Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - Het O-woord

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 haas 21 juli 2006 11:44
    Tsja.Als de hypotheekrente-aftrek niet tot in lengte van decennia kan worden toegestaan is mss het volgende scenario denkbaar:
    De Hypotheekrente-aftrek wordt afgebouwd. De compensatie daarvoor wordt de Overdrachtsbelasting verminderd in gelijke mate??
    gr. en prettig weekend............haas.
  2. [verwijderd] 21 juli 2006 11:45
    Jos,

    Persoonlijk kan ik de redenering dat de overdrachtsbelasting prijsopdrijvend werkt niet volgen. De nieuwe koper zal het een zorg zijn wat de bewoner heeft betaald voor de woning en zal kijken naar wat er geboden wordt voor welke prijs en de gunstigste deal kiezen.

    Mogelijk dat een verkoper liever niet verkoopt vanwege het gevoelsmatige verlies, maar dat is naar mijn mening niet prijsopdrijvend. Het belemmert wel de doorstroming op de markt. Mensen zullen minder snel richting het werk verhuizen als ze eerst 10k overdrachtsbelasting moeten betalen. Voor dat bedrag kun je immers aardig wat forensen. Die overdrachtsbelasting zorgt ervoor dat een woning duidelijk beter moet passen bij de wensen voordat men gaat verhuizen. Voor een kleine verbetering gaat immers niemand 10k neer tellen.

    Wat mij betreft kunnen overdrachtsbelasting en (een deel van)de hypotheek aftrek gewoon grotendeels tegen elkaar weggestreept worden. Afschaffing overdrachtsbelasting, daar ben ik helemaal voor, de redenering van jou kan ik echter niet volgen.

    mvg
    Wilco
  3. forum rang 5 haas 21 juli 2006 11:48
    ter aanvulling op mijn voorgaande reactie: mijn dochter koopt 3 maanden geleden huis van 600.000,totale aankoopkosten 60.000 !!Ik heb ze in overweging gegeven om met vrije gelden te gaan beleggen/handelen op de beurs. maar ja: pappa...de rente is nu heel laag( 4.7 % betalen ze voor 30 jaren vast)
    gr....haas
  4. forum rang 6 marique 21 juli 2006 12:09
    Jos, ik heb het al eens eerder gesteld: prijsopdrijving vindt m.i. vooral zijn oorsprong in de de zeer ruime financieringsmogelijkheden, soms wel tot 120% van de koopsom.
    Dat is ronduit belachelijk.
    Wie profiteren daarvan?
    Banken (rente), verzekeraars (premies), overheid (overdr. bel) en in beperkte mate ook nog de makelaars (provisie).
    Arme e.w.consument die zich tot ver over de oren in de schulden steekt met ogenschijnlijk vriendelijke financieringsvormen.

    Beperk de financieringsruimte tot bv. maximaal 90%. Moet je zien wat er gebeurt met de huizenprijzen.

    vrgr
    marique
  5. [verwijderd] 21 juli 2006 12:11
    Tsja.Als de hypotheekrente-aftrek niet tot in lengte van decennia kan worden toegestaan is mss het volgende scenario denkbaar:
    De Hypotheekrente-aftrek wordt afgebouwd. De compensatie daarvoor wordt de Overdrachtsbelasting verminderd in gelijke mate??
    gr. en prettig weekend............haas.

    Met dit antwoord ben ik het volkomen eens

    met als aanvulling dat mensen ook veel eerder doorstromen, hierdoor komen meer huizen aan de onderkant te koop en als je in een w.w. situatie
    zul je eerder gasan verhuizen om een nieuwe baan te vinden dus een flexibere arbeidsmarkt en deze wilt de overheid toch zo graag.
  6. [verwijderd] 21 juli 2006 13:41
    In een meetbaar prijsopdrijvend effect geloof ik niet. Naast de onverantwoord ruime financieringsmogelijkheden is de grote prijsopdrijver de overheid = de politiek = de stemmer. D.w.z. als de democratie werkt.
    Gerekend vanaf 1945 is de politiek zich al ruim 60 jaar intensief aan het bemoeien met woonruimte. Dat deed zij ook enkele jaren na de oorlog met het brood. Dat heeft de overheid snel losgelaten met als gevolg dat er al decenia brood genoeg is. Gevolg van vrije vraag en aanbod.
    Normale prijzen voor woonruimte gaan dus pas ontstaan als de politiek nu eens tien jaar met haar tengels van dit onderwerp afblijft.

