Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Crucell« Terug naar discussie overzicht

Draadje varkensgriep

1.005 Posts
Pagina: «« 1 ... 36 37 38 39 40 ... 51 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. pardon 19 augustus 2009 21:07
    .
    Zoeken AgendaArtikelsIndexenAandelenFondsenObligatiesOptiesWarrantsWisselkoersenBedrijvengidsVastgoedprijzenFinipedia
    Bron Alle De Tijd Netto Sabato Minimaal 3 karakters opgeven
    Zoekterm
    OK .Mexicaanse griep eiste al 1.799 doden
    Foto AFP
    ReageerMailShare / Save. Bent u nog niet geregistreerd? Registreer nu!Bent u uw wachtwoord vergeten? Klik hier..Aanmelden. Onvoldoende rechtenGebruiker niet gevondenE-mail of login: .Foutief wachtwoordWachtwoord: . Wachtwoord onthouden ? .Aanmelden .
    gelieve uw naam in te vullenUw naam * Geldige email invullenUw email * Gelieve een reactie te gevenUw boodschap Geldige email invullenEmail ontvanger* Spam protection: * Gelieve de som in te vullen is de som van 8 + 5 .Verzend . .Het A(H1N1)-virus van de Mexicaanse griep heeft wereldwijd al 1.799 mensenlevens geëist. Dat blijkt uit de laatste gegevens die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag heeft gepubliceerd op haar website.
    (belga) - Volgens de balans van 13 augustus wordt de zwaarste tol geëist op het Amerikaanse continent, waar de ziekte eind maart opdook. Daar overleden 1.579 mensen van de 105.882 geregistreerde zieken. Zuidoost-Azië volgt met 106 doden op 13.172 gevallen. Europa, waar de ziekte al 53 doden eiste van de meer dan 32.000 zieke mensen, staat op nummer drie. De westelijke Stille Oceaan heeft vijftig doden te betreuren en 27.111 mensen zijn in die regio besmet.

    In totaal heeft de griep volgens de WHO na de telling meer dan 182.166 mensen ziek gemaakt in meer dan 170 landen. De WHO, die de eerste grieppandemie van de 21ste eeuw afkondigde op 11 juni, benadrukt dat de cijfergegevens over zieken veel lager liggen dan in werkelijkheid omdat de landen die het zwaarst getroffen worden door de ziekte, niet langer systematisch analyses en statistieken bijhouden.

    Enkel de eerste gevallen en statistieken over het aantal doden moeten verplicht aan de organisatie doorgegeven worden
  2. [verwijderd] 20 augustus 2009 14:03

    do 20 aug 2009, 12:01 'Geen bewijs voor werking Tamiflu'

    DEN HAAG - Er is geen wetenschappelijk bewijs dat Tamiflu helpt om ernstige complicaties van de Mexicaanse griep te voorkomen. Bovendien valt er heel wat aan te merken op de studieresultaten die deskundigen en de overheid aanhalen om het gebruik van Tamiflu te adviseren.

    Dat schrijft arts-epidemioloog Luc Bonneux van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI/KNAW) donderdag op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

    Bonneux vindt dat griepremmers in Nederland een 'beschermde status' genieten. De inzet van mensen en middelen en de rol van deskundigen en adviesorganen verdient een evaluatie, aldus de epidemioloog.

    Tamiflu, met de werkzame stof oseltamivir, wordt geproduceerd door geneesmiddelenfabrikant Roche. Bonneux wijst er op dat de studie die vaak wordt aangehaald, is gefinancierd en uitgevoerd door dezelfde fabrikant. „De resultaten worden zo voordelig mogelijk voorgesteld”, aldus de arts.

    De studiegroep die positief reageerde op oseltamivir, was gemiddeld 40 jaar. De controlegroep die geen oseltamivir kreeg, was gemiddeld 44,5 jaar. „Maar het is bekend dat de kans op ziekenhuisopname bij griep zes keer zo groot is bij mensen tussen de 50 en 64 jaar. Het verschil in leeftijd kan de toename van complicaties met 80 procent verklaren. Bovendien ontbreken verdere gegevens die aantonen dat beide onderzoeksgroepen vergelijkbaar zijn”, stelt Bonneux.

