Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel SHELL PLC AEX:SHELL.NL, GB00BP6MXD84

Laatste koers (eur) Verschil Volume
31,200   +0,390   (+1,27%) Dagrange 30,845 - 31,225 2.433.277   Gem. (3M) 5,9M

Uitstappen? Is het echt never sell Shell? -- Vervolg

24.298 Posts
Pagina: «« 1 ... 490 491 492 493 494 ... 1215 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Littletycoon 17 februari 2023 13:13
    quote:

    Pandjesbaas schreef op 17 februari 2023 08:49:

    [...]

    Het ging over de uitkering per aandeel per kwartaal. Dus voor XOM $50mrd / 8 kwartalen.

    Het heeft weinig zin hierover te steggelen; het draait helemaal om het uitgangspunt. Met name hoe 'de markt' omgaat met (gebrek aan) informatie over toekomstige financiële parameters. Jij neemt aan dat dit volgens het principe "dit is nog niet aangekondigd, dus het zal niet gebeuren" gaat. Mijn berekening ging uit van het principe "hierover is nog niets bekendgemaakt, dus het zal wel gelijk blijven aan wat het nu is".

    Overigens is het beleid van Shell t.a.v. aandeelhoudersuitkeringen wel degelijk voor langere termijn bekend gemaakt. (Dividendstijging 4% per jaar, rest als buybacks om een totaal van 20-30+%CFFO te bereiken.) Alleen de precieze bedragen worden per kwartaal ingevuld. Dus tenzij je nogal pessimistisch bent over de toekomstige CFFO is de aanname dat er in de resterende 7 kwartalen geen buybacks zullen zijn gewoon keihard in strijd met de bekende informatie. Daar kan nog aan toegevoegd worden dat aangekondigde buyback programma's ook met een streek van de pen van het bestuur beëindigd kunnen worden; Shell had in 2020 ook nog een buyback programma lopen toen covid ze in de problemen bracht. Dus hoppa, dividend gedeeld door drie, en die buybacks konden we vergeten. Lange-termijn toezeggingen zijn nauwelijks zekerder dan onaangekondigde verwachtingen.

    Een goed voorbeeld is dat de koers van de meeste aandelen niet meteen naar 0 gaat als ze geen winstprognose voor het komende jaar durven te geven, maar behoorlijk in de buurt blijft hangen van wat hij was. Eén en ander uiteraard afhankelijk van de algemene economische situatie. De markt is heel goed in het invullen van ontbrekende informatie op een realistische manier. En nul is niet altijd even realistisch.
    Het gaa
  2. forum rang 6 Candelll 17 februari 2023 13:15
    Brent-oliefutures daalden vrijdag met 3% tot minder dan $ 83 per vat en stevenen af ??op een wekelijkse daling van bijna 5%, onder druk van aanhoudende zorgen over een mogelijke door een recessie veroorzaakte terugval in de vraag. Sneller dan verwachte Amerikaanse economische cijfers wakkerden de bezorgdheid aan over meer renteverhogingen door de Federal Reserve die op de vraag zouden kunnen wegen in een tijd waarin de voorraden blijven stijgen. Uit het laatste EIA-rapport bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week met 16,283 miljoen vaten zijn gestegen tot 842,973 miljoen, het hoogste niveau sinds begin oktober. Tegelijkertijd stonden de prijzen ook onder druk nadat de Amerikaanse regering plannen aankondigde om 26 miljoen vaten olie uit strategische reserves vrij te maken. Om de keerzijde te helpen beperken, verhoogden het IEA en de OPEC hun prognose voor de groei van de vraag naar olie in 2023, daarbij verwijzend naar een hogere consumptie uit China.
  3. forum rang 10 bp5ah 17 februari 2023 13:40
    quote:

    aurum schreef op 17 februari 2023 13:33:

    [...]

