Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Aandeel UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD PSE:URW.FR, FR0013326246

Laatste koers (eur) Verschil Volume
74,780   -0,260   (-0,35%) Dagrange 74,640 - 75,240 20.421   Gem. (3M) 286,4K

Mijn FIRE-beleggingen (waaronder en n.a.v. URW ;-))

7.033 Posts
Pagina: «« 1 ... 229 230 231 232 233 ... 352 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Calendar 14 februari 2023 19:17
    quote:

    !@#$!@! schreef op 14 februari 2023 00:05:

    [...]

    Wat een mooie hypothese :-)

    Ben met deze stof al een tijdje bezig (understatement ;-). Ik zie een aantal bezwaren tegen deze hypothese.

    1) Als alles een eenheid is, en we als onderdeel van deze eenheid een leven kunnen ervaren zonder ontevredenheid of streven (wat logisch is, immers het enige wat ontevreden is, is het ego), dan zitten we in een paradox vast als we proberen onszelf te verbinden met die eenheid. Immers een verbintenis is alleen mogelijk binnen een dualiteit. Tussen Ik en de eenheid. Met andere woorden, verbintenis is alleen mogelijk en heeft alleen betekenis als er geen eenheid is.

    Je ziet dit ook terug in de menselijke ervaring. Immers verbintenis is iets wat vele mensen nastreven. Vooral in de liefde natuurlijk. We geloven dat we via een "ander" compleet kunnen zijn. In een relatie of gemeenschap (vele (hippie) communities die dit proberen en geprobeerd hebben).
    Hier zit ook zeker een kern van waarheid in. Immers de beste voorspeller van een oud en gezonder leven is een leven met goede sociale contacten. (relatie, familie, vrienden -> community)
    Punt is echter dat in de praktijk het altijd uitkomt dat men "de ontevredenheid" dan beter kan handelen met behulp van de steun van deze goede sociale contacten.

    Wat ik observeer is dat onze interne drang naar verbintenis op veel verschillende dingen extern geprojecteerd wordt. Mensen houden ervan om ergens "bij te horen", ergens "deel van te zijn". Mensen zoeken in nieuwe contacten ook altijd het eerst naar gemeenschappelijke interesses, ervaringen, hobbies die elkaar kan verbinden.

    Dan is er natuurlijk de spirituele gemeenschap die dan verbinding zoekt met "de eenheid" als oplossing om de ontevredenheid te kunnen loslaten. Wat dan uiteraard weer een streven is. Een streven die alleen betekenis kan hebben vanuit het ego.

    De enige uitweg uit deze paradox is beseffen dat als alles een eenheid is. Wij ook een onderdeel van deze eenheid zijn. Dus elke ervaring dat we dat niet zijn, dat we afgescheiden zijn is dan een illusie. Hoe echt het ook voelt. Echter zolang je verbinding zoekt met deze eenheid zal je dat doen vanuit je duale IK. Een streven. Een streven binnen diezelfde vicieuze cirkel. Als je echter beseft dat je al onderdeel bent van deze eenheid, is er ook geen streven naar verbinding nodig. Immers hoe wil je jezelf verbinden met iets wat je al bent ? ;-)

    2) Het andere bezwaar gaat over het "pure geluk" wat we zouden kunnen ervaren als we verbinding zouden hebben met deze eenheid en onze ontevredenheid is weggevallen.
    Immers alles wat we ervaren kunnen we alleen ervaren omdat het een relatieve ervaring is. Een ervaring kan alleen als "goed" of "geluk" worden ervaren als je dit beoordeelt en vergelijkt met andere ervaring die slecht en/of ongelukkig is.

    Stel dat er een situatie is waarin de hele tijd geluk zou worden ervaren, hoe zou die ervaring er dan uit moeten zien ? Immers na een tijdje valt je referentiekader over ongelukkige ervaringen weg en zal je huidige ervaring van geluk zijn betekenis moeten verliezen.
    Wat dat betreft is ook geluk slechts een emotie, of korte termijn ervaring. Een tijdelijke verhoging van dopamine, serotine die ons het geluksgevoel geeft. Welke zelfs te synthetiseren is met behulp van drugs.
    Een hypothetische ervaring van een "constant geluksgevoel" zal automatisch na een tijdje als "normaal" worden ervaren.

    Dus dit hele idee van een staat van "gelukkig zijn" is daarom per definitie onmogelijk.

