Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

IJslandse president tekent Icesave-verdrag niet. Voorstel wordt nu voorgelegd middels referendum aan bevolking van IJsland

274 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 januari 2010 16:42
    quote:

    X91 schreef:

    [quote=BJL]
    [quote=RobertB67]
    Ik zeg: gewoon kwijtschelden en haal dit bedrag van het ontwikkelingshulp budget af.
    [/quote]

    Ja, da's eerlijk. Onvoorzichtige Nederlandse spaarders verspelen hun geld. Vikingen willen het niet terugbetalen. Dan moeten de arme kindjes in Afrika maar geen eten en niet naar school.

    Lijkt me dan rechtvaardiger om het NL depo garantiestelsel aan te spreken en Rabo/ING/ABN de rekening te laten betalen. Het waren tenslotte hun vrindjes.
    [/quote]
    ROFL, kan me nog een paar krantenartikeltjes van voor de cris herinneren waarin in ieder geval Rabo pissig was op IceSave, hun hoge rentes waar zij voor op zouden kunnen draaien via depositiogarantiestelsel. So much for "vridnjes"
    1 ding lijkt me voor ons burgertjes wel duidelijk in ieder geval. Het deposito garantiestelsel is levensgevaarlijk voor ons. Als ING nog een paar miljardjes teveel moet afschrijven staan we zomaar hand in hand met de Ijslanders als dat gemene volk dat de afspraken van degene die hun horen te vertegenwoordigen niet wil nakomen.
  2. forum rang 10 voda 5 januari 2010 16:46
    Minister Bos zeer teleurgesteld in veto president IJsland


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Minister Wouter Bos van Financien is "zeer teleurgesteld" in de president van IJsland, Olafur Ragnar Grimsson.

    Dit meldt hij dinsdag via de website van het ministerie. Eerder op de dag werd bekend dat Grimsson geen handtekening plaatst onder de op 31 december door het IJslandse parlement aangenomen wet over de terugbetaling van Icesave-gelden.

    De president spreekt hiermee feitelijk een veto uit over de in de wet opgenomen voorwaarden voor terugbetaling door IJsland van de gelden.

    Volgens Financien is de afgelopen periode hard gewerkt aan verfijning van die overeenkomst, waarbij nadrukkelijk rekening gehouden is met de wensen van het IJslandse parlement en de ontwikkelingen van de IJslandse economie.

    Bos wil op korte termijn van de IJslandse regering een toelichting op "de nu ontstane situatie in IJsland". Hij wijst erop dat Nederland "in ieder geval" vast zal houden aan de verplichting tot terugbetaling.

    Een vergelijkbare overeenkomst tussen IJsland en het Verenigd Koninkrijk werd tevens getorpedeerd. Bos zal de zaak op korte termijn met de Britten bespreken.



    Door Anton Reijinga; Dow Jones Nieuwsdienst; anton.reijinga@dowjones.com; +31-20-5890270
  3. [verwijderd] 5 januari 2010 16:53
    blaaskaak...eindelijk iemand die het snapt! met ING hebben we een pareltje van eigen bodem met een balanstotaal van +/- 3 keer ons BNP!! kortom ons eigen deposito garantstelsel is in feite ook niets meer dan een waardeloos schuldpapiertje wat nooit in de praktijk kan worden uitgevoerd!! Een systeem wat alleen waarde heeft als het BNP enigszin in verhouding staat tot het balanstotaal van de banken...........ik denk dat Nederland wat dat betreft weleens het meest 'onuitvoerbare' depositgarantstelsel heeft van alle landen, zorgwekkend is in ieder geval dat we op een aantal punten erg slecht scoren:

    1) slechte toezichthouder
    2) slechte Minister van Financien
    3) nog slechtere voorganger als Minister van Financien
    4) het balanstotaal van alle NL banken.....iemand enig idee hoe dit zich verhoud tot het BNP???

  4. [verwijderd] 5 januari 2010 17:05
    quote:

    RobertB67 schreef:

    1.5M eurie op de 16M mensen in NL; Dat is 93.75 eurie per persoon.
    Voor de mensen in de UK is dit nog minder per persoon.