    Aandoenlijk zijn alle uitingen waaruit blijkt dat gezocht wordt naar de redelijkheid van de waaier aan belastingheffingen. Neem iemand in loondienst die houdt van het bedrag dat het zijn baas kost rond 25 % over. Hij begint bij een 40- urige werkweek dus op donderdag rond twaalf uur voor zichzelf en zijn gezin te werken. De 75 % gaat op aan loonbelasting, btw, wegenbelasting, accijns, bpm, w.o.z., overdrachtsbelasting enz. enz. en als toetje nog successiebelasting.
    Wonder dat er in dit land nog iemand legaal werkt.

  7. [verwijderd] 21 juli 2006 14:52
    Overdrachtsbelasting heb je alleen bij aankoop van een bestaand huis.
    Maar koop eens een nog te bouwen huis, of koop een kavel grond en laat zelf een huis bouwen. Dan betaal je BTW, vééééél BTW! Het hoge tarief van 19% over het hele bedrag. Daarmee vergeleken is overdrachtsbelasting maar een schijntje!
    Dat BTW-tarief zou eerst maar eens naar het lage BTW-tarief teruggebracht moeten worden als je het toch over doorstromingsbevordering wilt hebben.
    Maar ja, kost de Overheid ook veel geld hè?

    (oh ja, eh Paul999, brood kan je dagelijks zoveel bijbakken als je wilt; met huizen ligt dat toch nèt iets anders)
  8. 123456@hetnet.nl 21 juli 2006 15:29
    Overdrachtsbelasting afschaffen.
    Er zijn nog zoveel andere directe belastingen.
    Laten we beginnen om al die belastingen te halveren. Hoe moet het dan met al die verslindende uitgaven van de overheid?
    Ja precies, die moeten dan ook gehalveerd worden.
    Wat een verademing...
    groetjes,
  9. [verwijderd] 21 juli 2006 16:18
    quote:

    Pay-for-it schreef:

    Overdrachtsbelasting heb je alleen bij aankoop van een bestaand huis.
    Maar koop eens een nog te bouwen huis, of koop een kavel grond en laat zelf een huis bouwen. Dan betaal je BTW, vééééél BTW! Het hoge tarief van 19% over het hele bedrag. Daarmee vergeleken is overdrachtsbelasting maar een schijntje!
    Dat BTW-tarief zou eerst maar eens naar het lage BTW-tarief teruggebracht moeten worden als je het toch over doorstromingsbevordering wilt hebben.
    Maar ja, kost de Overheid ook veel geld hè?

    (oh ja, eh Paul999, brood kan je dagelijks zoveel bijbakken als je wilt; met huizen ligt dat toch nèt iets anders)
    Dit vind ik wel en verdigbaar argument eerlijk gezegd. Wonen wordt als eerste levensbehoefte gezien. Grond wordt echter wel tegen 19% BTW belast. ALs een kapper tegen het lagere tarief kan dan toch zeker iets basaals als het verkrijgen van grond.
    Is dat nu de eerste keer dat iemand dit oppert
    Dat is toch zeker al eens een keer aan de orde geweest ?
    grt
  10. [verwijderd] 21 juli 2006 17:31
    quote:

    jkoets schreef:

    Beste Marique,

    Je voorstel is in wezen hetzelfde wat Zalm wil. Alleen op het ogenblik is het onmogelijk. Ik wil daar nu niet verder op ingaan, omdat dit via een column veel interessanter is om uit te werken.

