Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - Huis kopen dan maar?

54 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 juli 2009 11:50
    quote:

    Jab schreef:

    Tip voor de gene die een huurhuis zoekt:
    In de gemeente Dronten worden nieuwe huurhuizen gebouwd,huurprijs ruim onder de 600€,midden in het land!
    Inschrijven kan bij ofw.nl
    Sorry maar Dronten kun je echt niet "midden van het land" noemen!

    Ik ken Dronten erg goed, leuk en mooi centrum, mooie schouwburg, lekker eten en allemaal erg betaalbaar maar absoluut niet "midden van het land"

  2. [verwijderd] 10 juli 2009 12:10
    Als je het geld hebt om te kopen en je wilt ergens voor een langere tijd blijven wonen, zijn de voordelen van kopen tov huren - op de lange termijn - groot. Op lange termijn zijn 2 dingen altijd nog voorgekomen: de gemiddelde huizenprijs stijgt alsook de gemiddelde huurprijs. Dat de prijzen nu voor het eerst sinds decennia onder druk staan, verandert daar niets aan. Zelfs als zouden de huizenprijzen komend jaar met nog eens 10% dalen, dan nog is de gemiddelde huizenkoper die 10 jaar geleden een huis gekocht heeft financieel beter af geweest dan de gemiddelde huurder. Dit staat nog los van het feit dat er op de meest gewilde lokaties haast geen huurwoningen beschikbaar zijn.

    Ik zie ook wel in dat het logisch is dat je als koper op dit moment twijfelt, maar als je droomhuis op dit moment op de markt komt waar je wellicht wel 20 jaar wilt wonen en je kunt het huis kopen tegen een prijs die 15% onder de top ligt (waarde van een jaartje terug), zou ik geen seconde twijfelen.
  3. [verwijderd] 10 juli 2009 12:49
    Ik zie geen enkele reden voor welke vorm van twijfel dan ook.

    Als je uitgaat van een nettomaandlast van iets boven de huidige huurprijs (ex reserveren en extra kosten) zelfs dan betaal je in feite nog steeds minder dan bij huren.

    Die extra kosten voor WOZ en verzekeringen, tja dat is nu eenmaal vervelend.

    Ik denk dat de huurprijzen ook goed genuanceerd of gerelativeerd moeten worden bekeken.

    Je kan er volgens mij wel van uitgaan dat de huren ook stijgen naar verhouding van WOZ-waarde.
    Wat houd je dan per saldo over aan huren ? Goed je kan per maand iets meer besteden en daar maken mensen nu eenmaal graag gebruik van.
    Eind van de rit als je 65 bent heb je nog steeds je huurplicht en geen munten.
    Als je die wel hebt gespaard maak je dat op aan seniorenvakanties, een nieuwe auto en geeft de kinderen een klein extraatje.

    Maar dan houdt het echt op.

    Los je elke maand een (klein)bedrag af aan een eigen huis, dan leef je wellicht wat minder ruim dan bij huren, maar je krijgt er nog wat voor terug.
    Als je het goed doet en de juiste hypotheekvorm hebt dan kan je er sneller op vooruit gaan dan je denkt.

    Maar goed, ik ben nu eenmaal een positivo.
  4. rubbergrover 10 juli 2009 14:33
    Wat ik mis is het effect van veranderende rente. Er wordt uitgegaan van dalende prijzen, maar gelijke rente.

    Als de rente iets gaat stijgen, bv. in het voorbeeld van 5 naar 5,5%, dan ben je met 10% prijsdaling welliswaar nog steeds zo'n 30 euro goedkoper uit dan eerst, maar dat is toch een veel kleiner verschil dan de ongeveer 65 bij gelijkblijvende rente.

    En als je voor de lol eens uitgegaat van gelijke prijzen, maar stijgende rente, dan wordt het helemaal een leuke berekening. Dan ben je voor het zelfde huis ineens 40 euro duurder uit. Maar waarschijnlijk ligt je leencapaciteit bij hogere rente lager en zul je dus in een kleiner huis komen, met de zelfde maandlasten.

    Je kunt dus veel leuke scenario's bedenken met de huidige marktsituatie. Maar zeker omdat de kans op toekomstige rentestijging wel erg aanwezig is, lijkt het mij niet gek om dat in de afweging mee te nemen.
  5. [verwijderd] 10 juli 2009 15:18
    quote:

    Mij Krijgen Ze Niet Klein schreef:

    [quote=Jab]
    Tip voor de gene die een huurhuis zoekt:
    In de gemeente Dronten worden nieuwe huurhuizen gebouwd,huurprijs ruim onder de 600€,midden in het land!
    Inschrijven kan bij ofw.nl
    [/quote]

    Sorry maar Dronten kun je echt niet "midden van het land" noemen!

