Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Pensioen_LEUGENS Knot en Koolmees

2.561 Posts
Pagina: «« 1 ... 68 69 70 71 72 ... 129 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 1 oktober 2019 13:22
    @drama:
    Je begrijpt niets van m'n verhalen en trekt er de verkeerde conclusies uit.
    Laat ik dan nog maar eens duidelijk zeggen:

    Het is dramatisch voor de werkenden dat de premie nu naar zeg 30% dreigt te gaan en de opbouwer dan maar 40% van zijn salaris als pensioen overhoudt. Dat ben ik helemaal met je eens. Voor werkenden is de waanzin van Knot denk ik nog erger dan voor gepensioneerden.

    Allemaal het gevolg van de rare rekenregels en de kunstmatig lage rekenrente. Je zou eigenlijk zij aan zij met de ouderen mee moeten strijden! Stem 50PLUS!

  2. forum rang 10 voda 1 oktober 2019 13:43
    Koolmees: geen garantie dat er geen pensioenkorting komt

    Het kabinet is bereid ‘op een verantwoorde manier’ vooruit te lopen op het pensioenakkoord, om pensioenkortingen te voorkomen. Maar er komt geen garantie dat er helemaal niet wordt gekort, zo zei minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken maandag op een pensioencongres in Breukelen.

    'Ik heb niks tegen scheidsrechters die coulant zijn als de situatie daar om vraagt, maar bij ernstige overtredingen hoort de scheidsrechter te fluiten', aldus Koolmees voor een zaal vol pensioenfondsbestuurders aan de Universiteit van Nyenrode. Hij reageerde op de toenemende druk op de politiek om in te grijpen en kortingen te voorkomen, naarmate het einde van dit jaar nadert. De dekkingsgraden van oudjaarsdag zijn doorslaggevend voor eventuele pensioenverlagingen. Maar veel fondsen staan nu ruim onder de 100%, als dat zo blijft dreigen kortingen tot 8%.

    Ambtenarenpensioenfonds ABP pleitte vrijdag voor aanpassing van de rekenrente, om te voorkomen dat zij moeten korten nu het economisch goed gaat. Andere pensioenenfondsen gaan nog niet zover. De sector werkt nog aan een gezamenlijk standpunt richting de minister. Later deze maand gaan zij bij Sociale Zaken in gesprek over de kortingsdreiging.

    Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben geopperd kortingen zelfs helemaal uit stellen tot het pensioenakkoord verder is uitgewerkt. Daar lijkt Koolmees weinig voor te voelen. Want de pensioenen niet verlagen bij fondsen waar de dekkingsgraden al langdurig laag zijn, ‘kan worden gezien als greep in de kas van de gepensioneerden van de toekomst’.

    Zelf verantwoordelijkheid nemen

    De minister pleitte er maandag voor dat pensioenfondsen zelf ‘hun verantwoordelijkheid nemen, naar álle generaties’ en dat zij eerlijk melden dat verlagingen soms onontkoombaar zijn. Koolmees wil alleen coulance tonen 'in de geest van het pensioenakkoord van juni'. Daarin is afgesproken dat pensioenfondsen geen buffers meer hoeven aan te houden boven een dekkingsgraad van 100%. Ook mogen zij eerder indexeren.

    Dat geeft ruimte aan fondsen die nu moeten korten omdat zij geen buffers hebben, of omdat indexatie te ver weg is. Maar ook in het nieuwe stelsel moeten fondsen die (langdurig) een te lage dekkingsgraad hebben de pensioenen verlagen.

    Veel afspraken uit het pensioenakkoord moeten nog verder worden uitgewerkt. Daarmee is begin september een stuurgroep van kabinet, werkgeversorganisaties en sociale partners aan de slag gegaan. Voorjaar 2020 moeten de contouren van het nieuwe pensioenstelsel duidelijk zijn. Binnenkort zal de minister zijn roadmap voor de uitwerking van het pensioenakkoord naar de Tweede Kamer sturen. Daarin staat wat er de komende maanden uitgewerkt moet worden en wanneer dat af moet zijn.

    fd.nl/economie-politiek/1318602/koolm...
  3. agapim 1 oktober 2019 23:05
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 30 september 2019 22:40:

    [...]
    Niet in letterlijke zin. Ben wel een aantal jaren werkzaam geweest in de 'natte sector', maar dat is al weer een tijd terug.
    Rekenen, op een behoorlijk niveau, heb ik mijn hele leven gedaan. Daarom hebben actuariële berekeningen voor mij geen geheim. Ik kijk er zo door heen.

