Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Fiscale optimalisatie

15.475 Posts
Pagina: «« 1 ... 538 539 540 541 542 ... 774 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 TonyX 7 maart 2023 15:00
    Massaal bezwaar plus procedure 2017 tot en met 2020

    De toename van het aantal bezwaren tegen de box 3-heffing heeft gevolgen voor de uitvoeringscapaciteit van de Belastingdienst. Staatssecretaris Van Rij geeft antwoord op vragen over bezwaren tegen de belastingheffing in box 3.

    Hoewel een forfaitair stelsel in box 3 de individuele werkelijkheid niet altijd geheel kan weerspiegelen, is het kabinet van mening dat met de Wet rechtsherstel box 3 naar redelijkheid uitvoering wordt gegeven aan het Kerstarrest. Belastingplichtigen met een lager werkelijk rendement dan forfaitair bepaald kunnen van mening zijn dat dit onterecht is en dat hun belastingaanslag te hoog wordt vastgesteld. Het staat belastingplichtigen en belastingadviseurs vrij om gebruik te maken van de rechtsmiddelen die voor hen open staan. De staatssecretaris blijft in overleg met de koepelorganisaties voor belastingadviseurs en fiscale dienstverleners, de Bond voor Belastingbetalers en de Consumentenbond om zo mogelijk procesafspraken te maken over procedures inzake box 3. Dit zodat deze procedures werkbaar zijn voor belastingplichtigen, adviseurs en de Belastingdienst.
    485.000 bezwaren

    Er zijn nu 485.000 bezwaren ingediend waarvan ongeveer 85.000 bezwaren betrekking hebben op opgelegde aanslagen waartegen tijdig bezwaar is ingediend en die betrekking hebben op de toepassing van de forfaitaire spaarvariant. In het geval belastingplichtige ook om andere redenen bezwaar heeft aangetekend dan wordt dit bezwaar binnen het reguliere werkproces afgehandeld en is dit niet in voornoemde aantallen opgenomen. De toename van het aantal bezwaren heeft gevolgen voor de uitvoeringscapaciteit van de Belastingdienst wat er toe leidt dat de uitvoering niet kan plaatsvinden binnen de wettelijke termijnen en er verdringing optreedt bij de behandeling. Daarom worden er door de Belastingdienst momenteel verschillende scenario’s uitgewerkt om dit risico te mitigeren en worden deze scenario’s ook met de koepelorganisaties besproken.
    Onderzoek naar massaalbezwaarprocedure

    De staatssecretaris acht het onwenselijk dat belastingplichtigen zich genoodzaakt voelen om tegen iedere belastingaanslag bezwaar te maken omdat anders de kans bestaat dat er te veel belasting betaald wordt zonder dat achteraf nog compensatie geboden kan worden. Er loopt nu een onderzoek naar de massaalbezwaarprocedure. De planning is om de Kamer dit voorjaar opnieuw te informeren over de voortgang van het onderzoek naar de verbeteringen voor de massaalbezwaarprocedure. Verder onderzoekt de staatssecretaris de mogelijkheden voor verdere verfijning van het bestaande forfaitaire stelsel op de kortere termijn. Hij zal de Kamer over de uitkomsten van dat onderzoek vóór 1 mei 2023 informeren.
    Cassatieberoep

    In een aantal procedures is onder meer door een gerechtshof beslist dat het Besluit rechtsherstel box 3 (inmiddels gecodificeerd in de Wet rechtsherstel box 3) de betreffende belastingplichtige onvoldoende rechtsherstel biedt. Tegen die beslissingen heeft de staatssecretaris cassatieberoep ingesteld bij de Hoge Raad of hij zal op korte termijn cassatieberoep instellen. De staatssecretaris heeft vertrouwen in een goede afloop van deze cassatieprocedures.


    www.taxence.nl/nieuws/485-000-bezware...

    We procederen gewoon tegen de burger totdat we er bij neervallen.
  2. [verwijderd] 7 maart 2023 17:27
    quote:

    Tony B schreef op 7 maart 2023 09:28:

    [...]

    Nergens in de wet IB 2001 staat dat (niet gerealiseerde) koerswinsten als inkomsten belast dienen te worden. Idem geldt voor het Kerstarrest.

