Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Gazprom

3.092 Posts
Pagina: «« 1 ... 150 151 152 153 154 155 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Yeti 21 juli 2024 11:15
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 21 juli 2024 09:23:

    [...]

    Er wordt juist wel rente en dividend in beslag genomen en uitgekeerd aan Oekraïne.
    Lol, dat heeft zeker de NOS je verteld...?

    Op basis van welke regelgeving worden dividenden, obligatiebetalingen of rentes in beslag genomen? Het gaat slechts om de overwinsten die Euroclear en Clearstream maken: fd.nl/financiele-markten/1509146/het-... Ik heb hier letterlijk de regelgeving gepost, maar sommigen hier papegaaien liever Oekraïense propaganda na.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 juli 2024 11:52
    quote:

    Yeti schreef op 21 juli 2024 11:15:

    [...]

    Lol, dat heeft zeker de NOS je verteld...?

    Op basis van welke regelgeving worden dividenden, obligatiebetalingen of rentes in beslag genomen? Het gaat slechts om de overwinsten die Euroclear en Clearstream maken: fd.nl/financiele-markten/1509146/het-... Ik heb hier letterlijk de regelgeving gepost, maar sommigen hier papegaaien liever Oekraïense propaganda na.
    De 'overwinsten' uit Russische tegoeden kunnen alleen komen uit rente en dividenden, maar blijkbaar snap jij dat niet.
  3. Yeti 21 juli 2024 12:07
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 21 juli 2024 11:52:

    [...]
    De 'overwinsten' uit Russische tegoeden kunnen alleen komen uit rente en dividenden, maar blijkbaar snap jij dat niet.
    Nee, dat klopt niet. Dividenden en obligatiebetalingen leveren wel cash posities op bij Euroclear en Clearstream.

    Over deze cash posities wordt geen of weinig rente vergoed door Euroclear en Clearstream, maar worden door Euroclear en Clearstream wel voor eigen rekening herbelegd. Dit levert en overwinsten op die normaal volledig naar Euroclear en Clearstream gaan (en via winstbelasting naar België en Luxemburg). Deze overwinsten worden nu afgeroomd door de EU, daar worden enkel Euroclear, Clearstream, België en Luxemburg slechter van, niet de Russische entiteiten.

    De cash posities, die dus voortvloeien uit dividend- en obligatiebetalingen blijven wel gewoon eigendom van de Russische entiteiten.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 21 juli 2024 16:42
    zondag 25 juni 2023, 11:00
    Bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne, kan dat?

    Ties Brock

    verslaggever Nieuwsuur

    Bas Tooms

    Europese regeringsleiders willen bevroren Russische tegoeden inzetten voor de wederopbouw van Oekraïne en de financiering van het leger. De komende week bespreken ze de plannen. De vraag is hoever ze mogen gaan: het geld zomaar afpakken heeft grote consequenties.

    In de Europese Unie staan voor meer dan 200 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren. Het zijn bankrekeningen en andere eigendommen van Russen en organisaties die de oorlog in Oekraïne steunen. Zij staan op de Europese sanctielijst en kunnen daarom niet langer bij hun geld. Het grootste deel van de ruim 200 miljard bestaat uit tegoeden van de Russische centrale bank.

    Het confisqueren van de tegoeden is ook waar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voor pleit. "Rusland moet de volle prijs betalen voor zijn agressie", aldus Zelensky.
    Wat is er mogelijk?

    Het idee kan in Europa op sympathie rekenen, maar eenvoudig is het niet. "Onteigenen kan niet zomaar", zegt advocaat en sanctierechtexpert Yvo Amar. "Dat kan als iemand dat geld heeft verkregen door middel van strafbare feiten. Maar om het enkele feit dat er een oorlog woedt en iemand toevallig banden heeft met Poetin, kun je dat geld niet ontnemen."

    Als de EU dat geld inzet voor de opbouw van Oekraïne "zet je wel iets op het spel", zegt econoom Mathijs Bouman.

