Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - Hypotheek dubbel zo duur?!

38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 augustus 2008 18:47
    Jos, typische bijdrage omdat jij in eerdere bijdragen feitelijk hetzelfde hebt verkondigd: stijgende rente zal leiden tot lagere huizenprijzen. In dit artikel kom je hier nu eigenijk op terug. Daling van huizenprijzen valt -zo leid ik uit je artikel af - nog maar te bezien vanwege: stijgende inkomens, toekomstig dalende rente, en vrijkomend vermogen van de baby-boom generatie...Ik ben in ieder geval dez emening toegedaan. Is het namelijk ook niet zo dat veel mensen (zoals ik) de rente voor lange tijd (10 jaar) vast hebben staan en straks met gebruik making van de verhuisfaciliteit (die door een goede adviseur natuurlijk altijd wordt geadviseerd) eindelijk kunnen doorstromen bij een door stijgende rente beperkt onder druk staande woningmarkt? Met andere woorden: tegen rente uit 2006 kopen in 2010 zodat slechts het aanvullende deel tegen hogere rente behoeft te worden bijgeleend? Ik relateer me weliswaar aan de Amsterdamse woning en arbeidsmarkt en ben het met je eens dat de startersmarkt lastig is, maar ben wel van mening dat de bovengenoemde factoren èn het gebrek aan goede woningen op gewilde lokaties een bodem in de markt leggen. Graag jouw mening.

  2. bijna 18 augustus 2008 19:10
    Veel hangt af van wat de rente gaat doen de komende jaren.
    Veel mensen hebben veelal de neiging om in uitersten te denken.
    Hoelang hebben we niet moeten aanhoren dat de rente wel weer terug kan naar 10%.
    Dit omdat de hypotheekrente begin jaren 80 op nivo's van 10% en hoger bivakeerde.
    Iemand die een lange grafiek van zo'n 100 jaar rentestand beziet weet beter.
    Immers, een rentestand van 10% is extreem en extremen komen niet zo veel in een mensenleven voor.
    Goed, 2% is ook extreem.
    Waar gaat de rente dan de komende jaren naar toe?
    Wel, gezien de nu toch alom om zich heen slaande economische malaiase all over the world kunnen wij, beste beleggers, met een gerust hart aannemen dat de lange rente gaat dalen.
    Een dalende inflatie gaat daar borg voor staan.
    Dalende rentetarieven zullen er voor gaan zorgen dat over een tot twee jaar de economische activiteit weer gaat toenemen waardoor ook de rente weer wat zal gaan stijgen.
    En zo gaat dat visa versa met rentetarieven die mooi rond honderdjarige gemiddelden bivakeren.
    Dat wil dus zeggen 5%.
    En daar zitten we nu zo een beetje rond te dobberen.
    En wat is daar nu alarmerends aan?
    Niets!
    En daarom, beleggers, laat je niet gek maken!

    groeten stier
  3. [verwijderd] 18 augustus 2008 19:33
    quote:

    stier schreef:

    Veel mensen hebben veelal de neiging om in uitersten te denken.
    Hoelang hebben we niet moeten aanhoren dat de rente wel weer terug kan naar 10%.
    Dit omdat de hypotheekrente begin jaren 80 op nivo's van 10% en hoger bivakeerde.
    Iemand die een lange grafiek van zo'n 100 jaar rentestand beziet weet beter.
    Immers, een rentestand van 10% is extreem en extremen komen niet zo veel in een mensenleven voor.
    Goed, 2% is ook extreem.

    groeten stier


    Extremen, da's nu net het probleem waar de wizzkids van wall street nu over het hoofd hebben gezien met hun beleggingmethodieken, dat het wel mogelijk is in een mensenleven. Dus onmogelijk is het zeker niet!

    Ben het wel eens dat men veelal met de waan van de dag leeft, handelt of uitbraakt in dit universum.

