Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Komt de peakoil nu ?

155 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 2 februari 2011 11:56
    De oliemaarschappijen produceren al langere tijd ieder jaar minder olie terwijl de vraag toeneemt. (Azië)

    De olievelden in de USA buiten Alaska om, hebben gepiekt in de vroege jaren 70. Ze zijn nagenoeg leeg. De engelse velden (Brent) in de Noordzee zijn ook bijna leeg. Dit zijn de eerste tekenen van het opraken van de reserves. Olie uit de teerzanden in Canada is duurder omdat er hete stoom aan te pas moet komen om het vloeibaar te maken en het op die manier te scheiden van het zand.

    Nieuwe olie die wordt gevonden zit nog al eens op moelijk bereikbare plekken. Velden zoals in Saudi-Arabië zijn al lange tijd niet meer gevonden.

    Zoals voorspeld door geologen zijn we over de top of bijna. Het duurt nog een lange tijd voordat er narigheid onstaat. Landen met een bevolking die een goed inkomen hebben zullen zich de duurdere olieproducten kunnen veroorloven. In dit verband is het dus cruciaal hoeveel procent je van je inkomen aan olieproducten kunt besteden. Vergeet niet dat olie ook gebruikt wordt voor de fabricage van plastics en nog veel meer.

    Benzine heeft een zeer hoge energiewaarde. Het is niet makkelijk om een vergelijkbaar product te vinden. Hier rijden bussen op NLG. De chauffeurs klagen er over dat de bussen maar met 50km een brug op kunnen komen.

    Zoiets wordt de calorische waarde van een brandstof genoemd. (zie eventueeel Wiki)

    Momenteel is er geen vervangende soort energie die de behoefte kan dekken zoals die van aardolie.

    Vergelijkbaar zijn nu de hogere voedselprijzen die in de ontwikkelde geïndustrialiseerde landen door de bevolking kunnen worden betaald, maar in ontwikkelingslanden niet. Daar is het percentage inkomen wat aan voedsel besteed wordt hoog.

    Ik denk wanneer "peak oil" narigheid gaat veroorzaken, van ons de meesten "de kiezen niet meer zeer doen".

    Je zou het probleem kunnen omdraaien: "Er zijn teveel mensen".

  2. Twinkeling 2 februari 2011 12:40
    Uit efficient omgaan met het goedje (en dat gaat vanzelf gebeuren bij schaarste) wordt niemand slechter. Het voorbeeld van de paperclip. Te absurd voor woorden dat een land waar nagenoeg geen grondstof te vinden is en voornamelijk exporteert, eerst grondstoffen/halffabrikaten importeert om er maar weinig toegevoegde waarde aan mee te geven en het linea recta terug te sturen naar landen waar de grondstoffen/halffabrikaten wel aanwezig zijn!

    Legio van dat soort logistieke gedrochten te bedenken (denk maar aan een nederlandse garnaal en de afstand die dat ding aflegt voordat deze wordt geconsumeerd). Dat kan allemaal omdat nu voornamelijk prijs door arbeidsloon wordt bepaald. Wanneer de prijs voornamelijk wordt bepaald door de kostprijzen van grondstoffen + de logistieke kosten, zal je zien dat veel meer lokaal gaat worden geproduceerd. Mijnsinziens toe te juichen en laten we tegelijkertijd in Nederland (westerse wereld) eens stoppen met uren reizen van en naar werk. Ga dicht bij je werk wonen, of werk vanaf huis.
  3. forum rang 4 New dawn 2 februari 2011 13:31
    quote:

    Witte Weduwe schreef op 2 februari 2011 12:40:

    Uit efficient omgaan met het goedje (en dat gaat vanzelf gebeuren bij schaarste) wordt niemand slechter.
    Uiteraard. Toch is het zo dat bv de verbrandingsmotor maar een rendement heeft van 40~45%. Het is kennelijk niet zo gemakkkelijk om dit te verbeteren. Vaak verlies je dus 60%. (warmte) Reken maar dat velen zochten en zoeken om dit slechte rendement te verbeteren.
  4. [verwijderd] 2 februari 2011 13:59

    The truth is that the world’s output of conventional crude oil peaked in 2005 and global oil exports are also past their prime.
    Furthermore, the unconventional sources (tar sands, heavy sour crude, ethanol, natural gas liquids, bio-fuels and shale) are struggling to keep up with the ongoing depletion in the world’s largest oil fields.
    Therefore, it is probable that the world’s current production of total liquids is at or near maximum capacity.

    peakoil.com/consumption/welcome-%E2%8...
  5. [verwijderd] 2 februari 2011 14:02
    quote:

    Boemba ~ de stem van de rede schreef op 2 februari 2011 11:42:

    [...]