    @Nieuwsuur

    Er ligt in België 200 miljard euro aan Russische bevroren tegoeden. Kan dat geld dan naar de opbouw van Oekraïne? "Je zet wel iets op het spel. Bevriezen is heel iets anders dan onteigenen", zegt econoom @mathijsbouman. #Nieuwsuur t.co/XRzMmPuMZk

    23 juni 2023

    Toch willen Europese leiders de tegoeden op een of andere manier inzetten ten gunste van Oekraïne. Een werkgroep heeft in kaart gebracht wat er mogelijk is. Het geld afpakken kan inderdaad niet, erkent de Zweedse voorzitter van de werkgroep tegen Nieuwsuur. "Maar er zijn wel andere mogelijkheden", zegt Anders Ahnlid.

    Daarbij kijken Europese landen met veel interesse naar België. Dat land maakte vorige maand bekend weliswaar de tegoeden niet zelf aan Oekraïne te geven, maar wel een deel van de opbrengsten ervan. Het gaat dan om de rente-inkomsten die de tegoeden opbrengen. Over die inkomsten heft België belasting, en dat geld gaat linea recta naar wapens en humanitaire hulp voor Oekraïne. Op die manier verwacht België dit jaar 625 miljoen uit te geven aan steun aan Oekraïne en uitkeringen voor Oekraïense vluchtelingen in België.

    België mag dat gewoon doen, want ze kunnen over de belastinginkomsten naar eigen inzicht beschikken, zegt hoogleraar economie Koen Schoors (Universiteit Gent). "Maar toch is het bijzonder dat ze het zo openlijk doen en bespreken. Het brengt de discussie op gang hoe ver je kunt gaan. Kun je bijvoorbeeld ook de volledige opbrengsten afpakken? Dat is lastiger, want daarmee raak je aan het recht op eigendom, de basis onder ons systeem."

    Dat België vooroploopt is geen toeval. In Brussel is namelijk het bedrijf Euroclear gevestigd, een financiële dienstverlener die over 196 miljard euro aan bevroren Russisch geld beschikt. Dat levert forse rente-inkomsten op: in de eerste drie maanden van dit jaar 734 miljoen euro. "België is daarom tot meer in staat dan andere landen", zegt hoogleraar economie Schoors. "Maar zijn er zeker andere landen die dit ook zouden kunnen doen."

    In de Europese Unie liggen op dit moment twee opties op tafel om de Russische tegoeden in te zetten. De eerste optie is de rente-inkomsten belasten zoals België doet, eventueel met een speciale extra hoge belasting. De tweede optie is het geld zelf te beleggen en de opbrengsten aan Oekraïne geven.

    Het is daarbij aan de Europese leiders die komende week bijeen komen, om te beslissen hoe ver ze willen gaan. "Het geld gebruiken is niet gratis", zegt hoogleraar Schoors. "Want je ondergraaft het vertrouwen in de euro. Een land als China zal overwegen zijn geld ergens anders te parkeren als ze zien dat het om politieke redenen kan worden afgeroomd."

    Of er komende week ook echt een knoop wordt doorgehakt is onduidelijk. Maar voor het zomerreces, dat halverwege juli begint, ligt er een voorstel, kondigde voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen afgelopen woensdag aan: "Want de dader moet verantwoordelijk gehouden worden."
  5. Yeti 21 juli 2024 17:15
    Dit is dus precies wat ik bedoel met "je bron was zeker de NOS". Die papagaaien maar wat na en de helft van de NOS-berichten bestaat uit desinformatie en framing.

    Met 'rente' wordt de opbrengsten bedoeld van het investeren voor eigen rekening door Euroclear. En met de belasting wordt de winstbelasting bedoeld die België heft over de winst van Euroclear.

    Tuurlijk missen gesanctioneerde entiteiten potentiele inkomsten, omdat zij de cashposities niet zelf kunnen herbeleggen en dit leidt tot overwinsten van Euroclear (die vervolgens worden afgeroomd). Het is echter niet zo dat de beleggings- of renteinkomsten van de Russische entiteiten in beslag genomen worden.
  6. forum rang 7 ffff 21 juli 2024 18:15
    Dit is dus precies wat ik bedoel met "je bron was zeker de NOS". Die papagaaien maar wat na en de helft van de NOS-berichten bestaat uit desinformatie en framing.