    Mocht je een andere mening zijn toegedaan dan zou ik graag de wets/arresttekst willen zien waar dit volgens jou wel in staat.
    Laten we nog even in het midden laten wat de definitie van rendement is (tot de Hoge Raad beslist heeft). Wat er in de praktijk gaat gebeuren:

    - Bij een werkelijk rendement van meer dan 6.x%. Geen bezwaar en aftikken conform het forfait.
    - Bij een werkelijk rendement van minder dan 6.x%. Bezwaar dat door de rechter zal worden toegewezen.

    Zonder wetswijziging lijkt het forfait dus een bovengrens te zijn. Een rechter zal nooit naar een meerjarenrendement mogen kijken. Het geschil gaat immers slechts over een betreffend jaar. Lose-lose voor de fiscus... geheel te danken (wijten) aan de politiek.
  3. forum rang 8 Succes 7 maart 2023 19:34
    quote:

    Tony B schreef op 7 maart 2023 15:00:

    ... Tegen die beslissingen heeft de staatssecretaris cassatieberoep ingesteld bij de Hoge Raad of hij zal op korte termijn cassatieberoep instellen. De staatssecretaris heeft vertrouwen in een goede afloop van deze cassatieprocedures.[/i]

    www.taxence.nl/nieuws/485-000-bezware...

    We procederen gewoon tegen de burger totdat we er bij neervallen.
    Idd niet best!
    Vertrouwen in de overheid zal dit niet ten goede komen -understatement-.

    Begrijp het ook niet.
    Compensatie kost natuurlijk eenmalig (belasting)geld ... maar men zat gewoon verkeerd ... en om dan maar met twee maten te gaan meten -wel/niet compenseren- (daar wordt aan het eind van de dag niemand beter van).

    Neem (als overheid) gewoon je verlies en verspeel niet je (laatste beetje) 'credibility' (bij +/-0,5 miljoen burgers)!

    Die paar miljard kun je zondig eenvoudig -de komende jaren- terugkrijgen door bv de belasting over het inkomen uit vermogen -nog- iets te verhogen (want dit tarief gaat reeds met 1% per jaar omhoog, naar 34% in 2025).
  4. forum rang 8 Succes 7 maart 2023 19:42
    Boze beleggers stappen naar rechter om belastingaanslag

    www.ad.nl/economie/boze-beleggers-sta...

    Na de succesvolle rechtszaken van spaarders tegen de spaartaks is het nu de beurt aan de beleggers. Zij vinden ook dat de fiscus hen veel te zwaar belast en stappen naar de rechter.

    De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB), de belangenbehartiger van beleggers, zoekt beleggers voor proefprocessen tegen de vermogensrendementsheffing. De VEB wil een aantal verschillende gevallen voorleggen aan de rechter. De belangenbehartiger schat dat zo’n 300.000 tot 500.000 beleggers gedupeerd worden door de manier waarop de belasting op vermogen nu is geregeld.

    Het draait allemaal om de zogenoemde vermogensrendementsheffing. Dat is een belasting op vermogen. Het ministerie van financiën gaat ervan uit dat beleggers, dus niet spaarders, vorig jaar 5,5 procent rendement hebben gemaakt op hun beleggingen in onder andere aandelen, obligaties en vastgoed. Over dat fictieve rendement moeten ze een heffing van 30 procent betalen.

    Dramatisch jaar

    Maar beleggers hebben juist een dramatisch jaar achter de rug. ,,Het rendement op de beleggingen was gemiddeld 14 procent negatief’’, zegt Gerben Everts, directeur van de VEB. ,,Het vermogen is dus gedaald en dan moeten ze ook nog eens belasting betalen over een niet bestaand rendement.’’

    De zaak lijkt wat dat betreft wel op de jarenlange strijd van spaarders tegen de fiscus. Ook spaarders betaalden jarenlang belasting over een fictief rendement op hun spaarrekening. Zelfs toen de spaarrente nul of negatief was, moesten de spaarders 1,2 procent belasting betalen over hun spaargeld boven de belastingvrije voet.
    Belasting is diefstal

    Na jarenlang procederen oordeelde de Hoge Raad, de hoogste belastingrechter in Nederland, dat de spaartaks een vorm van diefstal is. De staat mocht die belasting niet in deze vorm heffen, maar alleen belasting heffen over het daadwerkelijke rendement.

