Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Pieter Kort - Is Nenner een winner?

80 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 augustus 2010 20:04
    quote:

    DutchinChina schreef:

    Dit is leuk leesvoer (je las het zelfs 2x :) en daar draait IEX ook op. De kachel rookt bij meer lezers en kliks ook wat meer toch. Dus go IEX, met dit leuke experiment. Stiekum hopen jullie toch allemaal dat het gaat lukken (ik wel althans), maar daarom is het juist zo leuk. Hopes and dreams zijn de beste verkopers op deze wereld. Het beleggersboek met de titel: 'het kan alle kanten uit' zal geen bestseller worden......
    Zeer treffend bewoord, het gaat om de duidelijke stelling en geloven we niet allemaal een beetje in de cycli der dingen? Niets nieuws onder de zon dus.... Het zal ons benieuwen of hij die 99% haalt, stiekem weten we het antwoord wel al.... hihi
  2. forum rang 4 New dawn 23 augustus 2010 20:06
    @ffff

    Dat inderdaad de beurskoersen voorbestemd zouden zijn is eigenlijk bijna religieus. Dat kan natuurlijk nooit.

    Dat wat jij aanhaalde van de lage landen vroeger moest ik op school leren, het werd predestinatie genoemd, herinner ik me.Het kwam er op neer dat als ik mijn hand ophef, doe ik dit dan zelf of gebeurt dit omdat God dit op voorhand al had beslist en tot uitvoering bracht.

    Nenner maakt gebruikt van zijn eigen Nenner-cycli. Maar wat hij ook doet is grafieken uit het verleden, bijvoorbeeld het koersverloop na 1929 naast het huidige verloop te leggen. Hij voorspelt dan dat huidige verloop, het verloop van de oude grafiek zal gaan volgen.

    Geen mens die de toekomst kent. Vooral mensen die op de beurs zitten zouden heel graag de toekomst willen weten. Hij speelt natuurlijk zoals zovelen op die behoefte in en verdient er zijn geld mee.

    De voorspellers hebben vaak iets gemeen. Ze benadrukken alleen hun goede voorspellingen. Met die goede voorspellingen krikken ze dan hun naam en faam op.

  3. [verwijderd] 23 augustus 2010 21:07
    ach,ach,ach, Pietertje toch.... Nu werk je al jaren voor een website en dan heb je nog nooit van Google gehoord?
    Waarom Charles Nenner niet gewoon ff googlen voordat je je geld in de put gooit? Wat blijkt dan?
    In 2003 voorspelde Nenner "aan de hand van zonnevlekken" de beursbewegingen en werd hij al in 2003 ontmaskerd als charlatan:

    Artikel is van Jan van Besauw uit 2003:
    Iemand die het uit een gans andere, toch wel speciale hoek bekijkt is de Nederlandse beursgoeroe Charles Nenner. Hij poneert (en dat is tevens de titel van zijn artikel): "De beurs is tot op de minuut voorspelbaar". Aha. Daar staan ze dan te kijken, de technische en de fundamentele analysten. Wat is de kristallen bol van Nenner? De zonnevlekken. Hoe actiever de zon, hoe gretiger de belegger koopt. Als je in bovenstaande grafiek de enorme pieken ziet in de periode 1999-2000 dan merk je dat de technologie-zeepbel niets anders was dan irrationeel koopgedrag onder invloed van de zonnevlekken. Ook de schommelingen van de muntkoersen zijn gestuurd door de zonnevlekken. Wat voorspelt de heer Nenner op financieel gebied gebied voor de nabije toekomst? In zijn artikel lezen we: - de aandelenmarkt zal vanaf nu (23 oktober 2003) een dip meemaken, maar stijgt dan tot eind mei 2004. Daarna komt een spectaculaire neergang; - op langere termijn zal de dollar nog tweemaal terrein prijsgeven; - de rente heeft het laagste punt bereikt; - de goudprijs zal verder stijgen; - in de VS kunnen ze zich verwachten aan een ineenstorting van de markt van het onroerend goed. Dit alles is toe te schrijven aan een merkbare afname van het aantal zonnevlekken, te verwachten voor de komende jaren. Voor het jaar 2005 vreest Nenner een Dow Jones van 5000 punten. In 2006 zal de bodem bereikt zijn en daagt de zon, ditmaal met toenemende vlekken, weer op aan de beleggershemel. Is er dan toch een correlatie in dit geval? De eerder pessimistische visie op middellange termijn van Charles Nenner vinden we terug in hetgeen Roland Leuschel zei gedurende de beleggerdag op 22 november 2003 van het beursblad Cash! (bijlage bij Trends). Leuschel is een bekende beursgoeroe en eredirecteur van de BBL. Hij beschouwt vandaag de beurzen als overgewaardeerd en ziet aan de horizon een crash opdoemen, erger dan die van maart 2000. Een golf van paniek zal door de beleggersgelederen rollen, erger dan die van 1929. We citeren: "Alleen goud, grondstoffen en obligaties die aan de inflatie gekoppeld zijn bieden een uitweg." Een ideale portefeuille ziet er dezer dagen volgens Leuschel dan ook zo uit: - goud en grondstoffen: 30%, - vastrentende producten (obligaties) met coupon, gekoppeld aan de inflatie: 30%, - kwaliteitsaandelen: 30%, - cash: 10%. Ziezo, tot daar enkele visies op onze nabije beurstoekomst. Wie zal gelijk hebben? Hoe dan ook, voorzichtigheid is zoals steeds geboden. En sla daarom Guy Boscarts raad niet in de wind, die hij geeft in de US Markets Nieuwsbrief van 28 november ll. en in de column met de veelzeggende titel "De alarmbel begint stilaan te luiden". Want een verwittigd man is er twee waard. En een verwittigde vrouw eveneens, ook al draagt ze een rood gedecolleerd topje en een korte rok.

    Enkele jaren geleden, op 11 december 2003 om juist te zijn, kon u op deze site iets lezen over Korte rokken en zonnevlekken . Het ging over parallellen tussen modetrends en zonneactiviteit en het verloop van de Dow Jones Industrial Average (DJIA) index. Hoe fleuriger en kortgerokter de dames erbij lopen of hoe meer zonnevlekken er zijn, hoe beter zou de DJIA het doen.

    Dit waren de stellingen van resp. de Belgische professor Helmut Gaus, die keek naar de kleren (en de benen) en de Nederlandse beursgoeroe Charles Nenner, die liever de zonnevlekken in de gaten hield. Ieder zijn voorkeur.

    Omdat het aantal zonnevlekken, resultaat van de activiteit van de zon, stijgt en daalt volgens een 11-jarige cyclus, kunnen maxima en minima redelijk goed voorspeld worden. Nenner geloofde (en gelooft waarschijnlijk nog) in de invloed van de zonneactiviteit op het menselijk gedrag en bij uitbreiding ook op de aandelenmarkten. In hogervermeld artikel van december 2003 gatten we zijn verwachtingen samen:

    - spectaculaire neergang van de aandelenmarkten vanaf mei 2004,
    - de dollar zou verschillende malen terrein prijsgeven
    - de rente zou haar laagste punt bereikt hebben in 2003
    - de goudprijs zou blijven stijgen
    - er zou een crash komen in de markt van onroerend goed in de VS.

    Wat klopte er van deze voorspellingen?

    - als we de DJIA als indicator nemen van de aandelenmarkten, dan is de spectaculaire neergang vanaf mei 2004 er niet gekomen, maar trad hij wel op vanaf oktober 2007 tot maart 2009. Conclusie: juist, maar later dan voorspeld
    - de dollar zakte tot ongeveer 1,35 USD/EUR in januari 2005, herstelde dan en dook dan weer tot resp. 1,58 en 1,59 USD/EUR in april en juli 2008. Conclusie: juist
    - in 2003 bereikte de rente (federal funds rate) effectief een minimum, steeg dan weer in 2006, 2007 maar viel dan terug tot een bijna absoluut dieptepunt in 2008. Conclusie: niet juist
    - het goud is sinds 2004 voortdurend gestegen van 400 dollar naar de regio 900 à 1000 dollar. Conclusie: juist
    - de crash van de woningmarkt is er inderdaad gekomen.