    De arts wijst er verder op dat bij zowel gezonde mensen als bij personen uit risicogroepen in zeer veel gevallen geen complicaties optraden door de Mexicaanse griep. „De klinische betekenis van de cijfers uit de studie is dus beperkt”, zegt hij. De gemelde bijwerkingen van Tamiflu zijn daarentegen heftig: hoofdpijn, extreem braken en diarree komen veel voor.

    Bonneux sluit niet uit dat oseltamivir 'van beperkt nut' is bij mensen die een hoog risico in geval van complicaties lopen. „Maar om dat zeker te weten, heeft men grotere en betere studies nodig dan de gepresenteerde. Vooralsnog lijken griepremmers weinig effectief, erg duur en van onzekere klinische betekenis.”

    Dirk

    www.telegraaf.nl/grieplijn/4645697/__...,2
  3. aossa 20 augustus 2009 14:34
    Tamiflu via internet bleek alleen maar paracetamol of vitamine C te bevatten

    Twee Nederlanders bestelden ieder een pakket Tamiflu voor € 285 om zich te beschermen tegen de griep. Het ene pakket bevatte alleen paracetamol, het andere alleen vitamine C. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport meldt op de website www.internetpillen.nl

    Het ministerie waarschuwt daarmee tegen de aankoop van virusremmers op internet. want dit kan echt gevaarlijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat veel ‘geneesmiddelen’ vervalst zijn. De samenstelling van een vervalst geneesmiddel is onbekend en waarschijnlijk niet getest. Daarnaast is het voor de behandeling belangrijk dat de voorschrijvende arts de patiënt en zijn medische geschiedenis kent. Door het bestellen van virusremmers via internet loop je serieuze gezondheidsrisico’s.
  4. [verwijderd] 20 augustus 2009 15:48
    Honderden bezoeken grieppoli

    AMSTERDAM

    - Circa vijfhonderd personen hebben tot nu toe de polikliniek voor de Mexicaanse griep in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam bezocht. De poli ging vorige week woensdag open. Dat liet een woordvoerder donderdag weten.

    Volgens de zegsman kwamen vorige week donderdag circa tweehonderd personen. Inmiddels zijn dat er twintig tot dertig per dag. Dat heeft er onder meer mee te maken dat de poli inmiddels niet meer open is tijdens de avonduren.

    Bezoekers van de grieppoli krijgen binnen een uur te horen of ze griep hebben. Binnen 24 uur weten ze of het de Mexicaanse variant is. Het Slotervaartziekenhuis kwam op het idee voor de polikliniek, nadat het signalen had gekregen dat veel mensen toch graag zeker wilden weten of ze de Mexicaanse griep hebben.

    Dirk

    www.telegraaf.nl/grieplijn/4647605/__...
  5. forum rang 10 voda 20 augustus 2009 22:42
    Mexicaanse economie krimpt 10,3 procent
    20 augustus 2009, 22:32 | ANP
    MEXICO CITY (AFN) - De Mexicaanse economie is het in tweede kwartaal met 10,3 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het gaat om de grootste krimp in een kwartaal ooit gemeten in het Latijns-Amerikaanse land. Dat maakte het nationale statistiekbureau in Mexico donderdag bekend.

    Mexico gaat diep gebukt onder de economische crisis in de Verenigde Staten. De VS is de belangrijkste handelspartner van Mexico, zo'n 80 procent van de export gaat erheen. De uitvoer van goederen in Mexico is ingestort en veel productiebanen zijn verdwenen. Verder werd het land vooral in het begin van het tweede kwartaal geraakt door de uitbraak van de Mexicaanse griep. Hierdoor werd de toeristische industrie geraakt.

    Mexico verwacht dat de economie in 2009 met minstens 7 procent krimpt ten opzichte van 2008.

  6. [verwijderd] 21 augustus 2009 11:48
    Verreweg de meeste gevallen van de Mexicaanse griep verlopen "mild".

    Een heel klein percentage griep gevallen heeft een ernstig of zelfs fataal verloop. Dit kan ook gewone, gezonde mensen betreffen.