    Wel geloof ik dat het mogelijk is om een staat van zijn te ervaren waarin geen ontevredenheid is. Helaas is deze staat nooit te omschrijven via taal. Omdat taal altijd alleen kan bestaan in dualiteit. In relativiteit. Een staat van tevredenheid kan immers alleen bestaan bij de gratie van ontevredenheid. Is er geen ontevredenheid, dan is er ook geen tevredenheid meer.
    Een foutje die bijna alle mensen die hier naar op zoek zijn helaas over het hoofd zien. Ze begrijpen niet dat zolang ze blijven streven naar "tevredenheid", "gelukkig zijn" . Ze altijd vast zullen blijven zitten in die vicieuze cirkel. Rond en rond, op zoek naar een volgende shot goed gevoel totdat we dood gaan :-) Wat dat betreft is ook spiritualiteit voor de meeste mensen slechts weer een nieuwe verslaving op zoek naar een nieuwe high bij een nieuwe mijlpaal. In dit geval zou dat dat die connectie met de eenheid zijn als nieuwe mijlpaal. Een eeuwig streven.

    3) Dat is immers de paradox van het streven. Het is onmogelijk om te streven naar een staat van "niet-streven". Immers het hele streven hiernaar zal dit altijd in de weg staan :-)
    Mooie uiteenzetting. Heb je filosofie gestudeerd? Ik doe een nieuwe poging. Alles is een en onze schijnbare afgescheidenheid is een illusie. Doordat we in die illusie geloven kunnen we andere emoties dan de eenheid ervaren.
  2. Joost_K 14 februari 2023 20:51
    quote:

    Calendar schreef op 14 februari 2023 19:17:

    [...]

    Mooie uiteenzetting. Heb je filosofie gestudeerd? Ik doe een nieuwe poging. Alles is een en onze schijnbare afgescheidenheid is een illusie. Doordat we in die illusie geloven kunnen we andere emoties dan de eenheid ervaren.
    Ik krijg een beetje Alan Watts-gevoelens van deze uiteenzetting. Niets mis mee, overigens.
  3. forum rang 4 LTOke 14 februari 2023 20:54
    En dan de volgende: OCI
    Even hardop nadenken al schrijvende (zoals AVM ook wel eens doet....)
    Ik heb een put31 die volgende maand afloopt. Koers vandaag op de cijfers gezakt naar 29,20.
    Deze zat niet in de planning om door te rollen i.v.m. het dividend in april.
    Optie april loopt af op 21 april. Ex-dividend is op 20 april en OCI betaalt dan 3,50.

    Stel koers blijft vanaf nu gelijk en dividend gaat 100% van koers af.

    En ik neem de optieprijzen die vandaag laatst zijn betaald (geen bied en laat meer zichtbaar nu).
    Ik heb twee mogelijkheden:
    1. Optie laten uitoefenen in maart
    Ik heb dan aandelen met een verlies van 1,80.
    Per ex-dividend verlies van 5,30, maar wel 3,50 cash terug.
    2. Optie alsnog doorrollen
    Mrt31 is 2,10
    Apr31 is 4,79
    Dan ontvang ik 2,69 premie. Maar zit wel daarna met een optie van strike 31 en een koers van (29,2-3,50) = 25,70.
    Premie bij nog eens doorrollen zal dan minimaal zijn.
    Of uiteraard verder weg in de tijd doorrollen.

    Mogelijkheid 1 levert het volledige dividend op. Maar legt wel mijn cash voor langere tijd vast in OCI.
    Kan eventueel callopties schrijven.

    Mogelijkheid 2 geeft een korting op het dividend. Maar heb dus wel cash vrij en kan puts blijven schrijven (tegen beperkte premie).

    Mis ik nog iets in bovenstaande of zijn dat wel de stukjes voor mijn puzzel?
  4. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 14 februari 2023 21:21
    [Mede n.a.v. de openhartige post van Joost_K over de huizenellende]
    Zoals ik het zie:
    Met de kunstmatig laag gehouden rentes hebben de ECB en de meeste politici niet alleen de aandelenprijzen, maar ook de huizenprijzen omhoog gedreven. Dat is niet de schuld van de particuliere kopers. Sterker nog: vanwege de lage rentes werden veel risicomijdende particulieren met spaargeld min of meer gedwongen zich te begeven op de verhuurmarkt om toch nog wat rendement te halen op hun gespaard vermogen (veel van dit soort particulieren vinden aandelen toch te risicovol). Dit heeft ook een prijsopdrijvend effect gehad op de woningprijzen, maar ik zie dit eerder als een gevolg van politieke keuzes. Voor first time kopers als Joost-K snap ik wel dat dit heel erg zuur was in de afgelopen jaren, maar het is de vraag of die particuliere beleggers hierop moeten worden aangekeken, of de beleidsmakers die hen die markt op hebben gedreven.

