Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Energie« Terug naar discussie overzicht

Solar power...

6.245 Posts
Pagina: «« 1 ... 291 292 293 294 295 ... 313 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 5 oktober 2022 10:10
    Eigen Huis: verlaging btw op zonnepanelen mag huishoudens geen verlies opleveren

    Het btw-nultarief op zonnepanelen mag voor installateurs geen aanleiding zijn om de prijzen voor consumenten te verhogen. Dat stelt Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van een artikel van Solar Magazine.

    Uit een door de redactie uitgevoerde enquête – waaraan 212 installateurs deelnamen – kwam naar voren dat 50 procent van de Nederlandse installateurs van zonnepanelen stelt te weinig tijd te hebben om zijn liquiditeitspositie te verbeteren als de overheid per 1 januari 2023 een btw-nultarief voor zonnepanelen invoert. 5 op de 10 installateurs stellen te overwegen om de consument hogere prijzen door te berekenen om zo voldoende liquiditeit te behouden als het btw-nultarief ingevoerd wordt. 52 procent vraagt de overheid daarom om het btw-nultarief voor zonnepanelen later in te voeren.

    Niet de bedoeling
    Vereniging Eigen Huis benadrukt de mogelijk hogere prijzen voor consumenten een slechte zaak te vinden en stelt dat het btw-voordeel volledig ten goede moet komen aan de consument.

    ‘Bij aankondiging van het voorstel wees de vereniging de toenmalige minister van Financiën Wopke Hoekstra erop dat het voordeel voor de consument geen nadeel mocht worden, wanneer installateurs het nultarief zouden aangrijpen om prijsstijgingen door te voeren’, aldus Eigen Huis. ‘De vrees van de vereniging lijkt nu waarheid te worden, aangezien 50 procent van de installateurs consumenten meer wil laten betalen als het btw-nultarief wordt ingevoerd, en 20 procent hier nog over twijfelt. Dit zou betekenen dat huishoudens in 2023 mogelijk een hogere prijs moeten betalen voor hun zonnepanelen, terwijl er geen teruggave meer mogelijk is. Dit kan niet de bedoeling zijn van de invoering van het btw-nultarief.’

    Oproep aan minister
    Het kabinet heeft eerder toegezegd om na invoering van het btw-nultarief een vinger aan de pols te houden en na minimaal 1 jaar te bekijken welk effect de maatregel heeft gehad op de prijsontwikkeling van de aankoop en de installatie van zonnepanelen.

    Eigen Huis roept minister van Financiën Sigrid Kaag op om huishoudens te beschermen en direct vanaf volgend jaar al toezicht te houden op de prijsontwikkelingen.

    Eerder
    30 september 2022
    52 procent installateurs vraagt overheid btw-nultarief zonnepanelen later in te voeren
    20 september 2022
    Btw nultarief zonnepanelen per 1 januari 2023 ook ingevoerd voor dakgeïntegreerde pv (bipv)

    Door Edwin van Gastel

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  2. forum rang 10 voda 5 oktober 2022 10:21
    AB InBev: Bierbrouwerijen Dommelen en Arcen over op Spaanse zonne-energie

    Alle bieren van AB InBev in West-Europa worden vanaf deze maand gebrouwen met 100 procent hernieuwbare elektriciteit. De stroom is afkomstig van het Pinos Puente Solar Park in Spanje.

    De officiële opening van het 161 hectare grote zonnepark – gerealiseerd in samenwerking met BayWa r.e. en VERBUND – betekent dat AB InBev 147,6 megawattpiek zonnepanelen in gebruik heeft genomen. In Nederland gaan hierdoor de 2 brouwerijen van AB InBev in Dommelen en Arcen over op zonne-energie.

    10 miljard flesjes
    AB InBev heeft een 10-jarige stroomafnameovereenkomst afgesloten met BayWa r.e. De overeenkomst omvat meer dan 250 gigawattuur hernieuwbare stroom per jaar die afkomstig zal zijn van het VERBUND zonnepark en een tweede zonnepark dat naar verwachting eind oktober op het stroomnet zal worden aangesloten. Dit is genoeg elektriciteit om meer dan 10 miljard glazen bier te brouwen.

    De zonne-energiedeal, die 14 AB InBev-brouwerijen en meer dan 50 merken omvat, zal een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning van de duurzaamheidsdoelstellingen van de brouwer, waaronder het bereiken van Net Zero in zijn volledige waardeketen tegen 2040 en Net Zero brouwerij-operaties in 2028.

    Door Els Stultiens

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  3. forum rang 10 voda 5 oktober 2022 10:23
    52 procent installateurs vraagt overheid btw-nultarief zonnepanelen later in te voeren

    50 procent van de Nederlandse installateurs van zonnepanelen stelt te weinig tijd te hebben om zijn liquiditeitspositie te verbeteren als de overheid per 1 januari 2023 een btw-nultarief voor zonnepanelen invoert.

    71 procent van de installatiebedrijven die stelt te weinig tijd te hebben om de liquiditeitspositie te verbeteren of dit nog niet te weten, vindt dat de invoering van het btw-nultarief moet worden uitgesteld. Dat alles blijkt uit een enquête van de redactie van Solar Magazine waaraan 212 installatiebedrijven hebben deelgenomen. 52 procent van hen vraagt de overheid het btw-nultarief later in te voeren.?

    Gevolgen cashflow
    De ondervraagde installatiebedrijven hebben gemiddeld 15 medewerkers in dienst en leveren ieder maandelijks ruim 60 zonnepaneelinstallaties op. 3 op de 4 ondervraagde installateurs van zonnepanelen hebben zich verdiept in de gevolgen van de invoering van het btw-nultarief voor hun liquiditeitspositie.

    Omzet groeit
    81 procent van de installateurs meldt dat de omzet het afgelopen jaar gegroeid is. 68 procent stelt hierdoor behoefte te hebben aan extra liquiditeit, waarbij 34 procent moeite heeft om de daarvoor benodigde financiering te verkrijgen.

    77 procent van de installateurs vindt dan ook dat de rijksoverheid eerst extra onderzoek moet uitvoeren naar de gevolgen van het btw-nultarief voor installatiebedrijven.

    Binnen 12 dagen
    Opvallend genoeg vraagt meer dan de helft van de installateurs van zonnepanelen consumenten geen aanbetaling, zoals te zien is in onderstaande grafiek. Dit terwijl 30 procent van installatiebedrijven zelf wel een aanbetaling moet doen als zij materialen inkopen. Bovendien stelt 89 procent van de installateurs bij het inkopen van materialen btw te betalen.?

    Consumenten betalen de installatiebedrijven gemiddeld binnen 12 dagen. 10 procent van de installateurs stelt dat consumenten rekeningen pas na 4 weken of langer volledig betalen.