    Ter illustratie een recent verhaal uit Engeland:

    Published Date:
    21 August 2009

    Godfrey Armstrong, 55, who lived in Penwortham near Preston, with his brother Julien, became ill with a flu-like illness a few weeks ago.

    As he had no underlying health conditions, he did not go to his doctor or to hospital, but tried to recover from the illness at home. But the disease took hold and he died on August 2.

    His brothers Rodney and Julien today said a pathologist's report confirmed Rodney died of swine flu.

    Julien, 45, who believes he also suffered a milder form of swine flu but recovered, found his brother dead.

    He said: "Godfrey was late getting up that morning and when I called him, I was not getting a response.

    "I went into the bedroom and found him lying there dead on the floor.
    "The health advice is that if you are relatively fit and healthy and get swine flu, you should get better in a few days.

    "But even though Godfrey was in good health, he died of it.

    "You just don't expect something like that to suddenly happen to someone in your family."

    After his brother's death, Julien became concerned about his own illness being swine flu and called his GP surgery for advice.

    He said: "I was told to ring the National Flu Line and when I did, I just seemed to get an advice line telling me to make sure I disposed of tissues after blowing my nose and to make sure I washed my hands regularly.

    "The health people are trying to sweep the whole issue under the carpet.

    "I think they are trying to play it down so they don't frighten people, but they are being deceitful about it. Health bosses are discouraging people from going to doctors or hospital if they think they have swine flu and say it is mild unless you have an existing health condition.

    "Godfrey did not have any underlying health conditions and he died. Swine flu is a nasty, aggressive, illness and Godfrey's death was rapid.

    Het hele verhaal:

    www.lep.co.uk/news/Grieving-brothers-...

    Er zijn 10-tallen vergelijkbare verhalen, uit de USA, Canada, Australië, Argentinië, Peru, Brazilië, enz.
  7. [verwijderd] 21 augustus 2009 15:34
    Tweede Nederlandse griepdode

    AMSTERDAM - In Nederland donderdag is een tweede persoon overleden aan de Mexicaanse griep. Het gaat om een 58-jarige man. Net als de eerste dode was ook hij al ernstig ziek voor hij griep kreeg. Hij is in het ziekenhuis gestorven.

    Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag bekendgemaakt.

    In de afgelopen week zijn 10 personen opgenomen in het ziekenhuis vanwege de griep. In totaal zijn 46 mensen opgenomen geweest en 2 personen overleden.

  8. forum rang 10 voda 21 augustus 2009 19:33
    Het moet niet gekker worden....

    Mexicaanse griep bij kalkoenen
    21 augustus 2009, 19:13 | ANP
    SANTIAGO DE CHILE (ANP) - De Mexicaanse griep is overgedragen op vogels. Kalkoenen op twee fokkerijen bij de Chileense stad Valparaiso blijken te zijn besmet, aldus het Chileense ministerie van Landbouw vrijdag. Het H1N1-virus was tot nu toe bij mensen en in zeldzame gevallen bij varkens vastgesteld.

    De boerderijen zijn van de buitenwereld afgesneden om een verspreiding tegen te gaan, meldden Chileense media. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) boog zich over de jongste ontwikkelingen.

    De wereldorganisatie voor dierengezondheid (OIE) noemde de besmetting van de kalkoenen geen reden voor paniek. Volgens de OIE zijn de dieren waarschijnlijk door mensen besmet. Een infectie van fokdieren in Chili was enigszins te verwachten, omdat in het Zuid-Amerikaanse land een extreem groot aantal mensen is besmet met het H1N1-virus.

    Volgens officiële cijfers stierven over de hele wereld inmiddels 1799 mensen aan de ziekte.

  9. aossa 21 augustus 2009 22:06
    Forget Swine Flu: The Big Money Is Here

    www.fool.com/investing/high-growth/20...

    Brian Orelli
    August 21, 2009

    With swine flu vaccines headed into clinical trials, we're getting a new round of articles about how great things are going to be for pharmaceutical companies.

    The truth is, that's a load of pig ... um, manure. The swine flu is not going to bring home the bacon for pharmaceutical companies.

