Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD PSE:URW.FR, FR0013326246

Laatste koers (eur) Verschil Volume
77,560   +2,360   (+3,14%) Dagrange 75,200 - 77,660 380.512   Gem. (3M) 271,4K

Mijn FIRE-beleggingen (waaronder en n.a.v. URW ;-))

6.790 Posts
Pagina: «« 1 ... 153 154 155 156 157 ... 340 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 QueSera 16 augustus 2022 00:10
    quote:

    Joost_K schreef op 15 augustus 2022 16:06:

    Met betrekking tot de inflatie in de VS in juli : Dat is vooral op de conto van lagere energieprijzen te schrijven. Over de hele breedte van de onderliggende gemeten producten was er zover ik het goed gezien heb, juist een inflatiestijging.

    Plat gezegd verwacht ik dat olie- en energieprijzen in de VS nog verder moeten dalen in augustus om een vlakke of dalende inflatietrend te laten zien.

    Bron : (https://www.bls.gov/news.release/cpi.nr0.htm) Ik denk dat shelter (wonen) en voedsel zich nog wel gaan roeren, terwijl het maar de vraag is of de olie/brandstof/gas-kosten nog verder gaan dalen. Ik hoop het wel, het zou betekenen dat supply en demand verder op elkaar ingespeeld raken maar voor mij is dit nog geen gelopen race.

    [edit]
    Ik lees nu pas eigenlijk goed dat je vooral je gebrek aan vertrouwen bij de leiders van de centrale banken uitspreekt. Daar kan ik me ook in vinden. Zeker nadat ik eerst de bovenstaande inflatie-rant had neergezet.
    Hoi @AVM en Joost_K

    Centrale Banken voeren op dit moment allerlei fratsen uit. Dus ja. Ze doen van alles, maar dat heeft niet zo veel met hun mandaat te maken. Ze zijn overheidsbeleid aan het faciliteren. Vroeger noemden we dat monetaire financiering, maar dat doen “onafhankelijke banken natuurlijk niet”, alleen hun zwakke broeders in Afrika, die onder de knoet van het ministerie van Financiën staan en en constant gedwongen worden om geld bij te drukken om overheidstekorten te financieren.

    Nou, zoek de verschillen zou ik zeggen.

    Overheden geven ontzettend veel geld uit onder de vlag van crisisbestrijding. De ene crisis na de andere. Op zich wellicht zinvol, elk voor zich, maar samen telt het wel op. De ECB en de FED kopen dan maar op om de rente laag te houden. De FED lijkt er nu mee te willen stoppen. Ze hebben meer vrijheid dan de ECB, want die moet ook nog een gammele muntunie bijeenhouden.

    De kern van mijn betoog was dat ze dat maar tot op zekere hoogte kunnen doen. Op het moment dat de markt het papier niet meer wil, krijgen ze alles gedumpt. Reken maar dat de ECB nu al het papier krijgt aangeboden waarvan de banken het hardste afwillen. De centrale banken gaan dus hun balans in de strijd gooien. Omdat die groot is (whatever it takes) komen ze een heel eind met orkestreren. Totdat de markt het echt niet meer wil en in een keer de uitgang zoekt. Dan wordt het een tsoenami aan papier die de FED / ECB ook niet meer aan kan. Dan moeten ze abrupt stoppen omdat ze anders failliet gaan. Dat zal de paniek alleen maar groter maken met nog grotere koersuitslagen tot gevolg. Dat verschijnsel heet overshooting. (Zie mijn vergelijking van de bal die je eerst onder water drukt totdat je hem niet meer kunt houden. Die komt niet gewoon aan de oppervlakte, die schiet eerst ver omhoog om daarna weer terug naar de oppervlakte te vallen).

    Mijn redenatie is simpel. Als de inflatie langer hoog blijft dan is het ‘tijdelijk’ verhaal ontkracht. Dan gaat niemand die dingen meer kopen. Ergo zou de FED / ECB dan alles moeten kopen. En dat kunnen ze niet. Dus is het onhoudbaar. Zodra iemand roept: maar de Keizer heeft helemaal geen kleren aan. Dan gaan we nog iets meemaken.