    Deze toch wel merkwaardige correlatie tussen het optreden van zonnevlekken en factoren die er ogenschijnlijk niets mee te maken hebben vonden we op zijn zwakst gezegd merkwaardig. We spitten het onderwerp wat dieper uit en zo kwamen we bij een studie in het tijdschrift Technological Forecasting & Social Change van november 2008. Daarin wordt aangetoond, dat het wel en wee van het bruto binnenlands product van de VS en de DJIA parallel lijken te lopen met de zonneactiviteit.

    Voor we over dit thema verdergaan, even iets over zonnevlekken. Onderstaande foto tonen we met dank aan Wikipedia:

    Zonnevlekken zijn donker afgetekende gebieden op het oppervlak van de zon. Ze treden op als de zon in haar geheel heter wordt. Het zijn relatief 'koelere' plekken op warmer wordende ster.

    Het was de Duitse apotheker-amateurastronoom Heinrich Schwabe (1789-1875) die
    na 18 jaar geregeld naar de zon turen doorheen een kijker, afgedekt met beroet glas, heeft vastgesteld dat het aantal vlekken toe- en afneemt volgens een bepaalde cyclus. Later is deze waarneming bevestigd en weet men dat deze cyclus 11 jaar bedraagt. Wanneer er veel vlekken zijn, is de zon heel actief en dat mist zijn gevolgen niet op o.a. de gemiddelde temperatuur op aarde, het radioverkeer en zo meer. Vanaf nu weten we, dat ook de investeerders op de ene of andere manier iets ondervinden van de elektromagnetische energie die de zon kwistig het heelal instuurt. Hoe dat in zijn werk gaat, is nog een duister punt, als deze uitdrukking past in het licht van de zon.

    In het artikel in geciteerd tijdschrift uit 2008 staat een merkwaardige grafiek, die u hierboven ziet. De onderste, donker weergegeven curve is die van de zonnevlekkencyclus van 1929 tot 2008 plus de verwachting tot 2015. De bovenste grafiek is die van de DJIA, vertrekkend van een bepaald referentiepunt. Helemaal links ziet u, dat de crash van 1929 weliswaar begonnen is vóór het zonnevlekkenmaximum. Maar intussen weten we, dat de échte terugval van de DJIA geduurd heeft tot 1932 en dat valt dan wel samen met een minimum aan zonnevlekken.

    De crash van 1973-74 is te volgen op de grafiek, ma
  4. [verwijderd] 23 augustus 2010 21:09
    De crash van 1973-74 is te volgen op de grafiek, maar voor deze van 1987 vinden we met de beste wil geen correlatie met de evolutie van de zonnevlekken.

    Dat de crash van de DJIA vanaf het midden van 2008 er stond aan te komen, blijkt eigenlijk ook niet uit de grafiek, want vanaf 2007 luiden de voorspellingen (gebaseerd op de 11-jaarlijkse cyclus) dat de zonnevlekken weer aan het toenemen zijn.

    Laten we dit artikel voor wat het is en keren we nog even terug naar de wetenschap, vooraleer ons in de modewereld te begeven.

    Zo nu en dan munt de zon uit in het niet-actief zijn. Dan spreekt men van een Maunderminimum, naar de Engelse astronoom Edward Maunder (1851-1928) die o.a. door het onderzoek van boomringen een verband legde tussen het aantal zonnevlekken en het klimaat en zo een uitleg voor de ‘kleine ijstijden’, zoals de zeer koude periode van 1645 tot 1715. En nu wacht men bang af of ons een volgend Maunderminimum te wachten staat. Want vergeet niet dat het eerstvolgende zonnevlekkenmaximum in 2012, dus over minder dan 3 jaar, zou moeten optreden. Maar tot op heden houdt de zon zich echt gedeisd.
    De eerste vlekken van het komende maximum zouden er al moeten zijn, maar dat is niet zo. Komt de kleine ijstijd er nog voor 2012, of komt die er tegen het volgende maximum in 2023?

    En nu de mode.


