Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

erfbelasting

110 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. pensionado 15 januari 2011 18:00
    quote:

    Mintzkov schreef op 15 januari 2011 17:53:

    [...]

    die schenkingen konden ze toch wel doen (op papier met een flinke (6%rente), het vermogen was er en de cash is hier niet voor nodig. Ik ben niet overtuigd.
    Als het zonder rentebepaling kan dan is dat toch beter?
    Correct me if i'm wrong!
  2. [verwijderd] 15 januari 2011 19:13
    quote:

    pensionado schreef op 15 januari 2011 19:02:

    In mijn verhaal komt er geen notaris en geen rente aan te pas. Ook geen kosten. En alles is, zo denk ik, ook volkomen legaal.
    Aan jouw constructie heb ik ook wel eens gedacht. Je mag iemand graag en schenkt deze persoon A 2000 euro. Mensen die je vertrouwt schenk je ook 2000 euro die dat weer doorsluizen naar persoon A.
    Maar er is altijd nog het toetsingskader van "de bedoeling van de wetgever" en daar lijkt deze constructie mij mee in strijd.
  3. [verwijderd] 15 januari 2011 19:13

    Pensionado, ik ben met dat wegschenken en de successierechten eerlijk gezegd nog niet zo bezig. Eerst maar eens kijken hoe zaken zich bij mijn kinderen ontwikkelen. Ik wil ook niet voortdurend naar de notaris en er eigenlijk liever niet zo mee bezig zijn.

    Dat persoonlijk schenken hoef je na een aanstaande wetswijziging volgens mij niet meer iets apart voor te regelen. Nu deze constructie.

    "Iedereen in Nederland mag, aan wie dan, ook jaarlijks 2000 euro belastingvrij schenken. Stel ik ben A, de schenker. Bijbels gezien kun je trouwens beter schenker zijn dan bakker, want die laatste werd opgehangen. Maar dit terzijde...

    Personen B t/m J zijn mijn kinderen en kleinkinderen, personen K t/m Z zijn mijn andere familieleden en vrienden die ik zeer vertrouw.

    Als A schenk ik na overleg allen 2000 euro. De personen K t/m Z schenken het bedrag direct door aan B t/m J, mijn kinderen en kleinkinderen. Zij ontvangen dus allen meer dan de 2000 euro belastingvrij. Wat kan de fiscus daaraan doen? Ik denk: niets of de wet wijzigen.

    Addertjes? Ja, want als een persoon overlijdt vallen alle schenkingen van een periode daarvoor (ik dacht 6 maanden) alsnog onder erfbelasting. Maar verder?

    PS: Doe schenkingen altijd als een persoonlijke schenking. Dat voorkomt problemen als bv. een kind later gaat scheiden."

    Het is aardig bedacht, maar of je hiermee wegkomt, vraag ik af. Stel een inspecteur doet een jaarlijkse vermogensvergelijking bij jou en ziet: hé er is 120.000 weg. Het zou kunnen zijn dat hij je vraagt aan te tonen waar dat geld is beland. Bij die vrienden is het weg en het zit dus bij die (klein)kinderen.

    Uit mijn rechtencolleges herinner ik me vagelijk dat er een wetsartikel is dat de belastingrechter de bevoegdheid geeft door constructies heen te kijken. Persoonlijk zou ik het toch even bij Fiscalert.nl nagaan. Eventueel maar wat centen er tegenaan om zeker te zijn. Acht de kans groot dat zij wel meer wettelijk toegestane grappen kennen.

    Groet, Jonas

    PS waar ik een gloeiende hekel aan heb, is de belasting achteraf op mijn dak te krijgen.
  4. pensionado 15 januari 2011 19:21
    quote:

    jonas schreef op 15 januari 2011 19:13:

    .. Acht de kans groot dat zij wel meer wettelijk toegestane grappen kennen.
    Ook wettelijk toegestane grappen zijn wettelijk toegestaan.
    Maar nu stop ik ermee. Ik denk voldoende te hebben bijgedragen aan de discussie en heb nog geheel anders een leuke avond voor de boeg.
  5. [verwijderd] 15 januari 2011 19:24
    quote:

    pensionado schreef op 15 januari 2011 19:21:

    [...]
    Ook wettelijk toegestane grappen zijn wettelijk toegestaan.
    Maar nu stop ik ermee. Ik denk voldoende te hebben bijgedragen aan de discussie en heb nog geheel anders een leuke avond voor de boeg.
    Feestje in het verzorgingstehuis? Bingo?
  6. forum rang 4 New dawn 16 januari 2011 10:31
    Wat mijn ouders en ik hebben gedaan met hun huis is het volgende.