    Veel van die particuliere huizenkopers zijn nu in de aap gelogeerd met hun aankopen. Vooral degenen die hebben moeten lenen: die krijgen nu niet alleen te maken met sterk stijgende rentes, maar ook met een stijging van tussen 40%-60%(!) van de belastingen op verhuurhuizen. Dan heb ik het niet over de stijging van de WOZ waarde, want die komt daar nog bovenop, maar om het belastingtarief zelf. Degenen die niet weten waar ik het over heb, moeten "voor de lol" deze tabel maar eens opzoeken:
    www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connec...
    Vergelijk dan de percentages voor 2022 en die van 2023. Veel mensen lijken het niet door te hebben, maar iemand die vorig jaar een huis had gekocht voor verhuur, moet nu plots 40% tot 60% meer belasting betalen.

    Het positieve van dit alles is natuurlijk wel dat startende kopers eindelijk weer een beetje kans maken. Dat is gewoon goed. Ik heb er wel een beetje moeite mee dat hardwerkende particulieren door beleidsmakers worden weggezet als rijke stinkerds, en het volk tegen hen opzet, terwijl diezelfde beleidsmakers verantwoordelijk zijn voor de kunstmatige nul/negatieve rentes en vervolgens de belastingverhogingen van 40%-60%.

    We hoeven geen medelijden met die TikTok figuren die á la Ryan Babel dachten dat de vastgoed/verhuurbubbel tot in de hemel zou groeien. Maar het kan geen kwaad om een beetje begrip te hebben voor mensen die gewoon uit de middenklasse komen en hun geld ergens in hebben gestopt in de hoop op een financieel onafhankelijk leven om geen hand te hoeven ophouden bij de overheid. Anders worden mensen in Nederland tegen elkaar opgezet, notabene door politici die zelf schuldig zijn aan de oorzaken van de ellende.

    Met mij hoeven jullie overigens geen medelijden te hebben: ik heb mijn FIRE planning "gewoon" moeten aanpassen aan de fors hogere VRH en verhuur-heffing. Ik heb geen mogelijkheden om hier aan te ontsnappen. Voor de "echt rijken" is het een stuk makkelijker om dit soort belastingverhogingen te ontwijken, daarom is het populistische geblaat om "rijken" meer te belasten zo onzinnig: het is de (hogere) middenklasse die hoger wordt belast. Alleen klinkt dat een stuk minder sexy... (Pieter Omtzigt heeft dit al eens uitgelegd: er zijn te weinig rijken om voldoende belastingen op te kunnen heffen, en die kunnen bovendien met gemak elke verhoging ontwijken, het gaat dus altijd om het hoger belasten van de middenklasse). Ik hoef (godzijdank) geen huis te verkopen om belastingen te betalen en ik hoop dat dit ook nooit hoeft te gebeuren voor degenen die in dit draadje meelezen en meeschrijven.
  5. forum rang 6 !@#$!@! 14 februari 2023 21:29
    Waarom zou je in hemelsnaam een put april schrijven voor 4.79 als de intrinsieke waarde nu al 5.30 is ?
    Klopt dat wel ??

    Optie 2 kost je €0.80 extra verlies. De 0.30 premie die je betaalt op de maart optie en de 0.50 verlies op de april optie.
    Optie 1 is duidelijk beter. (Als deze cijfers kloppen)
  6. forum rang 4 LTOke 14 februari 2023 21:55
    Ik haal het zo van IEX af:
    Put Apr31 16:30 laatste trade tegen 4,79
    Volgens Google was de koers toen 29,46. Scheelt dus 0,26 tov slot.
    En er komt dus dag voor expiratie nog 3,50 dividend.

    Mijn kennismanco zit er in dat ik niet weet hoe dat dividend in de premie wordt verwerkt. Zo te zien niet voor 100%.
  7. Zwitserleven 14 februari 2023 22:11
    @HCohen: zit reeds in Zwitserland en geniet de schone lucht en de andere voordelen.
    Zwitserland heeft een progressieve vermogensbelasting, maar wel naar redelijkheid. Indirect betaal je dus over je rendement. Betaal inkomstenbelasting over dividenden.

    quote:

    Joost_K schreef op 14 februari 2023 16:13:

    [...]