    Consument krijgt hogere rekening
    5 op de 10 installateurs stellen te overwegen om de consument hogere prijzen door te berekenen om zo voldoende liquiditeit te behouden als het btw-nultarief ingevoerd wordt. 20 procent van de installateurs weet nog niet of hij dit gaat doen, terwijl 30 procent dit zeker niet zal doen.

    Bovendien overweegt 53 procent van de installateurs consumenten meer aan te laten betalen als het btw-nultarief ingevoerd wordt.

    48 procent steekt de grens over
    48 procent van de installateurs zoekt een andere oplossing om voldoende liquiditeit te behouden: het inkopen van installatiematerialen in het buitenland. Over in het buitenland ingekochte materialen zijn installateurs immers geen btw verschuldigd.

    32 procent van de installateurs stelt in Nederland goederen te blijven kopen en 20 procent heeft die keuze nog niet gemaakt.

    73 procent vreest fraude
    Wanneer een consument gelijktijdig een warmtepomp en zonnepanelen koopt, is het door de invoering van het btw-nultarief aantrekkelijk om een zo groot mogelijk bedrag van de totale factuur voor de consument toe te rekenen aan de zonnepanelen omdat daar een btw-nultarief voor geldt.

    73 procent van de installateurs vreest dat het btw-nultarief op zonnepanelen daarom fraude en oneerlijke concurrentie in de hand zal werken.

    Holland Solar: ‘Zorgen over marktverstorende effecten terecht’
    ‘De uitkomsten van deze enquête onderbouwen de zorgen die wij als brancheorganisatie al meermaals bij het ministerie van Financiën hebben geuit’, reageert Wijnand van Hooff, directeur van Holland Solar.

    Tijdens de internetconsultatie van het wetsvoorstel voor het btw-nultarief hebben Holland Solar en Techniek Nederland in een gezamenlijke zienswijze gewezen op de financiële risico’s die kleven aan de invoering van het btw-nultarief op zonnepanelen. ‘Wij hebben bij het ministerie van Financiën een luisterend oor gevonden voor een aantal van onze bezwaren, maar zij hebben ook een aantal belangrijke bezwaren naast zich neergelegd’, stelt Van Hooff.

    Kasliquiditeit en parallelle import
    De Holland Solar-directeur verwacht dat de economische gevolgen van de invoering van het btw-nultarief voor installatiebedrijven aanzienlijk zullen zijn. ‘Installateurs bevestigen in deze enquête onze uitgesproken zorg dat hun liquiditeitsbehoefte aanzienlijk verhoogd zal worden, waardoor bedrijven wellicht in de problemen komen. Als direct gevolg verwachten we ook problemen voor Nederlandse groothandels, omdat een groot aantal installateurs door de invoering van dit wetsvoorstel, zonnepanelen, omvormers en andere systeemcomponenten in het buitenland zal gaan inkopen. Dit omdat de btw via het communautaire systeem niet vooraf afgedragen hoeft te worden. Die parallelle import leidt tot zeer marktverstorende effecten.’

    Ten slotte maakt Van Hooff zich ook nog zorgen over het feit dat installateurs straks aan de hand van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) moeten achterhalen of het gebouw waarop zij zonnepanelen installeren daadwerkelijk een woning is. ‘Als achteraf blijkt dat er geen sprake is van een woning, kan de installateur daar een boete van de Belastingdienst voor ontvangen en zal de installateur de btw zelf moeten betalen. Wij voorzien dat de juridische en daarmee de economische gevolgen voor installatiebedrijven aanzienlijk zullen zijn.’

    Eerder
    20 september 2022
    Btw nultarief zonnepanelen per 1 januari 2023 ook ingevoerd voor dakgeïntegreerde pv (bipv)

    Door Edwin van Gastel

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  4. forum rang 10 voda 5 oktober 2022 10:24
    De harde cijfers | Enexis: grootverbruikers nemen fors minder zonnepaneelinstallaties in gebruik

    Grootverbruikers in het werkgebied van Enexis hebben in de eerste 5 maanden van het jaar 260 megawatt aan installaties met zonnepanelen in gebruik genomen. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe data van Enexis.

    De groei is daarmee in de eerste 5 maanden van het kalenderjaar fors afgenomen ten opzichte van de tweede helft van 2022. Waar toen 725 megawatt aan pv-installaties (red. de gemelde vermogens betreffen het omvormervermogen / AC-vermogen) in gebruik werd genomen – oftewel 120,8 megawatt per kalendermaand – is dat in de eerste 5 maanden van dit jaar slechts 260 megawatt oftewel 52 megawatt per jaar. Dit betekent dat Enexis op maandbasis 57 procent minder pv-vermogen heeft verwelkomd.

    Eisen verscherpt
    In het werkgebied van Enexis was per 1 juni jongstleden 4.024 megawatt aan zonnepaneelinstallaties bij grootverbruikers in bedrijf en is nog eens 3.764 megawatt in aanleg, zoals blijkt uit onderstaande grafiek.?

    Enexis benadrukt dat de maximumcapaciteit van de omvormer lager is dan het opgestelde vermogen van de zonnepanelen (red. uitgedrukt in megawattpiek). Tot op heden gaat de netbeheerder van 30 procent curtailment uit; de afgetopte opwek om binnen de grenzen van de netaansluiting te blijven.

    In de toekomst zal het percentage curtailment nog verder groeien, omdat binnen de subsidieregeling SDE++ vanaf dit kalenderjaar de eisen zijn verscherpt. Ontwikkelaars van SDE++-projecten met zonnepanelen mogen hun installatie nog maar maximaal op 50 procent van het piekvermogen van de zonnepanelen aansluiten.

    Aa en Hunze aan kop
    De 3 gemeenten met het grootste aangesloten pv-vermogen bevinden zich alle in Noord-Nederland, waarbij Aa en Hunze aan kop gaat. De top 5, zoals te zien in onderstaande grafiek, wordt gecompleteerd door de Limburgse gemeente Venlo, die veel grote distributiecentra met zonnepanelen kent, en door de Overijsselse gemeente Zwolle.

    Noordenveld rukt op
    In de komende periode zullen de gemeente Noordenveld in de provincie Drenthe en de gemeenten Westerwolde en Midden-Groningen in de provincie Groningen de Drenthse gemeente Aa en Hunze van de koppositie verdringen.

    Want waar in Aa en Hunze slechts 0,4 megawatt aan pv-installaties in aanleg is, is dat in de 3 andere gemeenten respectievelijk 193,9, 90,8 en 50,9 megawatt zoals blijkt uit onderstaande grafiek. Daarmee beschikt toekomstig koploper Westerwolde straks over 212,2 megawatt grootschalige zon-pv, Noordenveld over 193,9 megawatt en Midden-Groningen over 173,3 megawatt, mits alle installaties daadwerkelijk gerealiseerd worden.