    Ik heb het huis in bewoonde staat gekocht zonder daarbij geld te betalen.
    Mijn ouders hadden het recht om in het huis te blijven wonen.(vruchtgebruik) Een huis in bewoonde staat is aanzienlijk minder waard dan niet.

    Daarna mochten mijn ouders mij ieder jaar een bedrag belastingvrij schenken. Ik betaalde ieder jaar hun een gedeelte van de koopsom wat zij mij schonken. Na ca. 12 jaar stond het huis geheel op mijn naam dwz wat betreft de lage koopsom. In de volksmond heet dit ook wel het kopen van je ouders huis met gesloten portemonnee.

    Hiervoor moet je naar een notaris. Bij hun is de constructie dagelijkse praktijk. De notaris kan je hiervoor alle info geven. De koopacte kost uiteraard geld.
  7. pensionado 16 januari 2011 11:14
    Het blijft toch oppassen met alle wetgeving. Al eerder is in dit draadje gezegd dat de effectiviteit van vruchtgebruik en bloot eigendom per 1 januari 2009 is gewijzigd. Zie o.a.:

    www.rendement.nl/fiscaal/nieuws/id408...

    Ik verwacht van het huidige kabinet toch wel snel maatregelen die met name de overgang van eigen woning van ouders naar kinderen zullen vereenvoudigen. Ook om allerlei constructies te voorkomen.
  8. [verwijderd] 16 januari 2011 14:03

    In de sfeer van erfoverdracht van erflaters met een bedrijf zou ik me zeker goed laten adviseren. Denk aan de overdracht van boerenbedrijven, waarvan de ouders een kind in het bedrijf willen houden, maar met de erfdelen van de andere kinderen zitten. Bedrijfsovername tegen marktwaarde staat die laatste wens wat in de weg dus moet er wat worden bedacht.

    De kunst is dan de fiscale acceptabele bedrijfswaarde zoveel mogelijk te drukken. Ken zo'n geval van moederszijde. Echt ga niet aan rotzooien, maar zorg voor doortimmerd advies eventueel van te voren afgestemd met de fiscus.

    Groet, Jonas
  9. [verwijderd] 16 januari 2011 14:28
    erfbelasting is een belachelijk woord.
    zou inhouden een belasting op erf (grond).
    typisch woord "bedacht" door ambtenaren.
    leuker kunnen we het niet maken wel infantieler.
    publicatie belastingdienst :wanneer hoeft u geen erfbelasting te betalen ?
    www.belastingdienst.nl/particulier/er...
    succes.
  10. pensionado 16 januari 2011 15:01
    quote:

    rozs schreef op 16 januari 2011 14:28:

    erfbelasting is een belachelijk woord.
    zou inhouden een belasting op erf (grond).
    typisch woord "bedacht" door ambtenaren.
    leuker kunnen we het niet maken wel infantieler.
    publicatie belastingdienst :wanneer hoeft u geen erfbelasting te betalen ?
    www.belastingdienst.nl/particulier/er...
    succes.
    Het woord erfbelasting is helemaal niet belachelijk. Het oude begrip successiebelasting moest vervangen worden omdat het vaak als "opvolgende" belasting werd gezien. Dat was natuurlijk ook zo, want tot na je dood moet er nog steeds weer belasting betaald worden.
    Ook het woord "recht" bij schenkingen moest weg omdat dit niet inhield dat iedereen het recht had om te schenken, maar dat er recht (belasting) over betaald moest worden. Zo ontstond schenkbelasting.
    Maar als bij "schenken" het woord schenkbelasting hoort, dan hoort bij "erven" het woord erfbelasting. Net als bij "varen" vaarbelasting etc..
    En nee, ik ben gelukkig geen ambtenaar..
  11. [verwijderd] 16 januari 2011 15:29
    geachte pensionado
    eerst schrijft u dat het woord erfbelasting helemaal niet belachelijk is.
    waarna
    dat het oude begrip successiebelasting vervangen moest worden omdat het vaak als "opvolgende" belasting werd gezien. terwijl dat natuurlijk ook zo was.
    helaas zie ik de logica hiervan niet in.
    daarbij komt successie van het latijnse succedere, wat opvolgen betekent.
    over infantiliteit gesproken ,schenkbelasting !
    mijn middag kan niet meer stuk, wat een mop.
    weet dat er accijns bestaat op drank maar op het inschenken ? vaarbelasting nog even en er wordt gesproken over renbelasting,loopbelasting,wandelbelasting,fietsbelasting om maar een paar dwarsstraten te noemen.
  12. forum rang 7 ffff 16 januari 2011 15:53
    Ondertussen is dit toch een aardig draadje geworden.