    Het is inderdaad van de gekken om te verwachten dat een huizenprijs eeuwig blijft stijgen. Toch heeft het historisch goed gerendeerd en zeker de laatste jaren.

    Dan geeft een huis nog zoveel woongenot, het geeft blijkbaar ook gewoon veel rendement. Een verdubbeling van 2000 - 2021.

    Overigens zijn schulden ("investeringen") nog prima aftrekbaar en geldt de 6% forfaitaire belasting nog steeds enkel over woningen naast de eigen woning. Dat is plat gezegd meestal geen woning die je aanhoudt voor het woongenot maar voor het rendement.

    Ik snap dat dat erg zuur is dat hier nu een hogere belasting over betaald moet worden. Ik heb hetzelfde gevoel over aandelen en obligaties in 2022, die voor de brede markt ook in de min stonden en toch mooi 6% forfaitair worden aangeslagen. Het spelletje verandert en de regels vallen slechter voor ons uit. Toch vind ik het moeilijk als alleenstaande met een bovenmodaal inkomen die geen woning kan vinden om moeite te hebben met iemand die een (afbetaalde) 2e woning heeft vermoedelijk een portfolio, waarmee je denk ik in de top 4% van vermogen (> 500.000 in bezittingen inclusief eigen huis) in Nederland valt.

    De roep om af te lossen snap ik wel. Dat is algemeen advies wat eigenaren van woningen die onder water stonden (en aflossingsvrije hypotheekhouders die nu in de problemen komen met oversluiten) moet beschermen tegen het risico om niet te kunnen rondkomen of de hypotheek op termijn niet te kunnen betalen.
    Heel cru gesteld is de oplossing dan toch om het 2e huis te verkopen? Dan is het toch direct cash waarmee de belastingdruk over 2023 dan geen probleem meer is? Voor 2022 mag er nog worden gekozen voor de oude methode, als dit beter uitkomt.

    Mag ik vragen wat het rendement op de 2e woning is?

    Het argument dat er "reeds belasting" is betaald vind ik een beetje raar. Als ik loonbelasting betaal over mijn inkomen moet ik nog steeds BTW (en accijnzen in sommige gevallen) betalen over benzine, alcohol, rookwaren en andere artikelen. En als ik rendement maak op vermogen is er toch ook gewoon sprake van een inkomen? Namelijk rendement. Of ik nu geld verdien door een aandeel of woning te verkopen of door pizza's rond te brengen, het is uiteindelijk gewoon een inkomstenbron die nu ook belast wordt.

    Maar ik ben het er mee eens dat het eerlijker en netter zou zijn als dat niet op basis van het forfaitaire bedrag gaat maar om daadwerkelijk rendement.

    Een van de voorbeelden daarvan vind ik nog wel de Nederlandse staatsobligaties. grofweg 31% van 6% forfait = 2% 'belasting' op een staatsobligatie. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
    Hetgeen waar ik moeite mee heb, is het percentage dat van 30% van 4% tot 30% van 6% verhoogd wordt: bijna een verdubbeling! Mijn belastingaanslag in Nederland is verzesvoudigd (!), mijn bezit echter niet.
    Ik heb geleerd bomen groeien niet tot in de hemel, maar blijkbaar wel in Nederland.

    Rendement staatsobligatie: risicovrij
    Ik neem risico en staat roomt mijn risicovergoeding grotendeels af. Vergeten we even de inflatie.

    Vroeger werd gerekend met een huurrendement van 6%.
    Dat is bij lange niet haalbaar door:
    - WOZ-waarde: locale heffingen, box 3, waterschap (allen hierop gebaseerd)
    - VVE-bijdrage
    - beheer (outsourced of zelf (=werk, dus een kostenpost)).

    Wie huren tegen "hoge" huren op de open markt? Mensen die gescheiden zijn en zich geen koopwoning meer kunnen veroorloven of kunnen vinden, expats en bij vertaging oplevering nieuwe woning. Door alles te regulering vreest men dat, zoals ik elders gelezen heb, dat er uiteindelijk minder huurwoningen overblijven. Daar ben ik het mee eens. Verhuren is niet meer lonend. Verkoop van het appartement komt dus dichterbij.

    In Italie is het eerste huis is vrij, over volgende betaal je belasting. Lijkt me eerlijker, dan het als een beleggingsopject aan te merken. Van stenen kun je niet eten, dus laat je hypotheek staan.