    Ik hoop dat de FED dit proces in goede banen kan leiden. Ik heb daar wel vertrouwen in. In de ECB heb ik dit vertrouwen niet, omdat het bestuur onder Draghi volledig politiek verziekt is geraakt en Lagarde, hoewel ze haar best deed, dat niet heeft kunnen herstellen omdat ze van de ene crisis naar de andere zijn gestrompeld. Er wordt daar nu met meerderheid van stemmen beslist. En de landen die de Euro economisch dragen zijn daar in de minderheid. Dus de meerderheid drukt constant besluiten door die een greep in de kas van de minderheid zijn. Ik ben benieuwd waar de echte pijngrens ligt. Maar vroeger of later stapt Duitsland eruit. NL, Finland, de Baltische landen gaan dan mee. Feitelijk is de Euro dan dood want een waardeloze munt geworden. Volgens mijn glazen bol gaan we dit nog meemaken als we niet uitkijken.
  2. robutrecht 16 augustus 2022 11:57
    zo ik ben weer terug van vakantie. Mooi om te zien dat mijn hele verblijf in frankrijk inclusief eten en drinken volledig virtueel is betaald door mijn stijgende porto. Heb een alltime high van winst en totale waarde die ik vlak voor ukraine had behaald weer verbroken.

    Tevens tot en met 31 juli al 700 dollar meer dividend binnen binnengeharkt dan vorig jaar op 31 juli.
    De sneeuwbal is echt dit jaar enorm aan het versnellen.

    Mijn tippie HASI op 30 dollar is nu alweer doorgestegen naar 43 dollar. ongelofelijk.

    Gisteren heb ik trouwens LyondellBassel LYB extra bijgekocht op 90.43. Ik denk dat ze te zwaar gestraft zijn. Ze houden goede cijfers. lage payout ratio. Door hun extra mega dividenduitkering zijn ze naar mijn mening ook te ver weg gezakt. Ik denk dat ze gewoon weer naar de 100/110 terug kunnen. En ook al zullen ze niet stijgen dan hark je toch 5% dividend binnen met gemiddeld ook 6% stijging over de afgelopen 5 jaar.
  3. forum rang 6 'belegger'' 18 augustus 2022 10:59
    Geen idee of dat hier al is benoemd, maar ik zie dat voor Main Street Capital Corp bij DeGiro weer een groen vinkje staat bij "US Dividend Green List". Dat is voor de notering aan NYSE. Bij TDG en FRA zie ik dat niet, al zou ik niet weten waarom je het aandeel daar zou willen verhandelen. Voor wie geen account bij DeGiro heeft, het gaat over de toepassing van een verlaagd belastingtarief op dividend. Ik heb zelf geen positie meer in Main Street en ben dat nu ook niet van plan, maar ik kwam dit toevallig tegen.
  4. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 18 augustus 2022 21:20
    quote:

    'belegger'' schreef op 18 augustus 2022 10:59:

    Geen idee of dat hier al is benoemd, maar ik zie dat voor Main Street Capital Corp bij DeGiro weer een groen vinkje staat bij "US Dividend Green List". Dat is voor de notering aan NYSE. Bij TDG en FRA zie ik dat niet, al zou ik niet weten waarom je het aandeel daar zou willen verhandelen. Voor wie geen account bij DeGiro heeft, het gaat over de toepassing van een verlaagd belastingtarief op dividend. Ik heb zelf geen positie meer in Main Street en ben dat nu ook niet van plan, maar ik kwam dit toevallig tegen.
    Hé thanks voor het opmerken!
    Ik had zelf Main overgehangen naar IB, waardoor ik er geen last meer van had, maar de dames in het gezin hadden Main nog steeds via DG en ik zie nu dat het belastingtarief inderdaad sinds mei weer o.b.v. 15% wordt afgerekend. In totaal hebben ze er 4 maanden last van gehad (jan-apr) dat DG zelf met leveranciers begon te knoeien die blijkbaar niet met 15% om kon gaan.

