Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.719 Posts
Pagina: «« 1 ... 145 146 147 148 149 ... 186 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 juli 2022 09:04
    De Duitsers hebben te weinig gas en het is bovendien te duur, hun oplossing is dan ook revolutionair,ze gaan het gewoon duurder maken met een extra heffing:

    Duitsland neemt opvallende maatregel te midden van een energiecrisis: een heffing op gas

    De Duitse regering wil een heffing opleggen aan alle gasverbruikers om leveranciers die worstelen met de snel stijgende invoerprijzen te helpen. Dat schrijft het persagentschap Reuters op basis van een regeringsvoorstel die het kon inkijken.

    Net zoals in tal van andere landen krijgen de Duitsers af te rekenen met hoge energieprijzen. Het land is dan ook in grote mate afhankelijk van de Russische gasinvoer. In juni heeft de Russische gasgigant Gazprom echter aangekondigd de leveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding, die het gas naar Europa brengt, met 40 procent te zullen verminderen.

    Robert Habeck, de groene Duitse minister van Economie en Klimaat, liet enkele weken geleden weten dat de situatie in zijn land ernstig is. “Daarom scherpen wij de voorzorgsmaatregelen verder aan en nemen wij extra maatregelen om het gasverbruik te verminderen”, klonk het. Zijn land werkt momenteel aan een noodwet om kolengestookte centrales nieuw leven in te blazen.

    Gasheffing

    Nu ligt er ook een gasheffing op tafel, schrijft Reuters. De heffing zal gas duurder maken voor iedereen in plaats van de lasten alleen te laten dragen door bepaalde huishoudens op basis van wie hun gasleverancier is.

    Bedoeling is om leveranciers die worstelen met de snel stijgende invoerprijzen op die manier te helpen. Zo zit onder meer het Duitse Uniper momenteel in slechte papieren. De energiereus voert gesprekken met de overheid over een mogelijke reddingsoperatie.

    Een prijsaanpassingsclausule

    Als het Duitse parlement het plan goedkeurt, zou de regering die heffing kunnen invoeren in plaats van een algemene prijsaanpassingsclausule die leveranciers zelf in staat zou stellen prijsverhogingen aan hun klanten door te rekenen.

    Volgens deskundigen is die clausule oneerlijk en juridisch betwistbaar. “De clausule zegt dat alleen redelijke kosten kunnen worden doorgerekend, wat vele interpretaties toelaat”, merkt energieadvocaat Peter Rosin op aan Reuters.

    Het nieuwe heffingssysteem zal worden gebaseerd op het model van de zogenaamde EEG-toeslag op elektriciteitsrekeningen die gebruikt wordt om hernieuwbare energie te financieren. Verwacht wordt dat het parlement het wetsvoorstel op 8 juli zal goedkeuren.

    www.msn.com/nl-be/nieuws/overig/duits...
  2. [verwijderd] 4 juli 2022 07:39
    De volgende stijging van de brandstofprijs: India maakt export van benzine naar Europa duurder

    Door brandstoftekorten op de binnenlandse markt stelt India nieuwe exportheffingen op benzine- en dieselleveringen. Dit is slecht nieuws voor de Europese automobilisten.

    Bangkok Het conflict tussen het Westen en Rusland heeft de Indiase multimiljardair Mukesh Ambani lucratieve handel opgeleverd: de afgelopen maanden koopt hij voor zijn raffinaderijen aan de westkust van het subcontinent Russische olie tegen lage prijzen . Het hoofd van het conglomeraat Reliance verscheepte onder meer de eindproducten diesel en benzine naar Europa – en maakte grote winsten gezien de stijging van de wereldmarktprijzen.

    Maar de Indiase regering..................................
    www.handelsblatt.com/politik/internat...
  3. forum rang 10 voda 4 juli 2022 08:08
    Haagse koerswijziging
    Hoe de kolencentrale van paria in redder veranderde
    Door THEO BESTEMAN

    Updated 2 min geleden
    1 uur geleden
    in FINANCIEEL

    ROTTERDAM - ’Vervuiler’, ’verstikker’. Briellenaar Siemon Bezuijen (32), de operator van kolencentrale Uniper, hoort de kritiek al jaren. Totdat het kabinet afgelopen weken opeens veel méér kolenstook eiste. Van paria zijn kolencentrales redders van Nederland geworden.

    RENE BOUWMAN
    Op de Maasvlakte meren aan de kade naast Uniper in de brandende zon grote schepen af. Via een kilometerslange ondergrondse transportband gaan hun geloste tonnen zwarte steenkool naar de grote oven. „Er staan hier nergens mensen meer die met scheppen de kolen in de oven gooien. Die tijd is lang voorbij”, lacht Bezuijen.

    Hij controleert, kijkend in het felle geeloranje vuur van vlammen die zeventig meter omhoogschieten, hoe stabiel de aanmaak van energie verloopt. In het hart van de centrale dreunt de voetbalvelden grote stoomturbine. „Ik hoef eigenlijk niet te kijken: ik voel en hoor gewoon of ze goed draaien”, zegt hij ernaast. „De fabriek is zo vertrouwd. Al checken we alles doorlopend.”

    BEKIJK OOK:

    Steenkolencentrales overvallen, sprokkelen snel schaars zwart goud
    ’Maatschappelijk nut’
    Na een stage in 2010 ontvlamde zijn liefde voor dit vak. „Ik had als scholier bij twee chemiebedrijven rondgelopen, dat beviel niks. Dit was het meteen”, wijst hij op de dreunende turbines. „Dit heeft maatschappelijk nut, dat je met collega’s voor de samenleving bezig bent, dat geeft elke dag een goed gevoel.” Uniper levert 7 procent van alle energie in Nederland.

    Maandag 20 juni, bijna half zes. Dat moment zullen ze hier niet snel vergeten. Minister Rob Jetten spoedt zich vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat naar perscentrum Nieuwspoort. Eerder, in maart 2019, kondigt het kabinet nog de sluiting van de Hemweg-kolencentrale aan. Jetten laat zich dan als D66-Kamerlid met duim omhoog (’Wij halen hem weg’) verkneukelend vrolijk fotograferen, terwijl enkele honderden mensen hun baan verliezen. Na de uitspraak in de Urgenda-klimaatzaak beslist het gerechtshof dat Nederland de CO2-uitstoot in 2020 al ten opzichte van 1990 met een kwart moet afbouwen. Op 22 december vorig jaar besluit Jetten dat alle andere kolencentrales vanwege Urgenda nog maar op 35 procent van hun capaciteit mogen draaien.

    Operator Siemon Bezuijen: „Je bent voor de samenleving bezig, dat geeft elke dag een goed gevoel.” RENE BOUWMAN
    BEKIJK OOK:

    Energie-experts bezorgd: Jetten moet Nederlandse belangen beter beschermen
    Economische Zaken en Klimaat
    Onderweg naar Nieuwspoort belt Economische Zaken en Klimaat Uniper-directeur Dyonne Rietveld, en minuten later meldt Jetten, krap zes maanden na het vorige besluit, dat de drie resterende kolencentrales in Nederland ’per direct’ en tot 2025 toch weer volle bak ’mogen’ stoken.