    Voor grafieken, zie link:

    Door Edwin van Gastel

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  5. forum rang 10 voda 5 oktober 2022 10:25
    Project van de week | 12.732 zonnepanelen voor Action op distributiecentrum Zwaagdijk

    In de rubriek ‘Project van de week’ schenkt Solar Magazine wekelijks aandacht aan een bijzonder zonne-energieproject. Deze week de zonnepanelen van Action op het distributiecentrum in Zwaagdijk-Oost.

    Het nieuwe zonnedak markeert voor de non-fooddiscounter Action een verdere verduurzaming van het distributiecentrum en het hoofdkantoor. De zonnepanelen wekken namelijk genoeg stroom op om in 85 procent van Actions energiebehoefte in Zwaagdijk te voorzien.

    Bedrijventerrein WFO
    Hajir Hajji, chief executive officer van Action, heeft de zonnepanelen samen met Edward Stigter, gedeputeerde voor Milieu en Klimaat van de provincie Noord-Holland, officieel in gebruik genomen. Daarbij vond ook een duurzaamheidsbijeenkomst plaats voor ondernemers op bedrijventerrein WFO in Zwaagdijk. ‘Binnen bedrijventerrein WFO kunnen bedrijven gezamenlijk optrekken, of het nu gaat om de opwekking van energie of de opslag ervan’, aldus Hajji. ‘Daar zie ik een kartrekkersrol voor grote bedrijven zoals Action, want niet iedere ondernemer heeft zo’n groot geschikt dak of dezelfde slagkracht om te verduurzamen. De vraag hierbij is: hoe zorgen we ervoor dat kleinere ondernemingen baat kunnen hebben bij de verduurzamingskeuzes van grote bedrijven? De oplossing zit hem in samenwerken.’

    deduurzameuitgeverij.nl/u/images/dron...

    De zonnepanelen van Action in cijfers

    Fabrikant zonnepanelen: LONGi Solar

    Aantal zonnepanelen: 12.732 stuks met een totaalvermogen van 5.665 kilowattpiek

    Kenmerken zonnepanelen: de zonnepanelen hebben een vermogen van 445 wattpiek per stuk en zijn ieder uitgerust met 144 gehalveerde monokristallijn perc-siliciumzonnecellen

    Omvormers: 8 omvormers van Sungrow type SG110CX en 14 omvormers van SMA type Sunny HighPower Peak3 (SHP 150-20)

    Overige systeemcomponenten: de zonnepanelen zijn gemonteerd met behulp van het montagesysteem ValkPro+ P10 Oost-West van Van der Valk Solar Systems

    Installateurs: Izen

    Alle distributiecentra
    Action telt in Europa momenteel 2.100 winkels. De discounter investeert momenteel in de verduurzaming van alle huidige en nieuwe distributiecentra die het in Europa bezit. Nieuwe distributiecentra voldoen direct standaard aan de BREAAM Excellent-duurzaamheidsnorm.

    Het eerste distributiecentrum van Action in Zwaagdijk-Oost is gedurende de afgelopen jaren al aangepast op het gebied van efficiënte verwarming en led-verlichting voor de 104.000 vierkante meter die het centrum beslaat. Daar werd eerder al groene stroom voor gebruikt en vanaf nu wekt het bedrijf deze grotendeels op met de zonnepanelen. Een volgende stap die onderzocht wordt, is de lokale opslag van opgewekte energie.

    Door Els Stultiens

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  6. forum rang 10 voda 5 oktober 2022 10:28
    WDP bouwt zonnedak van 4,5 megawattpiek in Luxemburg

    Logistiek vastgoedontwikkelaar WDP heeft bij Eurohub Sud in het Luxemburgse Dudelange circa 4,5 megawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd. Het systeem bevindt zich op 3 verschillende daken.

    De zonnepanelen zijn via een subsidieprogramma van de Luxemburgse overheid geïnstalleerd op enkele nieuwbouwmagazijnen.

    Op afstand bediend
    De opgewekte zonne-energie wordt voor 100 procent ingevoed in het stroomnet. Elke megawattuur aan stroom die door het pv-systeem wordt opgewekt, voorziet daarmee Luxemburgse burgers en bedrijven van groene stroom.

    Doordat de pv-installatie op afstand kan worden bediend, biedt het de Luxemburgse energiemaatschappij de nodige flexibiliteit om het elektriciteitsnet te beheren en eventuele instabiliteit te voorkomen. De energieleverancier kan op zijn beurt weer vlot inspelen op periodes van negatieve prijzen.

    3.938 megawattuur
    2 daken van de magazijnen zijn per stuk voorzien van 1.240 kilowattpiek aan zonnepanelen en het derde is uitgerust met 2.040 kilowattpiek aan zonnepanelen. Samen zijn de zonnepanelen goed voor een jaarlijkse stroomproductie van 3.938 megawattuur.

    De volledige installatie is geoptimaliseerd om de beschikbare ruimte op de daken zo goed mogelijk te benutten.

    Eerder
    1 februari 2022
    WDP heeft grens van 100 megawattpiek zonnepanelen in zicht

    Door Els Stultiens

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  7. forum rang 10 voda 6 oktober 2022 07:16
    Lightsource bp to Develop 250-MW Solar Project near Big River Steel

    The Arkansas Public Service Commission has approved the Entergy Arkansas Driver Solar Project, a new 250-megawatt AC or 312 MW DC renewable energy facility developed by Lightsource bp, which will be located on approximately 2,100 acres near Osceola in Mississippi County. The Driver Solar site is located along Arkansas Highway 61 near Carson Lake Road and Arkansas Highway 198, just south of Osceola, and will be situated adjacent to both the US Steel’s Big River Steel facility and the recently announced USD 3 billion expansions.

    Lightsource bp has completed development and permitting of the solar field and will build the facility under a build-transfer agreement with Entergy Arkansas. Driver Solar has an expected completion date in late 2024.

    US Steel Senior Vice President, Chief Strategy and Sustainability Officer Mr Richard Fruehauf said “This project with Entergy Arkansas and Lightsource bp illustrates the importance of partnerships. Driver Solar not only helps us meet our robust sustainability goals, but it will also help us deliver sustainable steel solutions for our customers. The renewable energy generated will power the production of verdeXTM, our advanced sustainable steel product, which is composed of up to 90% recycled steel content, as well as other products produced at our Big River Works facility..”