    Ze zijn te druk bezig met buyback wellicht
    't beweegt ook nauwelijks al dagen niet, je moet bijna een vergrootglas erbij halen om de laatste candles in de grafiek te kunnen zien. Komt brent per ongeluk van de lows en lopen futs wat op staat 't €29+ weer lijkt 't.

    finance.yahoo.com/quote/SHELL.AS/char...
  4. [verwijderd] 17 februari 2023 13:44
    Sterfhuizen van de oude energiewereld
    Bernard ter Haar
    -
    17 februari 2023
    Delen via e-mail
    Share on LinkedIn
    Share on Twitter

    De maatschappelijke opwinding over de fossiele industrie is groot. Het is ook niet zo moeilijk om boos te worden over de gigantische winsten die de oliemaatschappijen het afgelopen jaar hebben gemaakt. Die winsten maken de fossiele industrie ook super aantrekkelijk voor financiers, en dat laat zich slecht rijmen met de noodzaak om een groen energiesysteem te bouwen.

    De zorg daarover is een belangrijke bron van opwinding. Niet alleen activistische partijen keren zich tegen fossiele investeringen, maar ook het ABP heeft recent dergelijke investeringen afgewezen. Het deel van het bedrijfsleven waarvoor dit relevant is, reageert vol onbegrip. We hebben immers nog jarenlang fossiele brandstoffen nodig, ze zullen dus ook nog jaren beschikbaar zijn, hoezo mag je dan niet meer investeren in vraag of aanbod van fossiele brandstoffen? Het is toch heel onverstandig om je oude schoenen niet meer te onderhouden zolang je geen nieuwe hebt?

    De Nederlandse economie is/was energie-intensief
    Voor Nederland is dit een belangrijke discussie, omdat wij een energie-intensieve economie hebben. Op basis van het overvloedig aanwezige aardgas, en de gemakkelijke aanlanding van kolen en olie, was Nederland vijftig jaar lang een aantrekkelijke vestigingsplaats voor energie slurpende bedrijven. De Rotterdamse haven was een aantrekkelijke plek om brandstoffen te produceren. Dat is op dit moment flink aan het kantelen. Gas moet worden geïmporteerd, en fossiele brandstoffen zullen de komende decennia uit het economisch verkeer verdwijnen, ter bestrijding van de klimaatveranderingen. En daarom is het helemaal niet gek om het investeringsbeleid van bedrijven met een grote afhankelijkheid van fossiele brandstoffen scherp tegen het licht te houden.

    De keuze om geen sterfhuis te worden
    Bedrijven kunnen er voor kiezen om niet te investeren in een klimaatneutrale toekomst. Daarmee kunnen ze er op gokken dat het met het klimaatneutraal beleid niet zo’n vaart loopt, en daar kunnen ze ook stevig voor lobbyen, maar in feite classificeren ze zichzelf daarmee als toekomstig sterfhuis. Veel bedrijven kiezen daar niet voor, maar mengen hun investeringen richting fossiel en groen. Een beoordeling van een dergelijk investeringsbeleid is ingewikkelder dan alleen maar te kijken naar de verschillen in de hoeveelheid geld die wordt gestopt in de fossiele tak en de hoeveelheid die wordt besteed aan vergroeningsinvesteringen.

    Hoezeer de vaak overduidelijk veel grotere investeringen in fossiel vergeleken met groen logischerwijs het nodige wantrouwen oproepen. Recent heeft het TNO in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie een rapport uitgebracht “Uitfasering fossiele technieken” dat qua filosofie behulpzaam kan zijn om tot een evenwichtige afweging te komen. TNO rekent in dat rapport uit, op basis van het eigen scenario voor de energietransitie “Transform”, wanneer een fossiele techniek afgeschreven moet zijn, en tot hoelang een investering in een dergelijke techniek daarom nog lonend kan zijn. Voor veel technieken blijkt 2030 een kantelpunt te zijn. Dat is overigens gebaseerd op een scenario dat mikt op een verdwijnen van fossiele brandstoffen in 2050. Steeds meer landen kiezen ervoor om 2040 te hanteren als jaar waarin dit afscheid voor de meeste sectoren moet plaatsvinden. Dat brengt het kantelpunt angstwekkend veel dichterbij.