    Ik ken Dronten erg goed, leuk en mooi centrum, mooie schouwburg, lekker eten en allemaal erg betaalbaar maar absoluut niet "midden van het land"
    Haha idd. volgens mij denkt half Nederland dat hij/zij in het midden van het land woont. Hoe vaak ik dat wel niet heb zien staan. Men pakt een grote cirkel a diameter 100km, en noemt alles binnen die cirkel midden van het land ;).
  6. [verwijderd] 10 juli 2009 15:28
    quote:

    Sjaak50 schreef:

    Misschien is de huurprijs in de zakelijke markt, kantoren en winkels, al wel dalend.
    Die is idd. al een kleine 5jaar in het slop geraakt. 30% korting op de huurprijs is gebruikelijk.

    Echter dat heeft ook andere oorzaken. Tijdens de internet-boom (t/m 2002) zijn zoveel plannen gemaakt voor kantoren, en prestige-projecten (Zuid-as) dat er nog steeds veel te veel aanbod is. Dit terwijl in werkelijkheid de vraag afnam ivm. thuiswerkers. Een totale miscalculatie, en nu met de krimpende economie zal er eigenlijk gesloopt moeten gaan worden. En winkels zie je ook her en der verdwijnen uit het straatbeeld, dankzij het internet.

    Of eigenlijk zou er meer kantoren moeten worden omgebouwd tot woonobjecten, los je 2 problemen op. Maar gemeentes houden daar niet zo van, ambtenaren zijn te koppig en willen graag aan hun eigen beleidsplan vasthouden.
  7. forum rang 10 voda 10 juli 2009 15:58
    Opleving bij nieuwbouwwoningen
    10 juli 2009, 15:44 | ANP
    DEN HAAG (AFN) - De verkoop van nieuwbouwwoningen is het afgelopen kwartaal aangetrokken. Projectontwikkelaars verkochten 5000 woningen tegen 3200 in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat maakte brancheorganisatie Neprom vrijdag bekend.

    In vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar daalde de verkoop nog wel met 30 procent. Neprom spreekt daarom van een pril herstel. Vooral goedkopere nieuwbouwwoningen werden meer verkocht. De verkoop van woningen in de duurdere prijssegmenten ligt nog steeds ver onder het niveau van vorig jaar, aldus de ontwikkelaars.

  8. D€€jay 11 juli 2009 20:08
    1) Leg in je berekening gewoon 's de gemiddelde omloopsnelheid van een huis voor: Nederlanders verhuizen gemiddeld om de 7 jaar.
    2) Verwerk vervolgens ook de ontwikkeling van de huurprijzen (gemiddelde stijging 3% p/j) in de tegenberekening

    Met deze gegevens krijg je al een heel ander plaatje.

    Daarnaast:
    een variabele risicopremie???
    De premies van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is afgelopen jaren sterk gedaald. Gewoon een gelijkblijvende premie hanteren dus. Het verzekerd bedrag ook gelijkblijvend; gelijk een zorgplicht voor de toekomstige doorstromer.

    Tenslotte lijkt mij een rentepercentage van 5% zelfs voor NHG mij aan de lage kant. Of gaat het hier om een budgethypotheek? Een traditionele hypotheek met een 10-jaars rente tegen 5,5% lijkt mij voor de berekening reeeler. Eventueel is een 5,8% ook te verantwoorden; is immers de toetsrente.

    Kortom; ik denk dat deze voorbeeldberekening wel erg kort door de bocht is.

    Gaan we over een half jaar weer zeggen dat ze nog wel even kunnen wachten met het kopen van een huis. Zeggen we dat ze te laat zijn?
    Het kopen van een huis gaat om veel meer dan op de bodem van de markt kopen. Met een gezonde aflossingsmethode binnen de hypotheek kun je gewoon het genot hebben van je huis en gaat het dus niet om speculeren. Want genot is toch primair in het kopen van een eigen woning?
  9. forum rang 6 mercurius-adept 11 juli 2009 23:10
    quote:

    lookingcharts schreef:

    Maar goed, stel dat die 42% klopt, en laten we kosten-koper maar vergeten. Kopen is dan zelfs met de huidige prijzen nog niet goedkoper dan huren vrije sector.
    verwar je vrije-sector huren niet perongeluk met gesubsidieerd wonen voor maatschappelijk zwakkeren? (sociale woningbouw)

    ...in a'dam betaal je zo 1200 euro bruto voor een apartement van 80-100m2
  10. [verwijderd] 11 juli 2009 23:34
    quote:

    mercurius-adept schreef:

    [quote=lookingcharts]

    Maar goed, stel dat die 42% klopt, en laten we kosten-koper maar vergeten. Kopen is dan zelfs met de huidige prijzen nog niet goedkoper dan huren vrije sector. [/quote]

    verwar je vrije-sector huren niet perongeluk met gesubsidieerd wonen voor maatschappelijk zwakkeren? (sociale woningbouw)

    ...in a'dam betaal je zo 1200 euro bruto voor een apartement van 80-100m2
    Ik ben zelf huurder (vrije sector), en volg de huizenmarkt al jaren. Wil graag gaan kopen, maar telkens als ik de rekensom maak zit ik toch voordeliger met huren. Helemaal met de huidige woningprijzen.