    De reden: Poetin gaat de Russische gaskraan mogelijk sluiten. Iedere kuub Russisch gas die niet gekocht wordt, is winst. Gas is nu ruim twee keer zo duur als voor de inval in Oekraïne. Rietveld, die vijf energiecentrales in Nederland aanstuurt, is „verrast door het moment en de snelheid van het besluit”. Als het ’economisch’ haalbaar is, zal Uniper leveren, zegt Rietveld. De centrale kan meer leveren, al hebben de drie centrales tot dan maar kolen ingekocht voor maximaal 35 procent stook. Per dag gaan er 6200 ton kolen doorheen. Dit jaar is de kolenprijs 170 procent gestegen.

    BEKIJK OOK:
    Klimaatdrammer wordt kolenboer

    ’Geen vertrouwen meer in overheid’
    „Dat ze in Den Haag zó makkelijk het beleid zó totaal wijzigden, met zulke grote gevolgen, ik snap het niet”, blikt Bezuijen terug op de reductie naar 35 procent. „Besef wel even hoeveel mensen van zo’n centrale afhankelijk zijn. Ik heb geen vertrouwen in de overheid meer. Ik snap die boeren absoluut”, zegt hij.

    Nederlandse stroom komt steeds meer van zonnepanelen en windmolens. „We zijn hier al jaren bezig met die overgang”, zegt Bezuijen op het dak. Wijzend naar de rookpluim uit de fabriekspijp: „Daar zit geen schadelijk stoffie meer in hoor, alles is eruit gefilterd. Aan die duurzaamheid wil ik komende jaren meewerken. Prachtig man”, glundert hij. In vijftien jaar moet er bij Uniper geen CO2-uitstoot meer zijn. „Ik weet voor wie ik het doe hè. Ik blijf hier, absoluut.”

    www.telegraaf.nl/financieel/633995936...
  4. forum rang 10 voda 4 juli 2022 12:20
    Gasunie Constructing National Hydrogen Network in Netherlands

    Strategic Research Institute
    Published on :
    04 Jul, 2022, 6:30 am

    Dutch Minister for Climate and Energy Mr Rob Jetten has announced new plans for the construction of a national transport network for hydrogen. Gasunie will develop the hydrogen network in the Netherlands in the coming years, after which it will assume the role of Transmission System Operator. Gasunie will also play an important role in the storage and import of hydrogen. Due to the expected growth in offshore hydrogen production in the North Sea, Minister Jetten will investigate whether Gasunie can also fulfill the role of grid operator at sea. These new plans are a major step in the development of a more sustainable energy system in the Netherlands.

    In the coming years, the hydrogen network will connect the seaports with the large industrial clusters in our country and with storage locations for hydrogen. Connections with Germany (Ruhr area and Hamburg) and Belgium are also being realised. This will facilitate the growth of the hydrogen market.
  5. forum rang 10 voda 4 juli 2022 17:27
    Wat gebeurt er als Duitsland dit najaar gas moet rantsoeneren? 'Als Duitsland een probleem heeft, hebben wij dat ook'
    Alina Borovitskaya - 9 minuten geleden

    Duitsland stevent af op een flinke energiecrisis dit najaar: het land houdt er rekening mee dat Rusland de Nordstream 1-gasleiding dichtdraait. Daarom is de Duitse overheid volop bezig om maatregelen te treffen.

    In weekblad Der Spiegel schetste de directeur van de Duitse overheidsinstantie die het stroomnet beheert, dit weekend een dramatisch beeld: Klaus Müller van de Bundesnetzagentur riep huishoudens op deze zomer hun cv-ketels zo snel mogelijk te laten na kijken en af te stellen op een lager gasverbruik. Het is volgens Müller onverstandig om daarmee tot september te wachten.

    Müller gaf verder aan dat als de overheid besluit tot rantsoenering van het energieverbruik, huishoudens voorrang krijgen bij de toegang tot gas en stroom. Dit betekent dat de Duitse industrie dit najaar rekening moet houden met (tijdelijke) afkoppeling van het gas- en stroomnet.

    Daarom wordt grote en kleinere bedrijven aangeraden om zo snel mogelijk extra noodaggregaten te installeren om voorbereid te zijn om perioden van uitval van stroom, aldus der Spiegel.

    Het is een onheilspellend vooruitzicht dat een energiecrisis in ons buurland een reële mogelijkheid is. Maar hoe groot is de kans daarop en wat zullen wij in Nederland daarvan voelen? We vroegen dit aan economen Hans van Cleef van ABN AMRO, die verantwoordelijk is voor onderzoek naar duurzaamheid, en Hugo Erken van Rabobank, hoofd Nederlandse economie.

    Als Duitsland overgaat tot rantsoeneren van het energieverbruik, volgt Nederland
    Volgens Van Cleef valt het zeker niet uit te sluiten dat de Russen de gaskraan dicht draaien. "Ik acht die kans zeker aanwezig", zegt hij.

    Of dit ook zal leiden tot rantsoeneren hangt af van drie dingen, vertelt Van Cleef. De eerste vraag is in hoeverre gasvoorraden aangevuld kunnen worden tot oktober. De tweede vraag is in hoeverre men in staat is om meer vloeibaar aardgas, oftewel LNG, te kopen. Ten slotte hangt ook veel af van hoe koud de winter wordt.

    Als het in Duitsland neerkomt op rantsoeneren, gebeurt dat waarschijnlijk in Nederland ook. "De situatie in Duitsland kun je niet los zien van Nederland. Als Duitsland een probleem heeft, hebben wij ook een probleem", concludeert de econoom van ABN AMRO.

    Europese landen werken namelijk op basis van een solidariteitsprincipe: als je zelf hoge gasvoorraden hebt maar je buurland een tekort heeft, moet je je gas gaan exporteren. Dat zal vanuit Brussel worden gestimuleerd, aldus Van Cleef.

    Stel dat rantsoeneren een realiteit is, hoe ernstig is dat in economische zin? Volgens Van Cleef hangt dat af van hoelang rantsoeneren duurt. "Hebben we het over een paar weken of de hele winter? Je moet bij rantsoeneren denken aan bedrijven die productie stoppen en de effecten daarvan sijpelen door naar de hele economie. Stel dat een kunstmestfabriek dicht gaat, dan wordt de landbouwsector geraakt", aldus de econoom.

    Consumenten krijgen in het scenario van rantsoeneren te maken met hogere energieprijzen. Volgens econoom Hugo Erken van Rabobank kunnen de gasprijzen op de groothandelsmarkt stijgen tot 200 euro per megawattuur, wanneer de Russische gasleveringen aan Europa volledig gestaakt zouden worden. Het huidige niveau van de gasprijzen ligt op 160 euro per megawattuur. Zo'n prijsstijging zal volgens Erken automatisch leiden tot minder gasverbruik waardoor rantsoeneren wellicht niet nodig zal zijn.