    Die uitspraak kost de schatkist miljarden aan belastinginkomsten. Omdat spaarders nauwelijks rendement maken valt die opbrengst weg. Dat moet worden goedgemaakt door beleggers zwaarder te belasten, vindt het kabinet, want de belastinginkomsten moeten wel op peil blijven.
    Kwetsbare mensen

    In Nederland zijn er 1,9 miljoen beleggers. Maar die hebben niet allemaal last van de heffing. ,,Die vermogensrendementsheffing geldt alleen voor mensen die meer dan een ton beleggen. We schatten dat het om zo’n 300.000 tot 500.000 beleggers gaat’’, aldus Everts.

    Het gaat niet om de miljonairs, benadrukt de VEB-voorman. ,,We hebben het over mensen die beleggen voor hun pensioen, of bijvoorbeeld zzp’ers die een buffer moeten opbouwen voor slappe tijden. Dat zijn kwetsbare mensen. Het is niet eerlijk om hen de rekening te laten betalen voor de compensatie van de spaarders.’’

    Everts hoopt dat de rechter uitspreekt dat ook voor beleggers geldt dat alleen over daadwerkelijk behaald rendement belasting wordt geheven. ,,Dat is eerlijk. En dat kan ook. In Europa wordt alleen in Nederland en Liechtenstein met een fictief rendement gerekend. Andere landen heffen belasting over het daadwerkelijke rendement.’’

  5. forum rang 7 DeWalt 7 maart 2023 21:18
    quote:

    free 1, RoE en P/B telt schreef op 7 maart 2023 21:15:

    Het kabinet moet de mogelijke gaten in de begroting niet dichten met bezuinigingen, maar met het zwaarder belasten van vermogens en bedrijfswinsten. Deze motie van de Tweede Kamer kreeg dinsdag een meerderheid toen bleek dat D66 zich als enige regeringspartij aansloot. FD
    Woke populisme. Iedereen zonder geld is zielig en wordt uitgebuit door mensen die wel geld verdienen en niet alles uitgeven.

    Belasting op vermogen en winst is al fors verhoogd dit jaar (en wordt nog verder verhoogd de komende jaren). Maar de initiatiefnemers van deze praatjes betalen dit in de meeste gevallen niet en gaan lekker door met deze populisme om zelf een lekker baantje in de politiek te krijgen.
  6. forum rang 10 voda 8 maart 2023 08:02
    Bijna half miljoen keer bezwaar tegen spaartaks: ministerie komt tijd tekort
    Door WILLEMIJN VAN BENTHEM

    Gisteren, 17:16
    in GELD

    AMSTERDAM - Wie vermogen, beleggingen of schulden heeft in box 3, is nog niet af van alle commotie rondom fictief en werkelijk rendement en de belasting die daarover geheven wordt. Sterker, er komen zoveel bezwaren binnen - bijna een half miljoen - dat het ministerie van Financiën het niet aankan, en al helemaal niet binnen de wettelijk gestelde termijn.

    Staatssecretaris Fiscaliteit Marnix van Rij in de Tweede Kamer. ANP/HH

    In december 2021 werd staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) door de Hoge Raad teruggefloten, en werd zijn zogeheten fictieve spaartaks niet meer toegestaan. Die spaartaks was ontworpen omdat het voor de Belastingdienst lastig bleek per persoon alle beleggingen en spaartegoeden te berekenen in box 3. Dus werd jarenlang uitgegaan van een fictief rendement van 4%. Dat ging lang goed omdat dit gelijk opging met de werkelijke spaarrente, tot die zelfs onder de 1% kwam. Vooral spaarders betaalden veel meer belasting over een groter aangenomen rendement dan dat er werkelijk was behaald.

    BEKIJK OOK:
    Column: VEB start proefproces om oneerlijke box 3-belasting

    Haasje-over
    De overheid kondigde aan vanaf 2026 een nieuw stelsel in te voeren waarin het werkelijke rendement in box 3 wordt belast. Tot die tijd geldt de zogeheten Overbruggingswet box 3. Omdat het om veel mensen gaat is volgens Van Rij ’gekozen voor een methode die in grote mate geautomatiseerd is uit te voeren door de Belastingdienst, waarbij belastingplichtigen zo min mogelijk aanvullende gegevens hoeven aan te leveren’. Hierbij wordt een nieuwe berekening gemaakt van het box 3-inkomen en wordt er in de berekeningen aangesloten bij de daadwerkelijk aangehouden banktegoeden, overige bezittingen en schulden.