    Ook ik heb enige jaren van de Nederlandse belastingvoordelen geprofiteerd: de beleggingshypo, aflosvrije gehad en afgetrokken tegen mijn belastingpercentage. Heb ook ruim 6% betaald en het belastingvoordeel gespaard ipv maximale hypotheek te hebben op basis van mijn inkomen.

    ik heb besloten consumptie (BTW-betaling) uit te stellen door te sparen. Mijn vermogen zit in een appartement in Nederland en een aandelenportefeuille. Bij (vervroegde) pensionering ga ik de pot verteren door te consumeren en dus BTW en andere afdrachten te betalen. Daarnaast krijg ik een deel Nederlandse en Zwitserse AOW en nog wat pensioenuitkeringen uit Nederland en Zwitserland. Door te freelancen heb moet ik wat gaatjes dichten en daarvoor altijd gespaard.

    @MotR: Amerika -> portfolio verkopen – verlies aftrekbaar

    Het hele stelsel van forfaitaire heffingen in Nederland gaat het moeilijker maken je eigen financiele onafhankelijkheid te bereiken. Daar is risico voor nodig en zoals bekend maken de meeste beleggers verlies. Het verwachte rendement van aandelen werd lang op 8% gesteld, maar daar verlies je dus een kwart op door VRH (bij een redelijk normaal vermogen). Er blijft minder risicovergoeding over.

    Als je in de omstandigheid bent je bestaan elders op te bouwen, zou ik het doen. In mijn ogen wordt de lastendruk onhoudbaar. Onze ouders genieten een pensioen op basis van 70% laatstverdiende loon. Dat gaan er nu niet veel meer halen na invoering middellloon en beschikbare premie. En dan moet je nog maar zien wat het nieuwe pensioenstelsel gaat brengen. Ik moet nog uitzoeken waar ik met pensioen ga. Lijntje fiscale optimalisatie geeft daar misschien wel antwoord op.
  8. Zwitserleven 14 februari 2023 22:23
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 14 februari 2023 21:21:

    [Mede n.a.v. de openhartige post van Joost_K over de huizenellende]

    Het positieve van dit alles is natuurlijk wel dat startende kopers eindelijk weer een beetje kans maken. Dat is gewoon goed. Ik heb er wel een beetje moeite mee dat hardwerkende particulieren door beleidsmakers worden weggezet als rijke stinkerds, en het volk tegen hen opzet, terwijl diezelfde beleidsmakers verantwoordelijk zijn voor de kunstmatige nul/negatieve rentes en vervolgens de belastingverhogingen van 40%-60%.

    We hoeven geen medelijden met die TikTok figuren die á la Ryan Babel dachten dat de vastgoed/verhuurbubbel tot in de hemel zou groeien. Maar het kan geen kwaad om een beetje begrip te hebben voor mensen die gewoon uit de middenklasse komen en hun geld ergens in hebben gestopt in de hoop op een financieel onafhankelijk leven om geen hand te hoeven ophouden bij de overheid. Anders worden mensen in Nederland tegen elkaar opgezet, notabene door politici die zelf schuldig zijn aan de oorzaken van de ellende.

    Met mij hoeven jullie overigens geen medelijden te hebben: ik heb mijn FIRE planning "gewoon" moeten aanpassen aan de fors hogere VRH en verhuur-heffing. Ik heb geen mogelijkheden om hier aan te ontsnappen. Voor de "echt rijken" is het een stuk makkelijker om dit soort belastingverhogingen te ontwijken, daarom is het populistische geblaat om "rijken" meer te belasten zo onzinnig: het is de (hogere) middenklasse die hoger wordt belast. Alleen klinkt dat een stuk minder sexy... (Pieter Omtzigt heeft dit al eens uitgelegd: er zijn te weinig rijken om voldoende belastingen op te kunnen heffen, en die kunnen bovendien met gemak elke verhoging ontwijken, het gaat dus altijd om het hoger belasten van de middenklasse). Ik hoef (godzijdank) geen huis te verkopen om belastingen te betalen en ik hoop dat dit ook nooit hoeft te gebeuren voor degenen die in dit draadje meelezen en meeschrijven.
    Het is in mijn ogen een jalousiebelasting en populistisch klinkt het natuurlijk wel lekker. Je "pakt" er alleen niet de mensen mee die het zich kunnen veroorloven. Je kunt de meer-vermogenden wel net als de grote multinationals het land uitdrijven, maar op de lange duur ben je als land slechter af. Ondernemerschap wordt niet gewaardeerd. Op de lange duur blijft er niets over qua werkgever om de mensen aan het werk te houden.
  9. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 14 februari 2023 22:47
    @Zwitserleven: misschien heb je het al eens verteld, en dan ben ik het weer vergeten, maar wil je met ons delen hoe je in Zwitserland terecht bent gekomen en wat voor eisen er gelden?