    Waar het omgaat dat er situaties kunnen ontstaan, waardoor een redelijk safe model niet meer werkt. Ik heb al eens eerder hier verkondigd, dat er veel te veel naar de korte termijn wordt gehandeld over beslissing die een wissel kan trekken op de lange termijn.

    Wat Jos zegt is idd waar: In het genoemde voorbeeld zou een huishouden gewoonweg failliet gaan, aangezien de andere lasten met de inflatie zijn meegegaan, danwel harder zijn gestegen. Daarnaast hebben de meeste 'jonge' eigenaren in een hun korte werkleven een snelle stijging van het inkomen kunnen genereren. (Dus er is ruimte om het renteprobleem op te vangen.)

    Voor wat de Telegraaf betreft, deze doet gewoonweg haar naam haar eer aan, en heeft i.d.d. ook weinig verstand van financiele produkten. Maar dat wisten wij vorige week al. (;-)
  4. Jos Koets 18 augustus 2008 20:41
    Beste HJH,

    Ik spreek mij zeker niet tegen. Ik schrijf alleen een column over het artikel waarin ik feiten mis die de werkelijkheid kunnen aantonen. Ik schrijf nooit columns waarin ik nu de rente vergelijkt met die in 2010 - 2011. Ik kijk niet verder vooruit dan een paar maanden. Natuurlijk geef ik in december een voorspelling af voor het komend jaar maar dat moet iedere columnist van de iex doen. Echter wat dit artikel beschrijft is een drama die dus zeker zal plaatsvinden in 2010 - 2011.

    Deze persoon van NHP heb ik al eerder gesproken nav mijn column over de alcoholclausule (http://www.iex.nl/columns/columns_artikel.asp?colid=33465). Daar was hij niet zo blij mee. Ik vind echter dat je eerlijk zaken moet doen en dus ook de mensen op een eerlijke manier moet mededelen wat er aan de hand is. Meningen verschillen laten we het zo maar zeggen, dus ik vind ook dat ik mijn mening mag zeggen.

    Gr. Jos
  5. [verwijderd] 18 augustus 2008 21:33
    quote:

    bromdebeer schreef:

    Het telegraaf artikel staat niet meer online.
    Het goede moment om banksparen te overwegen (op basis van sparen en/of beleggen). Het kaptiaal kan worden aangewend voor toekomstige aflossing van de hypothecaire geldlening. De rente van de lening is fiscaal aftrekbaar.
    De hoogte van de spaarrente is redelijk en de aandelen staan laag geprijsd. Het via banksparen op te bouwen kapitaal kent een fiscale vrijstelling (€143.000) en met een partner het dubbele.
  6. [verwijderd] 18 augustus 2008 21:39
    Ik ben er niet zo van overtuigd dat dit nou allemaal hypotheekbezitters zijn met geld achter de hand, dit soort ellende is ook veel gesloten met meefinanciering van de 1e storting uit de overwaarde, om maar zo laag mogelijke maandlasten te maken, vaak nog met maandelijkse onttrekking uit de beleggingspot, op basis van veel te hoge rendementen. U woont bijna GRATIS!!!

    Of kennen wij de vijf sterrenhypotheek van Gerrit G. (niet te verwarren met Gerrit Z.) niet meer? Een aandelenleaseje voor de aflossing en een gratis woningcheque voor nieuwe meubeltjes, schaapjes voor de slacht....

    En juist dat soort mensen blijft als een konijn in de lampen staren, die adviseur zien ze natuurlijk nooit weer terug, die is allang failliet of opgeheven bij gebrek aan makkelijke omzet, of "deze medewerker is niet langer aan ons bedrijf verbonden, wij vinden het ook allemaal heel erg wat hij heeft gedaan".

