Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel Galapagos AEX:GLPG.NL, BE0003818359

Laatste koers (eur) Verschil Volume
26,060   +0,680   (+2,68%) Dagrange 25,500 - 26,420 147.156   Gem. (3M) 111,7K

Galapagos september 2021

558 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 augustus 2021 23:18
    Op weg naar een nieuwe CEO voor Galapagos. Het aangekondigde vertrek van Onno is veelzeggend als je kijkt naar zijn eerdere uitspraak. Hij wilde topman blijven om de beloftes over Toledo tot werkelijkheid te maken. Als dat niet haalbaar meer was, zou hij vertrekken. En zie daar, ineens is er de aankondiging : Hij vertrekt.

    In die context is het vertrek veelzeggend. Namelijk over het restant pijplijn-medicijnen dat steeds kleiner wordt. Bijbehorende vraag lijkt me deze : Is dit besef al volledig ingeprijsd in de alsmaar dalende beurskoers ?

    Galapagos is inmiddels een externe zoektocht gestart naar een opvolger. Ik kan niet spreken namens alle deelnemers op dit forum, maar wat mij betreft mag het bestuur een extra criterium toevoegen aan de zoektocht naar hun nieuwe topman of topvrouw : Bereid zijn om af en toe op IEX te communiceren met de aandeelhouders alhier.

    disclosure : Geen positie. Niet long en niet short. Nooit gehad.
  2. Al Kipone 31 augustus 2021 19:56
    Het dorp was al enige tijd een slaapwijk. De vaste inwoners sleepten zich van kroeg naar Hema en soms naar de bieb.
    Slechts de rosse buurt tierde woelig, vanwege de eeuwige borreling van lust uit wanhoop, verveling of eenzaamheid. Nu ook de hoofd van de afdeling op hoop van zegen gaat tuinieren, is het einde van het begin ongenaakbaar glorend op haar hoogtepunt, en kan fase 2 worden gestart met de fasers op stun. Nieuwe wegen worden geplaveid met oude beloften en opwaarts voert de weg!

    Een bizonder goeden R in de maand overigens
  3. forum rang 8 beleggertje2020 31 augustus 2021 20:32
    Galagapos had vandaag minstens tot 60 Euro moeten stijgen . Vandaag een uitschieter omhoog met bijna 8% vanaf een bodem. De dalende trend zit er nog steeds dik in . Heb Galagapos eerder verkocht met slechts een klein verliesje ( was rond de 80 euro ergens geloof ik) . Met een beetje mazzel vind galagapos rond de 20 piek wel ergens een bodem waarna het misschien weer es opwaarts gaat tot max ca 50 euro. Denk dat ze toch eerst moeten laten zien dat er weer es een jaartje achtereen dikke winst gemaakt wordt
  4. forum rang 7 wiegveld 31 augustus 2021 20:45
    Het nog niet eens aftreden van Onno bleek vandaag 220 miljoen euro waard voor de aandeelhouders.
    Dat zal hijzelf mooi vinden, na 22 jaar pielen zonder veel resultaat.

    Snel zijn aandelen zien te verkopen is beste advies wat we hem nu kunnen geven.
    Het is wel een shake out nu in korte tijd Piet W en Onno vd S weg zijn. Benieuwd of nu ook het personeel gaat lopen. Meestal wel tenzij de lonen te hoog zijn bij GLPG.

    Veel farmabedrijven noemen zich late stage biopharma company’s. GLPG is weer een groentje met geld. Benieuwd of er ooit nog een echt goed medicijn uitkomt.

  5. forum rang 4 nr36 1 september 2021 05:05
    NRC

    Vertrekkende Galapagos-topman: ‘Nog vier jaar, dat trek ik niet’
    Onno van de Stolpe Oprichter Onno van de Stolpe vertrekt bij het geplaagde biotechconcern Galapagos. Na 23 jaar en een reeks tegenslagen moet een nieuwe topman de weg naar succes weer zien te vinden. „Het herstel gaat wat langer duren, maar het komt.”
    Jorg Leijten
    31 augustus 2021 om 17:07
    Leestijd 3 minuten
    Onno van de Stolpe blijft aan als topman van Galapagos tot een opvolger is gevonden.
    Onno van de Stolpe blijft aan als topman van Galapagos tot een opvolger is gevonden.
    Foto Merlijn Doomernik
    Groter dan Philips, dat zou het Nederlands-Vlaamse biotechbedrijf Galapagos kunnen worden als het aan topman en oprichter Onno van de Stolpe lag. „Áls de eerste drie medicijnen succesvol op de markt komen”, zei hij er dan bij, als ware het een bijsluiter bij een medicijn.

