Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aandeel HEIJMANS KON AEX:HEIJM.NL, NL0009269109

Laatste koers (eur) Verschil Volume
27,900   -0,150   (-0,53%) Dagrange 27,650 - 28,200 44.854   Gem. (3M) 98K

Heijmans Februari 2017

626 Posts
Pagina: «« 1 ... 27 28 29 30 31 32 | Laatste | Omlaag ↓
  1. s.lin 21 februari 2020 16:57
    Zeven redenen waarom Heijmans waakzaam moet blijven
    20-2-2020
    Heijmans is volgens topman Ton Hillen definitief uit het dal. Na een dramatische crisisperiode, waarin het bedrijf zeven jaar verlies maakte, is het Brabantse bouwconcern al drie jaar achtereen winstgevend. Toch moet Heijmans waakzaam zijn. Zeven redenen.

    1. Veiligheid: dodelijk ongeval
    Het is een van de eerste dingen die bestuursvoorzitter Ton Hillen aansnijdt bij de presentatie van de jaarcijfers, donderdag in het Eye-filmmuseum in Amsterdam. Op het project Porseleinhaven in Loosdrecht viel in 2019 een dode op een werk van Heijmans. “Dat heeft me persoonlijk enorm geraakt.”

    Teleurgesteld is de topman dat Heijmans te weinig vooruitgang boekt op het gebied van veiligheid. Ja, er zijn iets minder ongevallen geweest, maar het zijn er nog steeds meer dan tachtig. “Het zijn niet de stappen die we hopen te maken.”

    Met de film Jongens van de bouw, van Geertjan Lassche, wilde Hillen eind vorig jaar aandacht vragen voor veiligheid en zware beroepen. “Wat is de impact als je vraagt dat een gebouw extreem snel klaar moet zijn?” Veiligheid krijgt in het nieuwe jaar dus nog meer aandacht. Hillen: “Bij Heijmans begint elke vergadering met het agendapunt veiligheid.”

    2. Stikstof en PFAS zorgen voor prijsdruk
    Tot op heden zegt Heijmans beperkte gevolgen te ondervinden van het beleid rond stikstof en PFAS. “Het uitblijven van grote tenders op de inframarkt is verontrustend, waardoor we ons op de lange termijn – richting 2021 – zorgen maken over de infrasector”, zei Hillen. In de regio voelt Heijmans de gevolgen wel. “Daar zagen we eind vorig jaar dat het aantal tenders aan het afnemen was. Er deden meer partijen mee bij de tenders, waardoor er risico was op prijsdruk.” Voor 2020 maakt de Heijmans-baas zich minder zorgen. “Voor dit jaar staat de orderportefeuille voor infra er best goed bij.”

    Heijmans slaagt ondanks de stikstofcrisis “nette werken uit de markt te halen”, legt hij uit. De overkluizing over de A4 voor vliegtuigen is zo’n voorbeeld, net als de renovatie van de Piet Hein-tunnel in Amsterdam. Hillen: “Als er een keer minder volume is, word ik niet angstig. Dat heb ik liever dan dat we weer allemaal werk aannemen met verliezen.”

    Volgens Heijmans is het desondanks belangrijk dat op korte termijn maatregelen worden genomen om te voorkomen dat vooral de inframarkt op langere termijn verder terugvalt. “Zorg voor een goede overgangsperiode”, is een van de adviezen aan het kabinet. Net als VolkerWessels vindt hij dat de PFAS-norm eigenlijk omhoog zou moeten en dat er snel duidelijkheid moet komen over de drempelwaarde voor stikstof.

    3. Winst kan beter
    Hillen is “heel content” over de resultaten van Heijmans over 2019. Er werd een winst van 30 miljoen euro behaald op een omzet van 1,6 miljard euro. Dat is een nettomarge van 2,0 procent. Sinds 2006 is de winstmarge niet zo hoog geweest. Na 2008 heeft Heijmans zeven jaar verlies gedraaid. Nu wordt er alweer drie keer achter elkaar winst behaald. “We zijn uit het dal”, zei Ton Hillen donderdag met een brede glimlach. Toch kan de winstmarge hoger. Van de grootste vijftig bouwbedrijven van Nederland behaalde veertien bedrijven in 2018 een nettomarge van 5 procent of hoger. Ten Brinke Group behaalde zelfs 11,5 procent en Van Wanrooij 9,7 procent.