    PS: VRH is gestegen van 30%*4%=1.2% naar 32%*6.17%=ca 2.0%
    Dat is dus een verhoging van +65% in één jaar tijd.
  10. forum rang 6 !@#$!@! 14 februari 2023 23:06
    quote:

    Calendar schreef op 14 februari 2023 19:17:

    [...]

    Mooie uiteenzetting. Heb je filosofie gestudeerd? Ik doe een nieuwe poging. Alles is een en onze schijnbare afgescheidenheid is een illusie. Doordat we in die illusie geloven kunnen we andere emoties dan de eenheid ervaren.
    Goed ingedekt deze keer ;-)

    Gewoon financiële economie. Maar ben op dat gebied autodidact. Sinds ik al bijna 10 jaar leef als een gepensioneerde en geen gezin heb, heb ik, zoals ze zeggen, te veel tijd om over dit soort dingen na te denken ;-)

    Grapje uiteraard. Het is vooral gewoon doen, durven doen.
  11. Joost_K 15 februari 2023 01:05
    quote:

    Zwitserleven schreef op 14 februari 2023 22:23:

    [...]

    Het is in mijn ogen een jalousiebelasting en populistisch klinkt het natuurlijk wel lekker. Je "pakt" er alleen niet de mensen mee die het zich kunnen veroorloven. Je kunt de meer-vermogenden wel net als de grote multinationals het land uitdrijven, maar op de lange duur ben je als land slechter af. Ondernemerschap wordt niet gewaardeerd. Op de lange duur blijft er niets over qua werkgever om de mensen aan het werk te houden.
    Ik denk dat ik me ook te hard heb uitgedrukt. Uiteindelijk zit je met een opbouw van vermogen waar je als het goed is gewoon aan gespaard en gewerkt hebt en wat nu steeds minder rendeert. Dan kan ik wel weer heel polariserend stellen dat het denk ik voor de 'huidige' generaties überhaupt moeilijk gaat zijn om datzelfde vermogen op te bouwen maar uiteindelijk is het ook gewoon geluk hebben wanneer je geboren bent. Ik zou denk ik even hard gebruik hebben gemaakt van regelingen en investeringen waar vermogend Nederland van heeft genoten.

    Het is voor mij ook makkelijk omdat ik gewoon nog niet aan de VRH grens zit (en door amerikaanse dividenden en box 3 korting die al opgebouwd is nog wel even kan opbouwen voordat dat een punt gaat worden. Ik zie wel dat een echte FIRE-portfolio voor mij moeilijk(er) gaat worden met de huidige rendementsheffing. In dat opzicht deel ik je frustratie.

    Hoewel ik graag maximaal rendement zou willen halen heb ik wel het idee dat belasting betalen over een deel van mijn echte rendement wel de juiste manier is om als sterkere schouder solidair te zijn met degenen die daar nog niet zijn. Over mijn inkomen uit loon en de inkomsten van mijn eigen bedrijfje betaal ik ook belastingen. Uiteindelijk beschouw ik rendement van investeringen ook gewoon als een aanvullend inkomen.

    Maar daar blijf ik er wel bij dat het reëel rendement moet zijn. Die forfaitaire 6% voelt absurd hoog. Ik hoop persoonlijk dat ook hier gelijke zaken uit voortkomen die ook dwingen tot een splitsing in meer dan enkel spaargeld, schulden en al het andere op een hoop.

    In 2022 hadden we:
    rendement op goud : -6%
    rendement koopwoningen : -6.4%
    rendement obligaties (NL 10 jaar) tussen de 0,4 - 2.6%
    rendement aandelen is lastig. MSCI world index is -17.73%, AEX was -13.7%, S&P 500 was -18.11%.

    Hoe moet je dan in godesnaam tot een 'gemiddeld' rendement in 2022 komen wat rond de 6% ligt? Hebben we het dan over asset classes die niet ook gewoon buiten het bereik van een normale investeerder liggen?

    Het enige wat ik hier kan bedenken is dat de tijdelijke oplossing 'budgetneutraal' moest zijn d.w.z. dat die 6% is bedoeld om het gat wat ontstaat nu er nauwelijks belasting kan worden geheven op spaartegoeden op te vullen.