    Bedrijven die een energie-intensief productieproces hebben, zullen vanwege het duurdere gas overwegen om een deel van de productie naar het buitenland te verplaatsen, aldus Erken. Voorbeelden van sectoren die het meest energie-intensief zijn en dus het hardst geraakt zullen worden in het geval van rantsoeneren of hogere energieprijzen zijn de chemie, met in het bijzonder producenten van kunstmest maar ook de rubber- en kunststofindustrie, veevoer, akkerbouw en glastuinbouw, de aardolie-industrie en producenten van basismetalen.

    Rabobank gaat al uit van een paar kwartalen van economische krimp eind van dit jaar of begin volgend jaar. Als de gaskraan vanuit Rusland verder dicht wordt gedraaid zal de recessie dieper worden dan waar we nu rekening mee houden, is de overtuiging van Erken. Consumenten zullen dan de hand nog meer op de knip gaan houden en de industrie zal lijden onder hoge gasprijzen en mogelijke gastekorten.

    Maar hoe goed is Nederland voorbereid op een scenario van een gastekort, vergeleken met Duitsland? Daarvoor moet je naar het niveau van de gasvoorraden kijken. Deze liggen momenteel op 54 procent in Nederland, vertelt Van Cleef. De Duitse voorraden liggen iets hoger op 62 procent. "Het streven is de voorraden met 80 tot 90 procent gevuld te hebben. Daar zitten we nog ver vanaf. Het blijft dus spannend."

    "De huidige situatie doet denken aan de energiecrisis in jaren '70 van de vorige eeuw toen er autoloze zondagen waren. Misschien moeten we straks ook gasloze zondagen gaan introduceren", zegt Erken van Rabobank.

    LEES OOK: Denemarken maant burgers korter te douchen en schone was buiten te drogen, nu de gasprijzen 4 keer hoger liggen

    Met sub-links

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/wa...
  6. forum rang 4 Kees1 4 juli 2022 18:20
    quote:

    voda schreef op 4 juli 2022 17:27:

    Wat gebeurt er als Duitsland dit najaar gas moet rantsoeneren? 'Als Duitsland een probleem heeft, hebben wij dat ook'
    Alina Borovitskaya - 9 minuten geleden

    Duitsland stevent af op een flinke energiecrisis dit najaar: het land houdt er rekening mee dat Rusland de Nordstream 1-gasleiding dichtdraait. Daarom is de Duitse overheid volop bezig om maatregelen te treffen.

    In weekblad Der Spiegel schetste de directeur van de Duitse overheidsinstantie die het stroomnet beheert, dit weekend een dramatisch beeld: Klaus Müller van de Bundesnetzagentur riep huishoudens op deze zomer hun cv-ketels zo snel mogelijk te laten na kijken en af te stellen op een lager gasverbruik. Het is volgens Müller onverstandig om daarmee tot september te wachten.

    Müller gaf verder aan dat als de overheid besluit tot rantsoenering van het energieverbruik, huishoudens voorrang krijgen bij de toegang tot gas en stroom. Dit betekent dat de Duitse industrie dit najaar rekening moet houden met (tijdelijke) afkoppeling van het gas- en stroomnet.

    Daarom wordt grote en kleinere bedrijven aangeraden om zo snel mogelijk extra noodaggregaten te installeren om voorbereid te zijn om perioden van uitval van stroom, aldus der Spiegel.

    Het is een onheilspellend vooruitzicht dat een energiecrisis in ons buurland een reële mogelijkheid is. Maar hoe groot is de kans daarop en wat zullen wij in Nederland daarvan voelen? We vroegen dit aan economen Hans van Cleef van ABN AMRO, die verantwoordelijk is voor onderzoek naar duurzaamheid, en Hugo Erken van Rabobank, hoofd Nederlandse economie.

    Als Duitsland overgaat tot rantsoeneren van het energieverbruik, volgt Nederland
    Volgens Van Cleef valt het zeker niet uit te sluiten dat de Russen de gaskraan dicht draaien. "Ik acht die kans zeker aanwezig", zegt hij.

    Of dit ook zal leiden tot rantsoeneren hangt af van drie dingen, vertelt Van Cleef. De eerste vraag is in hoeverre gasvoorraden aangevuld kunnen worden tot oktober. De tweede vraag is in hoeverre men in staat is om meer vloeibaar aardgas, oftewel LNG, te kopen. Ten slotte hangt ook veel af van hoe koud de winter wordt.

    Als het in Duitsland neerkomt op rantsoeneren, gebeurt dat waarschijnlijk in Nederland ook. "De situatie in Duitsland kun je niet los zien van Nederland. Als Duitsland een probleem heeft, hebben wij ook een probleem", concludeert de econoom van ABN AMRO.

    Europese landen werken namelijk op basis van een solidariteitsprincipe: als je zelf hoge gasvoorraden hebt maar je buurland een tekort heeft, moet je je gas gaan exporteren. Dat zal vanuit Brussel worden gestimuleerd, aldus Van Cleef.

    Stel dat rantsoeneren een realiteit is, hoe ernstig is dat in economische zin? Volgens Van Cleef hangt dat af van hoelang rantsoeneren duurt. "Hebben we het over een paar weken of de hele winter? Je moet bij rantsoeneren denken aan bedrijven die productie stoppen en de effecten daarvan sijpelen door naar de hele economie. Stel dat een kunstmestfabriek dicht gaat, dan wordt de landbouwsector geraakt", aldus de econoom.

    Consumenten krijgen in het scenario van rantsoeneren te maken met hogere energieprijzen. Volgens econoom Hugo Erken van Rabobank kunnen de gasprijzen op de groothandelsmarkt stijgen tot 200 euro per megawattuur, wanneer de Russische gasleveringen aan Europa volledig gestaakt zouden worden. Het huidige niveau van de gasprijzen ligt op 160 euro per megawattuur. Zo'n prijsstijging zal volgens Erken automatisch leiden tot minder gasverbruik waardoor rantsoeneren wellicht niet nodig zal zijn.

    Bedrijven die een energie-intensief productieproces hebben, zullen vanwege het duurdere gas overwegen om een deel van de productie naar het buitenland te verplaatsen, aldus Erken. Voorbeelden van sectoren die het meest energie-intensief zijn en dus het hardst geraakt zullen worden in het geval van rantsoeneren of hogere energieprijzen zijn de chemie, met in het bijzonder producenten van kunstmest maar ook de rubber- en kunststofindustrie, veevoer, akkerbouw en glastuinbouw, de aardolie-industrie en producenten van basismetalen.

    Rabobank gaat al uit van een paar kwartalen van economische krimp eind van dit jaar of begin volgend jaar. Als de gaskraan vanuit Rusland verder dicht wordt gedraaid zal de recessie dieper worden dan waar we nu rekening mee houden, is de overtuiging van Erken. Consumenten zullen dan de hand nog meer op de knip gaan houden en de industrie zal lijden onder hoge gasprijzen en mogelijke gastekorten.

    Maar hoe goed is Nederland voorbereid op een scenario van een gastekort, vergeleken met Duitsland? Daarvoor moet je naar het niveau van de gasvoorraden kijken. Deze liggen momenteel op 54 procent in Nederland, vertelt Van Cleef. De Duitse voorraden liggen iets hoger op 62 procent. "Het streven is de voorraden met 80 tot 90 procent gevuld te hebben. Daar zitten we nog ver vanaf. Het blijft dus spannend."