    Met dank aan vele modehuizen tonen we enkele kenmerkende foto’s, die zowat de algemene modetrends van de laatste jaren illustreren. Want volgens professor Gaus, die trouwens niets te maken heeft met Carl Gauss (1777-1855, van de befaamde gausscurve, zullen vrouwen zich somber en minder elegant kleden in economisch slechte tijden en zien we veel decolletés, felle kleuren en korte rokken wanneer het optimisme hoogtij viert.

    Zie nu zelf wat de trends waren van 2003 tot 2009. Weinig kleur en fleur, zeker niet in het nu al beruchte jaar 2008. Maar kijk: de trend voor 2009 is één en al kleur, korte rokken en zelfs decolletés. Zal, in weerwil van de slabakkende zon, de DJIA een nieuwe aanval op records inzetten? Wordt 2009 het einde van de wereldwijde financiële crisis en weten de modebewuste dames dat al?

    Toch een waarschuwing. Want de mode voor 2009 is niet alleen kleurig en frivool, maar eveneens geïnspireerd op de Roaring Twenties. En hoe die geëindigd zijn in 1929, dat weten
    we maar al te goed.

    bron: www.usmarkets.nl/en-dan-dit/156573-vo...
  5. sremmal1 23 augustus 2010 21:41
    Ongelofelijk dat er nog mensen zijn aan wie deze Nenner zijn fabeltjes kwijt kan.
    Enig historisch besef zou welkom zijn bij de IEX redactie. Deze Nenner voorspelde dat op 8 februari 2010 goud zou crashen, met honderden dollars tegelijk, en in de maanden daarna nog veel lager zou gaan. Hij heeft dit ook op BNR verkondigd. 3x raden wat er op 8 februari gebeurde: niets. Goudprijs is daarna van 1100 euro alleen maar verder gestegen.
    BNR was zo verstandig hem de deur te wijzen toen hij aanbood dagelijks de eindstand van de AEX te voorspellen op de radio...
  6. [verwijderd] 23 augustus 2010 21:51
    Get Out While You Can! Dow Headed to 5000, Charles Nenner Says
    Posted Jul 15, 2010 07:30am EDT by Peter Gorenstein in Investing
    Related: ^dji, ^gspc, spy, ^ixic, qqqq, dia, iwm
    Enjoy the recent stock market rally while it lasts. Market forecaster Charles Nenner tells Tech Ticker stocks will peak in about a month and then head south for the year.

    “After late August I expect the market to go down again,” and eventually test the March 2009 lows in the next few years, he says on the phone from Israel. Therefore, long-term investors would be wise to use this rally as an opportunity to get out of stocks. “I see this as a bear market rally,” he says comparing the U.S. market to Japan – a prolonged bear market with wild fluctuations.

    Until the end of August, stocks will trade in a tight range, he predicts. His near term upside target is 1155 on the S&P 500, but that’s only if it first breaks 1100. If the market finds resistance and closes below 1085, it could spell trouble.

    It’s worth paying attention to Nenner's warning. As Seeking Alpha contributor Cliff Wachtel points out, Nenner has a pretty good track record with his recent calls:

    • In early 2009, when markets appeared on the brink of collapse, Nenner said the S&P 500 was going from 660 to over 1000 within the coming year.

    • In early 2009, he foretold gold’s 6-month run from June in the low $900s to $1220, within mere dollars of its ultimate peak at $1225.

    • More recently, in December 2009 he called the top in U.S. stocks within 4 days.

    His advice for the average investor: “You don't want to get in the market,” he says. “For the next couple of years, just be happy if you don’t lose money.”

