Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Optietrading: wat is volatility?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pierino Ursone

Auteur:

Pierino Ursone is ruim twintig jaar actief geweest als professioneel optiehandelaar in de aandelen- en commodity-markten. Hij is auteur van een boek over optie trading: How to Calculate Options Prices and Their Greeks, dat in 2015 wereldwijd is uitgegeven door Wiley. Tegenwoordig geeft hij leiding aan de European Option Acade...

Recente artikelen van Pierino Ursone

  1. Optieweek: De strangle
  2. Optieweek Gevorderden: Time spreads
  3. Optieweek Gevorderden: Ratiospreads

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 14 september 2016 14:51
    Goed verhaal.
    Er zijn wel een aantal kanttekeningen te plaatsen:
    - hoezoe geldt een normaalverdeling? Je ziet vaak dat extreme stijgingen en dalingen dicht na elkaar volgen. Dat is niet het geval bij een normaalverdeling.
    - idem dat dalingen vaak sneller gaan dan stijgingen is niet normaalverdeeld. Dit verschijnsel heeft zelfs een naam gekregen: crash.
    - dalingen en stijgingen zijn niet symmetrisch; bij aandelen is de maximale daling 100% terwijl de maximale stijging onbeperkt is. In de werkelijkheid komt een 100% daling soms voor, een onbeperkte stijging niet :-(
  2. [verwijderd] 14 september 2016 15:58
    @Met Effekt; Je hebt helemaal gelijk. 1. normaalverdelingen gelden niet voor deze markten 2. het B&S optie model werkt met lognormaal verdelingen 3. marktbewegingen kunnen zo heftig zijn dat je misschien zelfs moet denken aan een cauchy of dubbele exponentiele verdeling, soms zijn er zelfs momenten dat je van een uniforme verdeling kan spreken, dus helemaal geen uitschieters in de markt. Het gaat te ver om over verschillende verdelingen te spreken, maar wat je aangeeft kan wel weer gemeten worden met kurtosis en skewness, we gaan dan echter teveel de wiskundige kant op. Het gaat er mij om om een idee te geven over volatility en hoe je met een simpele rekentruc een goede benadering van volatility kan maken en daardoor ook meer de markt begrijpt.
  3. [verwijderd] 14 september 2016 16:05
    quote:

    putter schreef op 14 september 2016 11:28:

    Dank voor het heldere stuk, kunt u ook een collum wijden aan hoe de prijs van de VIX tot stand komt en hoe zich dat in de tijd ontwikkelt.
    VIX is een implied volatility (IV), de volatiliteit die ingeprijsd is in een optie, van een fictieve atm optie met een looptijd van een maand. Om tot deze waarde te komen nemen ze een gemiddelde IV van een aantal opties. Bij de berekening wordt nog wel wat 'gegoocheld' om te corrigeren voor een aantal effecten

    Een technische beschrijving: www.cboe.com/micro/vix/vixwhite.pdf
  4. [verwijderd] 14 september 2016 16:12
    quote:

    Met Effekt schreef op 14 september 2016 14:51:

    Er zijn wel een aantal kanttekeningen te plaatsen:
    Het is inderdaad niet meer dan een model en zeker niet de waarheid. Dat is ook de reden dat hedge funds zich graag opblazen. Ze doen aan risico management op basis van statistiek die slechts een benadering is van de werkelijkheid.

    De problemen met het model zie je overigens ook terug in hoe opties geprijsd worden. De in opties ingeprijsde volatiliteit varieert bijvoorbeeld met de strike en de tijd tot expiratie.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.