    Precies Yeti. En nu hoor je geen verontschuldiging voor de desinformatie van DZR. Wat ik verder in het bericht hierboven mis, is de kennisgeving van Clearstream zelf dat zij al menig proces verloren hebben en de vastgelegde tegoeden moeten vrijgeven.

    Verder betreft het hier tegoeden bij Clearstream en Euroclear, maar uiteraard niet bij driekwart van onze wereld ( Arabische landen, Turkije, Kazachstan, Zuid-Afrika, diverse Afrikaanse landen en Zuid- Amerikaanse landen waar ook Russiche aandelen geparkeerd staan. Die gaan toch echt niet aan de tegoeden van hun Europese klanten rotzooien. De hele demarche van Clearstream is uiteraard wel een geweldige stimulans voor wereldbewoners om in ieder geval niet je vermogen in België weg te zetten..... Ook daar wordt voortdurend op gewezen en juist bij echte effectuering van overdracht van tegoeden naar Oekraïne zullen er , zo is de verwachting, heel wat kapitalen verhuizen. Nogmaals Clearstream wijst daar zelf ook op.

    Peter
  7. forum rang 7 Marcel H. 21 juli 2024 18:37
    quote:

    ffff schreef op 21 juli 2024 18:15:

    Dit is dus precies wat ik bedoel met "je bron was zeker de NOS". Die papagaaien maar wat na en de helft van de NOS-berichten bestaat uit desinformatie en framing.

    Peter is al jaren niet meer in Nederland geweest.
    Toch houdt hij vanuit het hertogdom een oogje gericht op
    de Benelux.

    Het blijft toch interessant.
  8. forum rang 7 ffff 21 juli 2024 18:45
    Marcel,

    Ik heb het al eerder in deze draad of een andere draad: Het is ook echt interessant om te zien wie Clearstream-aandelen aankoopt en wie Clearstream-aandelen verkoopt. Laatst was er weer een mededeling daarover, maar heb geen zin dat terug te gaan zoeken. Ik meen uit het hooft Nieuw Zeeland als best verrassende nieuwe aankoper. Maar houd mij te goede: Ik weet het niet zeker. Wat ik wel zeker weet is dat drie uitgesproken grote nationale Amerikaanse banken Clearstream-aandelen verkocht hebben. En dan denkt Peter: Die Amerikaanse bankiers zien de bui al hangen. Die multimiljardairs en multimiljonairs laten het er niet bij zitten en procederen Clearstream "kapot" Kijk maar eens hoe Bayer heeft moeten boeten voor het pantengif van....het overgenomen Monsanto.....Dit jaar dividend een lullige 11 centen, maar....... ook voor 2025 en voor 2026. Als je eenmaal in de handen van advocatenkantoren terecht komt gaat je dat als bedrijf ( Clearstream) fortuinen kosten.

    Peter

    P.S. Marcel: Ik was 38 jaar in Nederland, 28 jaar in Belgie en nu 11 jaar in Luxemburg. Ik ben zonder twijfel een echte Beneluxer en zal hier ongetwijfeld blijven.
  9. forum rang 8 het zwaard 24 juli 2024 07:27
    quote:

    kwikkwak schreef op 23 juli 2024 16:50:

    Degiro heeft gazprom op 30 cent gezet (stond op 2,70). Volgens de helpdesk is dat de meest representatieve prijs.


    Slecht nieuws voor de Gazpromaandeelhouders, denk ik dan .Benieuwd wat de andere brokers hiervan denken, of de aandeelhouders zelf ! Of het alleen laten bij wat gezeur ?
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 juli 2024 08:32
    quote:

    het zwaard schreef op 24 juli 2024 07:27:

    [...]
    Slecht nieuws voor de Gazpromaandeelhouders, denk ik dan .Benieuwd wat de andere brokers hiervan denken, of de aandeelhouders zelf ! Of het alleen laten bij wat gezeur ?
    Het is juist goed nieuws voor Nederlandse belastingbetalers want die gaan nu minder belasting betalen over hun waardeloze en onverkoopbare aandelen.
3.092 Posts
Pagina: «« 1 ... 150 151 152 153 154 155 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.