    "De huidige situatie doet denken aan de energiecrisis in jaren '70 van de vorige eeuw toen er autoloze zondagen waren. Misschien moeten we straks ook gasloze zondagen gaan introduceren", zegt Erken van Rabobank.

    LEES OOK: Denemarken maant burgers korter te douchen en schone was buiten te drogen, nu de gasprijzen 4 keer hoger liggen

    Met sub-links

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/wa...
    Door het lakse beleid van de NL regering (veel te laat extra aanzetten van de kolencentrales) is de aanvulling met Gronings gas onvermijdelijk aan het worden. Rutte, Jetten en Vijlbrief zullen dat wel met een begrafenisgezicht op tv gaan zeggen.
  7. forum rang 10 voda 5 juli 2022 09:24
    IEA verwacht traag herstel gasconsumptie
    Oorlog in Oekraïne drukt ontwikkelingen.

    (ABM FN) De mondiale vraag naar gas zal dit jaar licht krimpen en zal in de komende drie jaar slechts beperkt herstellen, nadat de oorlog in Oekraïne de gasprijzen tot recordniveaus aanjoeg. Dit verwacht het Internationaal Energieagentschap in een rapport dinsdag.

    De huidige hoge gasprijzen drukken de vraag en zorgen ervoor dat gasgebruikers steeds vaker overstappen naar kolen en olie. Ook draait Rusland de gaskraan langzaam dicht in Europa, waardoor er grote zorgen zijn over de toevoer van gas in de winter. "Deze ontwikkelingen schaden de reputatie van gas als betrouwbare en betaalbare energiebron", aldus het IEA.

    Het IEA verwacht dat de mondiale gasvraag tussen 2021 en 2025 met 140 miljard kuub kan stijgen, nog niet de helft waar eerder rekening mee werd gehouden. Alleen al in 2021 steeg de vraag met 170 miljard kuub.

    De verwachte vraagafname is een gevolg van de zwakkere economische ontwikkelingen en een beperkte overstap van kolen en olie naar gas.

    "De Russische oorlog in Oekraïne verstoort een gasmarkt, die al krapte liet zien", aldus IEA.

    Door: ABM Financial News.

    pers@abmfn.be

    Redactie: +32(0)78 486 481
  8. forum rang 10 voda 6 juli 2022 07:17
    Experts uiten hun zorgen
    Kabinet negeert advies gasopslagen ondanks crisis Rusland: niet maximaal aanvullen
    Door MIKE MULLER EN JOHAN WIERING

    Updated Gisteren, 16:28
    Gisteren, 15:23
    in FINANCIEEL

    DEN HAAG - Het kabinet negeert vooralsnog het advies van de Mijnraad om de Nederlandse gasopslagen maximaal te vullen vanwege de gascrisis met Rusland. Nederlands grootste gasopslag voor hoogcalorisch gas, in Bergermeer, wordt voorlopig voor slechts voor 68% gevuld. De Mijnraad noemt deze terughoudendheid ’niet verstandig’. Ook energiedeskundigen uiten hun zorgen. ,,Ik mis in Nederland het gevoel van urgentie. De overheid is vrij naïef.”

    ANP/HH
    Minister Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) leggen het Mijnraadadvies voorlopig naast zich neer en laten bij de Bergermeervulling 32% van de opslagruimte onbenut. Op dit moment is Bergermeer voor 38,4% gevuld. Een aantal bedrijven en staatsbedrijf EBN gaan de berging - met miljoenensubsidies - alsnog vullen tot 68%. Jetten en Vijlbrief doen nog wel onderzoek of Bergermeer verder kan worden gevuld door EBN, maar wanneer dat onderzoek is afgerond is onduidelijk.

    BEKIJK OOK:
    Gasprijs stijgt door na zorgen over voorraden

    Reden is dat het Russische Gazprom nog gebruiksrechten op de gasopslag Bergermeer heeft. Het kabinet doet nog onderzoek naar het weren van Gazprom uit het Nederlands energiesysteem: „Ik kan u melden dat naar de verschillende mogelijkheden een eerste verkenning is gedaan. Die analyse wordt zoals besproken voor een second opinion neergelegd bij de landsadvocaat.”

    Verschillende andere gasopslagen (onder meer met het laagcalorische gas) worden wel verder gevuld, waarmee Nederland minimaal op een gemiddeld vullingspercentage van 80% uitkomt en aan het Europese doel zal voldoen.

    Gazprom
    Eerder dit jaar schreven Jetten en Vijlbrief al dat een hogere vulgraad voor de gasopslag in Bergermeer niet nodig is omdat die de leveringszekerheid zou verhogen voor ’overwegend niet-beschermde gebruikers’, zoals de industrie die gebruik maakt van dit hoogcalorische gas. De Mijnraad waarschuwde daarover: „Uiteraard moet te allen tijde voorkomen worden dat Nederlanders in de kou komen te zitten, maar in de ogen van de Mijnraad is leveringszekerheid voor bijvoorbeeld industriële gebruikers evenzeer van belang, omdat een gastekort bij hen eveneens tot maatschappelijke ontwrichting zal leiden.”

    BEKIJK OOK:
    Kabinet laat kolencentrales harder draaien tegen gastekort

    De uit onafhankelijke experts bestaande Mijnraad stelt dat het uitvallen voor een langere periode „zeer grote maatschappelijke gevolgen zal hebben. Het gaat dan om sectoren als elektriciteitsproductie, olieraffinage en staalfabricage, maar ook om de industrieën in de voedselketen (kunstmestfabricage, tuinders). Ook kan een veel hogere energieprijs bijvoorbeeld zijn weerslag hebben op de transportsector.”

    ANP/HH
    De Mijnraad adviseerde tevens om alle bergingen maximaal te vullen, onder andere omdat ons gasnetwerk verbonden is met buurlanden (zoals Duitsland en Engeland). Bij onze oosterburen worden al vergaande maatregelen getroffen nu Rusland de gaskraan langer dichthoudt.

    Lastige opgave
    Het is volgens experts sterk de vraag of de Nederlandse gasopslagen eind dit jaar voor minimaal 80% gevuld zullen zijn, zoals het kabinet beoogt. Zeker als Rusland de kraan snel dichtdraait, wordt dit een zeer lastige opgave.

    Energie-econoom Hans van Cleef (ABN Amro) wijst erop dat het realiseren van deze doelstelling allereerst afhangt van de gasleveringen door Rusland. Mocht er al snel een abrupte stop komen, dan zal het voor Nederlandse energiebedrijven nog lastiger worden om het gas tegen enigszins acceptabele prijzen in met name de Verenigde Staten, Australië, Noorwegen en Qatar te kopen.

    BEKIJK OOK:
    Column: Poetins oorlogskas onder druk door inzakkende Russische economie

    Energie-analist Jilles van den Beukel (HCSS) denkt zelfs dat het praktisch onmogelijk wordt om de 80% te halen indien Rusland de gaskraan snel dichtdraait: „Europa zit met zijn importcapaciteit aan terminals al tegen het plafond. En ook de wereldwijde capaciteit aan lng (vloeibaar aardgas) vormt een bottleneck.”