    Naast het feit dat DG geen opties op US aandelen aanbiedt, horen dit soort geintjes toch tot de mindere kanten van DG... Fijn in ieder geval dat dit probleem in ieder geval weer van tafel is (ben benieuwd wat het volgende wordt...)
  5. Quipu 19 augustus 2022 19:46
    Als het MAIN-dividend goed wordt uitgevoerd is dat mooi. Helaas zijn er nog andere varianten:

    In mijn Nederlandse portefeuille ging het fout met Heijmans. Geen dividend gehad. Gebeld en toen werd een restje dividend betaald, stockaandelen in portefeuille gezet, een rekening van 6 Euro toegevoegd. Volgens de regels zou alles contant uitgekeerd worden…

    In de Amerikaanse portefeuille had ik dit jaar o.a. het volgende:
    - MAIN veranderde van kleur in de groene lijst. Zo erop, zo er vanaf en betaalde je 30% TAX, dan stonden ze weer op de lijst en kreeg je een correctiebetaling.
    - AGNC had ik al voor 01.01.22 verkocht en op 21.03.22 kreeg ik een kapitaaluitkering….. Volgens dividendmax.com is er geen kapitaaluitkering geweest.
    - Voor OCCI had ik een corporate action melding gehad. Na de dividenddatum werd er niets betaald. Toen ik erover belde ging men het onderzoeken en kreeg ik weer een stockdividend en een betaling.
    - Grappig was bij VOC een creatieve uitbetaling: Ipv dividend werd hetzelfde bedrag als interest uitbetaald. Zo werd er geen dividendbelasting ingehouden.

    Voor mij is het aanleiding om de Amerikaanse portefeuille te verhuizen naar Lynx. Bij DG mis ik een stabiel beleid waardoor onzekerheid optreedt. Hopelijk hebben andere forumleden betere ervaringen.
  6. forum rang 5 QueSera 19 augustus 2022 22:39
    Hoi jongens, even een update:
    Vandaag was het optie expiratie. Ik had een putoptie op URW 60. Die had ik vorige week gelukkig terug gekocht toen URW een sprintje naar 59 had getrokken. Daarna was URW nog doorgestoten naar 61 om weer terug te vallen naar heden 56. Ik had 500 euro gekregen en voor 150 teruggekocht. Saldo 350 euro, toch leuk voor 2 maanden. Maar in tegenstelling tot BESI wilde ik ze eigenlijk liever niet afnemen.

    Ik heb gisteren 1 call op de BESIs geschreven die ik vorige maand geleverd had gekregen. De strike was 54. Ze waren nog ff flink weggezakt, onder de 50. Binnen die maand hadden ze dus die wilde zwieper gemaakt en waren weer hersteld en gisteren heb ik dan maar weer weer een call geschreven op 56. Ik had voor de put 400 euro gehad (looptijd ca. 2 maanden). De call oktober is ook 300 euro. Als ik ze moet leveren heb ik met deze move in 5 maanden 900 euro verdiend. Je moet wel de cash hebben voor de margin / om ze ff af te kunnen nemen maar je praat toch over 16% in 5 maanden (gerekend over de 5400), dus 40% per jaar. Is een leuk spelletje om op kleine schaal ernaast te doen. Ik heb een vaste kern BESI en die zijn buy and hold.
    Als ik ze niet hief te leveren. Geen nood. Schrijf ik gewoon weer een nieuwe call. Als ik ze wel moet leveren, schrijf ik een nieuwe put. Kun je eindeloos volhouden zolang de koers wild heen en weer zwiept binnen een bepaald bandbreedte.

    Ik heb ook twee puts Flow geschreven en 2 opties puts Signify. Vind ik ook niet erg om extra te krijgen. Aangezien ik dit doe bij ING, - die niet doen aan effectenkredieten - houd ik hiervoor relatief veel cash aan. Ik vind het prima. Zorgt dat ik rustig kan blijven slapen.

    Ik heb de laatste tijd ook nog wel wat dividend binnen gehad. KPN, Aegon, PostNL, Acomo, FlowTraders en natuurlijk de golden oldies van Shell en Unilever.
  7. forum rang 5 QueSera 19 augustus 2022 22:51
    @Quipu
    Dit gedoe is voor mij de reden dat ik niet naar De Giro wil. Ondanks de lage kosten. Ik was dat gepruts al meer dan zat bij Saxo.
    Ik zit voor mijn NL aandelen nu bij ING. Daar kan bijna nix, maar NL aandelen en opties erop, dat hebben ze nog wel. En bij dat wat ze doen maken ze geen fouten. Ik heb een buy and hold strategie. Dus ja, de kosten zijn hoger, maar eenmalig. Alleen aan de fee ben ik wel geld kwijt, maar daarvoor in ruil handelen ze dividend, belasting, overzichten en zo netjes en foutloos af.
    De andere helft van mijn geld zit in US high dividend aandelen (BDC’s, REITs, CEFS en wat dividendaristocraten). Die zitten bij IB. Ik heb IB. Die zijn spotgoedkoop, hebben werkelijk alles, en ik heb ze nog niet op een foutje kunnen betrappen. De enige reden waarom ik daar niet alles heb ondergebracht is dat ik niet alle eieren in een mandje wil leggen.
  8. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 19 augustus 2022 23:44
    @Quipu: dank voor het delen van je ervaringen.
    Ik moet zeggen dat ik inmiddels meer bij IB heb belegd dan bij DG. Elke keer als ik "iets" wil doen met een aandeel dat ik bij DG heb aangekocht, dan hang ik die over naar IB. Wel is het zo dat de dames nog steeds 100% bij DG beleggen, gewoon vanwege het gemak, maar niet omdat ze zo betrouwbaar en goed zijn...