    Of dat ooit nog gaat lukken, is de vraag. Van de Stolpe gaat het in ieder geval niet meer meemaken. Na een aantal grote tegenvallers op medicijngebied vertrekt de 61-jarige topman bij ‘zijn’ Galapagos, het bedrijf dat hij 23 jaar geleden mede oprichtte. Hij blijft aan tot er een opvolger is gevonden. Die moet van buiten het bedrijf komen.

    De mededeling maandagavond laat kwam niet geheel onverwachts. De afgelopen tijd groeide de kritiek op de prestaties van het bedrijf (omzet 2020: 530 miljoen euro, verlies 311 miljoen euro). Medicijnen kennen een lange ontwikkelingsduur. Vorig jaar zomer bleek dat het middel dat het verst gevorderd was, een medicijn tegen reuma, niet toegelaten zou worden tot de Amerikaanse markt. Weliswaar werd het wel in Europa en Azië beschikbaar, maar een belangrijk deel van de inkomsten zou uit de Verenigde Staten moeten komen.

    Enkele maanden later faalde een kandidaat-geneesmiddel van Galapagos tegen artrose. Begin 2021 volgde een nieuwe tegenvaller. Een medicijn tegen de chronische ziekte longfibrose haalde het niet. Bij een grote studie bleken deelnemers die het middel kregen vaker te sterven dan deelnemers in de controlegroep. „Dan is het per direct einde oefening”, zei Van der Stolpe destijds tegen NRC.

    Het bracht het motto van Galapagos – ‘Think Big’ – steeds verder uit beeld. De potentie om mee te spelen met de grote farmaciebedrijven was er even niet meer.

    Onvrede onder investeerders
    Wat ook steeds duidelijker werd, was de onvrede bij beleggers. De beurskoers kende na een bijzondere spurt een even spectaculaire val. Was een aandeel begin vorig jaar nog bijna 250 euro waard, afgelopen weken daalde dat naar minder dan 47 euro bij gebrek aan al te veel perspectief. Daarmee vertegenwoordigde Galapagos minder waarde dan het geld in kas had.

    CV

    Onno van de Stolpe (1959, Geldrop) studeerde moleculaire biologie aan Wageningen University & Research. Hij begon bij de Leidse biostart-up Mogen. Daarna haalde hij als werknemer voor de Netherlands Foreign Investment Agency biotechbedrijven naar Nederland. Toen het Leidse Crucell een gentechafdeling liet samengaan met het Belgische Tibotec, ontstond Galapagos. Van de Stolpe gaf vanaf de start in 1999 leiding aan het bedrijf.
    Dat de kaspositie nog zo ruim was, kwam vooral door een investering van het Amerikaanse Gilead. Het farmaconcern stelde twee jaar terug het zelfstandig voortbestaan van Galapagos min of meer veilig door voor 5,5 miljard euro een belang van 28 procent te nemen. Daarbij beloofde Gilead zelf in de tien daarop volgende jaren geen overnamepoging te doen.

    In een gesprek nu met NRC ontkent Van de Stolpe dat Gilead aandrong op zijn vertrek. „Zo’n tweeënhalve maand geleden heb ik bij mij thuis in Leiden met de president-commissaris van Galapagos en baas van Gilead om tafel gezeten. Waar staan we nu? De conclusie was dat het nog wel een jaar of vier duurt voor de pijplijn hersteld is en we weer met een potentiëel medicijn naar de markt kunnen.”

    De 61-jarige topman wilde dat traject niet ingaan. „Eén of twee jaar wilde ik nog wel overwegen, vier jaar trek ik niet. En dat begreep Gilead ook wel. Het was geen gebrek aan vertrouwen aan hun kant, maar ze zijn het er wel mee eens dat er voor dat traject een nieuwe topman met nieuwe energie gezocht wordt.”

    Want, zo geeft Van de Stolpe toe, de afgelopen periode leverde ook veel negatieve energie op. „Vergelijk het met een sportwedstrijd. Degene die als eerste over de finish komt, heeft energie om door te gaan, de nummer twee zit er vaak helemaal doorheen. De tegenslagen hebben gewoon veel energie gekost, zeker als je ook richting de organisatie wil blijven uitstralen dat je ondanks alles nog gemotiveerd bent.”