    De experts benadrukken dat Nederlandse bedrijven voor hun gasimporten stevig concurreren met bedrijven uit Azië. „Het is ook maar de vraag hoe solidair we in Europa zullen zijn”, aldus Van Cleef. Energiespecialist Cyril Widdershoven heeft daar ook een hard hoofd in. „Ik mis in Nederland ook het gevoel van urgentie. De overheid is vrij naïef met de veronderstelling dat als er subsidies gegeven worden het gas er daadwerkelijk komt. Wij lopen achter bij landen met veel grotere energiebedrijven en dan met name Duitsland en Engeland.”

    Van Cleef sluit zeker niet uit dat de gasprijs, die de afgelopen maanden omhoog geschoten is tot zo’n €170 per megawattuur in Europa, nog verder door het dak gaat. Widdershoven is eveneens bevreesd, gegeven de enorme concurrentie. „Vooral vanuit China zal de vraag sterk toenemen, doordat het land de lockdowns eraf haalt.” Van Cleef wijst voorts op het grote belang niet alleen in aanloop naar, maar ook tijdens de winter over voldoende hoge voorraden te beschikken.

    www.telegraaf.nl/financieel/204616662...
  9. forum rang 10 voda 6 juli 2022 08:58
    Shell zet grootste groene waterstoffabriek van Europa neer in Rotterdam
    Updated 33 min geleden
    34 min geleden
    in FINANCIEEL

    ROTTERDAM (ANP) - Shell begint met de bouw van de grootste groene waterstoffabriek van Europa op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Het olie- en gasconcern heeft een definitieve investeringsbeslissing genomen voor de bouw van de fabriek Holland Hydrogen I.

    Bij deze Shell-pomp in Arnhem kan al waterstof worden getankt. ANP/HH
    Naar verwachting is de fabriek in 2025 operationeel. Groene waterstof wordt geproduceerd door het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare energie.

    Er werden geen financiële details gemeld over de bouw van de fabriek die 60.000 kilogram hernieuwbare waterstof per dag gaat produceren. De hernieuwbare stroom voor de zogeheten elektrolyser komt van Hollandse Kust (noord), het windpark op zee dat deels eigendom is van Shell.

    www.telegraaf.nl/financieel/185962465...
  10. forum rang 10 voda 7 juli 2022 08:21
    Gasunie haalt in Eemshaven 7 miljard kuub lng binnen
    Door THEO BESTEMAN

    Updated 15 min geleden
    19 min geleden
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Nederland heeft voor 7 miljard kuub vloeibaar gemaakt gas (lng) in contracten vastgelegd. Het gas wordt vanaf augustus geïmporteerd in de Eemshaven. Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal heeft daartoe een overeenkomst gesloten met leveranciers CEZ en Shell Western LNG.

    Drijvend platform Exmar S188, dat vanaf augustus miljarden kuub vloeibaar gas omzet in aardgas in de Eemshaven. EXMAR

    Nederland probeert op korte termijn onder grote druk de gasvoorraad fors aan te vullen. „Hiermee is een belangrijke voorwaarde voor de zekerheid voor de levering van lng vastgelegd”, aldus staatsbedrijf Gasunie donderdag over de bereikte deals.

    Nederland wil onafhankelijk worden van Russisch gas. Europa vreest dat president Poetin snel de Russische gaskraan naar Europa via de Nord Stream-pijleiding sluit.

    BEKIJK OOK:
    ’Shell investeert in miljardenproject lng in Qatar’

    Gasunie-dochter EemsEnergyTerminal zegt dat de contracten in ’recordtijd’ zijn gesloten en verwacht dat komende maanden nog een miljard kuub aan lng wordt verkocht.

    Meer gas
    De verdubbeling van de import van vloeibaar gas hoort volgens minister Jetten (Klimaat en Energie) bij versnelde verduurzaming, „maar ook om ons voor te bereiden op komende winter.” Hij wijst op ruime interesse van bedrijven om nog meer vloeibaar gas te importeren. Nederland wil het Groningen-veld met aardgas niet extra openzetten, uit vrees voor meer bevingen en schade.

    BEKIJK OOK:
    Jetten slaat alarm over levering energie komende winter

    In de Eemshaven tuigt Gasunie momenteel een lng-terminal op, met twee drijvende platforms, de Exmar S188 en Golar Inglo. Die verdubbelen daarmee de capaciteit van de enige lng-terminal van Nederland, op de Rotterdamse Maasvlakte, vanaf eind augustus.

    De beide platforms in de Eemshaven hebben een doorvoercapaciteit van 8 miljard kuub gas lng per jaar. Zij vormen de komende vijf jaar dit vloeibaar gemaakte geïmporteerde gas om tot aardgas, dat dan in de pijpleidingen van het landelijk net gebracht kan worden.

    BEKIJK OOK:
    Nederland moet rekening houden met gaslevering aan Duitsland

    Bergermeer, Nederlands grootste gasopslag voor hoogcalorisch gas, wordt voorlopig voor slechts voor 68% gevuld, meldde minister Jetten deze week. De Mijnraad noemde dat in een reactie’niet verstandig’. Op dit moment is Bergermeer voor 38,4% gevuld.

    Andere gasopslagen worden wel verder gevuld. Nederland haalt daarmee het minium vullingspercentage van 80% dat in Europa is afgesproken.

    BEKIJK OOK:
    Kabinet negeert advies gasopslagen ondanks crisis Rusland: niet maximaal aanvullen
    BEKIJK OOK:
    Jetten slaat alarm over levering energie komende winter
    BEKIJK OOK:
    Tweede fase Duits crisisplan in werking, minder gas uit Rusland

    De prijs voor een partij gas op de Amsterdamse gasbeurs te leveren in augustus loopt sterk op, en kwam woensdag uit op €174,50 per megawattuur. Op 7 maart bereikte die prijs een piek van ruim €200 per megawattuur.

    BEKIJK OOK:
    Advies Mijnraad: bereid Groningen maar voor op heropening gasveld

    www.telegraaf.nl/financieel/112576419...
  11. forum rang 10 voda 7 juli 2022 08:35
    Record op record voor groen opgewekte elektriciteit

    Het aandeel van groene energie uit wind, zon of biomassa in de totale Nederlandse elektriciteitsproductie breekt dit jaar record op record. In het eerste half jaar van 2022 was het aandeel al 41 procent, tegenover 33 procent vorig jaar. Daarmee is 1 miljard kuub aardgas bespaard.

    © Aangeboden door Change Inc.

    Dat concludeert het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord op basis van de cijfers van Energieopwek.nl. De forse groei van hernieuwbare energie zorgde ervoor dat gascentrales minder hard hoefden te draaien. Zo werd de eerste zes maanden van dit jaar 5 procent van het totale Nederlandse gasverbruik bespaard. De groei is ook een positieve stap op weg naar 2030, als ongeveer driekwart van alle stroom uit hernieuwbare bronnen moet komen.