    BEKIJK OOK:
    ’Vermogenden zijn de pineut’: fiscus heft fictief hoog rendement: 6,17 %

    Bezwaar aantekenen
    Voor elke vermogenscategorie wordt een eigen rendementspercentage voorgesteld, dat volgens de staatssecretaris ’zoveel mogelijk aansluit bij het werkelijk behaalde rendement over de betreffende vermogenscategorie’. Maar bij wie het toch anders op de rekeningen staat, of wie een lager werkelijk rendement dan forfaitair bepaald heeft behaald, ’kunnen van mening zijn dat dit onterecht is en dat hun belastingaanslag te hoog wordt vastgesteld’.

    Dus die mogen bezwaar aantekenen. En zo geschiedde. In november vielen al 150.000 reacties op de mat van het ministerie, maar inmiddels is dat opgelopen tot 485.000 waarvan, antwoordt Van Rij op vragen van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66): ’Ongeveer 85.000 burgerreacties betrekking hebben op opgelegde aanslagen waartegen tijdig bezwaar is ingediend en die betrekking hebben op de toepassing van de forfaitaire spaarvariant.’

    BEKIJK OOK:
    Actie op touw voor gedupeerde spaarder: ’Niet teruggeven belasting domweg oneerlijk’

    Een probleem
    Dat is dus wel een probleem. Want de stortvloed aan reacties heeft gevolgen voor de uitvoeringscapaciteit van de Belastingdienst, aldus Van Rij. ’Dat er toe leidt dat de uitvoering niet kan plaatsvinden binnen de wettelijke termijnen en er verdringing optreedt bij de behandeling. Van Rij zegt dat er daarom door de Belastingdienst momenteel verschillende scenario’s worden uitgewerkt ’om dit risico te mitigeren. Ook worden scenario’s met de koepelorganisaties besproken.’

    Zolang er steeds individueel bezwaar moet worden gemaakt, zal het aantal bezwaren ook toenemen. ’Mijn planning is om uw Kamer dit voorjaar opnieuw te informeren over de voortgang van het onderzoek naar de verbeteringen voor de massaalbezwaarprocedure.’ Ook zegt Van Rij dat ’het kabinet werkt aan de invoering van een nieuw box 3-stelsel waarbij wordt geheven op basis van het werkelijke rendement’.

    Op dinsdag 14 maart vindt het jaarlijkse Belastingspreekuur van De Financiële Telegraaf plaats en zitten de experts klaar van de Belastingdienst, vakbonden FNV en CNV, vermogensbeheerder Grant Thornton, ABN Amro, hypotheekadviesketen Van Bruggen en ouderenbond ANBO. Gedurende een hele dag beantwoorden zij ingestuurde vragen van lezers over de belastingaangifte, zoals over wonen en hypotheekrenteaftrek, zorgkosten en fiscaal partnerschap, box 3 en andere vermogenszaken. De experts weten er wel raad mee.

    Mail vragen vóór maandag 13 maart 16.00 uur naar spreekuur@dft.nl en krijg op dinsdag 14 maart antwoord. Vragen die later binnenkomen, kunnen niet meer worden beantwoord.

    www.telegraaf.nl/financieel/124469464...
  7. forum rang 8 objectief 8 maart 2023 09:24
    quote:

    HaBe schreef op 8 maart 2023 09:22:

    Nederland kan zich gewoon niet zo'n kostbare overheid (= service organisatie betaald uit belasting geld) permitteren. In plaats van spaargelden naar zich toe te trekken dienen zij zichzelf deels weg te bezuinigen zoals een het bedrijfsleven dood normaal is.
    De Nederlande Overheid is een van de goedkoopste in Europa. (eerst denken en dan berichten svp.)
  8. forum rang 6 TonyX 8 maart 2023 09:38
    quote:

    objectief schreef op 8 maart 2023 09:24:

    [...]