    There are two problems with counting on a boost from swine flu. First, supplies are likely to be somewhat constrained, because drugmakers aren't set up to supply for a pandemic, and the virus seed strain didn't grow well.

    But more importantly, the swine flu will -- we can only hope -- be a one-off thing. In other words, I think the swine flu is kind of like a pork rind: a tasty snack that isn't all that filling. So if you're looking to benefit from an investment in vaccines, look a bit further.

    The main course
    Although the swine flu isn't going to do much for the long-term health of pharmaceutical companies, vaccines in general are contributing nicely to pharmaceutical companies' revenue:

    Company

    Revenue From Vaccines in First Half of 2009, in Millions

    Year-Over-Year Increase (Decrease) in Vaccine Sales in First Half, at Constant Currencies

    Year-Over-Year Increase (Decrease) in Total Revenue at Constant Currencies

    GlaxoSmithKline (NYSE: GSK)
    $2,072
    16%
    (3%)

    sanofi-aventis (NYSE: SNY)
    $1,880*
    3.7%
    3.1%

    Novartis (NYSE: NVS)
    $494**
    (9%)
    8%

    Source: Company press releases.
    *Excludes partnership with Merck (NYSE: MRK).
    **Includes diagnostics.

    A couple to keep your eye on
    Kids may not like it, but Merck will benefit a little from catch-up doses for its chicken pox vaccine, Varivax, which medical associations now believe requires two shots instead of just one for kids to reach full immunity.

    But the real benefit to Merck's sales from the chicken pox vaccine is likely to come from patients who had the chicken pox years ago. The virus that causes chicken pox also causes shingles, a painful rash that older people can get as the dormant virus wakes up.

    Merck has had some manufacturing issues with its shingles vaccine, Zostavax, but it appears to be all caught up on filling back orders and has begun promoting the vaccine again. With more baby boomers hitting the age at which shingles becomes a problem, there's potential for Zostavax to take off from the paltry $117 million in sales in the first half of the year.

    Wyeth's (NYSE: WYE) Prevnar, which protects against seven strains of the bacterium that causes pneumococcal disease, including meningitis, is a whopper of a vaccine. The vaccine brought in more than $1.5 billion during just the first half of the year, a 21% increase at constant currencies over the first half of last year. Prevnar, which is quickly approaching Effexor for the top spot on the company's sales roster, was probably one of the main reasons that Pfizer (NYSE: PFE) decided to purchase Wyeth.

    Fortunately for Pfizer, it doesn't appear that the vaccine is done with its growth. Wyeth has developed an improved version of the vaccine that covers an additional six strains of the bacterium. The Food and Drug Administration should be done reviewing the vaccine, appropriately called Prevnar 13, by the end of the year.

    Going all in
    Let's face it: Blockbusters like Prevnar and potentially Zostavax aren't going to move the revenue needle all that much for companies bringing in tens of billions of dollars a year. If you want to benefit from vaccines, you have to go smaller and more focused.

    The best candidate for that job is probably Crucell (Nasdaq: CRXL). The company has seven vaccines on the market and quite a few more in the pipeline. Crucell is a former acquisition target of Wyeth -- before Pfizer stepped in and made a bid for Wyeth -- so don't be surprised if it catches the eye of another large pharma.

    Draw the connections
    Investing is about taking advantage of trends. Sometimes what's in the news is the next big thing, but more often than not, you've got to use that as a stepping stone to find the larger trend. The swine flu vaccine may not be a long-term winner, but vaccines surely will be.
  10. aossa 21 augustus 2009 22:07
    "The best candidate for that job is probably Crucell (Nasdaq: CRXL). The company has seven vaccines on the market and quite a few more in the pipeline. Crucell is a former acquisition target of Wyeth -- before Pfizer stepped in and made a bid for Wyeth -- so don't be surprised if it catches the eye of another large pharma."
  11. forum rang 10 voda 25 augustus 2009 18:30
    Mexicaanse griep wordt vervelend voor bedrijfsleven
    25 augustus 2009, 18:07 | BNR.nl
    Dat stelt voorzitter Uri Rosenthal van COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in Den Haag. Volgens hem bereidt het bedrijfsleven zich al voor op de gevolgen van een wereldwijde griepuitbraak.

