Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

CBDC: de digitale euro

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Jalapenjos 9 november 2022 10:57
    Beste lezers,

    Op 23 november a.s. gaat er in de Tweede Kamer een debat gevoerd worden over de Digitale Euro. In 2020 maakte de ECB al bekend te willen gaan experimenteren met zo' n CBDC, een digitale munt in te voeren in aanvulling op cash. We zijn nu 2 jaar verder en er lijken steeds meer tekenen te zijn (al of niet uit zgn. complottheorieën) dat er op termijn geen sprake zal zijn van een aanvulling op cash, maar ter vervanging ervan.

    De voorstanders van de invoering van zo' n CBDC zijn legio: naast de ECB ook nationale centrale banken, menig (hooggeplaatst) politicus en zelfs koningin Maxima. Allen met louter voordelen van een CBDC. Maar, cynisch als mensen kunnen zijn, zijn er weldegelijk nadelen te bedenken aan zo' n munt vanwege de technologie die eraan gekoppeld is of kan worden.

    Een digitale euro is niet te verwarren met de bestaande euro (anders zou een debat of welke discussie dan ook niet hoeven te gaan over de invoering van een digitale euro) maar is veel meer te vergelijken met de al bestaande cryptomunten, met het grote verschil dat de bitcoins van deze wereld wel gedecentraliseerd (kunnen) worden gebruikt en een digitale euro juist niet gedecentraliseerd zal zijn en onder volledige controle komt te staan van de ECB en de nationale centrale banken.

    Wat mij betreft is 1 vraag wat dan de rol van de grootbanken nog zal kunnen of hoeven zijn in het reguliere betalingsverkeer; wat is het bestaansrecht nog van de ING's en de ABN's van deze wereld wanneer de centrale bank al het financiële verkeer tot zich kan nemen?

    Het lijkt mij interessant om de ontwikkelingen rond de digitale euro, die (in de -- nabije? -- toekomst) van grote invloed kan zijn op niet alleen het financiële verkeer maar ook op het functioneren van de maatschappij/samenleving, te volgen en hier te bediscussiëren, met ruimte voor alle meningen maar wel graag zoveel als mogelijk beargumenteerd. Sprekend voor mijzelf: ik wil wel wijzer worden van een discussie als deze. En ja, ik ben een scepticus maar lees graag nieuwe inzichten terug. Wie heeft ze?

    Ik hoop op een nuttige en gezellige 'draad'.
  2. Jalapenjos 9 november 2022 11:14
    Aanvullend, uit een Kamerbrief van 5 juli 2022 van de Minister van Financiën, het onderscheid:
    "De bekendste bestaande vormen van geld zijn momenteel contant geld (publiek, chartaal geld) en banktegoeden (privaat, giraal geld). Contant geld is een claim op de centrale bank, terwijl een banktegoed een claim is op een commerciële bank. Een digitale euro is een nieuwe, digitale vorm van contant geld: een digitale claim op de centrale bank."
  3. Jalapenjos 13 november 2022 11:21
    De Fed's Jerome Powell beargumenteert dat met de komst van een US CBDC de US$ als belangrijkste munt kan blijven bestaan. De komst ervan is mede een gevolg van de (toegenomen) populariteit van crypto-munten. Het bestaan van de zgn. Stablecoins ondermijnt het 'reguliere' monetaire systeem vanwege het ontbreken aan grip op die markt en die munten.

    o.a. www.cnbc.com/2021/07/16/jerome-powell...

    Daarnaast wordt in het WEF openlijk erover gesproken dat de komst van een CBDC gepaard zal gaan met het bijhouden van de individuele Carbon-footprint door het bijhouden van betalingen: wat consumeert die individu, waar gaat hij/zij op vakantie en hoe komt hij/zij daar etc. Het wordt verkocht als "zo krijgt de consument inzicht in zijn eigen gedrag".

    Wat is de houdbaarheid van de stelling dat een systeem van CBDC's, ook in Nederland, zal gelden als aanvulling op het bestaande systeem?
  4. Zilverduit 13 november 2022 11:54
    Belangrijk om te weten is dart in de voorstellen er sprake is van 2 typen CBDC 's Wholesale en retail. De retailmarkt wordt allemaal streng gereguleerd en de wholesale is voor de rijke stinkerd zonder beperkingen. Daarnaast zijn er voorstellen voor 2 systemen voor het beheersen van de infrastructuur vzn de CBDC. 1 met slleen de centrale bank als uitvoerder en beheerder van het netwerk in het sndere voorstel mogen ook de financiële instellingen nodes voeren.

    Aan CBDC 's hangen voor particulieren veel nadelen alle gegevens opgeslagen op 1 plek een overheid die totaal inzicht krijgt in iemands uitgaven etc. De vraag is niet of er misbruik van gemaakt wordt, maar wanneer........
  5. forum rang 4 Willempie3 20 oktober 2023 13:16
    Een belangrijke reden voor het invoeren van CBDC is dat het dan mogelijk wordt om een negatieve rente in te voeren. Dan moet wel cash afgeschaft worden. Het idee is dat je dan nog een ronde aan QE stimulering van de economie kunt doen zonder dat er hyperinflatie ontstaat en het financieel systeem in elkaar stort. Totale controle op de uitgaven helpt ook tegen hyperinflatie, net zoals een verloopdatum op het geld. Je moet het uitgeven voor een bepaalde datum. Daarna verdwijnt het geld. Of je mag het alleen aan bepaalde dingen uitgeven. Ook kan er een CO2 budget aan gekoppeld worden. Klinkt redelijk negatief allemaal, dus is er veel weerstand. Daarom wordt het nu gebracht als een redelijk alternatief, niet programmeerbaar, vrije keuze wat je wil gebruiken: cash, bankrekening of CBDC. Goede kans dat de Digitale Euro CBDC dan een soort Chipknip wordt als alles gewoon door blijft gaan.

    Maar..... Er komt natuurlijk een nieuwe financiele crisis op ons af. Banken zullen omvallen en pensioenen zullen in rook opgaan. Maar gelukkig is er dan een oplossing: Je krijgt toch nog een groot deel van je geld en pensioen terug, maar dan wel in een CBDC-Euro. Die dan ineens toch programmeerbaar is. Gewoon geld is waardeloos door hyperinflatie of failliete banken en kan dus niet meer. Zo zal het ongeveer gaan denk ik.
  6. forum rang 4 Willempie3 20 oktober 2023 14:18
    Als alles traceerbaar is en je alleen met CBDC kunt betalen zou het een voordeel kunnen zijn dat zwart geld en belasting ontduiken niet meer mogelijk is. Je kunt dit ook nog combineren met het digitaal bijhouden van al het bezit van iedereen, dus ook kunst, goud, onroerend goed. Dit is al onderzocht door de EU. Als iedereen dus belasting betaalt, zouden de belastingtarieven omlaag kunnen. Dit is een voordeel voor eerlijke mensen en een nadeel voor mensen die veel zwart geld hebben. Maar de kans is natuurlijk groot dat de overheid de extra belastinginkomsten juist voor eigen extra uitgaven gaat gebruiken, dus doe toch maar geen controle CBDC.....
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.