    Bron Steelguru
  8. forum rang 10 voda 13 oktober 2022 09:26
    Zonnekracht is nu goedkoopste energiebron uit geschiedenis
    Marc Horckmans - 1 uur geleden

    Dankzij aanhoudende technologische verbeteringen, een verbeterd ontwerp en een grootschalige productie zijn zonnepanelen ongelooflijk goedkoop geworden. Alleen al het voorbije decennium is de prijs van het product per eenheid opgewekte energie met 85 procent gedaald. Dat blijkt uit berekeningen van het International Renewable Energy Agency (Irena).

    © Aangeboden door Business AM

    Opgemerkt wordt dat onder deze trends zonnekracht de goedkoopste energiebron uit de geschiedenis is geworden.

    Verdubbeling
    De analisten berekenden dat bij elke verdubbeling van het wereldwijd geïnstalleerde vermogen, de prijs van zonnepanelen met gemiddeld 20,2 procent is gedaald. In het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw moest voor een watt zonnekracht meer dan 100 dollar worden betaald. Zes jaar geleden was dat tarief echter tot minder dan 0,5 dollar per watt gedaald.

    “Twee derde van alle hernieuwbare energieprojecten die twee jaar geleden werden geactiveerd, bleken goedkoper dan de meest voordelige nieuwe initiatieven met fossiele brandstoffen”, wordt in het rapport opgemerkt. “Dat betekende een verdubbeling tegenover het jaar voordien.”

    “Ook vorig jaar werd, ondanks de stijgende prijzen voor grondstoffen en apparatuur, een verdere daling gemeld. Deze trend zal zich bovendien in de toekomst alleen nog maar verder doorzetten. Verwacht mag worden dat de kosten van hernieuwbare energie nog een aanzienlijke daling zullen vertonen.”

    De kosten voor de start van onshore windprojecten lagen vorig jaar 13 procent lager dan twee jaar voordien, terwijl bij offshore installaties een inkrimping met 9 procent kon worden gemeld. Bij zonnekracht was er tegelijkertijd een daling met 7 procent.

    “Rekening houdend met de hoge energieprijzen, zullen de hernieuwbare projecten die vorig jaar werden opgestart, dit jaar op de kosten voor de wereldwijde opwekking van elektriciteit een besparing van 55 miljard dollar opleveren”, luidt het nog.

    Besparing
    Vergeleken met drie jaar geleden daalden de kosten van wind op land met 13 procent, wind op zee met 9 procent en fotovoltaïsche zonne-energieprojecten daalden met 7 procent in kosten. De vorig jaar in gebruik genomen nieuwe grootschalige zonneprojecten deden de kosten nog eens met 13 procent dalen. Daarbij was er per kilowattuur sprake van een daling van 0,055 dollar naar 0,048 dollar.

    Irena berekende dat, rekening houdend met de huidige hoge energieprijzen, de hernieuwbare energie die vorig jaar aan de bestaande capaciteit werd toegevoegd, dit jaar ten minste 55 miljard dollar zal besparen op de wereldwijde kosten voor energieopwekking.

    Verdere prijsdalingen kunnen volgens de analisten in het vooruitzicht worden gesteld. Het International Energy Agency verwacht immers dat tot het einde van volgend decennium nog eens 43 procent aan het beschikbare volume zonnekracht zal worden toegevoegd.

    “Hernieuwbare bronnen zijn momenteel verreweg de goedkoopste vorm van elektriciteit”, benadrukt Francesco La Camera, directeur-generaal van Irena, in een commentaar. “Hernieuwbare energie maakt economieën van de volatiele situatie op de markten van de fossiele brandstoffen – zowel op het gebied van prijs als op het vlak van aanvoer – onafhankelijk.”

    “Bovendien wordt de energiekost voor de afnemer beperkt, terwijl ook de veerkracht van de markt wordt versterkt. Dat zal zich nog sterker manifesteren indien de huidige energiecrisis langer zou aanslepen”, werpt La Camera nog op.

    (as)

    Met diverse sub-links:

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/zonne...
  9. forum rang 10 voda 14 oktober 2022 09:22
    Pensioenfonds ABP investeert in Amerikaans zonnepark van 690 megawattpiek

    Overheids- en onderwijspensioenfonds ABP heeft 49 procent van de aandelen van het Amerikaanse zonne-energieproject Gemini gekocht dat maar liefst 690 megawattpiek aan zonnepanelen zal herbergen.

    Het Gemini-project in Clark County in de Amerikaanse staat Nevada – dat een investering van 1,2 miljard Amerikaanse dollar vergt en ontwikkeld wordt door Primergy Solar en Quinbrook Infrastructure Partners – kan tijdens piekmomenten meer dan 400.000 Amerikaanse huishoudens van hernieuwbare energie voorzien. Bovendien herbergt het ook een groot aantal batterijen met een opslagcapaciteit van maar liefst 1.416 megawattuur.

    Grootste van Amerika
    Gemini is op dit moment het grootste zonne-energieproject van Amerika. Dominique Dijkhuis, bestuurslid ABP en verantwoordelijk voor beleggingen, over de investering: ‘We beleggen als ABP graag met een positieve impact op de wereld. Dit is een ideale kans om te investeren in een belangrijk project voor schone en hernieuwbare energie. Het is een belegging die over langere tijd een goed rendement en dus een goed pensioen voor onze deelnemers oplevert, en die bovendien goed is voor het klimaat.’

    ABP belegt via haar uitvoerder APG al langere tijd in bedrijven die zich bezighouden met de overgang op duurzame energie. Eerder dit jaar belegde het pensioenfonds al 570 miljoen euro in een nieuw fonds voor duurzame private leningen in opkomende landen. Via het fonds wordt belegd in leningen voor onder meer duurzaam transport, zonneparken en duurzame landbouw.

    Geen fossiel meer
    In Nederland belegt het pensioenfonds onder andere in windmolens en via het ABP Nederlands Energietransitiefonds (ANET) in zonne-energiebedrijf enie.nl en bovendien werd afgelopen jaar een belang genomen in Groendus.

    Vorig jaar oktober maakte ABP bekend te stoppen met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Het grootste deel van deze beleggingen zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zijn. ABP heeft de doelstelling dat in 2025 minstens 20 procent van het vermogen is belegd in bedrijven en projecten die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen; zogenaamde Sustainable Development Investments (SDI’s).

    Eerder
    18 mei 2022
    NPM verkoopt Groendus aan grootste pensioenuitvoerder Nederland en Canadese investeringsmaatschappij
    15 maart 2022
    Shell Ventures en ABP nieuwe aandeelhouders in zonne-energiebedrijf enie.nl
    18 januari 2022
    ABP belegt 570 miljoen euro in fonds voor duurzame private leningen, ook geld naar zonneparken
    26 oktober 2021
    Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in fossiele brandstoffen: 15 miljard euro naar hernieuwbare energie

    Door Els Stultiens

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  10. forum rang 10 voda 14 oktober 2022 09:23
    Energieregio Noord-Holland Noord: verzesvoudiging van zon-op-dak nodig

    De energieregio Noord-Holland Noord ligt nog op schema om de ambitie te realiseren om in 2030 3,6 terawattuur aan duurzame energie op te wekken. Dat blijkt uit de eerste RES-monitor van Noord-Holland Noord.