    Lees hier een interview met Onno van de Stolpe over de tegenvallers: ‘We waren misschien naïef optimistisch’
    Volgens Van de Stolpe heeft het bedrijf nog genoeg potentie, ondanks dat er de komende jaren nog geen nieuw middel naar de markt gebracht zal worden. Galapagos zet in op het zogeheten Toledo-programma waarin ontstekingsremmers worden ontwikkeld. De eerste resultaten vielen afgelopen tijd niet mee. „We hadden gehoopt op een superresultaat. Zou het niks zijn, dan zou ik opstappen. Het werd iets ertussenin.”

    Het probleem: het mechanisme achter het middel lijkt te werken maar het molecuul is „niet krachtig genoeg”. Oftewel: de medicijnen in ontwikkelingsfase werken niet krachtiger tegen ontstekingen dan wat er al op de markt is van andere bedrijven, een belangrijke voorwaarde. Wetenschappers bij Galapagos gaan nu terug naar de tekentafel. Van de Stolpe: „Het herstel gaat wat langer duren, maar het komt. Ik verwacht ook geen drastische koerswijziging van een nieuwe topman, hoogstens een ander therapeutisch gebied waarop we ons zullen richten.”

    Belegger opgelucht
    Van de Stolpe blijft aan tot een opvolger gevonden is. „Er is geen termijn bepaald, maar ik zou wel graag zien dat dat niet veel later is dan tot het eind van het jaar.” Een van de belangrijkste taken van de nieuwe topman, zegt Van de Stolpe, is het vertrouwen terugwinnen van de belegger.

    Daarmee werd dinsdag meteen een begin gemaakt. Op zijn vertrekmededeling volgde tot halverwege de middag een koersopleving van bijna 7 procent voor Galapagos. „Het is niet onopgemerkt gebleven, zullen we maar zeggen. Voor je ego was het leuker geweest als het aandeel was gehalveerd was, maar het gaat er natuurlijk om wat het beste is voor het bedrijf.
  6. forum rang 6 mercurius-adept 1 september 2021 08:36
    quote:

    nr36 schreef op 1 september 2021 05:05:

    NRC
    ...
    Het probleem: het mechanisme achter het middel lijkt te werken maar het molecuul is „niet krachtig genoeg”. Oftewel: de medicijnen in ontwikkelingsfase werken niet krachtiger tegen ontstekingen dan wat er al op de markt is van andere bedrijven, een belangrijke voorwaarde.

    Wetenschappers bij Galapagos gaan nu terug naar de tekentafel.
    Van de Stolpe: „Het herstel gaat wat langer duren, maar het komt. Ik verwacht ook geen drastische koerswijziging van een nieuwe topman, hoogstens een ander therapeutisch gebied waarop we ons zullen richten.”
    ...
    interessant...
  7. Li()ik 1 september 2021 09:16
    Goede inhoudelijke reactie weer van de posters die short zitten.

    De feiten:
    Een medicijn op de markt (waarvan de inkomsten nog niet bekend zijn)
    Een cashpositie boven de huidige waarde
    Kennisdeling mogelijkheden met Gilead (tweezijdig)
    Een pijplijn waarin gesneden is en die enkele teleurstellingen heeft gekend, maar voor de lange termijn voldoende potentieel biedt.

    Mijn investering staat dik onder water. Ben ik teleurgesteld? Ja. Had ik eerder moeten verkopen? Achteraf gezien ja. Kan ik iemand iets verwijten? Ja, mezelf.

    Zoals met alles in het leven: accepteren en vooruitkijken. Ik heb nu mijn perspectief gewijzigd naar de lange termijn.

