Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Koffiekamer« Terug naar discussie overzicht

Marcel Tak - 10 van Tak: Bekende Wijs

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. CouSon 25 september 2004 07:35
    Marcel,

    Ik blijf het een beetje vreemd product vinden. Die 7% in de eerste twee jaar moeten toch ergens uitgefinancierd worden. En daarna moet nog altijd geen verlies gemaakt worden. Is het soms zo dat na 9 jaar je de ingelegde waarde terugkrijgt onder aftrek van die 2 maal 7%?

    Ik begrijp dat de basis van de note een mandje van 50 aandelen is. Wat gebeurt nou indien een van de bijbehorende bedrijven failliet gaat? Is daarmee de 20% meteen buiten bereik? Is deze groep van 50 aandelen vast voor 9 jaar? Of kan het voorkomen dat ze nog switchen? Anders verwoord: is er een actief beleggingsbeleid of staan de setjes van 50 aandelen hun tijd uit?

    Groet,

  2. [verwijderd] 1 oktober 2004 13:05
    Beste CouSon,

    Dit soort producten wordt waarschijnlijk als volgt opgezet.

    Van de ingelegde gelden koopt de bank een obligatielening. Dat levert al ongeveer 4% rente op. Vervolgens worden putopties geschreven op de onderliggende aandelen, bijvoorbeeld met een uitoefenprijs die 10% boven de actuele koers ligt. Daarnaast wordt een put optie gekocht met een lagere uitoefenprijs, waarschijnlijk iets onder de actuele koers. Deze constructie wordt opgezet voor de jaren 3 tot en met 9 (mogelijk ook voor de eerste 2 jaar). Als na 3 jaar het aandeel 10% boven de actuele koers ligt, is de geschreven putpremie voor de belegger, onder aftrek van de gekochte put. In combinatie met de rente op de obligatielening kan zo de coupon van 10% worden betaald. Indien het aandeel daalt zal de putconstructie worden teruggekocht met een verlies van 4%. In combinatie met een coupon van 4% blijft dan voor de belegger een coupon van 0% over.

    Na 9 jaar krijgt de belegger de gehele hoofdsom terug, dus niet onder aftrek van de eerder ontvangen 7% rente.

    Als er een onderneming failliet gaat is het zicht op 20% rente (en ook op 10% rente) weg. Er is geen actief beleggingsbeleid. Overigens denk ik dat de kans op 20% rente op zichzelf klein is, aangezien dan alle aandelen met 10% of meer moeten stijgen.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak
  3. [verwijderd] 1 oktober 2004 13:08
    Beste Djoez,

    Veel van deze producten kunnen verhandeld worden via de beurs. De Bonus Notes van Wijs & Van Oostveen zijn echter niet beursgenoteerd. Dagelijks kan de belegger de Notes wel tegen marktwaarde verkopen aan Wijs & Van Oostveen. De transactiekosten bedragen dan 1,5%.

    Met vriendelijke groet,
    Marcel Tak
  4. [verwijderd] 5 oktober 2004 13:15
    Marcel,

    Bedankt voor de uitleg. Blijft over: Hoe bepaalt Wijs & van Oostveen de marktwaarde?

    In het antwoord op de vraag die vóór mij gesteld werd zeg je dat de kans op 20% rente erg klein is, zeker bij een faillisement.
    Echter het jaar daarop zijn er weer nieuwe mogelijkheden immers er wordt steeds naar de stijging in 1 jaar gekeken. Het jaar na het faillisement is de kans dat de overige aandelen met meer dan 10% stijgen zelfs toegenomen!

    Graag je commentaar.

    Met vriendelijke groet

    Djoez
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.