    [edit]
    Nu ik er over nadenk. De uitspraak geldt nog steeds, namelijk dat "Volgens de Hoge Raad mag alleen het werkelijk rendement op het vermogen belast worden." wat inhoudt dat er uiteindelijk ook weer massaal bezwaar zal worden aangetekend en met terugwerkende kracht zal moeten worden gerepareerd.
  12. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 15 februari 2023 07:33
    De overheid zit helemaal niet te wachten op volatiele belastinginkomsten die het ene jaar miljarden bedraagt en het andere jaar nul. De hele manier waarop ze de VRH hebben opgetuigd (ook "plan B") is gericht op een VH (dus zonder R) waarbij de enige reden dat ze die heffing met +65%. omhoog hebben kunnen gooien is dat ze zich kunnen verschuilen achter het geroep om een heffing die gebaseerd moet zijn op "daadwerkelijke rendementen"..

    Slim als de overheid is (en ook begrijpelijk vanwege het nóg grotere gapende gat in de begroting) hanteren ze niet simpelweg een negatief rendement over 2022, maar een of ander 5 jaars gemiddelde. De hoge raad zegt immers niet hoe dat "daadwerkelijk rendement moet worden bepaald, maar slechts dat het zo dicht mogelijk op het daadwerkelijke rendement moet liggen.

    Je (Joost) gaat nog wel merken dat naarmate je meer vermogen gaat opbouwen, dat woorden als" fair" en "daadwerkelijk" erg betrekkelijk zijn en vaak bedoeld om ordinaire belastingverhogingen mee te verbloemen. Als die lobby niet zo hard had geklonken, dan had de overheid nooit zomaar een belastingverhoging van +65% kunnen doorvoeren.

    Kijk maar naar de gemeentebelastingen: als de WOZ waarde daar (zoals in de afgelopen jaren) als een malle steeg, dan werd het tarief naar beneden bijgesteld. Dusdanig dat de heffing zelf per saldo met ongeveer de inflatie steeg. Anders had half Nederland op z'n achterste benen gestaan. Iedereen zou herkennen dat een huizenbezitter er niets aan kan doen als het bezit in waarde stijgt. Pas wanneer iemand het huis verkoopt en de waardestijging verzilverd, telt de winst mee en wordt het belast in box 3.

    Zo zie ik ook de ongerealiseerde koersstijgingen in mijn porto. Ik heb er weinig aan zo lang ik ze niet verzilver. Echter de stijging telt wel mee in box 3. Dat accepteer ik dan. Dat is een stuk beter dan dat de overheid mij dwingt beleggingen te verkopen in januari om koersstijgingen te verzilveren om er belastingen mee te betalen. Voor mij is dat een ingreep in mijn stijl van beleggen en een ordinaire mega verhoging van de belastingen, door het gelobby van een meerderheid die er zelf geen last van heeft en waar de overheid gretig gebruik van maakt (plan B is naast een mogelijke oplossing voor de uitspraak van de hoge raad, ook een manier om de VRH tarieven permanent te verhogen).

    Maar hé... het is fair... en beleggers zoals ik hebben weinig lobbyisten die voor onze belangen opkomen (die paar die er zijn worden met groot gemak opzij gezet als een stelletje rijke stinkerds, durf dan nog maar je mond open te doen), dus dan hebben we belastdingverhigingen van +65% in één jaar gewoon te slikken.
  13. forum rang 4 LTOke 15 februari 2023 09:16
    Kassa!

    Update 15 februari 2023: Ahold stelt op de jaarvergadering een contant slotdividend voor 0,59 euro. Inclusief het in vorig jaar september uitgekeerde interim-dividend ad 0,46 euro komt het totale dividend over 2022 uit op 1,05 euro per aandeel.

    Dat is een toename van 10,5% t.o.v. 2021
  14. Joost_K 15 februari 2023 09:51
    Nou, ik ben gisteren eens op digitale expeditie gegaan en heb daadwerkelijk de berekening gevonden waarmee de rendementen worden bepaald. Het was even graven maar bij deze bekendmaking is de berekening te vinden.
    zoek.officielebekendmakingen.nl/blg-9...