    Ellende genoeg, maar de T. moet natuurlijk niet behandeld worden als een serieus te nemen informatiebron, dat is gewoon een sensatieblad in Engelse stijl. NHP zit kennelijk verlegen om publiciteit, maar of zij nu deze hypotheek "gedupeerden" als doelgroep beogen? Op hun web-site staat ook al dat je € 50.000,-- gemiddeld kunt besparen aan provisie op je hypotheek, ik vind het niet al te betrouwbaar overkomen.
  7. Jos Koets 18 augustus 2008 22:53
    Beste Lichellokid,

    Ik moest even tellen, maar kom slechts tot twee. Dit is het aantal wat ik ooit heb afgesloten betreffende effectenhypotheken. Reden omdat het nog verantwoord was ook (extra vermogen achter de hand). Natuurlijk weet ik ook dat dit bij andere collegas zo niet is gegaan. Ik heb niet voor niets in eerdere columns hier op de iex hiervoor gewaarschuwd. Blijft over dat je cijfers moet aantonen en situaties van mensen.

    Gr. Jos
  8. Jos Koets 18 augustus 2008 23:26
    Klopt rente is aardig gedaald in de laatste paar weken. Dit zie je terug in renteverlagingen die oplopen tot 0,3%. Echter de marges die banken nu in rekening brengen is hoger dan een jaar eerder. Toen was rond de 0,5% normaal. Vergeet niet dat er nu ook minder aanbieders zijn. Bovendien zijn er diverse buitenlandse aanbieders die expres een hoge rente aanbieden. Zij willen gewoon geen hypotheken afsluiten en wachten af totdat de crisis voorbij is. Dan springen zij weer in de markt met acties ed. Dit betekent dat de oversluitmarkt in de toekomst weer aardig kan opleven.

    Gr. Jos
  9. [verwijderd] 18 augustus 2008 23:35
    De banken kunnen vragen wat ze willen, het krijgen is van een andere orde.
    Als ze het geld niet kwijt kunnen voor 6% dan ligt
    5% om de hoek,en als dat niet lukt wordt het 4.50%.

    ECB zal wel volgen in de trend.

    Als banken niet meer kunnen uitlenen gaan ze vanzelf failliet, en dat zullen ze vast niet willen.

    gr.fes

  10. [verwijderd] 19 augustus 2008 01:26
    Waarde Fes,

    Het rente-koffiedik-kijken is een alom geliefde bezigheid. Mocht het zo zijn dat de banken het geld niet kunnen slijten voor een bepaald percentage dan zal de rente wel zakken. Althans dat begrijp ik uit de strekking van jouw bijdrage.

    1. Persoonlijk hoop ik dat je gelijk hebt vwb betreft de dalende rente; begin volgend jaar moet ik nl een nieuwe rentevasteperiode voor mijn hypotheek nemen.

    2. Ook weer persoonlijk hoop ik dat je gelijk hebt want in mijn ietwat defensief ingestelde beleggingsstrategie spelen obligaties een belangrijke rol.

    3. Nogmaals persoonlijk hoop ik dat je gelijk hebt omdat het ouderwetse sparen op hoogrentende (ca. 5%) deposito's ook mijn belangstelling heeft.

    Verder is het vanuit macro-economisch oogpunt niet slecht dat er wat rust komt op het rentefront. We weten, denken te weten, dat de beurs een half tot driekwart jaar vooruitloopt op conjuncturele ontwikkelingen hetgeen betekent dat medio volgend jaar de groei weer zal aantrekken.

    En...je weet dat ik voor rede vatbaar ben. Sla ik de plank mis dan hoor ik dat graag van jou.

    vriendelijke groet
    winckie
  11. PimdeFiscalist 19 augustus 2008 10:00
    NHP probeert bekendheid in de media te creeeren omdat men vaak wel goedkoop is maar onbekend.

    NHP is ook de club die de TAF overlijdensrisico verzekeringen in de markt zet met een eenmalige afsluitprovisie.

    Kortom Jos geeft terecht aan het is ze puur te doen om landelijke bekendheid te vergaren.

    De ontwetende burger gaat zich druk maken om niks. Kortom NHP wil graag paniek saaien om hiermee de opgedroogde oversluitmarkt(hypotheek) enigzins een impuls te geven. Dit natuurlijk naar eigen gewin..
38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.