    Wat algemene opmerkingen, maar die wel belangrijk zijn:

    Zoals HMM al zo duidelijk postte ( hierboven) zijn er wel degelijk goede constructies denkbaar en uitvoerbaar. Daarvoor is ook meer dan genoeg gespecialiseerde literatuur. Als ik naar de boekenbeurs in Antwerpen, twee maand geleden ga en ik kijk alleen maar op de boekenbeurs hoeveel boeken er bestaan over....successie en erfrechtconstructies; Nou daar kun je drie weekenden mee vooruit! Echt waar!

    In tegenstelling tot de mening van sommige posters, is het wel degelijk de moeite iets te organiseren. En dan weer een voor de hand liggende en algemene opmerking: Begin bij het begin: In welk land ben jij, dan wel je erfgenamen belastingplichtig. Dat mis ik in deze hele draad. Zo is het bijvoorbeeld in België heel goed en relatief heel gemakkelijk miljoenen over te maken zonder ook maar een cent belasting of rechten te betalen. Toch iets om in het achterhoofd te houden. Ik weet dat ook in menig ander land schiterende constructies mogelijk zijn, maar het heeft natuurlijk weinig zin om je te verdiepen hoe de zaken in Frankrijk geregeld zijn als je er toch niet woont. Ik heb eens een jaar of vier geleden een Nederlander fantastisch geholpen met een weinig gebruikte constructie die in Frankrijk volkomen legaal is, voor haar in Frankrijk levende rijke vader. Dus nogmaals: Waar zit de erflater precies en waar zitten de erfgenamen precies. In België is het zelfs zo dat Vlaanderen, Brussel en Wallonië soms aanmerkelijke verschillen kennen! Echt waar!

    Dus voor wie wat wil nalaten, toch iets om zelf eens over na te denken, dan wel een specialist in te schakelen. Ik noem hier als voorbeeld: Als je in België ook nog een gift doet aan een goed doel, bijvoorbeeld het Rode Kruis, of Amnesty International of een kankerfonds, dan..... wordt je erfgenaam daar zelf duidelijk financieel wijzer van! Op eerste gezicht heel raar, maar wel waar! Ook al weer een reden om je er eens in te verdiepen.

    Niets doen heeft dan weer als geruststellende gedachte dat de benarde Staat der Nederlanden, der Belgen, etc. etc. weer wat meer geld in kas krijgen, die ze dankzij hun voortreffelijke politici als ruimdenkende Sinterklazen weer goed kunnen verdelen, ter meerdere glorie van hun eigen verkiezing! ( en hun eigen ruime pensioen en snoepreisjes)

    Peter ( Die het slim geregeld heeft in een CVA ( zelf ook eens zoeken op websites en een handgift)
  13. pensionado 16 januari 2011 17:29
    @ffff:

    1. We zitten hier op een forum van IEX.NL, dus heb ik het hier in ieder geval over de wetgeving in Nederland.
    2. Boeken over schenken en erven heb ik destijds ook wel aangeschaft, maar wat daarin staat is al lang achterhaald.
    3. In de regels in België heb ik me nooit verdiept. Ik ben ook niet van plan om daarheen te verhuizen. Maar als ik er nu zou zitten zou ik maar snel nog wat zaken regelen, want dat de belastingen ook daar verhoogd zullen worden lijkt niet uitgesloten.

    Ik ben het geheel met je eens dat iedereen met een beetje vermogen zich eigenlijk in de materie van schenken en erven (en pensioenen!) zou moeten verdiepen. Maar velen onder de 50 zijn meer bezig met het behouden van hun werk, woning en gezin. Erven komt vanzelf wel en schenken en pensioen spelen pas veel, veel later.

    Als we met dit draadje bereiken dat ook die mensen 'eventjes' over dit onderwerp nadenken dan is er al veel gewonnen..

  14. forum rang 7 ffff 16 januari 2011 17:50
    Pensionado,

    Er komen in de KK ook bezoekers uit Frankrijk, België, Duitsland, Mexico, Denemarken, USA ( Zo uit het hoofd. Waarschijnlijk nog wel meer andere landen ) Vandaar dat ik er toch even op wijs, dat het in ieder land weer anders geregeld is.

    Informatie moet uiteraard wel up-to-date zijn. Dat vind je op een boekenbeurs zoals die in Antwerpen jaarlijks georganiseerd wordt! Daar vind je de meest recente uitgaven.

    Voor de rest helemaal met je eens als mensen die het betreft er eens over nadenken, in het achterhoofd houden.

    Peter
110 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.