    De Nederlande Overheid is een van de goedkoopste in Europa. (eerst denken en dan berichten svp.)
    En waar baseer je dat op? Puur eigen perceptie vanuit je eigen droomwereld zoals meestal? Of heb je daar ook cijfers bij die dat onderbouwen?
  9. forum rang 8 objectief 8 maart 2023 09:47
    quote:

    Tony B schreef op 8 maart 2023 09:38:

    [...]

    En waar baseer je dat op? Puur eigen perceptie vanuit je eigen droomwereld zoals meestal? Of heb je daar ook cijfers bij die dat onderbouwen?
    Lieve Tony,
    ja, die cijfers heb ik; maar dat weet jij ook wel als actieve poster op dit forum.
  10. forum rang 7 jowi 8 maart 2023 10:37
    quote:

    objectief schreef op 8 maart 2023 09:24:

    [...]

    De Nederlande Overheid is een van de goedkoopste in Europa. (eerst denken en dan berichten svp.)
    Ws heeft objectief een keer gelijk. Rutte heeft nl 12 jaar lang de complete overheid incl voorziening kapot bezuinigd en versoberd.

    De gevolgen ondervinden we nu, crisis na crisis.

    Ms toch beter om in een goede overheid te investeren i.p.v. in de EU, ontwikkelingshulp, immigratie ed.
  11. Hallo! 8 maart 2023 10:38
    quote:

    objectief schreef op 8 maart 2023 10:24:

    [...]

    (NB. Portisch zou opmerken: "'de"moet "het"zijn.)
    Gelukkig is Portisch snugger genoeg om te weten dat beide lidwoorden voor genie worden gebruikt:

    Is het de of het genie
    In de Nederlandse taal gebruiken wij beide lidwoorden voor genie.

    www.welklidwoord.nl/genie

    Dat kunnen we van jou niet zeggen :-)
  12. forum rang 8 objectief 8 maart 2023 10:43
    quote:

    jowi schreef op 8 maart 2023 10:37:

    [...]

    Ms toch beter om in een goede overheid te investeren i.p.v. in de EU, ontwikkelingshulp, immigratie ed.
    Ik denk dat je in aanmerking komt voor een functie "'elders"', want dat zijn juist de speer punten.
    NB. Zonder de EU wordt Nederland een 2e Oekraine ; meer ontwikkelingshulp remt de immigratie (dat willen de de meeste Nederlanders)
  13. forum rang 7 jowi 8 maart 2023 10:57
    quote:

    objectief schreef op 8 maart 2023 10:43:

    [...]

    Ik denk dat je in aanmerking komt voor een functie "'elders"', want dat zijn juist de speer punten.
    NB. Zonder de EU wordt Nederland een 2e Oekraine ; meer ontwikkelingshulp remt de immigratie (dat willen de de meeste Nederlanders)
    Ha, ha of een 2e Zwitserland of Noorwegen, toch!
  14. forum rang 4 mvdp 8 maart 2023 11:09
    quote:

    Hallo! schreef op 8 maart 2023 10:38:

    [...]
    Gelukkig is Portisch snugger genoeg om te weten dat beide lidwoorden voor genie worden gebruikt:

    Is het de of het genie
    In de Nederlandse taal gebruiken wij beide lidwoorden voor genie.

    www.welklidwoord.nl/genie

    Dat kunnen we van jou niet zeggen :-)
    Nou, hohoho, dat gaat zomaar niet, het betreft dan wél verschillende betekenissen hè ;-)

    Het is DE in die betekenis, en HET in de andere. En dat al vanaf ten minste 1864 - VanDale is dan toch wel 'de' autoriteit op dat vlak? Lijkt mij?

    Het genie:
    de aangeboren gave van grote geesten om iets buitengewoons te scheppen, buitengewone begaafdheid en oorspronkelijkheid van geest, scheppend vernuft

    En ook wel (volkstaal) lust, zin:

    genie in iets hebben
    er zin, gein in hebben

    De genie:
    (krijgswezen) het wapen dat belast is met het aanleggen van alle militaire werken, m.n. die betrekking hebben op de verdediging van versterkte plaatsen, ook oefenterreinen, vliegvelden, kazernementen enz.

    het korps der genie
    het officierskorps dat aan het hoofd staat van dit wapen, korps ingenieurs

    Altijd leuk, taaldiscussietjes - en ik zat bij de genie dus dit moest even :-)
15.475 Posts
Pagina: «« 1 ... 538 539 540 541 542 ... 774 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.