    De energieregio Noord-Holland Noord wekt momenteel 2,183 terawattuur aan duurzame energie op. Sinds de vaststelling van de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 is er een stijging te zien van 13 procent in de bestaande en geplande opwekking en pijplijn. Tot nu toe wekt de regio de meeste duurzame energie op met windturbines op land.

    Anders gerekend
    In de RES 1.0 stond dat van het bod van 3,6 terawattuur al 2,1 terawattuur al werd opgewekt. Destijds werd echter anders gerekend, want de gerealiseerde opwek én die waar een subsidie voor was verleend werden bij elkaar opgeteld. Nu telt voor ‘gerealiseerd’ alleen het daadwerkelijk gerealiseerde aanbod.

    Van de resterende opgave richting 2030 om 1,247 terawattuur hernieuwbaar op te wekken wordt het overgrote deel voorzien door zon op grote daken – te weten 68 procent – en zon op veld; te weten 25 procent. Dit betekent dat er tot 2030 bijna een verzesvoudiging nodig is ten opzichte van de huidige productie van elektriciteit op grote daken. Ten aanzien van zon op veld is zelfs meer dan een verzesvoudiging nodig.

    Voor meer, zie link:

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  11. forum rang 10 voda 14 oktober 2022 09:26
    2.690 zonnepanelen voor Alexandrium Megastores in Rotterdam

    Op het dak van Alexandrium Megastores in Rotterdam zijn 2.690 zonnepanelen geïnstalleerd. De pv-installaties is door Eneco gerealiseerd in opdracht van vastgoedeigenaar CBRE Investment Management.

    De zonnepanelen zijn gemonteerd op een dak van ongeveer 14.000 vierkante meter groot dat voor de realisatie van het project langjarig verhuurd is aan Eneco. De 1,22 megawattpiek aan zonnepanelen is goed voor een jaarlijkse productie van zo’n 1.100 megawattuur zonnestroom.

    Meer winkels
    CBRE Investment Management en Eneco hebben het project uitgevoerd in samenwerking met CBRE Nederland, Zonneveld Ingenieurs, Batenburg Techniek, SKN Bouw en Oranjedak Energy.

    Alexandrium Megastores Rotterdam is onderdeel van CBRE’s Nederlandse winkelplatform, een niet-beursgenoteerde investeringsstrategie gemanaged door CBRE Investment Management. De komende maanden zal CBRE Investment Management op steeds meer daken van winkels zonnepanelen plaatsen.

    Duurzaamheidstrategie
    ‘Het project is onderdeel van de bredere duurzaamheidstrategie waarmee we inzetten op CO2-verlaging door isolatie, verduurzaming van gebouwgebonden installaties en het verhogen van het aandeel hernieuwbare energie op eigen locaties’, stelt Joey Korteland, Senior Asset Manager bij CBRE Investment Management.

    Amber Prata, Ontwikkelaar Solar bij Eneco, vult aan: ‘Dit project kende de nodige uitdagingen, want de locatie ligt midden in een winkelgebied, kent logistieke uitdagingen en er waren constructieve aanpassingen nodig.’

    Door Els Stultiens

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  12. forum rang 10 voda 14 oktober 2022 09:27
    Vlaamse stad Gent wint Europese Procura+ Award voor zonnepanelenproject aan Rigakaai

    De Stad Gent heeft een Europese Procura+ Award gewonnen voor het zonnepanelenproject op het dak van Lemahieu Gent aan de Rigakaai. Burgercoöperatie Beauvent exploiteert daar duizenden zonnepanelen.

    Gent neemt de opgewekte energie van de zonnepanelen integraal af voor gebruik in eigen gebouwen. Inwoners van de stad konden via de burgercoöperatie in het project investeren.

    Initiatief van het jaar
    Procura+, een netwerk van Europese lokale overheden, reikt jaarlijks awards uit om duurzame aankoopstrategieën in de kijker te zetten. Gent heeft samen met het Vlaams Energiebedrijf (VEB) de award voor het initiatief van het jaar gewonnen voor het zonnepanelenproject op het dak van Lemahieu Gent.

    Voor het elektriciteitsverbruik in eigen gebouwen ging de Stad Gent vorig jaar op zoek naar lokaal geproduceerde stroom uit hernieuwbare energie. Samen met het VEB werd het winnende project opgestart. Op het dak van Lemahieu Gent zouden meer dan 15.000 zonnepanelen geïnstalleerd worden en Gentenaars legden in 1,5 dag het geld in voor de kapitaalsoproep van 700.000 euro.

    Installatie bijna klaar
    Intussen is de installatie bijna klaar. De zonnepanelen zijn straks goed voor zo'n 7.000 megawattuur per jaar, wat gelijkstaat met stroom voor 2.000 gezinnen. Dankzij het project en eerdere investeringen kan de stad Gent op haar beurt meer dan 30 procent van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen met lokale groene stroom opvangen.

    Eerder
    4 januari 2022
    Gent en Beauvent plaatsen 17.000 zonnepanelen op loodsen van Lemahieu Group

    Door Els Stultiens

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  13. forum rang 10 voda 14 oktober 2022 09:27
    Staatssecretaris Van Rij: overgangsregeling voor btw-nultarief zonnepanelen niet nodig

    Er is geen overgangsregeling nodig om facturatieproblemen bij installateurs te voorkomen die ontstaan door de invoering van het btw-nultarief voor zonnepanelen. Dat stelt staatssecretaris Van Rij.

    De Tweede Kamerfracties van onder meer CDA en VVD hadden staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij een reeks vragen gesteld over de invoering van het btw-nultarief op zonnepanelen voor woningen dat per 1 januari 2023 van kracht wordt.

    Aanbetaling
    De Tweede Kamerleden van het CDA hadden Van Rij gevraagd of goedgekeurd kan worden dat het btw-nultarief ook van toepassing is op vooruitbetalingen in 2022 op de levering/installatie van zonnepanelen in 2023. Een van de wet afwijkende overgangsregeling voor vooruitbetalingen in 2022 wordt door de staatssecretaris echter niet noodzakelijk geacht.