    Of ze nu op 45 staan of op 70 aan het eind van het jaar, ik blijf zitten.
  8. forum rang 5 Hoppschwiiz 1 september 2021 09:33
    Holy smoke, wat wordt er op dit forum een ongelooflijke hoop gezeken. Man, man, man jullie kunnen beter met z‘n allen gaan tuinieren en nooit meer aandelen kopen. En als je het toch niet kan laten, blijf dan verre van de biotechsector.
    Van de Stolpe heeft vanaf de oprichting een prestatie neergezet die in de biotech-wereld maar door weinigen geëvenaard kan worden. Natuurlijk is het zwaar kl.te dat er in de laatste twee jaar ongeveer alles mis is gegaan. Het kwartje had bij de FDA ook maar zo de goede kant op kunnen vallen. De biotech sector is echter ongeveer de meest speculatieve sector die er is om in te investeren. Dat weet Gilead en dat zouden wij, kleine beleggers, ook hebben moeten weten. (Of wisten we dat stiekum wel?).
    Ook ik heb een bak met geld verloren. So be it. Eigen schuld. Blijf niet hangen in het verleden en kijk naar de toekomst. Kansen genoeg
  9. Henk Hobbybelegger 1 september 2021 09:34
    Uit de communicatie rondom het vertrek van vd Stolpe blijkt mijns inziens dat Gilead aan het roer staat van GLPG: gesprekken aan de keukentafel met vd Stolpe over de strategie van Galapagos en zijn vertrek. Zij zijn de grootste verliezer. Hun 5 miljard staat op het spel en hun 28% is dramatisch in waarde gedaald. Als we willen weten hoe het verder gaat met glpg dan moeten we kijken naar Gilead. Vd Stolpe speelt geen rol meer.

    Overigens: voor een Amerikaan is 61 belachelijk vroeg om als CEO met pensioen te gaan. Het is gewoon een ontslag.
  10. EFBO 1 september 2021 10:02
    Het zou inderdaad biotech risico zijn geweest als alles netjes was gebeurd. Realiteit is anders.
    Galapagos was top, koers boven 200 euro, niets kon fout gaan. Goedkeuring filgo in Europa, nu nog FDA … maar.
    Manta was niet tijdig afgeleverd, waarom ?
    Bestuurders die eigen aandelen massaal verkopen. Waarom ?
    Toledo oh zo goed aangekondigd.
    5 miljard in cash super deal maar mag niet vrij gebruikt worden.
    Genoeg om over na te denken. Nu zeggen dat het volledig mijn fout is en dat eigen aan Biotech ook is lijkt mij toch veel te simplistisch en manipulatief. Er zijn veel mensen die veel geld hebben GEÏNVESTEERD en die mensen verwachten resultaten.
    Ik hoop en verwacht dat er verbetering komt. Dit is geen spel.
  11. forum rang 5 Hoppschwiiz 1 september 2021 10:37
    quote:

    EFBO schreef op 1 september 2021 10:02:

    Het zou inderdaad biotech risico zijn geweest als alles netjes was gebeurd. Realiteit is anders.
    Galapagos was top, koers boven 200 euro, niets kon fout gaan. Goedkeuring filgo in Europa, nu nog FDA … maar.
    Manta was niet tijdig afgeleverd, waarom ?
    Bestuurders die eigen aandelen massaal verkopen. Waarom ?
    Toledo oh zo goed aangekondigd.
    5 miljard in cash super deal maar mag niet vrij gebruikt worden.
    Genoeg om over na te denken. Nu zeggen dat het volledig mijn fout is en dat eigen aan Biotech ook is lijkt mij toch veel te simplistisch en manipulatief. Er zijn veel mensen die veel geld hebben GEÏNVESTEERD en die mensen verwachten resultaten.
    Ik hoop en verwacht dat er verbetering komt. Dit is geen spel.
    Wat is er niet netjes gegaan bij de punten die je hier aanhaalt? En met ‚niet netjes‘ bedoel je ook ‚wellicht strafbaar‘?
    Je kunt het investeren noemen, maar feit is wel dat je investeert in een bedrijf dat sinds de oprichting nauwelijks een pepernoot omzet heeft laten zien door verkoop van producten. En daarbij tegelijkertijd 100den miljoenen verlies maakt. Jaar in, jaar uit. Volgens mij praat je dan meer over speculeren. Prima natuurlijk, maar dan weet je dat de koers over de kop kan gaan, maar ook kan decimeren. All in the game. En als investeerder ben jij als enige verantwoordelijk

  12. ZJ.7 1 september 2021 10:44

    ...het lijkt erop dat we 'n klein hoofdstuk willen afsluiten met het vertrek van dhr. v.d.stolpe....
    ...ooit manager van het jaar....
    ...wordt nu op de beurs uitgespuwd met 'n plusje van +/- 10% "omhoog"

    ...'n nieuw tijdperk komt eraan....
    ...de roze brillen zijn terug onder het stof uitgehaald.....

    zj.7
  13. forum rang 7 wiegveld 1 september 2021 11:55
    quote:

    Li()ik schreef op 1 september 2021 09:16:

    Goede inhoudelijke reactie weer van de posters die short zitten.