    Dat bericht is wat minder euforisch dan jij. Het is het dubbele van een eerdere verwachting. Verwachtingen worden in alle olieberekeningen (ook van de iea) al een tijdje meegenomen. Daarbij verdubbeld de vraag veel sneller. De olievraag in China verdubbelde binnen tien jaar. Dat betekent dat wanneer dat veld in Brazilië geexploiteerd kan worden, de vraag het aanbod wellicht zal overtreffen, tenzij olie dan al te duur is.

    Dit is maar een van de bronnen. Er zijn er meer en er volgen er meer. Brazilie komt nu pas op gang. Ook kan je meerdere (Nederlandse) websites vinden die veel euforischer zijn dan ik over de vondsten in Brazilie.

    De prijs van olie komt door veel meer variabelen tot stand dan alleen de vraag. De vraag zelf is discutabel omdat het voortkomt uit statistieken van oa. de VS, en we weten hoe de VS met statistieken omgaat.
    Het grootste voordeel van een enorm hoge olieprijs zal zijn dat het zichzelf uit de markt zal prijzen. Aangezien de vele betrokken partijen hier niet zo gelukkig van worden zal dit nooit gebeuren. Niet voordat er een alternatief voorhanden is. Er is teveel geld mee gemoeid om dit zomaar aan de markt over te laten. Er worden zelfs oorlogen voor gevoerd.
  6. [verwijderd] 2 februari 2011 14:09
    quote:

    Boemba ~ de stem van de rede schreef op 2 februari 2011 11:44:

    [...]

    Ik bewonder je optimisme, maar olie is vooralsnog de enige eenvoudig transporteerbare vorm van energie. We hebben het hier niet zozeer over stroomvoorziening (zoveel oliecentrales zijn er niet), maar over verkeersstromen. Scheepvaart bijvoorbeeld, maar natuurlijk ook binnenlandse logistiek. Nu is het nog te doen om je paperclips uit China te betrekken, maar de import daarvan wordt onbetaalbaar.

    Dat import uit China zal terugvallen is een zekerheid, maar niet door een hogere olieprijs. Dit heeft op een zeecontainer een zeer beperkte invloed. Er passen veel paperclips in een 40' container.

    De voornaamste reden voor de lagere import uit China is de torenhoge inflatie, die hyperinflatoire neigingen krijgt. De overheid is druk aan het ingrijpen en dat is een heel slecht teken. De hogere prijzen zullen hoe dan ook voor inflatie in NL/EU zorgen. Maar goed, ik dwaal wat af.
  7. [verwijderd] 2 februari 2011 14:23
    En vond deze, die naadloos aansluit bij openingspost.(en nee ik had niet eerst gegoogled)
    Poster Hmm haalde dat terecht ook al aan.

    latest news peak oil demand
    We will see an increasing number of revolutionary demonstrations throughout the world because we are facing a food shortage crisis that is the result of the end of cheap oil and global climate change.
    Several billion of the worlds population depend on cheap fossil fuel for their food.

    peakoil.com/consumption/peak-oil-and-...
  8. [verwijderd] 2 februari 2011 14:38
    quote:

    TA-Phoenix schreef op 2 februari 2011 14:23:

    En vond deze, die naadloos aansluit bij openingspost.(en nee ik had niet eerst gegoogled)
    Poster Hmm haalde dat terecht ook al aan.

    latest news peak oil demand
    We will see an increasing number of revolutionary demonstrations throughout the world because we are facing a food shortage crisis that is the result of the end of cheap oil and global climate change.
    Several billion of the worlds population depend on cheap fossil fuel for their food.

    peakoil.com/consumption/peak-oil-and-...