    @QueSera: goed bezig! ;-)
  9. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 20 augustus 2022 00:42
    Hierbij vraag ik ook jullie mening over een nieuw aandeel dat ik vandaag in mijn SA inbox vond:
    ZIM Integrated Shipping Services Ltd (NYSE:ZIM)
    "ZIM Integrated Shipping Services Ltd., together with its subsidiaries, provides container shipping and related services in Israel and internationally. It provides door-to-door and port-to-port transportation services for various types of customers, including end-users, consolidators, and freight forwarders. The company also offers ZIMonitor, a premium reefer cargo tracking service. As of December 31, 2021, it operated a fleet of 118 vessels, which included 110 container vessels and 8 vehicle transport vessels, of which four vessels were owned by it and 114 vessels are chartered-in; and network of 70 weekly lines. The company was incorporated in 1945 and is headquartered in Haifa, Israel."
    Links:
    seekingalpha.com/symbol/ZIM
    simplywall.st/stocks/us/transportatio...
    www.investing.com/equities/zim-integr...
    investors.zim.com/overview/default.aspx

    Als eerste valt het kwartaaldividend van $4.75 op (pay date 9 sept, ex div 26 aug). Op een koers van ca 50 is dat een rendement van 9.5%... per kwartaal(!). Nu moet ik er gelijk bij zeggen dat het de verwachting is dat dit dividend direct het volgende kwartaal (en de kwartalen erna weer fors gaat dalen. Waarschijnlijk halveren eind 2022 en nog eens halveren eind 2023, omdat het nog gebaseerd is op een gigantische stijging van de shipping tarieven en dus winsten in de afgelopen maanden/jaar. De koers is daar denk ik alvast voor een groot gedeelte al op vooruit aan het lopen, wat m.i. voor een groot gedeelte de halvering van de koers top in maart (ca 85) naar de dip van ca 42 eind juni verklaart.

    Ik houd er rekening mee dat de koers na de dividenduitkering nog eens met 4-5 gaat dalen en dat die ex-div koers wel eens op ca $45 uit zou kunnen komen. Stel dat het dividend terugzakt naar $1.25/kw, dan is dat nog altijd een mooi dividend van $5 per jaar ofwel ruim 10% op de huidige koers na aftrek van het nog uit te keren dividend.

    Ik kan nu stukken ZIM aankopen voor ca $49, als ik denk dat die vanaf nu verder gaat stijgen. Ik weet niet of dat gaat gebeuren, en mocht dat niet het geval zijn, dan kan de koers op 26/8 wel eens terugzakken naar ca $45 en heb ik niet zo veel aan dat dividend gehad. Daarom is het ook niet zo nuttig om nu een put optie te schrijven op een strike van $49 met een premie van ca $4.20 en expiratie volgende week 26/8. De kans is dan groot dat ik de stukken voor $49 geleverd krijg, terwijl de koers die dag zakt naar een ex-div koers van misschien ca $45. Nu kopen en dividend geleverd krijgen of via een put volgende week geleverd krijgen is dan een beetje lood om oud ijzer.