    Ik zeg: gewoon kwijtschelden en haal dit bedrag van het ontwikkelingshulp budget af.

    als de ijslanders dit zelf moeten betalen zijn ze per persoon 5K eurie per persoon verschuldigd aan NL....
    wat is nu 5K p.p. Enig idee wat jou aandeel in de NL staatsschuld afgelopen jaar meer waard is geworden ? Ook wij moeten bloeden voor het "redden" van de financiële wereld. Het grote verschil met de ijslandse inwoners is dat zij (naar mijn inschatting heel bewust) een aantal jaren het "op de pof leven" een hele nieuwe dimensie hebben gegeven. En ja, wie met geisers speelt moet op de blaren zitten.
  5. [verwijderd] 5 januari 2010 17:10
    Nederlander: Hey Ijslander, ik krijg nog poen van je.

    Ijslander: Huh, wat dan ?

    Nederlander. Nou, ik had Geld op de bank gezet en die bank is omgevallen. Jij stond garant daarvoor dus aan het werk en snel

    Ijslander: Huh wat. Ik garant voor een bank ??

    Nederlander: Ja, je president heeft daarvoor getekend.

    Ijslander: M`n president heeft ervoor getekend dat ik aan het werk ga om jou je spaargeld terug te geven ?

    Nederlander: Ja inderdaad, maar als ING failliet gaat, dan ga ik werken om iedereen zijn spaarcentjes te vergoeden. Ja, daar sta ik achter.

    Hoe langer je er over nadenkt hoe zieker het is :P

  6. forum rang 10 voda 5 januari 2010 17:13
    Chronologie van het debacle rond Icesave
    5 januari 2010, 14:32 | ANP
    REYKJAVIK (AFN) - De IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson weigert een wet te ondertekenen die bepaalt dat het land geld terugbetaalt aan Nederland en Groot-Brittannië. Dat geld was door de twee landen voorgeschoten om mensen te compenseren die schade leden door de val van de spaarbank Icesave. Hieronder een overzicht van de teloorgang van deze bank, waar zeker 320.000 Britten en Nederlanders hun geld stalden.

    Mei 2008: Icesave, een merk van de bank Landsbanki, zet voet op Nederlandse bodem. Via spaarrekeningen op internet brengen meer dan honderdduizend Nederlanders in totaal miljarden euro's onder bij de bank.

    8 oktober 2008: Icesave laat weten niet langer in staat te zijn de financiële verplichtingen na te komen door liquiditeitsproblemen bij moederbedrijf Landsbanki. IJsland nationaliseert hierop Landsbanki, evenals twee andere grote banken. De koers van de IJslandse kroon stort in.

    9 oktober 2008: Minister Wouter Bos (Financiën) zegt dat het spaargeld van Nederlandse spaarders tot 100.000 euro gegarandeerd is. Zij zullen hun geld ,,linksom of rechtsom'' terugkrijgen.

    13 oktober 2008: De website van Icesave is na enkele dagen weer in de lucht. Consumenten kunnen hierdoor weer bij hun afschriften, maar niet meer bij hun geld.

    20 november 2008: Het Internationaal Monetair Fonds en enkele Europese landen lenen IJsland in totaal ruim 6,5 miljard euro. Met het geld moet IJsland schuldeisers van de banken terugbetalen. De leningen zijn verstrekt op voorwaarde dat IJsland alle schulden aflost.

    26 januari 2009: Premier Geir Haarde en zijn regering treden af in de naweeën van de ineenstorting van het IJslandse financiële systeem. IJslanders protesteerden wekenlang tegen de manier waarop de regering de crisis te lijf ging.

    6 juni 2009: Nederland en IJsland bereiken een akkoord over het terugbetalen van de tegoeden van de spaarders van Icesave. IJsland krijgt vijftien jaar de tijd om het volledige bedrag van 1,3 miljard euro terug te betalen aan Nederland.

    23 juli 2009: IJsland dient formeel een aanvraag in voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Het gesteggel met Nederland en Groot-Brittannië vormt een obstakel voor toetreding tot de EU.

    28 augustus 2009: Het IJslandse parlement stemt in met terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland. Maar de voorwaarden die aan de goedkeuring zijn gesteld, maken het onduidelijk of het geld binnen de afgesproken termijn terugkomt naar Den Haag.