    Het aantal werknemers met Mexicaanse griep mag volgens de arbodiensten dan nog minimaal zijn, de aandacht rond het virus is schuivende. 'Die accentverschuiving loopt gelijk op met de algemene verwachting dat het met de ernst van de griep wel eens zou kunnen meevallen', zegt Rosenthal.

    Lichte griep

    In eerste instantie waren wetenschappers bang dat het virus zich zou muteren tot een zware vorm. Dat is later door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijgesteld tot een griep vergelijkbaar met een seizoensgriep waar duizend tot tweeduizend mensen aan kunnen overlijden. Dit betekende ook dat er geen algehele vaccinatie komt. Alleen een aantal risicogroepen van in totaal zo'n vijf tot zes miljoen mensen krijgt een prik.

    Die ontwikkeling heeft er mede toe geleid dat niet zozeer het volksgezondheidsaspect nog centraal staat, maar veel meer hoe ondernemingen het virus gaan overleven. Volgens Rosenthal neemt de noodzaak toe tot 'scherpe en stevige' coördinatie tussen de verschillende departementen. 'Het komt neer op een goede afstemming tussen minister Klink van Volksgezondheid en departementen als Economische Zaken, Verkeer en Waterstaat en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.'

    Ziek melden

    'Als 30% uitvalt, is dat vergelijkbaar met een vakantieperiode in Nederland waarin een groot deel van de mensen weg is', zegt Rosenthal. Al zijn bedrijven zelf verantwoordelijk voor hun bedrijfsvoering en eventuele noodplannen, het is wel aan de overheid, vindt Rosenthal, dat die dat goed communiceert.

    Arbodiensten in Nederland spreken van 'slechts enkele' griepgevallen. Bedrijven zijn zich wel aan het voorbereiden door het maken van een bedrijfscontinuïteitsplan. Daarin staan de risico's voor het bedrijf, of bij een uitbraak de minimale dienstverlening kan worden voortgezet, of er noodscenario's moeten worden ingezet en of misschien bepaalde activiteiten tijdelijk moeten worden stilgelegd', licht Esther Leferink van de Arbo Unie toe.

    Ook de Club van Maastricht, een vereniging van twintig bedrijven in arbodienstverlening, verzuimbegeleiding en gezondheidsmanagement, constateert een minimaal aantal ziekmeldingen. 'Wat dat betreft staat de Mexicaanse griep nog in de kinderschoenen', vertelt Frank Vijg, directeur van Tredin en woordvoerder van de Club van Maastricht. De arbodiensten beperken zich daarom tot het geven van onder meer adviezen in de preventieve sfeer en noodscenario's.

    Mexicaanse griep kost bedrijven 1,8 miljard 19 augustus 2009
    Nederlanders maken zich niet druk om Mexicaanse griep 11 augustus 2009

  12. forum rang 10 voda 28 augustus 2009 17:20
    Dodental Mexicaanse griep boven de 2000
    28 augustus 2009, 17:11 | ANP
    GENEVE (ANP) - Het wereldwijde dodental als gevolg van de Mexicaanse griep is inmiddels opgelopen tot 2185. Dat meldde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vrijdag. Vorige week was nog sprake van 1799 doden.

    Het H1N1-virus is aangetroffen in 171 landen. Verreweg de meeste doden, 1876, waren te betreuren in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. In Europa stierven 85 mensen, van wie het merendeel in Groot-Brittannië.

    Meer dan 209.000 mensen zijn volgens de officiële cijfers ziek geworden. De WHO denkt echter dat dit aantal het topje van de ijsberg is, omdat veel mensen vanzelf herstellen en niet naar de dokter gaan. Ook hoeven sinds kort niet alle cijfers meer te worden doorgegeven, omdat dat te veel werk oplevert voor overheden.

    Het aantal doden valt in vergelijking met die van de gewone griep nog altijd mee. Daardoor sterven jaarlijks tussen de 250.000 en 500.000 mensen. Tot vijf miljoen mensen worden zeer ziek van die griep.