    Wat ik in plaats daarvan heb gedaan is een order ingelegd voor een (geschreven) put 16SEP Strike $45 en (limiet) premie van $2.85.
    Mocht ik dan geleverd krijgen voor $45, dan is dat in feite hetzelfde als nu 100 stuks kopen voor ca 49.5, dividend ontvangen van 4.75 en de koers daarna zien wegzakken tot <45. Met dat verschil dat ik nu extra $285 binnentik voor het schrijven van deze put. Mocht de koers toch niet tot zover dalen, dan blijf ik putjes schrijven net zolang totdat die wél wordt geleverd. Tot die tijd ontvang ik elke maand (nu nog) behoorlijk dikke premies, zo lang de koers een beetje zwabbert rondom de 45-50. Ook niet verkeerd: als ik elke maand $200-300 kan ontvangen, dan is dat een beetje een natte droom van een put-optie-schrijvende AVM...;-p

    Wat er mis kan gaan:
    1) De koers heeft de bodem al aangetikt en zal weer omhoog schieten waardoor ik de stukken nooit geleverd krijg:
    Ook geen groot probleem: ik blijf wel net zo lang putjes schrijven totdat de koers te hoog voor mij wordt en de premies op gaan drogen. Dan maar geen ZIM in mijn porto
    2) De koers gaat nog veel verder zakken, nadat ik de stukken op 16 SEP geleverd heb gekregen.
    Jullie kennen mij inmiddels: ik vind dat geen enkel probleem, zo lang ik maar dividendjes blijf ontvangen op die geleverde 100 stuks (zelfs bij een dividend dat 2 keer is gehalveerd, is dat nog >$100 per kwartaal). Bovendien kan ik daarna weer gedekte call opties schrijven. Zolang ZIM niet omver valt, is dit dus voor mij geen enkel probleem
    3) ZIM valt wél omver:
    Tsja... dan raak ik (minder dan) 1% van mijn belegd vermogen kwijt...

    Wat vinden jullie ervan?
  10. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 20 augustus 2022 13:19
    I know...I know..., maar dit is wel iets in een hoek waar ik al een tijdje naar aan het loeren was (containershipment*): hoogcyclisch en enorm profiterend van vervoers-ellende en -schaarste. Alleen waren ze nogal gestegen de afgelopen maanden/jaar en vond ik ze nogal duur. Nu lijkt de lucht er snel uit te lopen, omdat men (terecht) een afkoeling verwacht. Dus terwijl "iedereen" (nou ja... een hoop) eruit vluchten, is dat voor mij een kans(je) om erin te stappen.

    Alleen hoef ik dat niet persé tegen de huidige koers te doen, omdat als het dividend eenmaal is uitgekeerd er vast nog wel wat meer mensen uit gaan stappen als ze doorhebben dat een dividend van bijna 40% niet echt houdbaar is. Echter... als je dan naar de "fundamentals" (althans... de paar artikelen op SA die daar iets over beweren te schrijven) kijkt, dan lijkt het wel een gokje waard. In die zin: ik stop er nog niets in, maar begin wel alvast te profiteren van de onrust door opties te schrijven.

    Misschien rol ik ze over een maand wel door tegen een lagere koers dan 45, als ik dat nodig vind. Maar in de tussentijd hoop ik maandag wel tussen de 200-300 te gaan vangen voor een plukje containervervoer. Het idee is dat ik na een jaartje misschien al aan premies voldoende heb binnengehengeld om 100 stuks ZIM "gratis" aan te schaffen.

    (*) Overigens heb ik wel 2 prefjes (E en F serie) van Tsakos (NYSE:TNP-E en NYSE:TNP-F), maar die zie ik toch meer in de energiesector zitten, en ze zijn meer een flappentap. Elke keer als ik een dividendpatroonverstoring zie, dan kan ik die (een beetje) rechtstrijken door wat extra hierin te stoppen. Ik beweeg hier niet echt mee met de containervervoersector.
  11. Quipu 20 augustus 2022 18:07
    @QueSera, bedankt voor de heldere uitleg van jou overwegingen. Zo zou ik met mijn Nederlanse portefeuille weer terug kunnen naar ABN. Die is wel opgezegd maar het duurt 15 maanden voor die daadwerkelijk is opgeheven. De fouten die ABN maakt zijn van andere orde dan bij DG. Dat moet ik dan maar voor lief nemen.

    @AVM ook bedankt voor de uitleg en het “overhangbeleid”. Dat zal ik ook gaan toepassen. Dan met LYNX.
  12. Quipu 20 augustus 2022 18:09
    @AVM, leuk dat je de scheepvaart ter sprake brengt. Nu we steeds meer LNG nodig hebben, zijn ook meer tankers nodig. Het dividend golft nogal zoals je bij ZIM opmerkte.
    De reeks is nu (jj-mm): 2,00 (2109); 2,50 (2112); 17,00 (2204); 2,85 (2206); 4,75 (2209). Het zal mij niet verbazen dat dit blijft stijgen, net als de koersen.