    ‘Als de zonnepanelen in 2023 worden geïnstalleerd, is de zonnepaneeleigenaar in 2022 geen btw verschuldigd omdat in 2022 geen stroom aan het net wordt geleverd’, stelt de staatssecretaris. ‘Alsdan is ook het forfait niet van toepassing. Voor zover er al sprake is van het moeten doen van een aanbetaling – meer dan de helft van de installateurs blijkt hier niet om te vragen, zo blijkt uit een enquête van Holland Solar (red. Van Rij verwijst hierbij naar de enquête van Solar Magazine) – kan de btw die daarop drukt in de regel volledig in aftrek worden gebracht. Om die btw-aftrek te verzilveren, moet de particuliere zonnepaneeleigenaar zich nog aanmelden bij de Belastingdienst. In zoverre verschilt deze situatie niet van zonnepaneeleigenaren die in 2022 nog zonnepanelen laten installeren; ook die moeten zich melden om de btw-aftrek te verzilveren. Voor leveranciers/ installateurs zou een specifieke overgangsregeling betekenen dat zij hun administratie op zeer korte termijn moeten aanpassen, omdat zij dan te maken krijgen met de toepassing van 2 btw-tarieven in 2022.’

    Verduidelijk definitie woning
    De CDA-fractie had de staatssecretaris ook gevraagd de definitie van woningen die wordt gehanteerd voor het voorgestelde btw-nultarief te verduidelijken.

    ‘Voor het begrip “woningen” wordt aangesloten bij de Wet op de omzetbelasting 1968, en meer precies bij de uitleg die daaraan is gegeven in het beleidsbesluit’, duidt de staatssecretaris. ‘Conform dat besluit zijn woningen onroerende zaken die zijn bestemd voor permanente bewoning door particulieren. Deze definitie wordt al geruime tijd gehanteerd voor het verlaagde tarief voor het schilderen en stukadoren van woningen na meer dan 2 jaar na het tijdstip van eerste ingebruikneming. Er zijn geen signalen dat deze definitie van woning (veel) discussie oplevert in de praktijk. Voor de toepassing van het nultarief op zonnepanelen is de definitie nog verder verruimd. Aangenomen mag worden dat sprake is van een woning als het desbetreffende pand volgens de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) mede een woonfunctie heeft of een vakantiewoning is.’

    Verhuur zonnepanelen
    In antwoord op vragen van het CDA herhaalt de staatssecretaris verder dat het btw-nultarief voor zonnepanelen ook van toepassing is voor woningcorporaties. Daarbij maakt hij wel één belangrijke kanttekening over zonnepanelen die door woninghuurders gehuurd worden: ‘De verhuur van zonnepanelen blijft belast tegen het btw-tarief van 21 procent. Het wetsvoorstel beoogt geen wijziging op dit punt. De btw-richtlijn staat niet toe om het btw-tarief naar nul te verlagen voor de verhuur van zonnepanelen.’

    Communicatie Belastingdienst
    Staatssecretaris Van Rij meldt tot slot dat de Belastingdienst op dit moment werkt aan voorbereiding van de communicatie over het btw-nultarief voor zonnepanelen. ‘De bedoeling is dat in de loop van oktober (specifieke) doelgroepen en stakeholders via artikelen in vakgerichte media worden geïnformeerd over de beoogde wijziging per 1 januari 2023. Na aanvaarding van de maatregel in de Tweede Kamer zal de Belastingdienst ook via de eigen kanalen over de wijziging communiceren.’

    Eerder
    7 oktober 2022
    Btw-nultarief op zonnepanelen: Kamervragen over problemen bij facturatie voor installateurs
    30 september 2022
    52 procent installateurs vraagt overheid btw-nultarief zonnepanelen later in te voeren
    20 september 2022
    Btw nultarief zonnepanelen per 1 januari 2023 ook ingevoerd voor dakgeïntegreerde pv (bipv)

    Door Edwin van Gastel

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  14. forum rang 10 voda 14 oktober 2022 09:30
    Startschot installatie 150 megawattpiek zonnepanelen bij Vlaamse sociale huurwoningen, onderzoek naar grondgebonden zonneparken

    In de sociale woonwijk Het Verzonken Kasteel in Roeselare is het officiële startschot gegeven voor de installatie van 150 megawattpiek aan zonnepanelen op de daken van Vlaamse sociale huurwoningen.

    Na enkele testprojecten heeft het collectieve vennootschap ASTER – dat opgericht is door de Vlaamse huisvestingsmaatschappijen – het eerste van 395.000 zonnepanelen in. De aanleg wordt gefinancierd door Belfius Bank die voorziet in een kredietlijn van 105 miljoen euro.

    Niet-residentiële gebouwen en gronden
    Minister van Wonen Matthias Diependaele had de eer om de eerste installatie ‘officieel’ aan te sluiten. ‘Vanuit Vlaanderen ondersteunen we dit project volmondig. De cijfers zijn indrukwekkend, met dit zonnepanelenproject gaan we de komende 5 jaar zorgen voor 395.000 zonnepanelen op 52.500 woningen van 64 verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen. Hiermee wordt een derde van het totale aantal sociale woningen in Vlaanderen voorzien van zonnepalen. Dit betekent een dubbele maatschappelijke winst voor een alsmaar ernstiger wordende problematiek: we zetten hiermee een serieuze stap richting de Vlaamse klimaatdoelstellingen, en de installatie van zonnepalen zorgt voor een positief effect op de energiefactuur van de sociale huurders.’

    Jurgen Vanlerberghe, bestuurder De Mandel, dat de primeur van de eerste zonnepanelen heeft: ‘De plaatsing van zonnepanelen op 233 woningen in de wijk Het Verzonken Kasteel is het startschot van een campagne die tot doel heeft om maar liefst 2.000 sociale huurwoningen van De Mandel van zonnepanelen te voorzien.’

    Onder sociaal en markttarief
    De bewoners van sociale woningen met ASTER-zonnepanelen, zowel beschermde als niet-beschermde afnemers, betalen op het moment dat de zon schijnt een tarief dat ongeveer 25 procent lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief. De Vlaamse regering bepaalt de tarieven en garandeert zo dat de gelijktijdig verbruikte zonnestroom de goedkoopste elektriciteit is voor de sociale huurders. De huurders betalen aan de sociale huisvestingsmaatschappij – die eigenaar is van de opgewekte stroom – enkel voor de zonnestroom die zij verbruiken wanneer de zon schijnt. Er zijn voor de huurders geen bijkomende kosten.

    De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de sociale huisvestingsmaatschappijen aan Energie.be. De opbrengsten vloeien volledig terug naar de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale huurders die geen directe toegang hebben tot zonne-energie. De opbrengsten kunnen ook worden gebruikt voor andere duurzaamheidsinitiatieven van de sociale huisvestingsmaatschappijen.