    Voor degenen die de korte versie willen, de 6.17% bestaat uit:
    53% rendementen op onroerende zaken
    33% rendementen op aandelen
    14% rendementen op obligaties

    Waarbij een redelijk aparte methode wordt gebruikt om die rendementen over 15 jaar te berekenen. Het ziet er naar uit dat het lagere rendement op aandelen in 2022 dus pas impact heeft in belastingjaar 2024 door de gekozen methodiek, d.w.z. dat deze altijd een jaar achterloopt.

    Daarnaast vind ik het nog onduidelijk of het hergebruiken van eerdere gemiddelden wel zo netjes is. Plat gezegd is de input van elke rendementsberekening de uitkomst van de rendementsberekening van het vorige jaar (die ook het zwaarste weegt) wat wordt gecorrigeerd met een marktindicator van het jaar ervoor (MSCI Europe index, Prijsindex koopwoningen CBS en jongste 10-jaars-obligatie-rente)

    Ik zou het netter vinden om 'gewoon' elk jaar de laatste 15-jaars resultaten van de MSCI Europe index mee te pakken en die te middelen.

    En snel nog een edit : Jeuj, ik heb ook ahold en realty in de PF, dus fijn nieuws :)
  15. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 15 februari 2023 10:12
    Wow...ik dacht 5 jaarsgemiddelde, maar het is dus 15 jaars...dat geeft al helemaal aan dat de overheid op zoek is naar een onderbouwing van een zo stabiel mogelijk percentage... Mocht plan B worden goedgekeurd, dan worden obligaties waarschijnlijk uit dat mandje gehaald, omdat ze in een aparte categorie komen, en dat zal waarschijnlijk wel nog een keer een tariefopdrijvend effect hebben. Daarna zal het iets meer stabiliseren en heeft de overheid tegen die tijd een verdubbeling(*) van de VRH kunnen doorvoeren zonder dat rupsje nooitgenoeg tevreden is gesteld. Wedden dat het gelobby om hogere heffingen en andere vormen van "solidariteit" blijft aanhouden?

    (*) Van de +100% is nu al 65% gerealiseerd met d estijging van 1.2% naar ca 2.0%. Het separaat maken van obligaties kan zo voor de volgende +35% zorgen (van 2.0% naar 2.4% als het niet nog meer zal worden).
  16. Zwitserleven 15 februari 2023 10:45
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 14 februari 2023 22:47:

    @Zwitserleven: misschien heb je het al eens verteld, en dan ben ik het weer vergeten, maar wil je met ons delen hoe je in Zwitserland terecht bent gekomen en wat voor eisen er gelden?

    Ben er voor werk naartoe gegaan. Na 5 jaar werd mijn job naar een shared service center gebracht en was het over. Heb me daarna opnieuw uitgevonden en ben als consultant/freelancer aan de slag gegaan. Werk meesteal in Belgie, Nederland of Duitsland op projectbasis.

    Om je in Zwitserland te vestigen heb je een verblijfsvergunning nodig. Het makkelijkst om die te krijgen is met een baan. Anders met een Zwitser/Zwitserse trouwen of met vermogen aankomen waarmee je jezelf kan onderhouden. Het levensonderhoud ligt op een heel ander niveau dan in Nederland, maar daar zijn de lonen ook naar.
    Zonder verblijfsvergunning kun je geen bankrekening openen en geen permanente woonruimte huren.

    Ben hier gekomen met een wisselkoers van eur 1 = CHF 1.50. De laatste jaren sterk in waarde toegenomen Frank staat nu ongeveer op pariteit. Door te werken als freelancer is mijn inkomen gestegen en dus ook mijn mogelijkheid te sparen. Destijds met een vast contract en bovengenoemde wisselkoers spaarde ik in euro evenveel als voorheen in Nederland. Ik gaf echter veel meer uit aan reizen: Zwitserland ontdekken, dagje Milaan, even terug naar Nederland.

    Meeste mensen huren een appartement. De vuistregel is dat je ongeveer 30% van je inkomen aan huur kan spenderen.
    www.kop-munt.nl/kop/archief/dit-doen-...
    Om een huis te kopen moet je 20% zelf financieren. Dit kan door bijvoorbeeld je opgebouwde pensioen te verpanden. Prijzen in de steden zijn vanaf 1 miljoen, dus 20% is een aardig bedrag. Buiten de steden is het goedkoper.
    Belasting verschilt per Kanton. De meesten zullen er wel bekend mee zijn dat Kanton Zug lage belasting heft. In Zürich betaal je bijvoorbeeld meer belasting als je getrouwd bent.
7.033 Posts
Pagina: «« 1 ... 229 230 231 232 233 ... 352 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.