    In Adam weet ik het niet, maar op zeer veel locaties in NL staat de huurprijs in verhouding met koopprijzen. Een woning die 800 euro doet in verhuur, zal ca. 200.000 euro moeten kosten in de (huidige) woningmarkt. Dus als jij stelt dat het 1200 euro is, dan heb je het over een woning van ca. 3ton. Klopt dit of niet?

    Indien je die woning voor minder koopt, is de 1200 euro te hoog. Koop je de woning voor meer, dan is de 1200 euro te laag.

    Wat ik nu wel constateer is dat woningen in prijs dalen, dit kun je nu letterlijk merken, maar wel recent een huursverhoging gehad a 3%. Ik ben ook zeer benieuwd wat het komende jaar gaat brengen, als de prijs genoeg zakt (ca. 15%) wil ik gaan kopen, maar e.e.a. zal ook afhangen van de snelheid/ beschikbaarheid van woningen op dat moment.
  11. [verwijderd] 12 juli 2009 16:29
    quote:

    Krin schreef:

    Bij huren is je geld echt weg en als je koopt behoudt je in ieder geval de waarde van je huis.
    Dit is wat ik nog steeds veel mensen hoor zeggen. Maar deze stelregel is met de huidige prijzen al lang achterhaald. Netto rentekosten zijn immers hoger dan de netto huurkosten. Het klopte tot 2005, maar daarna niet meer. De grote vraag is, wat gaat de komende 10jaar doen?
  12. Ruud100 12 juli 2009 17:06
    quote:

    lookingcharts schreef:

    Dit is wat ik nog steeds veel mensen hoor zeggen. Maar deze stelregel is met de huidige prijzen al lang achterhaald. Netto rentekosten zijn immers hoger dan de netto huurkosten. Het klopte tot 2005, maar daarna niet meer. De grote vraag is, wat gaat de komende 10jaar doen?
    Daarnaast heeft een koper extra kosten als onderhoud, OZB en natuurlijk de k.k., hoewel die als je maar lang genoeg blijft zitten wel meevallen.

    Vooruit kijken is bijna onmogelijk.
    De huizenmarkt kan fors instorten door de sterk oplopende werkloosheid, gebrek aan kopers e.d.

    Aan de andere kant wat als we in 2010 en 2011 naar een inflatie van ruim 5% schieten? Dan kan de huizenmarkt wel instorten maar zal de prijsdaling behoorlijk meevallen.

    De onzekerheid rond de inflatie en de vrees van enkele deskundigen dat die binnenkort explodeerd maakt het buitengewoon lastig om een jaar vooruit te kijken.

    En vergeet niet: Ook onze politici zullen weten dat inflatie de oplossing is voor enorme schulden en gedaalde huizenprijzen.

    Gr
    Ruud
  13. [verwijderd] 12 juli 2009 17:26
    quote:

    Ruud100 schreef:

    Aan de andere kant wat als we in 2010 en 2011 naar een inflatie van ruim 5% schieten? Dan kan de huizenmarkt wel instorten maar zal de prijsdaling behoorlijk meevallen.
    Dan zal ook de rente fors hoger liggen, waardoor minder mensen kunnen kopen. In de jaren 80 hadden we dat fenomeen, hoge inflatie/rente en dalingen tot 30%.

    Dat was echter wel het perfecte moment om in te stappen als je eigen geld had. De prijzen waren toen te laag omdat gewoon niemand de rente kon ophoesten. Later is er een krachtige inhaalslag gemaakt toen de rente daalde.
  14. Ruud100 12 juli 2009 17:31
    quote:

    lookingcharts schreef:

    [quote=Ruud100]
    Aan de andere kant wat als we in 2010 en 2011 naar een inflatie van ruim 5% schieten? Dan kan de huizenmarkt wel instorten maar zal de prijsdaling behoorlijk meevallen.
    [/quote]
    Dan zal ook de rente fors hoger liggen, waardoor minder mensen kunnen kopen. In de jaren 80 hadden we dat fenomeen, hoge inflatie/rente en dalingen tot 30%.

    Dat was echter wel het perfecte moment om in te stappen als je eigen geld had. De prijzen waren toen te laag omdat gewoon niemand de rente kon ophoesten. Later is er een krachtige inhaalslag gemaakt toen de rente daalde.
    Klopt,

    Maar als je nu koopt en de rente 15 jaar vast zet en de inflatie giert vanaf volgend jaar uit de klauw dan is nu dus opnieuw een perfect instapmoment.

    Maar als je nu koopt, de rente en inflatie blijven laag, werkloosheid gaat door het dak en huizenprijzen gaan volgend jaar 20% omlaag dan ben je de slemiel.

    Wat dat betreft is het nooit eenvoudig. Want allebei de senario's zijn mogelijk en niemand weet welk senario het dichtst benaderd gaat worden.

    Gr
    Ruud
54 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.