    Zelf heb ik in portefeuille: Dorian LPG Ltd (NYSE: LPG/79%), Diana Shipping Inc. (DSX/67%), FLEX LNG Ltd (FLNG/53%) en Star Bulk Carrier Corp. (SBLK/45%).
    Ik kijk meestal naar het Totaal Resultaat. Achter de ticker staat de TR% YTD
    Binnen die hele shipping world onderscheid ik de LPG en Bulk.

    Wat bij jou optieconstructies fout kan gaan, is dat je veel meer krijgt dan de bedoeling was. Maar dat vind je soms ook niet erg…. Succes met de constructie.
  13. forum rang 6 'belegger'' 20 augustus 2022 18:37
    quote:

    Quipu schreef op 20 augustus 2022 18:09:

    Wat bij jou optieconstructies fout kan gaan, is dat je veel meer krijgt dan de bedoeling was. Maar dat vind je soms ook niet erg…. Succes met de constructie.
    Je weet toch zelf welke opties je hebt geschreven. Als het goed is tenminste. Wat fout kan gaan is dat je te hebberig wordt. In principe moet je rekening houden met een scenario dat je op al je puts geleverd krijgt. Zelf gebruik ik overigens geen opties.

    Vergelijk je Lynx ook met Interactive Brokers? Dat is geen advies, je zal altijd zelf moeten beoordelen wat je wilt. Ik weet bijvoorbeeld niet of je met IB onder Amerikaanse beleggersbescherming valt, of dat je onder een Ierse entiteit o.i.d. van IB valt en onder welke beleggersbescherming je dan valt. Er zijn hier in ieder geval een aantal mensen in het draadje die ervaring hebben met IB. Ook bij hen geldt dat het altijd je eigen verantwoordelijkheid blijft, dat kan niet vaak genoeg worden benoemd. Maar ervaringen delen kan soms handig zijn.
  14. forum rang 5 QueSera 20 augustus 2022 21:07
    quote:

    'belegger'' schreef op 20 augustus 2022 18:37:

    [...]Je weet toch zelf welke opties je hebt geschreven. Als het goed is tenminste. Wat fout kan gaan is dat je te hebberig wordt. In principe moet je rekening houden met een scenario dat je op al je puts geleverd krijgt. Zelf gebruik ik overigens geen opties.

    Vergelijk je Lynx ook met Interactive Brokers? Dat is geen advies, je zal altijd zelf moeten beoordelen wat je wilt. Ik weet bijvoorbeeld niet of je met IB onder Amerikaanse beleggersbescherming valt, of dat je onder een Ierse entiteit o.i.d. van IB valt en onder welke beleggersbescherming je dan valt. Er zijn hier in ieder geval een aantal mensen in het draadje die ervaring hebben met IB. Ook bij hen geldt dat het altijd je eigen verantwoordelijkheid blijft, dat kan niet vaak genoeg worden benoemd. Maar ervaringen delen kan soms handig zijn.
    Ik vond dit een hele goede vraag en heb het daarom proberen uit te zoeken.

    www.interactivebrokers.ie/en/index.ph...

    Wij hangen onder IB Ierland. We hangen dus onder het Ierste beleggers compensatie schema. 20.000 euries per rekening bij een faillissement. Dat geld alleen voor natuurlijke personen. Voor wat ik kan zien is dat vergelijkbaar met de NL regeling. Mijn ING beleggingsregeling, hoewel aangehouden bij een bank valt ook niet onder het depositogarantiestelsel van DNB (want geen deposito). Volgens mij is dat in NL ook 20.000 euro.
    Vandaar ook het verhaal van de eieren die ik niet in een mandje wil leggen. Mocht een van de twee failliet gaan, dan heb ik altijd nog de helft van mijn pensioengeld over + 20.000 als schrale troost.
  15. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 20 augustus 2022 21:41
    quote:

    QueSera schreef op 20 augustus 2022 21:07:

    [...]
    Ik vond dit een hele goede vraag en heb het daarom proberen uit te zoeken.

    www.interactivebrokers.ie/en/index.ph...