    When will it be safe to go back in the water? Not until the market experiences a lot more pain, he forecasts. Don’t bet on stocks for the long haul, “until you get below 7000. And preferably if you wait till 5000, which is my downside target on the Dow Jones.”
  7. Pieter Kort 23 augustus 2010 22:46
    Dank voor alle reacties; de een wat verhitter dan de ander, maar dat was - met een knipoog naar het onderwerp van gesprek - wel een beetje te voorspellen :-)

    @ffff:
    De kans dat Nenner een "fantast" is, zoals jij zegt, is zeker niet denkbeeldig. Ik ben scepticus nummer één in dit soort zaken. Volgens mij is het per definitie niet mogelijk om de toekomst te voorspellen, althans niet met enige mate van consequentie. Ik geloof ook niet in predestinatie, astrologie en beurskoersbepalende zonnevlekken. Maar goed, er zijn mensen die dat wel doen.
    Wat me intrigeerde aan Nenner was de totale zelfverzekerdheid waarmee hij zijn claims poneert en zijn openlijke uitdaging om het proefondervindelijk te verifiëren. De meeste beursvoorspellers zijn daar niet zo gretig mee. Het was een impulsieve actie om het ook echt te gaan doen. Ik geef grif toe dat dat deels is ingegeven omdat we denken dat het hele leuke artikelen kan opleveren. Wij zijn heel nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren en ik gok dat veel IEX-lezers dat net zo goed zijn.
    Denk ik dat we er geld mee gaan verdienen? Nee. Als het niets oplevert weten we in ieder geval wat we van 'cyclusanalyse' moeten vinden en als het per ongeluk toch een daverend succes wordt met louter home runs, tja, dan hebben we een nieuw mysterie om ons over te buigen.

    @sremmal1:
    Ik ken het BNR-verhaal. Die zender is minder op beleggen gericht dan IEX, dus ik kan me voorstellen dat ze niet iedere voorspeller zendtijd willen geven, maar Nenner mag wat mij betreft iedere ochtend op dit forum de AEX-eindstand komen melden. Geen betere manier om een goeroe te beoordelen, lijkt me (afgezien van wat wij gaan doen).

    @crashaap:
    Google...? Doet me wel vaag een belletje rinkelen.

    Leuk stuk over de zonnevlekken. Over wat ik van de voorspelkracht daarvan vind: zie hierboven. (Al was Nenners score op die vijf voorspellingen niet eens zo slecht).

  8. forum rang 7 ffff 23 augustus 2010 22:54
    Crashaap,

    Het was een hele lap tekst, maar de moeite. En daarom bedankt voor de moeite om het te plaatsen.

    Kees,

    Denk er eens over na: Jij verwoordt na vanavond de DERDE vriant van de praedestinatie, van de voorbeschiktheid der dingen. In de zestiende eeuw is daar gigantisch over gediscussieerd omdat het uiteindelijk uitmondde in de stelling dat een mens dan toch geen moeite of inzet zou hoeven te tonen, want alles is toch al voorbeschikt ( door God).

    Nenner heeft dan zijn variant waarvan we vanavond kennis hebben kunnen nemen.

    Maar Kees heeft dus een derde variant, alleen noemt hij die geen God, maar de elementaire natuurkundige wetten die er nu al voor zouden zorgen dat er wel of niet een stijging van de zeespiegel komt of een verhoging van het CO2-gehalte van de lucht en daaraangekoppeld massale overstromingen met dito miljoenen slachtoffers.

    Dus, beste Kees, haalt het ook totaal niets uit om wetenschappelijke verbanden te leggen en daaraan gekoppeld maatregelen te nemen want al die elementaire deeltjes van jou liggen nu al vast wat het aan het eind van deze eeuw wordt. Een Nederland vol molens en zonnecellen of een Nederland met een drie meter hogere dijk. Kortom: waar maken we ons nog druk om: het ligt toch allemaal allang vast....in de elementaire deeltjes. Om dan toch op hetzelfde niveau te blijven Kees; ooit van de Chaostheorie gehoord: Het kan binnen korte tijd bij wijze van spreken alle kanten uit.. en dat is maar goed ook, want daardoor kunnen wij maatregelen nemen, een anticonceptiepil slikken of een vaccinatie ondergaan en het loopt dan toch echt anders dat als je het niet gedaan zou hebben. Maar ja, volgens diepgelovigen komt dat door God, die je geleerd heeft je aantal kinderen te regelen en volgens jou komt het door de elementaire deeltjes die dat allemaal al vast hebben gelegd, waarom zij wel de anticonceptiepil slikt en zij niet en waarachtig ook nog een Mongool ter wereld brengt. Allemaal niets aan te doen ( Praenatale diagnostiek heeft ook geen enkele zin) want of je die nu doet of niet doet: de uitslag staat toch al vast.