    De aandeelhouder kan kiezen voor het sterfhuis
    Het nieuwe energiesysteem moet nog worden gebouwd. Groene brandstoffen zijn nog nauwelijks in de markt. Er wordt nu gebouwd aan de eerste grote electrolysers om groen waterstof te produceren. Ook de eerste investeringen in de productie van groen nafta zijn recent gedaan. Maar de schaal is nog klein en de winstgevendheid van deze investeringen is verre van gegarandeerd. De winst zit in het zijn van “first mover”. Kennis opdoen, en bij succes snel kunnen opschalen.

    Het ingewikkelde van grote investeringen is dat het veelal om installaties gaan die vele tientallen jaren kunnen draaien, terwijl bedrijven veel kortere terugverdientijden nastreven. Daarom blijft de fossiele wereld zo aantrekkelijk. Zonder sturing van de overheid gaat dit ook niet vanzelf goedkomen.

    Dat kan op twee manieren. Helder het einde van het fossiele tijdperk afkondigen via stevige normeringen die ook echt worden afgedwongen. En door het stimuleren van de groene investeringen. Maar of het dan goedkomt? Daar spelen ook de aandeelhouders een rol. Als alle vooruitkijkende aandeelhouders vertrekken uit de bedrijven die met dit dilemma worstelen, en worden vervangen door aandeelhouders die het liefst achteruit kijken en zich laten verblinden door de grote winstgevendheid van fossiel, gaan sommige bedrijven wellicht alsnog de kant van het sterfhuis op. De toekomst is dan voor heel nieuwe bedrijvigheid.

    Bernard ter Haar heeft als topambtenaar gewerkt op de ministeries van Financiën en SZW. Op dit moment is hij werkzaam bij ABDTopconsult van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Ter Haar schrijft maandelijks voor Investment Officer over de relatie tussen overheid en markt.

    Bron: www.investmentofficer.nl/columns/bern...
  5. forum rang 10 bp5ah 17 februari 2023 13:51
    quote:

    Ron-tron system schreef op 17 februari 2023 13:35:

    Als de olieprijs daalt neemt recessievrees af en zullen de indexen eerder herstellen later op de dag.
    Shell houd goed stand met -1,2% nyse voorbeurs.

    Ze werken eraan op de futures, maar ik ben de moed nog niet verloren voor een slot op de indices aan de overkant op daylow :)

    Vix weer 's in de koeling bijna ....
  6. ZeroDix 17 februari 2023 13:54
    Waarheid ligt ergens uit het midden....Shell is ook een sterfhuis als ze (te snel) afstand nemen van fossiel. Ze kunnen voor het einde van het jaar Nederland volzetten met laadpalen maar dan staat verreweg het grootste deel te verroesten. Het moet gelijkelijk in trend met de vraag en vergunningen voor windparken e.d. Ik zie geen alternatief. Wellicht dat synthetische brandstoffen oid een boost kunnen geven.
  7. ZeroDix 17 februari 2023 14:54
    quote:

    bp5ah schreef op 17 februari 2023 14:33:

    [...]
    Zero ...

    Je weet ook niet wat je moet schrijven, vanmorgen ga je met een goed gevoel long, tenminste dat zou je wel willen en nu komt dit uit het toetsenbord ...
    Als ze te snel afstand nemen is Shell een sterfhuis klopt tenminste dat vind ik. Heeft niets te maken met de post van vanmorgen.