    Wij hangen onder IB Ierland. We hangen dus onder het Ierste beleggers compensatie schema. 20.000 euries per rekening bij een faillissement. Dat geld alleen voor natuurlijke personen. Voor wat ik kan zien is dat vergelijkbaar met de NL regeling. Mijn ING beleggingsregeling, hoewel aangehouden bij een bank valt ook niet onder het depositogarantiestelsel van DNB (want geen deposito). Volgens mij is dat in NL ook 20.000 euro.
    Vandaar ook het verhaal van de eieren die ik niet in een mandje wil leggen. Mocht een van de twee failliet gaan, dan heb ik altijd nog de helft van mijn pensioengeld over + 20.000 als schrale troost.
    Let wel dat het risico en die garantie alleen van toepassing is op het cash geld dat je bij je broker hebt staan.
    Dus als je meer dan 20.000 (cash/rekening courant saldo) hebt gestald, dan loop je over het meerdere (op je cash/rekening courant saldo) risico.

    Dat heeft verder niets te maken met de aandelen die je broker voor je heeft aangekocht en die in een separate bewaarinstelling worden bewaard. Bij een faillissement van een broker kan een schuldeiser niet in die pot gaan graaien en zijn je stukken in die zin veilig. Je hebt alleen nog een 2e orde verschil tussen de tenaamstelling van die stukken: staan die op naam of is er sprake van economisch eigendom?

    In beide gevallen vallen ze buiten de failliete boedel van de broker en kan een schuldeiser er niet aan komen, maar kan de (administratieve) afwikkeling van een faillissement bij economisch eigendom misschien iets langer duren en is er mogelijk een (beperkt) financieel risico voor een fractie van de pot. Bijvoorbeeld als margin eisen die ten tijde van het faillissement niet goed zaten bij een bepaalde klant, voor rekening van de broker moesten worden aangevuld en die broker valt om, zodat de gezamenlijke economische eigenaren van die pot een claim hebben op de failliete boedel (of de klant die de margin eis moest voldoen (of zoiets).

    Dat laatste risico zal een ander met meer verstand ervan ongetwijfeld beter kunnen beschrijven, maar het is in ieder van een andere orde dan "het meerdere van 20.000 ben je kwijt bij een faillissement van de broker". Hopelijk helpt dit, of kan iemand mij uitleggen als ik het verkeerd zie.
  16. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 20 augustus 2022 21:51
    quote:

    Quipu schreef op 20 augustus 2022 18:09:

    @AVM, leuk dat je de scheepvaart ter sprake brengt. Nu we steeds meer LNG nodig hebben, zijn ook meer tankers nodig. Het dividend golft nogal zoals je bij ZIM opmerkte.
    De reeks is nu (jj-mm): 2,00 (2109); 2,50 (2112); 17,00 (2204); 2,85 (2206); 4,75 (2209). Het zal mij niet verbazen dat dit blijft stijgen, net als de koersen.

    Zelf heb ik in portefeuille: Dorian LPG Ltd (NYSE: LPG/79%), Diana Shipping Inc. (DSX/67%), FLEX LNG Ltd (FLNG/53%) en Star Bulk Carrier Corp. (SBLK/45%).
    Ik kijk meestal naar het Totaal Resultaat. Achter de ticker staat de TR% YTD
    Binnen die hele shipping world onderscheid ik de LPG en Bulk.

    Wat bij jou optieconstructies fout kan gaan, is dat je veel meer krijgt dan de bedoeling was. Maar dat vind je soms ook niet erg…. Succes met de constructie.
    Mooi, ik ga daar ook eens naar kijken! Wat betekenen die percentages 79%, 67% etc.?

    Voor ZIM zou het mij overigens wél verbazen als de dividenden zouden blijven stijgen, want volgens mij is de consensus, dat die 4.75 in september voorlopig wel de top is, en dat het daarna weer zal dalen een wat normaler niveau. Daarom ook dat ik mezelf afvroeg hoe erg dat is, en zelfs bij een dubbele halvering naar 2.50 en daarna naar 1.25 nog steeds een pracht dividend zie. Ik vermoed daarom ook dat als zo'n bodem wordt bereikt en het dividend stijgt daarna weer, de markt ook weer terug in komt stappen. Maar voorlopig houd ik eerst rekening met dalingen van dividend en mogelijk koers (zeker na ex dividend datum). Als volgend jaar blijkt dat de dividend-cut meevalt, dan is er weer ruimte voor de weg omhoog (of als meer mensen er nu, te snel voor mij, weer in gaan stappen).
  17. MotR 20 augustus 2022 21:51
    quote:

    QueSera schreef op 20 augustus 2022 21:07:

    [...]

