Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Zuid-Afrika

694 Posts
Pagina: «« 1 ... 9 10 11 12 13 ... 35 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 1 augustus 2019 06:19
    Het gaat slecht met de economie en de overheidsfinanciën in ZA, maar goed met de beurs:

    Foreigners are ditching South African assets at the fastest pace on record as concern mounts that the government will lose its last investment-grade rating. Overseas investors have sold a net $4.8bn of South African equities and bonds in 2019, reports Bloomberg. The dumping of South African stocks and bonds is at its fastest pace since at least 1998. Outflows, particularly from fixed-income securities, have accelerated since the start of June as ratings companies and banks become more bearish about South Africa’s outlook.

    The rand weakened 2.5% against the dollar last week, its worst performance since February, after Moody’s Investors Service warned that the government’s plan to double financial support for state power firm Eskom was “credit negative.” Moody’s is the only major ratings company that still grades South African debt above junk.

    Despite the outflows, demand among local investors is helping to prop up South Africa’s assets. The country’s main stock index has risen 11% in dollar terms this year, though some analysts urge caution about that figure because large companies are massaging that figure.


    Bron: www.biznews.com, 30 juli 2019

  2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 27 augustus 2019 05:41
    AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De aanstaande beursdebutant in Amsterdam Prosus wordt naar verwachting bij zijn beursgang direct het twee na grootste beursbedrijf aan het Damrak. Het nieuwe bedrijf krijgt volgens zijn prospectus een waardering van om en nabij de 100 miljard dollar, waarmee het alleen Shell en Unilever qua beurswaarde voor moet laten gaan.

    Prosus is een afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse internetconcern Naspers, het grootste beurs genoteerde bedrijf van Afrika. De uiteindelijke beurswaarde van Prosus hangt sterk af van de waarde van de Chinese internetgigant Tencent, waarin Prosus een belang heeft van 31 procent.

    Naast het belang in Tencent heeft Prosus een reeks kleinere technologiebedrijven van Brazilië tot in Duitsland. Die zijn onder meer actief in de maaltijdbezorging en de reclame. De consumentenactiviteiten van Naspers die nu zijn samengevoegd in Prosus waren in het tweede kwartaal goed voor een nettowinst van 1,4 miljard dollar, tegenover 1,1 miljard dollar een jaar eerder.

    De prospectus van Prosus viel in de smaak bij investeerders. Het aandeel Naspers stond aan het begin van de dag duidelijk in de min, maar maakte dat verlies bijna helemaal goed.

  3. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 7 september 2019 19:23
    Vrijdag overleed ex-president Mugabe van Zimbabwe. Hij werd 95 jaar.
    Uit het FD (Niels Posthumus):

    Hij begon zijn presidentschap in 1980 nog als internationale held. Mugabe was een van de leiders in de strijd tegen het racistische, blanke minderheidsregime van Rhodesië, zoals Zimbabwe tot 1980 heette. Zijn onderwijspolitiek maakte de Zimbabwaanse bevolking tot de meest geletterde van Afrika. De economie draaide in de jaren tachtig goed. Zimbabwe heette de graanschuur van Afrika te zijn en het economische succesverhaal van het continent.

    Pas toen Mugabe zijn land in 1998 de Congolese burgeroorlog in stortte en vanaf de eeuwwisseling opdracht gaf boerderijen van blanke Zimbabwanen te onteigenen, viel hij van zijn voetstuk. Die twee beslissingen legden het fundament onder de hyperinflatie die Zimbabwe in 2009 van zijn munt beroofde en de economie van het land volledig in elkaar deed storten.

    Mugabe wilde aanvankelijk helemaal geen president worden, maar leraar. Hij verzamelde tijdens zijn leven zeven universitaire titels, plus een heel stel eredoctoraten. ...
    Hij bleef altijd onzeker en had bepaald geen dikke huid. Zijn natuurlijke reactie op afwijzing en teleurstelling was altijd wraak. Met vijanden sprong Mugabe niet zachtzinnig om. Tijdens operatie Gukurahundi moordde hij tussen 1983 en 1987 bijvoorbeeld 20.000 Ndebele uit, een bevolkingsgroep nauw gelieerd aan de oppositiepartij Zapu. Het buitenland wist ervan, maar kneep een oogje dicht.