    Zie de reden niet om daarover minachtend te doen. De een vind zijn ongefundeerde bijdrage “ het moet omlaag” een bijdrage, een ander benadert het meer cijfermatig met bijbehorende onderbouwing en ik vind het weer interessant om het meer van de strategische kant te benaderen, Jij hebt blijkbaar überhaupt weinig interesse in onderbouwingen. Tenminste enkel de mededeling dat er hoogtevrees is en dat je wacht tot het weer naar beneden gaat,. Dat kan , is prima geen probleem maar het ontgaat mij waarom je lacherig of meewarig meent te moeten doen over andere posters, of hun naam verbasteren, daar heb ik dan weer niets mee. Dat is net zo makkelijk om te zeggen dat iets stijgt of moet dalen zonder onderbouwing.
  8. forum rang 10 bp5ah 17 februari 2023 15:03
    quote:

    ZeroDix schreef op 17 februari 2023 14:54:

    [...]

    Als ze te snel afstand nemen is Shell een sterfhuis klopt tenminste dat vind ik. Heeft niets te maken met de post van vanmorgen.

    Zie de reden niet om daarover minachtend te doen. De een vind zijn ongefundeerde bijdrage “ het moet omlaag” een bijdrage, een ander benadert het meer cijfermatig met bijbehorende onderbouwing en ik vind het weer interessant om het meer van de strategische kant te benaderen, Jij hebt blijkbaar überhaupt weinig interesse in onderbouwingen. Tenminste enkel de mededeling dat er hoogtevrees is en dat je wacht tot het weer naar beneden gaat,. Dat kan , is prima geen probleem maar het ontgaat mij waarom je lacherig of meewarig meent te moeten doen over andere posters, of hun naam verbasteren, daar heb ik dan weer niets mee. Dat is net zo makkelijk om te zeggen dat iets stijgt of moet dalen zonder onderbouwing.
    Heb je ook weer gelijk in, we houden maar op. En niks moet omlaag en niks moet omhoog, dat bepalen wij niet, dat doet de markt wel en maar goed ook.

    Technisch bekeken kan je d'er verschillende scenario's op loslaten, top nov 29.19, deze week 29.12 en 29.17. Daar moet ie boven, anders driedubbele top en daarop volgt omlaag, daarom noemen ze 't ook een topje :)

    Vrede maar weer ?
  9. ZeroDix 17 februari 2023 15:11
    [quote alias=bp5ah id=14661612 date=202302171503]
    [...]
    Heb je ook weer gelijk in, we houden maar op. En niks moet omlaag en niks moet omhoog, dat bepalen wij niet, dat doet de markt wel en maar goed ook.

    Technisch bekeken kan je d'er verschillende scenario's op loslaten, top nov 29.19, deze week 29.12 en 29.17. Daar moet ie boven, anders driedubbele top en daarop volgt omlaag, daarom noemen ze 't ook een topje :)

    Vrede maar weer ?
    [/quote

    Er was geen onvrede enkel onbegrip. Technische analyse no thanks ;)
  10. [verwijderd] 17 februari 2023 15:17
    quote:

    bp5ah schreef op 17 februari 2023 15:03:

    [...]
    Heb je ook weer gelijk in, we houden maar op. En niks moet omlaag en niks moet omhoog, dat bepalen wij niet, dat doet de markt wel en maar goed ook.

    Technisch bekeken kan je d'er verschillende scenario's op loslaten, top nov 29.19, deze week 29.12 en 29.17. Daar moet ie boven, anders driedubbele top en daarop volgt omlaag, daarom noemen ze 't ook een topje :)

    Vrede maar weer ?
    En top juni 28,735, niveau waar we nu op zitten.
  11. forum rang 10 bp5ah 17 februari 2023 15:20
    quote:

    DPL64 schreef op 17 februari 2023 15:17:

    [...]

    En top juni 28,735, niveau waar we nu op zitten.
    Allemaal toppen, btw grafiek van Ahold heeft wel wat weg van die van Shell, lijkt ook wel Tour de France af en toe.

    Shell :

    finance.yahoo.com/quote/SHELL.AS/char...

    AD :

    finance.yahoo.com/quote/AD.AS/chart?p...
24.298 Posts
Pagina: «« 1 ... 490 491 492 493 494 ... 1215 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.