    19 oktober 2009: Nederland, Groot-Brittannië en IJsland tekenen in Reykjavik een aangepaste overeenkomst over de terugbetaling van de leningen. Daardoor zijn Nederland en Groot-Brittannië ervan verzekerd dat de voorgefinancierde vergoedingen aan Icesavespaarders door IJsland worden terugbetaald. IJsland kan daar ook tot na 2024 over doen.

    30 december 2009: Het IJslandse parlement stemt in met de nieuwe wet die compensatie aan Nederland en Groot-Brittannië mogelijk maakt.

    31 december 2009: President Olafur Ragnar Grimsson wil de wet nog niet ondertekenen. Hij noemt de regeling omstreden en zegt dat hij meer tijd nodig heeft om een besluit te nemen.

    3 januari 2010: Bijna een kwart van de IJslandse bevolking tekent een petitie tegen terubetaling. De ondertekenaars vinden dat de IJslandse belastingbetaler niet moet opdraaien voor fouten van financiële instellingen die onder officieel toezicht opereren.

    5 januari 2010: De IJslandse president besluit de regeling niet te tekenen. In de geschiedenis van IJsland is een veto door de president slechts een keer eerder voorgekomen.
  7. forum rang 10 voda 5 januari 2010 17:20
    PVV wil spoeddebat met Bos over Icesave
    5 jan 2010, 17:13 uur

    DEN HAAG (AFN) - De PVV wil een spoeddebat met minister Wouter Bos van Financiën over de problemen rond de terugbetaling door IJsland van de Icesavegelden.

    ,,Het is te gek voor woorden dat nu de Nederlandse belastingbetaler moet opdraaien voor de blunders van IJsland'', zegt Tweede Kamerlid Teun van Dijck van de PVV. ,,De Nederlandsche Bank stond erbij en keek ernaar hoe Nederlandse spaarders werden belazerd en nu mag de belastingbetaler de puinhoop opruimen. Zowel minister Bos als DNB heeft duidelijk gefaald. Ze beschermen banken, terwijl ze juist voor de spaarders en belastingbetaler moeten opkomen.''

  8. [verwijderd] 5 januari 2010 18:22
    quote:

    blaaskaak schreef:

    1 ding lijkt me voor ons burgertjes wel duidelijk in ieder geval. Het deposito garantiestelsel is levensgevaarlijk voor ons. Als ING nog een paar miljardjes teveel moet afschrijven staan we zomaar hand in hand met de Ijslanders als dat gemene volk dat de afspraken van degene die hun horen te vertegenwoordigen niet wil nakomen.
    Nee hoor, want ten eerste kan ING wel meer miljarden verlies dragen. Ten tweede hebben we hier meer banken die het depositogarantiestelsel betalen.

    In tegenstelling tot IJsland is de kans niet heel erg groot dat alle banken in NL tegelijk failliet gaan.
  9. [verwijderd] 5 januari 2010 18:27
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=blaaskaak]
    1 ding lijkt me voor ons burgertjes wel duidelijk in ieder geval. Het deposito garantiestelsel is levensgevaarlijk voor ons. Als ING nog een paar miljardjes teveel moet afschrijven staan we zomaar hand in hand met de Ijslanders als dat gemene volk dat de afspraken van degene die hun horen te vertegenwoordigen niet wil nakomen.
    [/quote]

    Nee hoor, want ten eerste kan ING wel meer miljarden verlies dragen. Ten tweede hebben we hier meer banken die het depositogarantiestelsel betalen.

    In tegenstelling tot IJsland is de kans niet heel erg groot dat alle banken in NL tegelijk failliet gaan.
    Hahaa...
  10. [verwijderd] 5 januari 2010 18:40
    Wat is het eigen vermogen van de ING? 16 mlrd of zoiets. En dan te bedenken dat die lieden van de ING hun rotzooi niet hoeven af te schrijven. Wij de belastingbetaler staan ook nog eens garant voor 80% van die troep. Er hoeft maar een ietsiepietsie aan tegenvallers te komen in 2010 en onze regering kan 20 - 40 mlrd extra gaan bezuinigen. Denkt iemand dat wij de belastingbetalers dat toe zouden staan?! Die Ijslanders hebben in ieder geval een president met ballen.
  11. forum rang 4 COUPEJET 5 januari 2010 18:55
    Lekker makkelijk om te proberen om zo je kont er voor weg te draaien.Vormt op deze manier een mooi precedent om onder je verplichtingen uit te komen. Ik heb er geen goed woord voor over. Sorry
    Als straks blijkt dat onze financiële instellingen al het ingepompte kapitaal niet kunnen terug betalen, zijn wij als belasting betaler toch ook de klos, of eisen wij dan ook een referendum om er onderuit te komen?