    De feiten:
    Een medicijn op de markt (waarvan de inkomsten nog niet bekend zijn)
    Een cashpositie boven de huidige waarde
    Kennisdeling mogelijkheden met Gilead (tweezijdig)
    Een pijplijn waarin gesneden is en die enkele teleurstellingen heeft gekend, maar voor de lange termijn voldoende potentieel biedt.

    Mijn investering staat dik onder water. Ben ik teleurgesteld? Ja. Had ik eerder moeten verkopen? Achteraf gezien ja. Kan ik iemand iets verwijten? Ja, mezelf.

    Zoals met alles in het leven: accepteren en vooruitkijken. Ik heb nu mijn perspectief gewijzigd naar de lange termijn.

    Of ze nu op 45 staan of op 70 aan het eind van het jaar, ik blijf zitten.
    De feiten:
    medicijn op markt waarvan de inkomsten nog niet bekend zijn:
    - Niet in USA, de grootste markt
    - Veiligheidsissue onzekerheid voor de gehele JAK groep nav Xeljanz data februari 2021
    - Geen ervaring en overname verkooporganisatie.
    - JAK remmers in ziekenhuizen derde keus of worden vervangen door alternatieven
    + er komen mogelijk nog indicaties aan omdat EMA de patient meer als proefkonijn ziet dan de FDA.

    Cashpositie: eens, maar zonder resultaten droogt die op en je kunt er niet bij.

    Kennisdeling mogelijk: Neen GILD kocht zich juist in bij GLPG voor verbreding portefeuille met nieuwe ziektebeelden.

    Pijplijn:
    - crux: niets is meer zeker, de Toledo leverde prut, op zoek naar nieuwe moleculen. De TYK-2 remmer heeft mogelijk potentieel maar anderen (Bristol Myers Squibb en Pfizer zijn verder) Haast is dus geboden.
    - Onno zegt zelfs dat ze mogelijk nieuwe ziektebeelden gaan opzoeken.

    Ofwel:
    Je feiten lijken feiten maar zijn behept met grote onzekerheden.
    GLPG is in feite een early stage biofarma bedrijf met 1 geregistreerd product met een paar vuiltjes eraan.
    In een markt waar JAK een beladen woord is geworden,
    Er is 5 miljard beschikbaar om iets te ontwikkelen, dat is de bijzonderheid, maar ook dat geld is eens op.
    Er is geen CEO die een duidelijke strategie uitzet.
    Pas daarna weet je meer.

  14. forum rang 6 mercurius-adept 1 september 2021 12:41
    quote:

    wiegveld schreef op 1 september 2021 11:55:

    [...]

    De feiten:
    medicijn op markt waarvan de inkomsten nog niet bekend zijn:
    - Niet in USA, de grootste markt
    - Veiligheidsissue onzekerheid voor de gehele JAK groep nav Xeljanz data februari 2021
    - Geen ervaring en overname verkooporganisatie.
    - JAK remmers in ziekenhuizen derde keus of worden vervangen door alternatieven
    + er komen mogelijk nog indicaties aan omdat EMA de patient meer als proefkonijn ziet dan de FDA.

    ...
    Je feiten lijken feiten maar zijn behept met grote onzekerheden.
    GLPG is in feite een early stage biofarma bedrijf met 1 geregistreerd product met een paar vuiltjes eraan.
    In een markt waar JAK een beladen woord is geworden,
    Er is 5 miljard beschikbaar om iets te ontwikkelen, dat is de bijzonderheid, maar ook dat geld is eens op.
    Er is geen CEO die een duidelijke strategie uitzet.
    Pas daarna weet je meer.
    Ik deel je visie over de grote onzekerheden, en heel fijn dat je beargumenteerd tegengas geeft hier:merci
    Maar imo ook behoorlijk tendentieus/schreeuwerig/tenenkrommend/aggresief opgeschreven...doen anderen dat hierook bij jou oid?

    Inzake je feiten:

    -geen filgotinib in USA, geen inkomsten uit grootste markt: akkoord, hoewel qua potentieel nog niet geheel 100% afgeschreven (Manta)
    -veiligheidsissue JAK: dat vrees je , wellicht terecht, maar is dat al echt een feit?
    www.bioworld.com/articles/510941-clas...
    -idem voor die 3de keus in ziekenhuizen: is dat echt een feit, of vrees je het?

    En tsja, je conclusie...kan ik dus best wel een eind in mee (helaas)
558 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.