    ‘De aanloop was lang, maar nu cijfert het wel heel hard en dat zullen sociale huurders snel merken: we hebben onze capaciteit nu reeds opgedreven van 50 werven per week naar meer dan 250 werven per week en kunnen vanaf maart nog verder opschalen’, stelt Maarten Michielssens, chief executive officer van EnergyVision. ‘De voorbije 3 maanden hebben we meer dan 60 mensen aangeworven en opgeleid en er staan nog meer dan 50 aanwervingen gepland. Via onderaannemers zijn er nog eens meer dan 100 mensen actief op het ASTER-project.’

    Zonnepanelen op niet-ontwikkelbare gronden
    ASTER kondigde ter gelegenheid van de inhuldiging ook aan in te gaan zetten op het plaatsen van zonnepanelen op niet-residentiële gebouwen en gronden die niet langer ontwikkeld kunnen worden voor sociale woningbouw.

    ASTER-voorzitter Etiënne Audenaert: ‘De belangrijkste opdracht van de sociale huisvestingssector is en blijft natuurlijk nieuwe sociale woningen bouwen op de gronden die vandaag eigendom zijn van de sociale huisvestingsmaatschappijen. Er staan nog altijd 180.000 gezinnen op de wachtlijst. We doen als sector al het mogelijke om voor deze gezinnen betaalbare en duurzame woningen te bouwen. We stellen echter vast dat een deel van deze gronden, het gaat in totaal over een grondvoorraad van 1.600 hectare verspreid over heel Vlaanderen, niet meer kan worden gebruikt voor sociale woningbouw. Met ASTER willen we nu bekijken of we deze gronden mee kunnen inschakelen in de energietransitie.’

    Jaarproductie verdubbelen
    Uit de eerste bevindingen blijkt dat het zou gaan om honderden hectaren grond. Als op deze niet-ontwikkelbare gronden zonneparken worden gebouwd – een bijkomende investering van verschillende tientallen miljoenen euro – zou de sector al snel de voorziene jaarproductie van zonnestroom kunnen verdubbelen. De sociale huisvestingsmaatschappijen zouden deze zonnestroom dan in een energiegemeenschap van burgers kunnen delen met alle sociale huurders, maar ook met lokale besturen, bedrijven en gezinnen.

    Daken niet-residentiële gebouwen
    De ambities van ASTER en EnergyVision reiken nog verder. Sven Van Elst, algemeen directeur van ASTER: ‘We ondersteunen de sociale huisvestingsmaatschappijen maximaal bij de activering van hun zonnepotentieel en bij andere energie- en duurzaamheidsvraagstukken. Zonnepanelen op bestaande sociale woningen zijn een eerste stap. Ook daken van niet-residentiële gebouwen zoals kantoren of garages én nieuwbouwprojecten nemen we mee in dit verhaal. Bestaande zonnepaneleninstallaties kunnen we inschakelen in het monitoringsysteem dat ASTER en EnergyVision opzetten.’

    Eerder
    13 september 2022
    EnergyVision legt zonnepanelen op 50.000 sociale woningen ‘Een boost aan een inclusieve energietransitie’
    8 augustus 2022
    EnergyVision wint aanbesteding voor zonnepanelen op 50.000 Vlaamse sociale huurwoningen

    Door Marco de Jonge Baas

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  15. forum rang 10 voda 14 oktober 2022 09:32
    STOWA ontwikkelt kennisbank over effecten zonnepanelen op water

    De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa) ontwikkelt een nieuwe kennisbank waarin kennis over de effecten van zonnepanelen op water wordt gedeeld in onder meer de vorm van factsheets.

    De inventarisatie kadert in het innovatieproject Zon op water: impact op waterkwaliteit en biodiversiteit (ZWIMP). Het project wordt uitgevoerd onder de vlag van TKI Deltatechnologie.

    ZWIMP
    Binnen het ZWIMP-project onderzoekt een breed consortium de directe en indirecte effecten van zonneparken op water. Deelnemers zijn penvoerder Deltares, NIOO-KNAW, GroenLeven, Witteveen+Bos, Evides, Indymo, Adamant Solar, Rijkswaterstaat, STOWA, Sovon Vogelonderzoek en Hanze Hogeschool. Samen kijken ze naar de effecten van drijvende zonneparken op de waterkwaliteit, ecologisch functioneren en op vogels en vleermuizen.

    Deze kennis is nodig om de inrichting en het beheer van zonneparken te optimaliseren en goede afwegingen te maken bij vergunningverlening.

    Metingen
    De noodzakelijke nieuwe kennis wordt verkregen door uitgebreide metingen van biodiversiteit en waterkwaliteit bij bestaande zonneparken, aangevuld met modellering en kennis over het functioneren van specifieke systemen.

    Om de informatie toegankelijk te maken, worden de monitoringsdata van het project opgeslagen in een openbaar toegankelijke kennisbank. Het opzetten van de kennisbank en opstellen van factsheets wordt in cocreatie gedaan met waterbeheerders, initiatiefnemers en andere stakeholders. Om de kennisbank aan de behoeften en wensen van de gebruikers te laten voldoen, heeft STOWA nu een korte enquête opgesteld. Met de kennis die het ZWIMP-project oplevert, wordt tot slot ook de eerder gepubliceerde Handreiking Zon op Water doorontwikkeld.

    Eerder
    25 februari 2019
    STOWA presenteert handreiking voor vergunnen van drijvende zonneparken

    Door Els Stultiens

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  16. forum rang 10 voda 14 oktober 2022 09:36
    Wocozon gaat 250 huurwoningen in Maasdijk van zonnepanelen voorzien

    Wonen Midden-Delfland gaat samen met Wocozon nog dit kalenderjaar bij ongeveer 250 woningen in Maasdijk zonnepanelen plaatsen. Hiermee komt de woningcorporatie tegemoet aan de toenemende vraag van huurders.

    Elk jaar worden door de woningcorporatie al huurwoningen voorzien van zonnepanelen. Inmiddels liggen er al zonnepanelen op de daken van ruim 450 woningen. Wonen Midden-Delfland verhuurt ongeveer 2.000 woningen in Den Hoorn, Schipluiden, Maasland en Maasdijk.

    Korte termijn
    In Maasdijk moet het aantal huizen met zonnepanelen in de komende periode dus snel opgevoerd worden om de woonlasten voor huurders te verlagen.

    Jannie van den Berg, manager Vastgoed bij Wonen Midden-Delfland, spreekt van een win-winsituatie: ‘We kregen steeds meer aanvragen binnen voor zonnepanelen, daarom zijn we gaan kijken wat we op korte termijn konden realiseren. Met een nieuwe partij was het mogelijk om in Maasdijk dit jaar nog zonnepanelen te plaatsen. Daar zijn wij en onze huurders heel blij mee.’