    CJ
  12. forum rang 4 Willempie3 5 januari 2010 19:02
    Ijsland kan het geld gewoon niet terugbetalen: 3,8 miljard Euro is meer dan 1/3 deel van het BNP. Voor Nederland zou het bedrag naar verhouding op ongeveer 200 miljard Euro neerkomen. Ijsland is nu al bijna failliet ! Dat geld zien we nooit meer terug. Gewoon accepteren. Engeland en Nederland zijn samen 250 keer zo groot als Ijsland qua draagkracht en kunnen de tegenvaller wel aan.

    W3.
  13. [verwijderd] 5 januari 2010 19:02
    quote:

    Coupejet schreef:

    Lekker makkelijk om te proberen om zo je kont er voor weg te draaien.Vormt op deze manier een mooi precedent om onder je verplichtingen uit te komen. Ik heb er geen goed woord voor over. Sorry
    Als straks blijkt dat onze financiële instellingen al het ingepompte kapitaal niet kunnen terug betalen, zijn wij als belasting betaler toch ook de klos, of eisen wij dan ook een referendum om er onderuit te komen?

    CJ
    Indien de financiele instellingen niet kunnen voldoen aan hun verplichtingen en er bovenop de 35 mljrd extra bezuinigingen nog eens 20 tot 40 miljard moet worden bezuinig worden die instellingen gewoon genationaliseerd.
  14. [verwijderd] 5 januari 2010 19:04
    quote:

    Hans19 schreef:

    Ik vraag me af wie de rekening van de crisis gaat betalen. Tot nu is er nog niet bezuinigd, maar er zelfs veel extra geld uitgegeven.

    De belastingbetalinger wordt straks zwaar de klos.

    Hans
    De belastingbetaler was ook zwaar de klos geweest als men ING, ABN-Fortis, Aegon en Rabo had laten omvallen.
    Ik vind dat men verstandig gehandeld heeft door de risico's goed in te schatten.
  15. forum rang 4 COUPEJET 5 januari 2010 19:08
    quote:

    Bakoenin schreef:

    [quote=Coupejet ]
    Lekker makkelijk om te proberen om zo je kont er voor weg te draaien.Vormt op deze manier een mooi precedent om onder je verplichtingen uit te komen. Ik heb er geen goed woord voor over. Sorry
    Als straks blijkt dat onze financiële instellingen al het ingepompte kapitaal niet kunnen terug betalen, zijn wij als belasting betaler toch ook de klos, of eisen wij dan ook een referendum om er onderuit te komen?

    CJ
    [/quote]

    Indien de financiele instellingen niet kunnen voldoen aan hun verplichtingen en er bovenop de 35 mljrd extra bezuinigingen nog eens 20 tot 40 miljard moet worden bezuinig worden die instellingen gewoon genationaliseerd.
    En dat kost de belastingbetaler niks????
  16. [verwijderd] 5 januari 2010 19:24
    quote:

    Willempie3 schreef:

    Ijsland kan het geld gewoon niet terugbetalen: 3,8 miljard Euro is meer dan 1/3 deel van het BNP. Voor Nederland zou het bedrag naar verhouding op ongeveer 200 miljard Euro neerkomen. Ijsland is nu al bijna failliet ! Dat geld zien we nooit meer terug. Gewoon accepteren. Engeland en Nederland zijn samen 250 keer zo groot als Ijsland qua draagkracht en kunnen de tegenvaller wel aan.

    W3.
    kortzichtig..

    juist wel terugeisen en een getekende deal...
    daarna IMF gelden.. en die naar NL en UK

    nu geen deal: VETO EU en VETO IMF gelden
274 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.