    Regens aan record
    In het eerste half jaar van 2022 werd in elke maand meer hernieuwbare energie opgewekt dan in dezelfde maand vorig jaar. Daardoor werd record op record gestapeld, met de maand april als uitschieter. Toen kwam bijna de helft van alle stroom (48,6 procent) uit hernieuwbare bronnen. Februari tekende voor de grootste toename ten opzichte van vorig jaar: van 30 naar 44 procent. In juni was 45 procent van alle opgewekte elektriciteit duurzaam, tegen 33 procent vorig jaar. De meeste hernieuwbare elektriciteit kwam het eerste half jaar uit zonnepanelen (14,3 procent), gevolgd door windturbines op land (10,5 procent), biomassa (8,9 procent) en wind op zee (7,4 procent). Het aandeel wind op zee zal de komende jaren fors toenemen omdat het kabinet het aantal windparken in de Noordzee wil verdubbelen.

    Nieuwe mijlpaal
    In de afgelopen maand juni werd een nieuwe mijlpaal bereikt voor zonnepanelen in Nederland. Die leverden maar liefst een kwart (25,4 procent) van alle geproduceerde elektriciteit. In de wintermaanden en in de lente was er meer wind. De absolute hoeveelheid hernieuwbare stroom was toen, gemeten in kilowatturen, groter dan in juni. Procentueel gezien scoorde hernieuwbare stroom in die maanden echter lager, omdat in de winter en de lente de totale elektriciteitsvraag groter is. De opgewekte hernieuwbare stroom was in juni 27 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Die groei was weer hoger dan in de vorige maanden. Dat kwam ook door het zonnige weer, afgewisseld met veel wind.

    Stroom klein deel van energie
    Het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord benadrukt dat het bij deze cijfers om elektriciteit gaat en niet om alle hernieuwbare energie. Van alle gebruikte energie gaat ongeveer 55 procent op aan warmte, 25 procent aan transport en slechts 20 procent aan stroom. Door elektrificatie van de industrie, vervoer en verwarmen zal dat aandeel fors toenemen. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zal het aandeel van stroom in deze mix in 2030 op 24 procent uitkomen. Dan zal 75 procent hernieuwbaar zijn. In die berekening zit nog niet de aangekondigde bouw van 10 megawatt aan extra windparken op zee.
  12. forum rang 10 voda 7 juli 2022 09:14
    EU beslist: kernenergie en gas zijn ‘groen’
    admin - 7 jul. 2022

    Na veel gesteggel besluit de Europese Unie dat kernenergie én gas duurzaam zijn. De gevolgen voor de CO2-uitstoot zijn nog onduidelijk.

    © Aangeboden door Change Inc.

    Hoe groen is kernenergie? En is gas groen, als je het vergelijkt met steenkool? Dat was de vraag in de afgelopen jaren. Het zou namelijk bepalen of deze activiteiten in de Europese ‘taxonomie’ mochten staan.

    De taxonomie moet het financiële wapen van de EU worden om duurzaamheid af te dwingen. Het bepaalt wat wel en niet als een groene investering telt. Een investering mag alleen duurzaam heten als hij gaat naar iets dat in de taxonomie staat. De EU zal steeds meer duurzame investeringen doen en afdwingen.

    Frankrijk versus Duitsland
    Maar de lidstaten waren het lang niet eens over wat er wel en niet in de taxonomie moest staan. Frankrijk (56 kerncentrales) zou nucleair graag als groen zien. Duitsland (nog 6 kerncentrales) zou juist graag zien dat gas in de taxonomie kwam. Het land doet nu nog veel met steen- en bruinkool, maar Duitsland weet dat het daar op korte termijn mee moet stoppen. Gas is dan een iets duurzamer alternatief. In 2021 kwam slechts 10 procent van de stroom in Duitsland van gas, maar de verwachting is dat dit groeit. Duitsland wil geen nieuwe kerncentrales bouwen.

    Na jaren van gekibbel tussen partijen is er nu een beslissing. Zowel nucleair als gas worden als groen aangemerkt, maar wel onder strikte voorwaarden. Het zijn transitie-activiteiten, die slechts tijdelijk duurzaam zijn en alleen als ze iets vervangen dat nog vervuilender is. Op termijn moet er een volledige milieuvriendelijke activiteit, zoals zon of wind, voor in de plaats komen.

    Niet iedereen is hier tevreden mee. Bas Eickhout, die als rapporteur van het Europees Parlement de taxonomie onder zijn hoede heeft, noemt het een ‘zwarte dag voor het klimaat.’

    Wat willen investeerders?
    De vraag zal zijn hoe verleidelijk zo’n expliciet tijdelijke investering is voor de geldschieters. Zullen zij niet liever in zon en wind en waterkracht investeren, technieken die ook in de verdere toekomst nog geld opleveren? Het zal allemaal liggen aan de kosten die nodig zijn voor elke afzonderlijke energietechniek. En van de geopolitieke en economische omstandigheden; investeren in gascentrales zal op dit moment minder populair zijn door de hoge prijs van aardgas.

    Dat laatste is voor Eickhout en de Groenen in het parlement ook een belangrijk tegenargument: “Door fossiel gas en nucleair als ‘duurzaam’ te labelen kan er Europees geld naar Rusland blijven gaan om de oorlog vol agressie te steunen.”

    Met 278 stemmen tegen gas en kernenergie in de taxnomie en 328 voor werd de resolutie aangenomen door de Europese Commissie. Mogelijk krijgt de beslissing nog een staartje; Luxemburg en Oostenrijk kondigden direct aan juridische stappen te nemen tegen de beslissing.

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/eu...
  13. forum rang 10 voda 7 juli 2022 13:36
    TenneT presenteert definitief investeringsplan: 40 nieuwe hoogspanningsstations op komst

    TenneT heeft zijn definitieve investeringsplan gepresenteerd. De netbeheerder investeert de komende 10 jaar 13 miljard euro in het hoogspanningsnet op land en realiseert meer dan 40 nieuwe hoogspanningsstations.

    De landelijke en regionale netbeheerders maken iedere 2 jaar investeringsplannen die beoordeeld worden door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De investeringsplannen geven inzicht in de knelpunten die de komende jaren worden verwacht en de voorgenomen investeringen om knelpunten weg te nemen of te voorkomen.

    Problemen gaan toenemen
    De ACM heeft minister Jetten van Klimaat en Energie eind maart naar aanleiding van de concept-investeringsplannen van de verschillende netbeheerders medegedeeld te verwachten dat de problemen met het Nederlandse stroomnet de komende jaren verder gaan toenemen. De toezichthouder pleitte daarom voor een prioriteringskader.

    De ACM concludeerde namelijk dat netbeheerders vanwege personeelsschaarste, lange vergunningprocedures en materieeltekorten scherpere keuzes zullen moeten maken om de problemen het hoofd te bieden.

    2 plannen
    TenneT heeft naar aanleiding van het commentaar van de ACM de definitieve versie van het investeringsplan voor het Net op Land gepubliceerd. Eerder dit jaar werd al het investeringsplan Net op Zee vastgesteld. Naast de netinvesteringen op land ontwikkelt TenneT de komende jaren namelijk ook een geheel nieuw netwerk op zee om nieuwe offshorewindparken te verbinden met land. Hier zal TenneT bovenop de 13 miljard euro voor het stroomnet op land de komende 10 jaar circa 9 miljard in het netwerk op zee in Nederland investeren.