    Dat veranderde pas toen Mugabes woede over een verloren referendum, dat hem nóg meer macht had moeten geven, zich rond het jaar 2000 op de blanke boeren richtte. Met grof geweld liet hij hun boerderijen bezetten en onteigenen. Het betekende het einde van de succesvolle Zimbabwaanse landbouwsector.

    Gewelddadige verkiezingen volgden. In 2008 sloegen zelfs honderdduizenden Zimbabwanen op de vlucht en kwamen minstens 200 mensen om. De internationale gemeenschap dwong Mugabe vervolgens vijf jaar de macht te delen met de oppositie. Maar in 2013 wist hij via meer subtiele stembusfraude toch weer alleen de macht te grijpen.
    Mugabe heeft zijn misdaden altijd ontkend. Hij legde de schuld bij anderen: de oppositie, de blanke bevolking, sancties van het Westen en in het bijzonder zijn aartsvijand Tony Blair, Brits premier van 1997 tot 2007.


    PS1. De door Mugabe's politiek veroorzaakte rampspoeden in Zimbabwe zijn een belangrijk argument voor de regering Ramaphosa in Zuid-Afrika om niet toe te geven aan meer radicale partijen die massale onteigening van 'witte' boerderijen eisen.

    PS2. Journalist Niels Posthumus houdt ons, althans in het FD, naar mijn mening beter op de hoogte van de ontwikkelingen in zuidelijk Afrika dan NOS/NRC correspondent Bram Vermeulen.

  4. forum rang 6 hirshi 7 september 2019 20:04
    Voor jou spannende tijden in aantocht.
    Ten minste als je belegt.

    11 september wordt het fonds genaamd PROSUS geintrodiceerd.
    Geen kleintje. Na Shell en Unilever de grootste in ons Amsterdamse Euronext spectrum.

    Een fonds dus dat in de toekomst de AEX index voor een groot deel gaat bepalen in polderland.
    Dat kunnen we ons nog niet goed voorstellen maar komt eraan.
    Vanwege het grote belang in TenCent interessant, maar wel veel verlieslatende deelnemingen.
    Grote volatiteit verwacht maar beslist en verrijking voor de beurs.
    Waarde geschat op € 55,46 per aandeel inclusief discount.

    Met slimme orders goud geld te verdienen
  5. [verwijderd] 7 september 2019 20:39
    De immigranten in Johannesburg pakken de banen af van de bevolking nu is de bevolking in opstand gekomen dit kan een heel groot probleem worden in heel de regio van Zuid-Afrika en andere landen! Dan vliegen alle aandelen ver naar beneden, hopelijk wordt en blijft het rustig maar vrees van niet....
  6. forum rang 6 hirshi 7 september 2019 20:44
    quote:

    De Troon Jan schreef op 7 september 2019 20:39:

    De immigranten in Johannesburg pakken de banen af van de bevolking nu is de bevolking in opstand gekomen dit kan een heel groot probleem worden in heel de regio van Zuid-Afrika en andere landen! Dan vliegen alle aandelen ver naar beneden, hopelijk wordt en blijft het rustig maar vrees van niet....
    Ik denk dat je niet goed op de hoogte bent.

    Europeanen hebben van Zuid Afrika het rijkste land van het continent gemaakt.
  7. forum rang 6 izdp 7 september 2019 21:10
    Nee hirshi, dat kan je niet zeggen, echt niet!
    Dat is te simpel gesteld

    Grote delen van het land hebben ze zwaar beschadigd, (maar telt zeker niet voor een kapitalist zoals jij?) en vele inheemsen uitgeroeid.
    Nu kampt het land met een enorme erfenis.
    Rijk was het land zeer zeker en veel heeft wit al toegeëigend.
  8. forum rang 6 hirshi 7 september 2019 21:27
    quote:

    izdp schreef op 7 september 2019 21:10:

    Nee hirshi, dat kan je niet zeggen, echt niet!
    Dat is te simpel gesteld

    Grote delen van het land hebben ze zwaar beschadigd, (maar telt zeker niet voor een kapitalist zoals jij?) en vele inheemsen uitgeroeid.
    Nu kampt het land met een enorme erfenis.
    Rijk was het land zeer zeker en veel heeft wit al toegeëigend.

    Het is de theorie waarin de gemakzuchtige welvoldane theetante zich kan beroepen en zich in kan wentelen.