    O, nu weet ik ook waardoor ik gisteren een slechte internetverbinding had. Door de hoge olieprijs was het gisteren slecht weer en kon de provider geen goed signaal doorgeven. Misschien had hij geen geld om benzine te kopen om de storing op te lossen.

    Pure stemmingmakerij wat hierboven staat, opgesteld door figuren die zo hun gelijk willen halen. De brandstofprijs is alleen in ontwikkelde landen zo hoog. Dat komt niet door hoge olieprijs maar door de vele belastingen. In Iran met z'n opstanden kost een liter benzine nog geen 25 eurocent. Het beter om te stellen dat hoe meer opstand, hoe lager de brandstof.
  9. [verwijderd] 2 februari 2011 15:06
    quote:

    noreply@work schreef op 2 februari 2011 14:38:

    [...]
    Pure stemmingmakerij wat hierboven staat, opgesteld door figuren die zo hun gelijk willen halen.
    Zoals ik al mijn vorige posting zei,ik heb niet eerst gegoogled.

    Ben al helemaal geen fanaat, maar probeer logisch en objectief na te denken .
    Zeker als het gaat over dergelijke, erg komplexe, problemen.
    Mvg Peerke
  10. forum rang 4 New dawn 2 februari 2011 15:14
    Er is natuurlijk een relatie tussen voedsel en olie. Olie zorgt voor transport van voedsel. Er komt vlees uit Argentinië en snijboontjes per vliegtuig uit Egypte. Dan heb je nog kunstmest die uit olie wordt gemaakt.

    Je hebt de landbouwmachines en voedselfabrieken.

    Met name als veel van je inkomen aan voedsel opgaat is dan een probleem. In India / New Delhi spenderen mensen 37% van hun inkomen aan voedsel.

    www.indiatribune.com/index.php?option...
  11. Boemba ~ de stem van de rede 2 februari 2011 15:41
    quote:

    noreply@work schreef op 2 februari 2011 14:02:

    [...]

    Dit is maar een van de bronnen. Er zijn er meer en er volgen er meer. Brazilie komt nu pas op gang. Ook kan je meerdere (Nederlandse) websites vinden die veel euforischer zijn dan ik over de vondsten in Brazilie.
    [/quote]

    Kun jij die bronnen in kaart brengen? Want dat heeft de IEA wel gedaan en die werd er niet vrolijk van. En wat ik zei over de verdubbeling van de verwachting is verwaarloosbaar als je ziet hoe sterk de vraag toeneemt. Jij zegt bijvoorbeeld nu dat Brazilië nu al aan de slag kan, terwijl Chavez zegt dat er eerst triljarden geïnvesteerd moet worden.

    [quote alias=noreply@work id=5408268 date=201102021438]
    [...]De brandstofprijs is alleen in ontwikkelde landen zo hoog. Dat komt niet door hoge olieprijs maar door de vele belastingen. In Iran met z'n opstanden kost een liter benzine nog geen 25 eurocent. Het beter om te stellen dat hoe meer opstand, hoe lager de brandstof.
    Wat is het modale inkomen in Iran?
    Moet jij in Nederland (of waar dan ook in het westen) een hele dag werken voor een litertje benzine?

    En waarom die boze toon?
    Mensen waarschuwen voor olieschaarste. Je moet toch juist blij zijn als je in het tegendeel gelooft?
  12. [verwijderd] 2 februari 2011 16:52
    quote:

    Boemba ~ de stem van de rede schreef op 2 februari 2011 15:41:

    [...]

    Wat is het modale inkomen in Iran?
    Moet jij in Nederland (of waar dan ook in het westen) een hele dag werken voor een litertje benzine?

    En waarom die boze toon?
    Mensen waarschuwen voor olieschaarste. Je moet toch juist blij zijn als je in het tegendeel gelooft?

    Boze toon? Ik lees, voor mij, vreemde argumenten waar ik op in ga. Maar ik kan inderdaad ook gewoon Shell bedanken voor het waarschuwen voor olieschaarste.

    Ps. het modale inkomen heeft niets te maken met de brandstofprijs aan de pomp. Het gaat om belastingen en/of subsidies van overheden.
  13. [verwijderd] 2 februari 2011 20:49
    Vermits peakoil een voorbode is, blijft de hamvraag natuurlijk wat er wereldwijd met de huidige welvaart/economie gaat gebeuren .