    Kees, denk hier nu eens over na, hoe absurd die gedachte is. Het is PUUR een geloof van jou.

    Peter
  9. [verwijderd] 23 augustus 2010 22:59
    quote:

    Pieter Kort schreef:

    Wat me intrigeerde aan Nenner was de totale zelfverzekerdheid waarmee hij zijn claims poneert
    Dat trof mij ook in het BNR dus interview. Zat in de auto en dacht wat een lef met zo'n overduidelijk looser verhaal. Wedden dat hij bij GS alleen de telefoon op mocht nemen.
    Doet mij een beetje denken aan van den Berg wat praattechniek, zelfverzekerdheid en overtuigingskracht betreft. Maar goed je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen.
    Mee eens dat dit lezers trekt. Zie het commentaar alleen al.

    de bos
  10. [verwijderd] 23 augustus 2010 23:02
    quote:

    ffff schreef:

    waarom zij wel de anticonceptiepil slikt en zij niet en waarachtig ook nog een Mongool ter wereld brengt. Allemaal niets aan te doen ( Praenatale diagnostiek heeft ook geen enkele zin) want of je die nu doet of niet doet: de uitslag staat toch al vast.
    Toch is dat wel waar. Als je geen abortus pleegt wordt een prenataal mongooltje een echte. Maar goed we dwalen af.

    de bos
  11. [verwijderd] 23 augustus 2010 23:03
    quote:

    Pieter Kort schreef:

    (...) (Al was Nenners score op die vijf voorspellingen niet eens zo slecht).

    mwah, niet mee eens!
    Wat als je naar zijn voorspellingen in 2003 had gehandeld?
    In zijn artikel lezen we: - de aandelenmarkt zal vanaf nu (23 oktober 2003) een dip meemaken, maar stijgt dan tot eind mei 2004. Daarna komt een spectaculaire neergang;

    Was je vanaf juni 2004 short gegaan hierop, dan had je de verdere stijging tot en met de zomer 2007 misgelopen en was je waarschijnlijk al failliet geweest tegen de tijd dat de aandelenmarkt in elkaar plofte... waardeloos dus.

    - op langere termijn zal de dollar nog tweemaal terrein prijsgeven;
    Tsja, ook zo'n non-issue. UIt eigen koker zet ik er tegen over: Op termijn zal ook de 'groene energie bubble' barsten. wanneer die gaat bubblen en barsten vermeld ik er niet bij.....

    - de rente heeft het laagste punt bereikt;
    In 2003 toen Nenner zijn voorspelling deed?

    - de goudprijs zal verder stijgen; correct!

    - in de VS kunnen ze zich verwachten aan een ineenstorting van de markt van het onroerend goed.'

    Ook hier weer geen datum of tijd specificeren, dus ja, het zal wel eens in elkaar ploffen. Maar had je op het moment van Nenner's uitspraak (2003) je huis verkocht, dan was je daar anno nu weinig mee opgeschoten.....

    kortom, negeren die Nenner.
  12. [verwijderd] 23 augustus 2010 23:08
    quote:

    kees100 schreef:

    Nee Peter, het is geen geloof, maar natuurkunde. Juist jij bedient je van geloof, nl. dat er zoiets als een geest bestaat die los (be)staat van de materie. Ik bevind mij wat betreft mijn stelling in goed gezelschap: Einstein en 't Hooft.
    Kort samengevat als God dobbelt niet.

    Ik denk dan waarom niet. er zijn ook bosjes mensen die dat doen en het opperwezen zal zich toch ook eens vervelen?

    de bos

    edit: en speelt hij wel eens vals?
  13. [verwijderd] 23 augustus 2010 23:19
    quote:

    kees100 schreef:

    Nee Peter, het is geen geloof, maar natuurkunde. Juist jij bedient je van geloof, nl. dat er zoiets als een geest bestaat die los (be)staat van de materie.
    Heel juist Kees .
    Geloof is (denk ik) het begin van een soort primaire wanorde in een nooit aflatend denkprocess .