    Schop de grond in
    Voor het net op land gaat in iedere provincie de schop de grond in, waarbij er wordt gewerkt aan ruim 400 projecten en de realisatie van meer dan 40 nieuwe hoogspanningsstations.

    Voor het bijgewerkte investeringsplan heeft TenneT extra analyses gedaan op de maakbaarheid van het projectportfolio en een transparant kader gebruikt om te prioriteren.

    Prioriteringskader
    Prioriteren zal volgens TenneT de komende jaren noodzakelijk blijven en de methode waarmee de hoogspanningsnetbeheerder dit doet, is voortdurend in ontwikkeling. In overleg met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de Autoriteit Consument en Markt, regionale netbeheerders en andere stakeholders zal TenneT in gesprek blijven over mogelijke aanpassingen aan de wijze van prioriteren.

    Wanneer projecten verschoven moeten worden, is het zogeheten ‘Safeguard the grid’- scenario hiervoor de basis. Dat scenario biedt een kader om de kritieke resources op een dusdanige wijze over de benodigde werkzaamheden en projecten te verdelen, dat de balans wordt gewaarborgd tussen netuitbreiding en instandhouding.

    Uitdaging tijdperk
    Maarten Abbenhuis, chief executive officer van TenneT, hierover: ‘We bevinden ons in een uitdagend tijdperk waarin de klimaatambities groot zijn en blijven groeien. Dit heeft overduidelijk grote gevolgen voor het elektriciteitsnet en de impact op het investeringsportfolio van TenneT. De leveringszekerheid in Nederland is zeer hoog en dat willen we zo houden. Daarom ligt er naast alle projecten een significante onderhoudsopgave om het bestaande net nu en in de toekomst betrouwbaar te houden. Een uitdaging die vraagt om slimme oplossingen en brede samenwerking.’

    Eerder
    11 april 2022
    Definitieve investeringsplannen netbeheerders: Liander, Stedin en Enexis investeren miljarden in stroomnet
    28 maart 2022
    ACM over investeringsplannen netbeheerders: problemen vol stroomnet gaan verder toenemen

    Door Els Stultiens

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  14. forum rang 10 voda 8 juli 2022 16:35
    Uniper vraagt om Duitse staatssteun
    Aandeel in de lift.

    (ABM FN-Dow Jones) Aandelen van het Duitse energiebedrijf Uniper zitten vrijdagmiddag in de lift nadat het bedrijf bekendmaakte dat het om financiële steun heeft gevraagd aan Berlijn.

    Uniper meldde vanmiddag dat er diverse voorstellen zijn om ervoor te zorgen dat zijn "systeem kritieke" operaties blijven werken. Het nutsbedrijf is de grootste afnemer van Russisch gas in Duitsland en staat fors onder druk sinds Moskou als gevolg van Westerse sancties vanwege de invasie van Oekraïne de gaskraan grotendeels heeft dichtgedraaid.

    De Duitse staat wordt aandeelhouder zodat de liquiditeitsbehoeften van Uniper zijn gedekt en de kredietwaardigheid wordt beschermd, aldus het bedrijf. Het nieuws volgt op een bericht van donderdag in de Duitse krant Handelsblatt, dat Berlijn een belang van 30 procent in Uniper zou kunnen nemen.

    Bij het geven van een winstwaarschuwing eind vorige maand, zei Uniper dat Gazprom, zijn Russische leverancier, slechts 40 procent van het bestelde gas had geleverd.

    Om het verschil goed te maken, moest Uniper aanzienlijk hogere prijzen betalen op de spotmarkt, wat volgens analisten van Credit Suisse 40 miljoen euro extra per dag kostte.

    Het aandeel stijgt vrijdagmiddag ruim 3 procent in Frankfurt. Eerder op de dag leverde Uniper nog zo'n 7 procent in.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  15. forum rang 10 voda 9 juli 2022 10:33
    Draait Poetin de gaskraan maandag blijvend dicht? Zes vragen
    RTL Z / Chris Koenis - Gisteren om 19:12

    Het kabinet zegt er serieus rekening mee te houden dat de Russische president Poetin de gaskraan naar Duitsland dichtdraait. Komende maandag gaat de levensader naar Europa, pijpleiding Nord Stream 1, tien dagen dicht voor onderhoud. Maar blijft het daarbij?

    1. Wat gaat er komende week gebeuren?
    Van maandag 11 juli tot donderdag 21 juli staat onderhoud gepland aan Nord Stream 1, de pijpleiding waardoor gas vanuit Rusland naar Duitsland vloeit. Dat is regulier onderhoud, zegt energie-analist Jilles van den Beukel van denktank HCSS. "Alles wordt standaard nagelopen en getest. Dat gebeurt net als afgelopen jaren in de zomer en niet in de winter, als er logischerwijs meer gas gebruikt wordt."

    © Aangeboden door RTL Nieuws

    2. Waarvoor is het kabinet dan zo bang?
    Nou, dat de Russen een politiek spel zullen spelen door te verkondigen dat er bijvoorbeeld een technisch mankement is ontdekt tijdens dit onderhoud. Terwijl ze eigenlijk zelf de gaskraan verder dichtdraaien.

    "Ik maak me zorgen dat de Russen na 21 juli überhaupt geen gasleveringen naar Duitsland meer gaan toesturen", zei minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten vrijdag tegen RTL Nieuws. "Dat betekent geen acute problemen, maar daardoor wordt het wel heel ingewikkeld om gasopslagen voldoende te vullen."

    Die angst wordt aangewakkerd door Duitsland, dat voor zijn gasleveringen afhankelijk is van Nord Stream 1. Jettens Duitse collega Robert Habeck noemde de vermindering van de gaslevering vorige maand 'een economische aanval op ons door Poetin'.

    Duitsland ging op 23 juni over op de volgende alarmfase in het gasnoodplan. Wat erop neerkomt dat Duitsers hun gasverbruik moeten verminderen.

    3. Maar Poetin is toch ook afhankelijk van inkomsten uit gas?
    Jazeker. Toch ziet de Russische regering zijn gasleveringen steeds meer als een politiek instrument, zegt historicus Hubert Smeets. Zeker nu westerse landen de ene sanctie na de andere instellen tegen de Russen.

    "Rusland gebruikt daarbij het motto: als wij door westerse boycots en sancties geraakt worden, dan komen wij andersom ook onze gasverplichtingen niet na. Oftewel: jij doet dit, dan doen wij dat", aldus de oprichter van kennisplatform Raam op Rusland.

    4. Leidt dit uiteindelijk tot een gastekort bij ons?
    Nederland is minder afhankelijk van Russisch gas dan Duitsland. Maar dat betekent zeker niet dat we er niets van zullen merken. "We zitten heel ver van fysieke tekorten vandaan", zegt energie-expert Van den Beukel. "Maar het is een glijdende schaal: bij minder gas uit Rusland krijg je te maken met steeds hogere gasprijzen - tot een punt dat de vraag uitvalt."