    Niet zoveel mensen hebben überhaupt een idee dat er beperkte (en uitgebreide) dijkbewaking bestaat, vandaar mijn vraag. :)

    .
  4. agapim 1 oktober 2019 23:27

    Pieter Lakeman
    Eijffinger
    Hoogduin
    Jelle Mensonides(ex ABP)
    Jean Frijns
    prof. van Praag
    Cor Mol
    Peter Vlaar (APG)
    Rob de Brouwer (ex pf-bestuurder)
    Martin van Rooijen (ex-staatssecr. fin.)
    Wortmann (ABP)
    Den Butter

    Allen specialisten en/of insiders die nu van mening zijn dat de verouderde Pensioenwet, REKENREGELS en het FTK ter discussie gesteld moeten worden om de onterechte kortingen te voorkomen.
    Doel: "€1500" miljard + premies + beleggingsopbrengsten zo eerlijk mogelijk te verdelen over de belanghebbenden nu en in de toekomst.

    .
  5. agapim 1 oktober 2019 23:37
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 1 oktober 2019 23:23:

    Vroeger (tot ca 1980)? hoorde je het bij harde storm nog wel eens op de radio. Misschien daarna ook nog wel een enkele keer, maar dat weet ik niet zeker.

    Ja het is op een gegeven moment naar NOS-teletekst en internet verhuisd.
    Maar uitgebreide dijkbewaking wordt dacht ik nog wel ook via de nieuwsberichten gemeld.

    .
  6. agapim 2 oktober 2019 12:22
    Wellink
    Pieter Lakeman
    Eijffinger
    Hoogduin
    Jelle Mensonides(ex ABP)
    Jean Frijns
    prof. van Praag
    Cor Mol
    Peter Vlaar (APG)
    Rob de Brouwer (ex pf-bestuurder)
    Martin van Rooijen (ex-staatssecr. fin.)
    Wortmann (ABP)
    Den Butter

    Allen specialisten en/of insiders die nu van mening zijn dat de verouderde Pensioenwet, REKENREGELS en het FTK ter discussie gesteld moeten worden om de onterechte kortingen te voorkomen.
    Doel: "€1500" miljard + premies + beleggingsopbrengsten zo eerlijk mogelijk te verdelen over de belanghebbenden nu en in de toekomst.

    Waarbij opgemerkt dat het Pensioenakkoord heel weinig bijdraagt aan de oplossing van de huidige problematiek.
    Integendeel, de aanpassing van de doorsneepremie zal alleen maar voor meer problemen zorgen.

    .
    .
  7. forum rang 6 izdp 2 oktober 2019 13:02
    quote:

    agapim schreef op 1 oktober 2019 23:37:

    [...]

    Ja het is op een gegeven moment naar NOS-teletekst en internet verhuisd.
    Maar uitgebreide dijkbewaking wordt dacht ik nog wel ook via de nieuwsberichten gemeld.

    .
    Met deze problematiek is zeker een uitgebreide dijkbewaking nodig en geen beperkte.
  8. agapim 2 oktober 2019 13:31
    quote:

    izdp schreef op 2 oktober 2019 13:00:

    Oneens, de doorsneepremie is een zeer oneerlijke regeling.
    Je al eerder een link aangereikt.

    Nog eentje dan maar:

    www.mejudice.nl/artikelen/detail/de-f...
    Uit de Conclusie van Den Butter:

    De suggestie dat de doorsneesystematiek een intergenerationele overdracht van jong naar oud inhoudt, en dat afschaffing dus gunstig voor jongeren zou zijn, berust op een fabel.

    .
  9. forum rang 6 izdp 2 oktober 2019 13:48
    Dit is zijn conclusie:

    Conclusie
    Afschaffing van de doorsneesystematiek vormt een belangrijk onderdeel van de nieuwe pensioenakkoord dat de weg opent naar een modern pensioenstelsel waarbij werknemers geen nadeel ondervinden van het veranderen van baan of (tijdelijk) stoppen met deelname aan een pensioenregeling. Een pensioenstelsel ligt in het verschiet waarbij de collectieve verzekering tegen beleggingsrisico en langlevenrisico gehandhaafd blijft, maar dat veel meer ruimte biedt voor individuele voorkeuren en risico’s (zie ook Den Butter, 2019). De suggestie dat de doorsneesystematiek een intergenerationele overdracht van jong naar oud inhoudt, en dat afschaffing dus gunstig voor jongeren zou zijn, berust op een fabel.