    De geschiedenis is anders dan een gemakklijke veroordeling van onze grootouders.
    Want ook in de familie van izdp zal er wel iemand voorkomen die fout was en waarover niet gepraat kan worden.
    Niemand gaan vrijuit,

    Msar laten we ons richten op wat Nederlanders voor groots hebben verricht.
    Waarvoor we ons niet hoeven te schamen.

    Daar ben ik in Spanje als Nederlander trots op.

  9. forum rang 6 hirshi 7 september 2019 22:33
    quote:

    izdp schreef op 7 september 2019 21:52:

    Ik hoef me nergens voor te schamen, maar ik erken wel dat wij als volkje aardig hebben huisgehouden en dat heeft ons ook welvaart opgeleverd.
    Dus hebben we een morele ereplicht om naar kunnen te herstellen.
    Die vermeende morele ereplicht is nu juist het christelijk ingegeven lijden dat ons Calvinistisch schuldgevoel voedt.

    Blij dat ik daar helemaal niets mee heb.
    Nederland heeft iets groots verricht en daar wil ik trots op zijn.
    Geen enkele behoefte aan schuldgevoelens of boetedoening.
    Rot op met dat Calvinistisch zelfbeklag.
    Nederland mag trots zijn op zijn verleden ook al heb ik daar zelf afstand van genomen.
  10. forum rang 6 izdp 7 september 2019 23:43
    Ik geloof dat je de laatste zin niet naar je overtuiging hebt geschreven ;-)

    Het calvinisme heb je ook niet juist op je netvlies staan ;-)
    Uit wiki:

    De overgrote meerderheid van de Afrikaanstalige bevolking in Zuid-Afrika en Namibië is ook een aanhanger van het calvinisme, van de Nederduitsch Hervormde Kerk van Afrika en de Nederduits Gereformeerde Kerk om precies te zijn.
  11. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 8 september 2019 13:50
    quote:

    De Troon Jan schreef op 7 september 2019 20:39:

    De immigranten in Johannesburg pakken de banen af van de bevolking nu is de bevolking in opstand gekomen dit kan een heel groot probleem worden in heel de regio van Zuid-Afrika en andere landen! Dan vliegen alle aandelen ver naar beneden, hopelijk wordt en blijft het rustig maar vrees van niet....
    Valt wel mee. Enkele jaren geleden waren er in Kaapstad ook dergelijke relletjes. De ZA pers bericht erover, maar schenkt er verder niet zoveel aandacht aan.

    Het zijn irritaties tussen verschillende etnische groepen in de arme wijken van Johannesburg, waaronder (al dan niet illegale) immigranten uit Zimbabwe en andere landen.
    Dat banen afpakken valt ook wel mee. Er zijn veel werklozen daar en veel van de onrust bestaat uit het plunderen van winkeltjes van buitenlanders.

  12. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 8 september 2019 13:53
    quote:

    hirshi schreef op 7 september 2019 20:44:

    [...]
    Ik denk dat je niet goed op de hoogte bent.
    Europeanen hebben van Zuid Afrika het rijkste land van het continent gemaakt.
    De Troon Jan doelde niet op de vroegere Europese immigranten, maar op de hedendaagse immigranten uit andere Afrikaanse landen.

  13. forum rang 6 izdp 8 september 2019 14:25
    Lijkt me erg onverstandig om te doen.
    De massa is daar veel makkelijker in beweging te krijgen.
    Die massa kan een enorm geweld ontketenen en snel.
    Bram Vermeulen liet daar een stukje van zien en ik vond hem dapper.
    Escalatie kan zo snel gaan en de taal was heel dreigend.
    Die kan je maar beter serieus nemen.
    Beter om te proberen lokaal de orde te herstellen.
    Of dat lukt?
    Al heel veel jaar lukt dat min of meer.
  14. Bangizwe 8 september 2019 16:27
    Het feit dat Eskom en rest van die electricteitsmarkt zo diep in de problemen zit is diefstal van electriciteit. En dat zijn meestal illegalen. Voor de regio Johannesburg was het enkele jaren geleden 32% van het totale verbruik. En het gaat elk jaar een stukje omhoog. Daar komt nog bij dat juist ten noorden van Zuid-Afrika bijna 40 miljoen mensen in hongersnood zitten. Door snelle bevolkingsgroei, droogtes, orkanen....Daar zullen er nog veel van naar Zuid-Afrika gaan trekken.
694 Posts
Pagina: «« 1 ... 9 10 11 12 13 ... 35 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.