljoen of meer en daar proberen we gezamenlijk aan te bieden", zegt Sanderink. "In het algemeen sluiten we dan als Strukton aan bij een consortium, met Oranjewoud als onderaannemer."

    Voor eventuele synergie is geen toeslag betaald, zegt Sanderink. "Ik heb het bedrijf gekocht op de waarde die het bedrijf 'stand alone' in de markt heeft. Dus als ik er synergievoordeel uit haal, is dat extra."

    De belangrijkste markt voor Strukton is de spoorwegenmarkt, waar 43% van de omzet wordt gerealiseerd. Daarvan is weer 50% afkomstig uit buitenlandse markten, zoals Scandinavie, Belgie en Italie.

    "Wij zullen nog iets verder in het buitenland uitbreiden, maar doen dat stapje voor stapje", zegt directeur Schoots van Strukton Rail. "Vooral in Scandinavie kunnen we nog behoorlijke groei doormaken. Er moet daar meer worden onderhouden, vernieuwd en uitgebreid dan in Nederland. In Noorwegen bulkt men van het oliegeld."

    Desondanks leed Strukton afgelopen jaar een nettoverlies van EUR15,5 miljoen, vanwege afwaarderingen op goodwill van Strukton Worksphere, dat actief is in technisch installatiebeheer, en op goodwill van een acquisitie in Noorwegen. "Goodwill zijn emmers lucht. Dat wat verstandig is te nemen, nemen we", zegt Schoots over de afwaarderingen.

    Voor dit jaar mikt Strukton op een stabilisatie van het bedrijfsresultaat (EBITDA), dat in 2010 EUR57,6 miljoen bedroeg. "Je bent zo een half jaar tot een jaar verder voordat je goed begint te begrijpen wat er nou goed gaat en wat er beter zou kunnen. En dan heb je vaak ook nog een half jaar tot een jaar nodig om dat betere geimplementeerd te krijgen in de onderneming", zegt Sanderink. "Ik denk dat het realistisch is om in twee tot drie jaar tot een beter rendement te komen."

    Daarbij probeert het bedrijf te groeien in een aantal niches, zoals op het gebied van energiebesparing. Zo levert Strukton technologie voor zwembaden in Rotterdam, waarbij uit de energiebesparing de investering kan worden gefinancierd. "Dat is de eerste in zijn soort die zo in Nederland is weggezet. En zo hebben we nog wat potjes op het vuur staan", zegt Schoots.

    Sanderink waakt echter voor al te hoge investeringen op energiegebied. "Je moet voorzichtig zijn met dingen die afhankelijk zijn van subsidies. Op een gegeven moment is de kas leeg bij de overheid en dan moet je niet afhankelijk zijn van dit soort projecten."

    Ook bij de grote infraprojecten profiteert Strukton van overheidsstimuleringen, maar wat Sanderink betreft had de overheid het geld beter in de knip kunnen houden. "De overheid moet voorzichtig zijn met het stimuleren in dalperiodes van de economie. Het geld dat je erin stopt, ben je kwijt. In een dalperiode wordt het kaf van het koren gescheiden en degene die goed onderneemt, moet daar voordeel van hebben. Degene die slecht onderneemt, moet dan maar een keer verdwijnen. Ik heb meer baat bij een overheid die zorgvuldig is met haar middelen, dan bij een overheid die dat niet is."


    Door Eelco Hiltermann; Dow Jones Nieuwsdienst; +31 20 571 5200; eelco.hiltermann@dowjones.com
  2. Peukie 22 juni 2011 09:08
    Oranjewoud geeft nieuwe aandelen uit
    Gepubliceerd op 22 jun 2011 om 08:52 | Views: 7

    •Oranjewoud geeft nieuwe aandelen uit
    •Oranjewoud ziet omzet licht dalen
    GOUDA (AFN) - Oranjewoud heeft ruim 258.000 nieuwe aandelen A en meer dan 178.000 nieuwe aandelen B uitgegeven in verband met de uitkering van stockdividend. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

    Na de uitgifte staan er in totaal 26.953.066 aandelen A uit en 17.988.984 aandelen B.
  3. Excelsior48 22 juni 2011 12:53
    Uit dit laatste bericht blijkt dat GS zijn dividend in aandelen heeft genomen, en dus dat hij er alle vertrouwen in heeft. Wanneer straalt dat vertrouwen nu eens door naar de beursvloer? Voor eind van de maand zal ook bekend moeten worden wie en hoe de laatste emissie uitgevoerd gaat worden.
    Het aandeel is de laatste maanden in een stil hoekje van de beurs beland, en daar zal toch nog iets aan gedaan moeten worden. De kleine aandeelhouders worden opnieuw op de proef gesteld om hun geduld te bewaren voor betere tijden met hogere koersen en hogere volumes. Mogelijk in de andere volgorde.

    Kom op GS, kom eens met een positief bericht waar niemand meer om heen kan!
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.