    De overdracht van jong naar oud heeft inderdaad vooral andere oorzaken.
    Vooral het overhevelen van echt rendement van jong in ruil voor het virtuele van oud.

  10. 2008drama 2 oktober 2019 13:52
    en in zijn ander stuk.... spreekt ie zichzelf tegen...

    www.mejudice.nl/artikelen/detail/de-v...

    Oeps...

    Herverdeling bij reparatie van de doorsneepremie
    Aan de randvoorwaarde van risiconeutraliteit zitten echter nog flink wat haken en ogen. Zo is in de overgangsperiode naar een nieuw stelsel een intergenerationele herverdeling onvermijdelijk om het probleem van de doorsneepremie op te lossen. De in de uitkeringscontracten (defined benefit) gehanteerde doorsneepremie – een uniform premiepercentage van het inkomen – heeft tot gevolg dat jongeren via een lange beleggingshorizon te veel vermogen opbouwen en ouderen te weinig. In een ononderbroken carrière is dat geen groot probleem want dan betaalt men later te weinig wat men vroeger te veel heeft betaald. Maar bij allerlei carrièrewisselingen is er al gauw sprake van herverdeling van jong naar oud. Dat is vooral ongunstig voor degenen die op latere leeftijd als ondernemer voor zich zelf beginnen. Het blijkt dat het momenteel opgebouwde pensioenvermogen onvoldoende is om aan de uitkeringsverplichtingen te voldoen indien jongeren niet langer te hoge premies betalen. In feite is sprake van een impliciet omslagelement waarbij de jongeren van nu aan de ouderen van nu betalen in de verwachting dat wanneer zij oud zijn, de jongeren dan ook weer voor hen zullen betalen. Het CPB (2015) berekent dat opheffen van het omslagelement ongeveer 100 miljard euro kost. De politieke keuze is wie - jong, oud, rijk - deze rekening gaat betalen.
  11. agapim 4 oktober 2019 16:24
    quote:

    agapim schreef op 2 oktober 2019 13:31:

    [...]

    Uit de Conclusie van Den Butter:

    De suggestie dat de doorsneesystematiek een intergenerationele overdracht van jong naar oud inhoudt, en dat afschaffing dus gunstig voor jongeren zou zijn, berust op een fabel.

    .
    En dus kan je je afvragen of het opheffen van de doorsneesystematiek wel €80 miljard waard is .

    .
  12. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 4 oktober 2019 17:16
    quote:

    agapim schreef op 4 oktober 2019 16:24:

    [...]
    En dus kan je je afvragen of het opheffen van de doorsneesystematiek wel €80 miljard waard is .
    Zelfs als het 80 mrd moet kosten, is het betrekkelijk weinig op een pot van 1500 mrd. Eén goed beleggingsjaar en je hebt het binnen.

  13. forum rang 5 DurianCS 4 oktober 2019 21:30
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 4 oktober 2019 17:16:

    [...]
    Zelfs als het 80 mrd moet kosten, is het betrekkelijk weinig op een pot van 1500 mrd. Eén goed beleggingsjaar en je hebt het binnen.
    Het lijkt me dat een pensioenfonds dat eenvoudig op moet kunnen brengen. Het "tekort" van de deelnemers is impliciet de winst van het pensioenfonds.
  14. forum rang 6 izdp 4 oktober 2019 21:47
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 4 oktober 2019 17:16:

    [...]
    Zelfs als het 80 mrd moet kosten, is het betrekkelijk weinig op een pot van 1500 mrd. Eén goed beleggingsjaar en je hebt het binnen.

    Kan het nog simpeler?
    Ok, dan stel ik voor dat het bij de trekkenden wordt verrekend.
    En gaan we wachten tot iedereen er weer wat bij kan krijgen.
2.561 Posts
Pagina: «« 1 ... 68 69 70 71 72 ... 129 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.