    Quickscan
    Stichting Wocozon gaat de zonnepanelen voor Wonen Midden-Delfland plaatsen. Uit hun eerste quick- scan zijn 254 huurwoningen in Maasdijk geschikt gevonden. De bewoners van deze woningen hebben een aankondigingsbrief ontvangen en hebben een digitale informatieavond bij kunnen wonen. De verwachting is dat voor het einde van het jaar alle zonnepanelen zijn geplaatst.

    Eerder
    11 december 2018
    Wonen Midden-Delfland bereikt mijlpaal: 20 procent woningen van zonnepanelen voorzien

    Door Els Stultiens

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  17. forum rang 10 voda 14 oktober 2022 09:38
    ISDE: aangevraagde subsidie voor zonnepanelen daalt naar dieptepunt

    In de maand september is het aangevraagde subsidiebedrag voor zonnepanelen binnen de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)-regeling naar het laagste niveau van dit kalenderjaar gedaald.

    In de eerste 3 kwartalen van het kalenderjaar is voor 13,9 miljoen euro subsidie aangevraagd. Daarmee is met nog slechts 3 maanden te gaan ruim de helft van het subsidiebudget van 30 miljoen euro nog over. Afgelopen maand werd er voor 0,5 miljoen euro subsidie aangevraagd voor zonnepanelen en voor eenzelfde bedrag voor windmolens. Waar dat voor windmolens het hoogste geclaimde budget in een kalendermaand is, was het aangevraagde subsidievolume voor zonnepanelen dit jaar nog niet zo laag.

    Meer dan vorig jaar
    Wel is er binnen de ISDE-regeling nu al exact evenveel subsidie aangevraagd voor windmolens en zonnepanelen als vorig jaar toen de teller eind december stokte op 13,9 miljoen euro. Dit jaar wordt er daarmee hoe dan ook meer subsidie aangevraagd dan vorig jaar.

    Onderstaande tabel toont het aantal subsidieaanvragen voor zonnepanelen en windmolens in het kalenderjaar 2022.

    Voor meer, zie link:

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  18. forum rang 10 voda 14 oktober 2022 09:45
    JinkoSolar kondigt eerste overzeese ‘RE100’-fabriek aan

    De Chinese producent JinkoSolar heeft zijn eerste overzeese ‘RE100’-fabriek aangekondigd. De fabriek voor zonnepanelen en zonnecellen wordt volledig aangedreven door hernieuwbare-energiebronnen.

    De fabriek van JinkoSolar?, die in Maleisië staat, kent ongeveer 7 gigawattpiek aan productiecapaciteit. In de fabriek is de productie van zonnecellen en zonnepanelen verticaal geïntegreerd.

    335 miljoen kilowattuur
    Er zijn 2 bronnen van schone elektriciteit die gebruikt worden. Ten eerste is het dak van de fabriek van zonnepanelen voorzien. Op de tweede plaats wordt gebruikgemaakt van stroomafnameovereenkomsten (ppa’s) waarbij waterkracht- en zonne-energie ingekocht wordt.

    Het gaat om een jaarlijkse aankoop van ongeveer 0,44 miljard kilowattuur schone energie. De fabriek in Maleisië is daarmee een van de grootste zakelijke inkopers van duurzame energie voor zonne-energie in Zuidoost-Azië. Naar verwachting zullen tegen het einde van het kalenderjaar de zonnepanelen op het dak van de fabriek in gebruik worden genomen. Bij volledige productiecapaciteit zal het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de fabriek naar verwachting ongeveer 335 miljoen kilowattuur bedragen en de gemiddelde jaarlijkse CO2-uitstoot zal naar verwachting worden verminderd met ongeveer 214.200 ton.

    ‘Dit is weer een belangrijke mijlpaal op JinkoSolar’s reis om al zijn activiteiten volledig van schone stroom te voorzien’, aldus Dany Qian, vicepresident van JinkoSolar. ‘Het is ook een herinnering aan de cruciale rol die wij als pionier op het gebied van zonne-energie spelen bij het leiden van een samenlevingsbrede overgang naar hernieuwbare energie. Ons streven naar schone energie weerspiegelt de gedeelde waarden van onze klanten, partners en investeerders.’

    Door Els Stultiens

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
  19. forum rang 10 voda 14 oktober 2022 09:50
    De harde cijfers | CertiQ: 8 procent minder zonnepanelen geïnstalleerd in eerste 3 kwartalen

    Nederland heeft via de subsidieregeling SDE+(+) in de eerste 3 kwartalen van het jaar 1.498,1 megawattpiek en daarmee 8 procent minder zonnepanelen geïnstalleerd. Deze week in ‘De harde cijfers’ nieuwe CertiQ-data.

    Ook in september zijn minder pv-projecten opgeleverd via de SDE+(+) dan in 2021. De maand blinkt met 169 opgeleverde projecten wederom negatief uit, want in september is het aantal opgeleverde projecten het hardst gedaald: met 54 procent ten opzichte van vorig jaar. Bovendien is het de tweede maand van het huidige kalenderjaar waarin minder dan 200 projecten door CertiQ als opgeleverd zijn geregistreerd* en bevindt het oplevervolume qua aantal projecten zich nu op het laagste niveau van het kalenderjaar.

    Wel fors meer vermogen
    Wel was de gemiddelde projectomvang in de maand september fors groter dan het voorgaande jaar: 1.118 om 235 kilowattpiek. Dat is bovendien ook fors hoger dan de gemiddelde projectomvang van het huidige kalenderjaar, die tot en met augustus op 713 kilowattpiek lag en nu 816 kilowattpiek bedraagt. Gemeten over heel 2021 bedroeg de gemiddelde projectomvang 602 kilowattpiek.

    Per 1 oktober 2022 beschikt Nederland nu over 32.553 pv-projecten met in totaal een vermogen van 8.915,9 megawattpiek. De 3 onderstaande grafieken tonen allereerst het in 2022 per kalendermaand geïnstalleerde vermogen en de 2 grafieken daarna hetvoor de periode 2019-2022 in de eerste 3 kwartalen van het kalenderjaar geïnstalleerde vermogen per kwartaal en in totaal geïnstalleerde vermogen. Waar dit jaar in de eerste 2 kwartalen van het jaar minder vermogen werd geïnstalleerd, is in het derde kwartaal voor het eerst met vermogen geïnstalleerd. Hierdoor ligt het tot op heden in dit kalenderjaar via de SDE+(+) geïnstalleerde vermogen ook hoger dan in de kalenderjaren 2019 en 2020, maar wel 8 procent lager dan vorig jaar.

    Voor meer, zie link:

    www.solarmagazine.nl/nieuws-zonne-ene...
6.245 Posts
Pagina: «« 1 ... 291 292 293 294 295 ... 313 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.