    4. Arbeidsmarkt: pas op uitstroom
    Het aantal werknemers bij Heijmans steeg met 71 naar 4.595. Dat is minder dan de helft van het aantal dat het bedrijf in 2009 nog in dienst had: 9.980. Maar toen had Heijmans ook bijna twee keer zoveel omzet: 3,1 miljard euro. Net als andere bouwers moet Heijmans zijn best doen om mensen aan te trekken. “We hebben de ambitie om statushouders aan ons te binden”, gaf Hillen een ambitie prijs. Op het gebied van genderdiversiteit streeft Heijmans naar een groei van 20 procent. Hillen vreest dat door het gedoe rond stikstof en PFAS veel mensen uit de bouw zullen stromen en dat de sector over drie à vier jaar weer schreeuwt om vaklieden. “Als de uitstroom er eenmaal is, krijg je hem niet zomaar omgebogen.”

    5. Zuidasdok: minstens tot maart impasse
    Het consortium van Fluor, Hochtief en Heijmans eist 500 miljoen euro extra voor de uitvoering van de Zuidasdok. De impasse op het project is begin 2020 nog springlevend. Bestaat de mogelijkheid dat het contract wordt ingeleverd? “Zeg nooit nooit”, aldus Hillen. “We willen en kunnen dit maken, mits we netjes betaald worden. Zo zitten we aan tafel, op een positieve manier.” Het integrale voorontwerp (ivo) is eind 2019 ingediend en is afgerond. Oud-minister Dekker onderzoekt op dit moment nut en noodzaak tot versobering van het plan. Bemiddelaar Marcel Hertogh bekijkt hoe het conflict opgelost kan worden. In januari van dit jaar is onder leiding van hem overeenstemming bereikt over de verdeling van de kostenoverschrijdingen uit het verleden. Eind maart worden de resultaten uit beide onderzoeken bekend en wordt duidelijk wat dit gaat betekenen voor Heijmans.

    6. Tennet: Heijmans vecht terug
    Heijmans zou samen met Europoles hoogspanningsmasten in Zeeland en de Eemshaven vervangen. Beloning: 250 miljoen euro. Tennet was echter niet tevreden over de planning en de kwaliteit van het ontwerp. In oktober 2018 werd de bouwcombinatie van het werk gehaald en het contract eenzijdig opgezegd. Maanden is geprobeerd het geschil in der minne te schikken. Dat lukte niet. Heijmans heeft een arbitrageprocedure tegen Tennet opgestart. Tennet heeft in de arbitrageprocedure gereageerd met een memorie van antwoord. “Het antwoord heeft onze inzichten tot op heden niet doen veranderen”, zei Hillen donderdag. De verwachting van Heijmans is dat dit een lange procedure zal worden en dat in 2020 de arbiter nog geen uitspraak zal doen.

    7. Woningmarkt: corporaties voorzichtig
    Woningzoekenden schreeuwen om woningen. Heijmans verkocht in 2019 echter minder woningen dan het jaar ervoor: 2.128 woningen (2019) tegenover 2.237 (2018). De daling is volgens Heijmans volledig toe te schrijven aan minder transacties met beleggers en woningcorporaties. Soms valt een transactie “net over het jaar heen”, verklaart Hillen de daling. “We zien dat beleggers wel investeren maar zien ook terughoudendheid bij corporaties.”

    Maar er is meer aan de hand. “Onder meer het uitblijven van voldoende nieuwe ontwikkellocaties, vertraging in gunningstrajecten en impact van wijzigende wet- en regelgeving zorgen ervoor dat het aanbod achterblijft bij de vraag”, aldus Heijmans. Het zou Hillen een lief ding waard zijn als het ministerie van VROM weer terugkomt. “Ik heb heimwee naar het ministerie van VROM. De woningvraag is hoog. Die kun je niet alleen binnenstedelijk oplossen. Die zul je ook voor een gedeelte buitenstedelijk op moeten lossen. Er moet landelijke regie komen voor nieuwe en grootschalige locaties.”

    bron www.cobouw.nl/bouwbreed/nieuws/2020/0...
626 Posts
Pagina: «« 1 ... 27 28 29 30 31 32 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.