    Gr. Jos
    Was een vekiezingsbelofte van Zalm en zijn VVD,afschaffen van overdrachtsbelasting net als andere beloftes niets meer van gehoord.
    Direct afschaffen deze domme belasting zal het verminderen van fileverkeer ook bevorderen als we op een goedkopere manier dichter bij ons werk kunnen gaan wonen,nu kun je nog heel veel kilometers maken van de belasting op een huis van neem maar eens wat,€250.000.

    mvrgr jo jo
  11. [verwijderd] 21 juli 2006 17:46
    Allemaal leuk, maar de overheid zal ervoor zorgen dat de inkomsten er niet onder lijden. Mogelijk zal de eigen woning naar box 3 verplaatst worden, waarmee het gedoe afgelopen is. Maar wat zal het effect zijn? Gelijk de gehate wet Hillen weg, en meer belasting voor mensen met een hypotheekvrij huis....
    Laat het maar aan het volgende kabinet over.
  12. 123456@hetnet.nl 21 juli 2006 20:59
    Dure huizen.
    De vlak-tax van bijv. 25% geeft extra lucht.
    Iedereen trekt de hyporente af voor het zelfde percentage. Lonen worden bruto lager.Arbeid wordt goedkoper, dus de huizen ook.
    De awbz-premie kan lager.Zuiniger aandoen!
    Arbeid wordt goedkoper.
    De premie AOW afschaffen. De AOW-uitkeringen kunnen uit de aardgasbaten gefinancieerd worden.
    Het omslagstelsel van DREES zosnel mogelijk opheffen. Iedereen spaart voor zijn eigen pensioen. Wie zich niet kan redden krijgt bijstand. Reageer,
  13. [verwijderd] 21 juli 2006 22:49
    Jos ,wat vind jij dan van het verschil in belasting.
    overdrachtsbelasting van 6%
    en nieuwbouw a 19%

    Wat is de logica die hierachter steekt ??

    Sorry vergat hierbij te vermelden dat het schrappen van de hoge BTW
    waarschijnlijk niets afdoet aan de waarde van de schaarse grond.
    Wie zijn de grootste verkopers van grond ?
    Juist de gemeentes waterschappen etc..
    Als de BTW (die moet toch worden afgedragen aan Brussel....
    wordt verlaagd naar 6% stijgt de directe opbrengst voor de
    gemeente en waterschappen.
    Het zou dus een sympathieke regeling zijn die ook nog eens
    meer geld oplevert voor de staat , toch >

    grt
  14. Jos Koets 21 juli 2006 23:16
    Het toekomstige kabinet heeft natuurlijk geld nodig. De hypotheekrenteaftrek heeft hier echter niets mee te maken, maar is wel een leuk potje om van te snoepen.

    Ik heb me de laatste maanden eens verdiept in de zorg sector. En ik moet eerlijk bekennen daar word ik niet vrolijk van. Niet alleen wat men met oudere mensen doet maar vooral wat het gaat kosten. Om deze kosten in de toekomst te kunnen betalen begrijp ik nu pas dat dit uit vele andere potjes moet komen. De zorgsector zal alle "subsidies" in de toekomst gaan opslokken. Dit wordt pas echt een groot probleem!!

    Gr. Jos
  15. [verwijderd] 22 juli 2006 08:03
    quote:

    marique schreef:

    Jos, ik heb het al eens eerder gesteld: prijsopdrijving vindt m.i. vooral zijn oorsprong in de de zeer ruime financieringsmogelijkheden, soms wel tot 120% van de koopsom.
    Dat is ronduit belachelijk.
    Wie profiteren daarvan?
    Banken (rente), verzekeraars (premies), overheid (overdr. bel) en in beperkte mate ook nog de makelaars (provisie).
    Arme e.w.consument die zich tot ver over de oren in de schulden steekt met ogenschijnlijk vriendelijke financieringsvormen.

    Beperk de financieringsruimte tot bv. maximaal 90%. Moet je zien wat er gebeurt met de huizenprijzen.

    vrgr
    marique


    Financieren tot 110% bij een leeftijd van vijfentwintig jaar.
    Financieren tot 100% bij een leeftijd van dertig jaar.
    Financieren tot 75% bij een leeftijd van veertig jaar.
    Financieren tot 60% bij een leeftijd van vijftig jaar.

    Renteaftrek maximaliseren tegen het tarief van 40% en de overdracht belasting verlagen tot 1% voor alle onroerende goederen. Het systeem toepassen van de BTW voor het doorbelasten van de overdracht belasting.

    Gaat deze verkiezingen nog niet gebeuren.
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.