Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Aandeel X-FAB PSE:XFAB.FR, BE0974310428

Laatste koers (eur) Verschil Volume
4,830   -0,200   (-3,98%) Dagrange 4,762 - 5,000 175.760   Gem. (3M) 138,2K

X-FAB

360 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Neva 19 juni 2024 14:47
    Beste heren, dames,

    Zoals jullie weten, heb ik ook veel vertrouwen in X-fab op lange termijn en een gedeelde frustratie naar een niet nader noemen forumlid die elke daling begeleidt met "glijbaantje" en vervolgens een gelukkige dag heeft, omdat hij/zij in de veronderstelling is het gelijk aan zijn of haar zijde te hebben.

    Even on-topic:

    Ik probeer al geruime tijd een beter beeld te krijgen bij de Capex van de afgelopen jaren en de geplande capex voor 2024 / 2025. Deze zijn zeer hoog en hebben forse impact op de free cashflow. Zonder deze uitgaven zou de EPS en de free cashflow exceptioneel hoog zijn en het aandeel extreem ondergewaardeerd.

    Wat ik niet helemaal kan achterhalen is hoe die Capex is opgebouwd. Welk deel is noodzakelijk voor de bedrijfsvoering te doen en welk deel is bedoeld ter uitbreiding van de capaciteit. Uiteraard ben ik met name benieuwd om de free cashflow na de forse investeringen te kunnen berekenen.

    Heeft iemand hier enig zicht op?

    Als je bijv. deze link opent dan zie je dat de free cash flow van xfab vrijwel altijd 0 is. Uiteraard ben ik me ervan bewust dat ze fors investeren, maar dit moet uiteraard wel een keer gaan lonen. Daarbij is het voor mij, en vermoedelijk voor jullie ook, met name van belang welk deel van de forse investeringen "eenmalig" zijn en hoe de split is tussen capaciteitsuitbreiding (opschalen) en ervoor zorgen dat de machine kunnen blijven draaien.

    Link morningstar:
    www.morningstar.com/stocks/xpar/xfab/...
  2. forum rang 8 Leefloon 19 juni 2024 17:37
    quote:

    Neva schreef op 19 juni 2024 14:47:

    Als je bijv. deze link opent ...
    Ja, als...

    Hint: het is 2024. Gebruik een primaire gegevensbron, in plaats van inferieure, secundaire gegevensbronnen. Waar je het over hebt (en wat mij verder niet zo boeit, maar dat geheel terzijde), kan mijn computer daar niet eens terugvinden. Een ratio; meer wordt mij niet getoond. Garbage in, garbage out.
  3. Neva 19 juni 2024 19:44
    @leefloon: ik zal voor de volledigheid nog even reageren op het feit dat het je niet boeit wat ik zeg. Dan kan uiteraard, want je moet lekker doen waar je zin in hebt, het zal mij een zorg zijn.

    De reden dat ik het echter noemde, en wie weet heb je er nog wat aan: de EPS (earnings per share) zijn de vorige jaren flink gestegen. Deze ratio zegt letterlijk hoeveel earnings zij per aandeel hebben. Dat lijkt mij nogal relevant.

    Wat namelijk wonderlijk is, en vermoedelijk de belangrijkste oorzaak dat het aandeel zeer laaggeprijsd is, is dat ondanks dat de earnings per share stijgen, zij desondanks geen “free cash flow” hebben. Capex (investeringen) moeten daar namelijk nog af en die zijn zeer hoog. Kortom, de EBITDA stijgt en de earnings per aandeel ook, maar onderaan de streep blijft er niks over.

    Uiteraard zijn er ook andere redenen, zoals daling in omzet, vraag die minder hard stijgt, EV market issues etc. Dit zijn echter problemen die van “tijdelijke” aard kunnen zijn. Dat zij structureel nauwelijks free cash flow hebben, is voor mij wel iets om bij stil te staan.

    Er is onvoorspelbaarheid in Capex en relatief hoge Capex vs EBITDA. Aangezien Xfab dit eigenlijk altijd al heeft, loont het in mijn beleving de moeite om te zien hoe die Capex is opgebouwd en was ik benieuwd of mensen daar een beeld bij hebben. Dat helpt mij, en wellicht jullie ook, om te bepalen hoe ik dit aandeel exact wil beoordelen.
    Daar lijkt me een forum bij uitstek geschikt voor.
  4. forum rang 8 Leefloon 19 juni 2024 19:50
    quote:

    Neva schreef op 19 juni 2024 19:44:

    het feit dat het je niet boeit wat ik zeg. Dan kan uiteraard, want je moet lekker doen waar je zin in hebt, het zal mij een zorg zijn.
    Dan ben je voor de derde en opeenvolgende keer een "feit", dat nergens staat, aan het fantaseren. Maar veel plezier op het forum...
  5. The Munger Games 20 juni 2024 13:40
    Bedankt voor je posts, Neva. Je brengt een interessant punt aan.
    Ik ben geen expert in het lezen van balansen, maar in het laatste jaarraport zie ik dat er binnen de materiële vaste activa een afzonderlijke post is voor activa in opbouw. Ik vermoed dat dit gaat over fabrieken of fabrieksuitbreidingen in opbouw die nog niet bijdragen aan de productie. Deze post is enorm toegenomen en het gaat om aanzienlijke bedragen (350 miljoen USD). Dit weerspiegelt wellicht de hoge capex.
    Je stelt dat zonder die capex de winst en free cash flow hoger zou zijn. Ik denk dat dit klopt voor de free cash flow, maar niet voor de winst (EPS).
    Als we ervan uitgaan dat het management verstandige investeringen doet, dan moet op het moment dat de investeringen terugvallen (2026?), de free cash flow serieus beginnen stijgen en zal er ruimte komen voor bijvoorbeeld een dividend.

    Het grootste risico op korte termijn zit hem volgens mij in een tijdelijke downturn en aangezien dit een zeer kapitaalintensieve sector kan daardoor de winst (en cash flow) tijdelijk zwaar terugvallen. Maar ik ben grote fan van dit bedrijf. Volgens mij zijn ze actief in een groeimarkt en hebben ze een mooi track record qua omzet en winstontwikkeling.
360 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.