    Welke effecten heeft dat als wereldbeeld en regionaal ?
    Zal de AEX ooit weer een koers laten zien van boven de 550 ? (Begin creditcrisis)

    Denk zelf dat er niet veel zal veranderen, het zal m.i. da analen ingaan als een periode zoals velen.
    Het Romeinse rijk storte in om dezelfde reden.(m.i.)

    Het wezenlijke verschil zit echter in het feit dat de "schade" omherstelbaar lijkt.
    Desondanks acht ik ons ,als denkend superieur te zijn, dat .........................

    Tja, dan moet ik stokken in m'n betoog, want hoe het daarna verder gaat, ik weet het niet.

    Mvg Peerke
  14. [verwijderd] 2 februari 2011 21:07
    quote:

    TA-Phoenix schreef op 2 februari 2011 20:49:

    Vermits peakoil een voorbode is, blijft de hamvraag natuurlijk wat er wereldwijd met de huidige welvaart/economie gaat gebeuren .

    Welke effecten heeft dat als wereldbeeld en regionaal ?
    Zal de AEX ooit weer een koers laten zien van boven de 550 ? (Begin creditcrisis)

    Denk zelf dat er niet veel zal veranderen, het zal m.i. da analen ingaan als een periode zoals velen.
    Het Romeinse rijk storte in om dezelfde reden.(m.i.)

    Het wezenlijke verschil zit echter in het feit dat de "schade" omherstelbaar lijkt.
    Desondanks acht ik ons ,als denkend superieur te zijn, dat .........................

    Tja, dan moet ik stokken in m'n betoog, want hoe het daarna verder gaat, ik weet het niet.

    Mvg Peerke

    De welvaart ,zal anders zijn ,Ik denk dat mijn oma zal schikken als ze nu zal zien hoe de wereld is veranderd ,En die stookte zelfs op kolen, en internet tjonge wat zal dat mens schrikken , en dat zal met ons precies dito zijn de veranderingen zetten gewoon door.

    Ons mobieltje word erg belangrijk in de toekomst dat is wel bijna zeker

    En olie we rijden gewoon dadelijk op water

    Vgr
  15. forum rang 10 voda 21 februari 2011 20:29
    quote:

    TA-Phoenix schreef op 21 februari 2011 20:28:

    Dat er slachtoffers zouden vallen is (helaas) een gegeven.
    Onrust,stakingen met als gevolg het Peakoil-effect.

    De huidige welvaart en economie zullen er lang onder te lijden hebben.
    Dat was me al tijden geleden duidelijk.
    Mvg Peerke
    Ding Dong!!!

    Gelukkig denk je zelf nog na!!
  16. forum rang 10 voda 21 februari 2011 20:51
    quote:

    TA-Phoenix schreef op 21 februari 2011 20:40:

    [...]

    Ach ja Voda, denk jij ook wel eens over nadenken wat de impact van peakoil is?
    Concentreer je dus op nadenken als je denkt.
    Jazeker Peerke, Peakoil is een sprookje in stand gehouden door diegenen die werkelijk de macht in handen. De Illuminatie!

    Machtiger dan de oliemaatschappijen en regeringen bij elkaar!

    Olie en gas is nog in zéér ruime mate voorhanden (gas nog meer dan 250 jaar, olie is nog niet helemaal zeker bewezen, maar zeker nog voor velen 10-tallenjaren.)

    Laat je toch niets wijsmaken!

    Maar he, laat je denken vooral leiden door je TA-modellen. Hoopt dat daar nog een mooi plaatje uit voor komt!
  17. [verwijderd] 21 februari 2011 21:01
    quote:

    voda schreef op 21 februari 2011 20:51:

    [...]
    Laat je toch niets wijsmaken!

    Maar he, laat je denken vooral leiden door je TA-modellen. Hoopt dat daar nog een mooi plaatje uit voor komt!
    Er zijn meer modellen die bevestigen dat peakoil weldegelijk een ernstige bedreiging vormt.

    Jezelf wijsmaken helpt m.i. niet hoor Voda.(Tenzij je gelovig bent natuurlijk)
155 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.