    Op dat moment gaat het recht van de sterkste gelden bij landen die gas afnemen: het gas gaat dan naar de hoogste bieder. Van den Beukel: "Wie heeft de diepste zakken en is bereid om het meest te betalen? We zien nu al dat armere landen als Sri Lanka en Bangladesh geen benzine en diesel meer binnen kunnen halen."

    5. Wat betekent dit voor mijn portemonnee?
    Slecht nieuws. Het gas wordt duurder dan het al is. En dat kan heel pijnlijk worden voor huishoudens en bedrijven.

    Ook kan het nog spannender worden of we de gasvoorraden wel vol genoeg krijgen voor de winter. Het kabinet zet daarom in op meer besparen van gas.

    6. Is extra gaswinning in Groningen dan weer een optie?
    Ja ook die onvermijdelijke vraag doemt weer op. Maar energieminister Jetten blijft ook vandaag bij zijn standpunt.

    "We denken dat we dat de komende tijd gewoon kunnen blijven doen zonder die productie op te schroeven, maar als de Russische leveringen helemaal wegvallen, zullen alle landen meer maatregelen moeten treffen. Dat begint sowieso met heel veel meer energie besparen."

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/d...
  16. Cézan 10 juli 2022 22:57
    Lijkt me zorgelijk, dit bericht ook voor NL..overige EU landen??

    Dreigende Russische gasstop zorgt voor grote onrust in Duitsland
    Heel Duitsland kijkt morgen met samengeknepen billen naar het begin van de Russische onderhoudswerkzaamheden van gaspijplijn Nord Stream I. Berlijn vreest dat Moskou de Russisch-Duitse gaskraan na het onderhoud wil dichthouden.

    bron ad.nl
  17. forum rang 10 voda 11 juli 2022 10:37
    Recessiegevaar neemt toe door gastekorten, waarschuwen economen
    ANP

    Martin Schutt / EPA

    Het risico op een recessie in de eurozone is verder toegenomen vanwege de dreigende gastekorten en hoge inflatie. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een onderzoek onder economen. De kans op een economische krimp in het eurogebied wordt nu geschat op 45 procent. In een eerder onderzoek gingen de economen nog uit van een kans van 30 procent op een recessie. Voorafgaand aan de Russische invasie van Oekraïne was dat 20 procent.

    Vooral Duitsland, de grootste economie van Europa, zal waarschijnlijk te kampen krijgen met een flinke economische krimp. Het land is sterk afhankelijk van Russisch gas en wanneer Moskou de gastoevoer volledig dichtdraait, zou dat een zware recessie in Duitsland kunnen veroorzaken.

    "We gaan uit van een recessie op basis van het reeds ingevoerde embargo op Russische olie en de impact van hogere grondstoffenprijzen op de industrie", zei econoom Erik-Jan van Harn van Rabobank. "De Duitse economie vertraagt nu al en de trend is duidelijk neerwaarts."

    De stijgende kosten van levensonderhoud in Europa zetten daarnaast de koopkracht van consumenten steeds meer onder druk en eisen een steeds grotere tol van het bedrijfsleven. De energierekeningen van consumenten dreigen daarbij verder op te lopen wanneer Europa de gasvoorraden voor deze winter niet voldoende kan bijvullen.

    De Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) waarschuwde afgelopen weekeinde al dat een volledige Russische leveringsstop zou kunnen leiden tot een economische krimp van 10 procent of meer in Duitsland in de winterperiode. Veel bedrijven zullen de activiteiten moeten stoppen als er geen gas meer is.

    Volgens de door Bloomberg ondervraagde economen zal de inflatie in het eurogebied dit kwartaal waarschijnlijk een piek bereiken. In 2024 zal de inflatie naar verwachting zijn teruggekeerd naar het inflatiedoel van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB zal naar verwachting de depositorente tegen het einde van het jaar hebben verhoogd tot 0,75 procent en tot 1,25 procent in maart volgend jaar. De depositorente, ofwel de rente waartegen banken geld kortlopend bij de centrale bank kunnen stallen, bedraagt momenteel min 0,5 procent.

    Volgens econoom James Rossiter van TD Securities zal de eurozone waarschijnlijk in de tweede jaarhelft in een milde recessie belanden. De economische krimp zal de vraag echter niet genoeg afremmen om de inflatie weer op het streefcijfer te krijgen, waardoor de ECB volgens Rossiter op een pad van geleidelijke renteverhogingen terechtkomt.

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/re...
  18. forum rang 10 voda 11 juli 2022 16:20
    Gasprijs daalt na teruggave gasturbine Nord Stream aan Duitsland
    ANP Producties - 1 uur geleden
    © ANP

    AMSTERDAM (ANP) - De Europese gasprijs is maandag omlaaggegaan, ondanks de aanhoudende zorgen over de lagere Russische gasleveringen. Op de Amsterdamse gasbeurs, die maatgevend is voor Europese prijzen, daalde de gasprijs met bijna 3 procent tot zo'n 170 euro per megawattuur. De daling volgde op het nieuws dat Canada een gerepareerde turbine voor de Nord Stream-gaspijplijn terugstuurt naar Duitsland, ondanks bezwaar van Oekraïne.

    De turbine was al in Canada voor het ingaan van nieuwe sancties tegen Rusland. Oekraïne riep vrijdag nog op om het onderdeel niet terug te geven omdat dit een schending van de sancties zou betekenen. Duitsland wilde echter een uitzondering hierop om te voorkomen dat de Russische gaslevering aan het land helemaal stilvalt. Na overleg met de Europese bondgenoten heeft Canada besloten om de turbine toch terug te geven. De turbine gaat eerst naar Duitsland en wordt daarna aan het Russische gasconcern Gazprom teruggegeven.

    Door de teruggave van het onderdeel nam de vrees af dat Rusland de gastoevoer naar Duitsland volledig zal staken. Moskou heeft herhaaldelijk gezegd dat de terugkeer van de turbine zou helpen om de gasleveringen aan Europa weer te kunnen opvoeren na de verlagingen vanwege onderhoudswerkzaamheden. De capaciteit van de Nord Stream 1-pijpleiding werd de laatste tijd maar voor 40 procent benut.

    Zorgen

    De gastoevoer van Rusland naar Duitsland is vanaf maandag voor tien dagen stilgelegd wegens gepland onderhoud aan de pijpleiding. In Duitsland zijn daardoor zorgen ontstaan of Rusland de gastoevoer wel zal hervatten wanneer het onderhoud volgende week klaar is. Gazprom verklaarde dat het zes grote turbines nodig heeft om de verbinding op volle capaciteit te laten werken. Volgens het bedrijf zijn echter niet alle onderdelen die zich nog in Rusland bevinden in werkende staat omdat ze onderhoud nodig hebben.

    De zorgen over de Russische gasleveringen en de voorbereiding op de winter blijven dan ook vooropstaan bij de Europese politieke leiders. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire waarschuwde al dat Europa zich moet voorbereiden op de volledige stopzetting van de Russische gasleveringen als vergelding voor de westerse sancties tegen het land.
3.719 Posts
Pagina: «« 1 ... 145 146 147 148 149 ... 186 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.