    Ik vond dit een hele goede vraag en heb het daarom proberen uit te zoeken.

    www.interactivebrokers.ie/en/index.ph...

    Wij hangen onder IB Ierland. We hangen dus onder het Ierste beleggers compensatie schema. 20.000 euries per rekening bij een faillissement. Dat geld alleen voor natuurlijke personen. Voor wat ik kan zien is dat vergelijkbaar met de NL regeling. Mijn ING beleggingsregeling, hoewel aangehouden bij een bank valt ook niet onder het depositogarantiestelsel van DNB (want geen deposito). Volgens mij is dat in NL ook 20.000 euro.
    Vandaar ook het verhaal van de eieren die ik niet in een mandje wil leggen. Mocht een van de twee failliet gaan, dan heb ik altijd nog de helft van mijn pensioengeld over + 20.000 als schrale troost.
    IB (of ING beleggingen) moet niet alleen failliet gaan om je beleggingen kwijt te zijn. Ze moeten zich ook niet gehouden hebben aan de wettelijk verplichte vermogensscheiding van de beleggingen van klanten en hun eigen vermogen. Bij een “normaal” faillissement ben je je beleggingen niet kwijt.
  18. forum rang 5 QueSera 20 augustus 2022 22:57
    quote:

    MotR schreef op 20 augustus 2022 21:51:

    [...]
    IB (of ING beleggingen) moet niet alleen failliet gaan om je beleggingen kwijt te zijn. Ze moeten zich ook niet gehouden hebben aan de wettelijk verplichte vermogensscheiding van de beleggingen van klanten en hun eigen vermogen. Bij een “normaal” faillissement ben je je beleggingen niet kwijt.
    Juist. Dat klopt natuurlijk. Ik ben altijd geneigd om te vergeten dat ze de boel netjes gescheiden moeten aanhouden. En dat de AFMmen van deze wereld daarop controleren. Is toch prettig voor je nachtrust….
  19. forum rang 6 'belegger'' 21 augustus 2022 00:01
    Als de link van @QueSera de juiste is voor Nederlandse rekeninghouders, dan lees ik daar ook in dat je beleggingen eronder vallen. Ze hebben het namelijk over een beleggerscompensatiestelsel en dat het niet beschermt tegen marktwaardeverlies op financiële producten. Dat heeft dus betrekking op je beleggingen. Een separate bewaarinstelling en compensatiestelsel is geen kwestie van óf maar én. Het eerste is er niet voor niets, maar als dat toch niet blijkt te werken kun je nog terugvallen op het tweede.

    In Nederland bestaat er inderdaad een wettelijk verplichte vermogensscheiding al kan daar op verschillende manieren invulling aan worden gegeven. Als ik met de link van @QueSera kijk onder "investor protection", dan lees ik daarin iets van vermogensscheiding met effecten bij bewaarbedrijven. Dat is ook hoe ik de (internationale) afwikkeling van effectentransacties ken. Dat je bij een faillissement van IB alles boven de €20k aan effecten kwijt zou zijn, lijkt mij ook wat kort door de bocht en verwacht ik niet. Maar ik ken ook niet alle lokale regels, dus lees vooral allemaal even mee.

    Je kunt niet vooraf alle scenario's bedenken van hoe het precies zal lopen. Met een gescheiden bewaarbedrijf zou ik mij niet zozeer druk maken om wie er van buiten bij kan, maar met wie je te maken hebt binnen dezelfde pot. Wat dat betreft heeft DeGiro het al aan de stok gehad met de AFM, o.a. omdat ze voor een gelieerd hedgefund soepeler omgingen met marginvereisten dan voor andere klanten. Een dwingend mailtje bleek voldoende om de regels even wat lossen toe te passen. Volgens het bedrijf is het natuurlijk allemaal opgelost en zijn er inmiddels adequate maatregelen getroffen. Dat moet je dan maar geloven, maar het blijft onprettig voelen dat dergelijke praktijken in de eerste plaats mogelijk waren. Met de overname door Flatex verwacht ik dat DeGiro ondertussen onder de vleugels van BaFin valt en ik heb er niets meer van gehoord. Ook niet naar gezocht overigens.
6.790 Posts
Pagina: «« 1 ... 153 154 155 156 157 ... 340 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.