Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Kansen door nieuwe consumenten

Kansen door nieuwe consumenten

Veel opkomende markten zien een sterke bevolkingsgroei en een snel groeiende groep consumenten. Deze groep voorziet niet langer puur in het eigen levensonderhoud en verbreedt het uitgavenpatroon steeds verder.

Van goedkope versies van westerse Android-telefoons tot de nieuwste collectie van Hermès; er ontstaat een geheel nieuwe afzetmarkt. Een kans voor zowel bestaande spelers uit de westerse wereld als voor nieuwe bedrijven binnen de opkomende markten, ziet BNP Paribas OBAM.

Fondsbeheerder Roeland Tso. “Het westen is na de industriële revolutie disproportioneel snel gegroeid, maar die balans is zich aan het herstellen. Er vindt een versnelde economische groei plaats in veel opkomende markten.”

Dat betekent dat veel westerse bedrijven voor echte groeimogelijkheden naar landen als China en India kijken. Voor de landen zelf is het zaak hun groei niet alleen te drijven door goedkope export, maar zelf ook waarde toe te voegen. Een goed voorbeeld daarvan zijn Zuid-Koreaanse automerken.

Opgebouwde expertise

Opkomende markten worden vaak gezien als een aparte beleggingsklasse. Dat is echter niet hoe OBAM naar deze groep landen kijkt. “Wij beoordelen bedrijven uit opkomende landen niet anders dan bedrijven uit westerse landen,” vertelt Tso.

“Ook hier zijn factoren als marktpositionering, winstgevendheid en stabiliteit van de cashflow van doorslaggevend belang. Als we geweldige marges en winstverwachtingen zien, is het prima als het bedrijf zich in een opkomende markt bevindt.”

Toch zijn er veel beleggers die opkomende markten expliciet uitsluiten. De MSCI World is een wereldwijde aandelenindex waarin geen opkomende landen zijn opgenomen – beleggingsfondsen die deze index als referentie gebruiken zullen dan ook vaak voor het overgrote deel uitsluitend in de ontwikkelde landen beleggen – in tegenstelling tot de MSCI AC (All Countries) World index.

“Veel institutionele beleggers bijvoorbeeld achten het risicoprofiel van opkomende markten hoger en reserveren daarom vaak een apart deel van de portefeuille daarvoor,” legt Tso uit.

“Ook moet je een bepaalde mate van expertise hebben opgebouwd in de opkomende markten. Daar komt het uitgebreide netwerk van BNP Paribas Investment Partners goed van pas.”

Grote verschillen tussen landen

OBAM verliest zaken als landenrisico, politiek risico en valutarisico niet uit het oog. Gekeken naar het voor risico gecorrigeerd rendement betekent dat dat het rendementspotentieel voor bedrijven in opkomende landen vaak hoger moet liggen.

Wat dat betreft zijn er overigens grote verschillen tussen landen: Taiwan en Zuid-Korea zijn officieel nog opkomende markten maar de structuur van hun economie is vrijwel gelijk aan die van ontwikkelde markten. Venezuela en Vietnam bevinden zich weer in een heel andere fase van ontwikkeling.

“Het is heel moeilijk om daar echte kwaliteitsbedrijven te vinden,” vertelt Tso. OBAM belegt ook via westerse landen in de opkomende markten, in bedrijven die een deel van hun winst daar behalen. Veel luxemerken zijn bijvoorbeeld erg populair in landen als China.

Tso: “China is de op een na grootste economie ter wereld. Ik neem een bedrijf niet serieus als het geen China-strategie heeft. Dat hoeft niet bij ieder businessmodel te passen, maar je moet er als bedrijf wel over hebben nagedacht.”  

Meer Beleggingsideeën van
BNP Paribas OBAM

Roeland Tso is fondsbeheerder van BNP Paribas OBAM. De fondsbeheerders van BNP Paribas OBAM laten u graag zien waar volgens hen wereldwijd de beste beleggingskansen liggen en hoe zij hier op inspelen.


Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies. Lees hier de volledige disclaimer van BNP Paribas Investment Partners.