Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Fraudezaken blijven cryptomarkt beheersen

Fraudezaken blijven cryptomarkt beheersen

Er blijft nog altijd een zweem van fraude en oplichting om de cryptomarkt hangen. Hoewel er ongetwijfeld veel projecten met goede bedoelingen zijn opgestart, voeren berichten over rug-pulls en faillissementen de laatste maanden de boventoon.

Eerder dit jaar ging cryptoplatform Celsius failliet en nu blijkt dat de eigenaren vlak voor het faillissement voor vele miljoenen aan klanttegoeden hebben onttrokken aan het bedrijf. 

Gezocht door Interpol

De eigenaar van een ander failliet crypto-project (Terra Luna), Do Kwon, is nog altijd op de vlucht voor de autoriteiten. Hij wordt verdacht van het wegsluizen van miljoenen aan bitcoins en staat inmiddels op de opsporingslijst van Interpol.

Al deze zaken doen het sentiment in de cryptomarkt geen goed. Koersen blijven dan ook onder druk staan en een mogelijke nieuwe bullmarkt laat erg lang op zich wachten.

Vandaag bekijk ik de technische plaatjes van bitcoin en ether voor de korte termijn. Ook bij de grootste twee cryptovaluta ontbreekt momenteel alle kracht om een serieus herstel in te zetten.

Bitcoin vormt lagere toppen

De koers van de grootste cryptomunt is de laatste maanden per saldo niet veel opgeschoten. Deze consolidatiefase volgt op de forse koersdaling vanaf april dit jaar. De lange trend is nog altijd neerwaarts gericht en ook binnen de huidige consolidatiefase vormt de koers lagere toppen. Dit wijst op toenemende verkoopdruk.

De kans op een nieuwe test van de steunzone rond grofweg $18.000 blijft hiermee groot. Een duidelijke doorbraak hieronder zal de langetermijn-dalende trend een nieuwe impuls geven en ruimte vrijmaken voor een daling richting fors lagere koersniveaus.

Alleen wanneer de koers op korte termijn sterk weet op te veren en de dalende toppenlijn kan doorbreken, zal het beeld weer wat opklaren. Dan is er in eerste instantie herstel mogelijk richting de top van augustus rond $25.000.


Ether heeft steunlijn gebroken

De koers van ether, de token van het Ethereum-netwerk, weet sinds The Merge niet meer te overtuigen. De munt is teruggevallen onder de steunlijn rond $1.420 en heeft hiermee een kop-schouderpatroon neerwaarts afgerond. Dat is een technische topformatie die een neerwaarts koersdoel geeft. In dit geval ligt dat rond de bodems van juni en juli.

De opleving van de laatste dagen lijkt een lagere top op te gaan leveren onder de oude bodems, waarmee de verzwakking zal worden bevestigd. Een daling kan dan worden ingezet richting $1.000. 

Enkel een terugkeer boven de oude steunlijn zal de recente verzwakkingen neutraliseren en wat ruimte vrijmaken voor een groter herstel. Voorlopig heeft dit scenario echter niet de grootste kans.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Wouter Slot

Analyse door:

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 6 oktober 2022 14:04
    Ik begrijp dat alle crypto hetzelfde eruit ziet wanneer je er van een afstandje naar kijkt, zonder te begrijpen dat Celsius een ouderwetse bank is waar je cryptomunten kunt lenen en uitlenen. De mensen die dat hebben gemanaged hebben er inderdaad een zootje van gemaakt zonder te vergeten zichzelf te verrijken. Celsius is zogenaamde CeFi (Centralized Finance). Essentieel aan crypto is het decentrale karakter. Er zijn ook DeFi banken (Decentralized Finance) waar je kunt lenen en uitlenen. Afbetalingen worden gemonitord door software die rücksichtslos je onderpand verkoopt als het algoritme daarom vraagt. Er zijn gevolgmatig geen problemen met Aave of Compound, twee DeFi banken.

    Luna was een experiment om tot een gedecentraliseerde stablecoin te komen, eigenlijk een poging om een algoritme centrale bank te laten spelen, wat mislukt is, ofschoon sommigen een gecoördineerde aanval op het netwerk vermoeden. Dat heb je zo met nieuwe, spannende technologie: er wordt geëxperimenteerd en daarbij mislukken dingen.

    Tot slot nog wat linken naar fraude in het traditionele financiële systeem.
    Naast het feit dat Credit Suisse op omvallen staat en Deutsche Bank permanent in de problemen lijkt te zitten, hieronder een link naar een overzicht van bankenfraudes, enkel in de 21e eeuw. Een korte Google exercitie geeft veel meer resultaten.

    violationtracker.goodjobsfirst.org/in...
  2. forum rang 7 Branco P 7 oktober 2022 07:25
    Zaphod, het idee van crypto was nu juist ooit dat het niet bloot zou dtaan aan alle mogelijke vormen van corruptie, bedrog en diefstal. Het zou eerlijk en veilig zijn. Het is ondertussen wel gebleken dat die vlieger niet op gaat. De allergrootste boeven zijn in de cryptobusiness gegaan.
  3. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 7 oktober 2022 10:23
    quote:

    Branco P schreef op 7 oktober 2022 07:25:

    Zaphod, het idee van crypto was nu juist ooit dat het niet bloot zou dtaan aan alle mogelijke vormen van corruptie, bedrog en diefstal. Het zou eerlijk en veilig zijn. Het is ondertussen wel gebleken dat die vlieger niet op gaat. De allergrootste boeven zijn in de cryptobusiness gegaan.
    Het motto van bitcoin, de alleerste crypto, is don't trust, verify. Of, in het latijn, vires in numeris: kracht door cijfers. Dit itt het traditionele financiele systeem wat gebaseerd is op vertrouwen. Vertrouwen dat de bank er niet met je geld vandoor gaat of investeert in rommelhypotheken. Vertrouwen dat de toezichthouders alles goed in de gaten houden en vaak voormalige collega's berispen en beboeten. Vertrouwen dat centrale banken niet te veel muntjes in omloop brengen. Vertrouwen dat het monetaire experiment dat de euro heet, met inmiddels de nodige probleemlanden, geen negatieve gevolgen gaat hebben.
    Zoals ik heb proberen uit te leggen is Celsius CeFi, een ouderwetse bank waar je vertrouwen in moet hebben. Dat je er cryptomunten kunt lenen en uitlenen is secundair. Dat vertrouwen is onverstandig gebleken. Zoals cryptonauten evenmin vertrouwen hebben in TradFi.

    Kijk, dat je crypto niks vind is je goed recht. Alleen vraag ik mij dan af, waar liggen je voorkeuren dan? Heb je het volste vertrouwen in TradFi, of ben je iemand die broodjes goud en zilver in zijn tuin begraaft?
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.