  13. [verwijderd] 29 augustus 2009 22:16
    ...Conclusion

    Swine Flu is a virus-induced respiratory illness in pigs. Few succumb and die, and humans are rarely infected, except occasionally among people having direct contact with infected animals. For most who do, symptoms are generally mild. Medications and other treatments aren't essential. The illness usually lasts from two to seven days, and most patients recover well on their own.

    Currently, no global pandemic or public health emergency exists, nor does forensic evidence link H1N1 to reported deaths. Yet fear-mongering persists to convince people globally to submit voluntarily to dangerous, possibly deadly bioengineered, vaccines.

    If large numbers of confirmed Swine Flu deaths occur, contrary to compelling scientific reasons why they should not, then serious investigation is called for to determine if inoculations, not H1N1, caused them, and whether corporate greed and government complicity are behind a sinister plot to distract world attention from a deepening global depression, enrich drug companies hugely, and depopulate nations in numbers too horrifying to imagine - or as some observers put it, "depopulation by inoculation."

    www.globalresearch.ca/index.php?conte...
  14. forum rang 10 voda 31 augustus 2009 16:09
    Griepcheck van huisartsen op internet
    31 augustus 2009, 11:15 | ANP
    UTRECHT (ANP) - Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft op de internetsite nhg.org een griepcheck geïntroduceerd. Deze is bedoeld om de huisartsen in Nederland te ontlasten, vertelt een woordvoerster van het Nederlands Huisartsen Genootschap maandag.

    De check is geen vervanger van het consult, benadrukt de woordvoerster. ,,De check is bedoeld voor mensen die denken mogelijk besmet te zijn met nieuwe influenza A (H1N1), beter bekend als de Mexicaanse griep. Zij kunnen op deze manier thuis een eerste check doen om te kijken of ze mogelijk deze griep hebben.'' Gebruikers kunnen, afhankelijk van de antwoorden, in totaal acht vragen voorgelegd krijgen.

    Zie ook: Nederlands Huisartsen Genootschap

  15. [verwijderd] 31 augustus 2009 22:58

    53% in de plus vandaag!!!!!!!

    Sinovac's H1N1 Vaccine Passes Experts Evaluation Organized by SFDA
    Last update: 8/31/2009 8:00:00 AM

    BEIJING, Aug 31, 2009 /PRNewswire-Asia via COMTEX/

    -- Sinovac Biotech Ltd. (NYSE Amex: SVA), a leading provider of biopharmaceutical products in China, announced today that Sinovac's H1N1 vaccine has passed the experts evaluation organized by State Food and Drug Administration (SFDA). The vaccine is expected to obtain the production license within this week. On August 30 and 31, 2009, State Food and Drug Administration (SFDA) organized and held an experts evaluation conference focused on A/H1N1 vaccines to evaluate Sinovac's H1N1 vaccine, which has recently completed a clinical trial. Top-line results from the trial demonstrated Sinovac's H1N1 vaccine to have a good safety profile and immunogenicity factors that reach the EU criterion after a single shot. No severe adverse events were reported after inoculation. Based on the results of the evaluation, the experts unanimously agreed that Sinovac's H1N1 vaccine is applicable to all people from 3 to 60 years old and the vaccination schedule is single shot. The result of the experts evaluation conference will be submitted to SFDA on September 1st, which will be the primary opinion for SFDA to issue the production license. Sinovac submitted the H1N1 split influenza vaccine without adjuvant for registration approval, which is applicable to all people from 3 to 60 years old. The dosage is 15ug/0.5ml/dose. Only one shot is needed for inoculation. Mr. Weidong Yin, Chairman, President and CEO of Sinovac commented, "We are very excited to see that our H1N1 vaccine has passed the experts evaluation conference organized by SFDA. The evaluation result will be the important opinion for SFDA to issue the production license. We expect to obtain the production license within one week. With this approval, we can continue to fulfill our mission to provide top-quality vaccines to prevent and control the spreading of H1N1 virus not only in China, but worldwide."
1.005 Posts
Pagina: «« 1 ... 36 37 38 39 40 ... 51 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.