    Het meest absurde is (en dat is na heel veel nadenken) het geloof dat er geen grotere macht zou zijn .

    Het ontkennen ervan is m.i. een groot dilemma voor de denkers .

    Dat draadje over predestinatie/vrije wil was ?

    www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=23&t...

    Mvg Peerke
  14. [verwijderd] 23 augustus 2010 23:25
    Peerke, mijn dank. Ik hoopte dat je die link zou plaatsen, dat heb je nl. al eens eerder gedaan, heb daar toen ook een copietje van gemaakt maar ben dat natuurlijk weer kwijt.
    Nu hoef ik het Peter tenminste niet opnieuw uit te leggen, kan hij het zelf nalezen, inclusief de mening van 't Hooft over het (niet) bestaan van de vrije wil.
    p.s. ik maak nu weer een copie. Het was geen draadje over predestinatie maar over determinisme en vrije wil.
  15. mr. cohiba 23 augustus 2010 23:25
    Mr Cohiba had, als hij toen geleefd had, de tweede wereldoorlog voorspeld en er had een hoop ellende bespaard kunnen blijven voor de hele wereld. Achteraf gezien voorspelde hij ook de val van Lehman Brothers tot op de minuut.
    Over de olieprijs maar te zwijgen. Mr Cohiba wil geen angstige gevoelens opwekken bij iedereen,dus doet hij geen uitspraken. Achteraf zal blijken dat mr Cohiba zijn huidige gedachten wederom uitgekomen zijn.
    Nostradamus verbleekt bij de voorspellingen die mr Cohiba nu allemaal niet aan U allen kan meedelen, in het belang van de dollarkoers en de wereldwijde indexen.
    Maar achteraf zal wederom blijken dat mr Cohiba gelijk zou hebben met zijn gedachten die hij zal openbaren als het al gebeurd is. Mr Cohiba zal achteraf vertellen wanneer hij al zag dat hetgeen dat dan is gebeurd zou gaan gebeuren.
    Luister, dat is vaak al vele jaren eerder.
    Om duidelijk te maken dat mr Cohiba`s gedachten uitgekomen zijn het volgende voorbeeld:
    Mr Cohiba zag duizenden jaren terug al aankomen dat de Chinezen een muur zouden gaan bouwen en zag eeuwen en eeuwen later aankomen dat er in Berlijn een afgebroken zou worden!
    Nog twijfel? Nee toch?
    Mr Cohiba gaat nu zijn vooraf voorspelde slotstand van de AEX van vandaag doorgeven: 318,54....
    En wat is het geworden? Precies!

    Geen dank, mr Cohiba

    Voor degenen die nog geen vertrouwen hebben in mr Cohiba, zal mr Cohiba morgen eind van de middag uitsluitsel geven of zijn voorspelling van die dag ook weer uitgekomen is....
  16. [verwijderd] 23 augustus 2010 23:31
    quote:

    kees100 schreef:

    Google eens op Gerard 't Hooft, determinisme, vrije wil.
    Leuke discussie!

    nl.wikipedia.org/wiki/Predestinatie

    Ik ken dit eigenlijk meer vanuit de Islam; alles is voorbeschikt (slecht woord);

    Zonder geloofscomponent:
    nl.wikipedia.org/wiki/Determinisme_%2...

    Ikzelf geloof meer dat wij als mens deel uitmaken van een totaal systeem wat altijd op zoek is naar maximale chaos:
    nl.wikipedia.org/wiki/Entropie

    Doorgaand op entropie en terugkerend naar beleggen: slechts tijdelijk zullen bepaalde patronen gerealiseerd worden welke patronen detecteerbaar zijn door wavelets te gebruiken: en.wikipedia.org/wiki/Wavelet

    Mensen die koersverlopen uit het verleden projecteren op de toekomst zijn wat mij betreft verkeerd bezig.

    Zoals een wijs man ooit zei:

    You can allways draw a straight line through three points...

    ... provided the pencil is thick enough :-)
80 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.