Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Momentum en crashes

Momentumbeleggen was de afgelopen decennia een van de meest aantrekkelijke beleggingsstrategieën. Dit houdt in dat beleggingsinstrumenten die het de afgelopen tijd goed gedaan hebben (de winners) het de komende tijd ook goed doen, terwijl de beleggingsinstrumenten die het recent slecht gedaan hebben (de losers) het de komende tijd ook relatief slecht blijven doen.

Dit ontstaat (onder andere) door de neiging van beleggers om te onderreageren op informatie en om recente prijsontwikkelingen te extrapoleren naar de toekomst. Zo laat onderstaande figuur uit een studie van professoren Daniel en Moskowitz de rendementen van momentumbeleggen zien in verschillende beleggingscategorieën.

De lijn Equities en Commodities laat de performance zien als we de winnende aandelenindexfutures (commodity futures) over het afgelopen jaar kopen en de verliezende verkopen.


Bron: Daniel and Moskowitz, 2012

Flinke crashes
Echter, hoewel de rendementen van momentumbeleggen aantrekkelijk zijn geweest, valt in de bovenstaande figuur ook te zien dat momentumbeleggen af en toe grote crashes kan meemaken.

In de bovenstaande figuur is het vooral evident na de marktcrash van 2008. Hoewel deze momentumcrashes infrequent zijn, zijn ze vaak wel sterk en persistent over aan aantal maanden.

Zo laat onderstaande figuur zien hoe momentumstrategieën in aandelen flink crashten over meerdere maanden in de herstelfase van de great depression en subprime-crises.


Bron: Daniel and Moskowitz, 2012

Risico bij reversal
Hoe komt dit? Hier heeft, onder andere, onderzoeker Kent Daniel van Columbia University recentelijk uitgebreid onderzoek naar gedaan. Wat blijkt: momentumbeleggen heeft vooral een groot risico als markten een sterke reversal meemaken na een marktcrash.

Op zich logisch dat als een trend breekt momentum niet zal werken. In een momentumstrategie wordt immers verwacht dat een trend zich continueert. Echter, wat blijkt is dat dit risico sterk asymmetrisch is.

Vooral na sterk neergaande markten op de momenten die gepaard gaan met veel onzekerheid (een hoge volatiliteit) is het risico een stuk hoger dat de losers van het afgelopen jaar omhoog crashen dan dat de winners omlaag crashen.

Dit geldt bovendien vooral na neergaande markten, en niet na opgaande markten, en houdt voor zowel momentumstrategieën in individuele aandelen, als momentumstrategieën in een aandelenindex, grondstoffen en wisselkoersen.

Opwaarts marktrisico
Wat is het mechanisme hierachter precies? Het blijkt dat na grote marktcrashes als de great depression en de subprime-crises momentumbeleggers vooral die beleggingsinstrumenten kopen die relatief veilig zijn (dit waren de relatieve winners) en diegene verkopen die meer risicovol waren (dit waren immers de losers).

Verder blijkt dat juist die laatste beleggingsinstrumenten na een crash veel opwaarts marktrisico hebben in vergelijking met hun neerwaarts risico.

Kortom, momentumbeleggers verkopen na een crash die beleggingsinstrumenten die naar verwachting veel zullen verliezen als de markt omhoog gaat, maar minder zullen winnen als de markt verder daalt.

Flink verliezen
Dus juist op die momenten dat de markt een opwaartse correctie maakt na een crash zal momentum flink kunnen verliezen. Dit lijkt op het verkopen van een out-of-the-money calloptie die niet aantrekkelijk is geprijsd; als de markt omlaag gaat blijft de prijs vrij constant, maar gaat de markt omhoog dan maak je mogelijk flinke verliezen op deze positie.

Bovendien doet een momentumstrategie dit op die momenten dat volatiliteit in de markt hoog is, en grote uitslagen dus makkelijker mogelijk zijn. Niet echt ideaal als je op die momenten een groot asymmetrisch risico in je nadeel hebt...

In mijn view blijft momentum een aantrekkelijk strategie. Echter, u moet zich wel bewust zijn van het bovenstaande risico. Sterker nog, doe u voordeel ermee, en zorg dat de momentumportfolio niet grote asymmetrische risico’s bevat, vooral in tijden dat onzekerheid hoog is!


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Guido Baltussen

Auteur:

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. De valkuil van ranglijsten
  2. Hoe we voortborduren op het verleden
  3. Vergeet het verleden...

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 28 maart 2013 14:22
    Ik denk te lezen dat bij een crash je de momentum aandelen moet houden omdat die ook harder herstellen.
    Het lijkt dat dit een heel relevant artikel kan zijn, maar eerst even alles beter opschrijven zodat ook ik het snap:
    - 1e grafiek; gebruik log y-as om relatieve verschillen te laten zien
    - omhoog crashen??? U bedoelt hard stijgen?
    - losers = loosers
    - "Kortom, momentumbeleggers verkopen na een crash die beleggingsinstrumenten die naar verwachting veel zullen verliezen als de markt omhoog gaat, maar minder zullen winnen als de markt verder daalt." Ik snap deze zin niet, meer verlies in een stijgende markt en minder winst in een dalende markt, dwz een short positie; bedoelt U dat echt?
  2. forum rang 5 DurianCS 28 maart 2013 15:23
    Volgens mij is het verhaal dat momentumbeleggers in een dalende markt terecht komen in de relatief veilge beleggingen, terwijl het andere aandelen zijn die naar verwachting beter presteren als de markt weer aantrekt. Dit lijkt op defensief beleggen: je voorkomt verlies en het gaat ten koste van de winst als de boel (hard) stijgt. Niet iets om bang voor te zijn, want het voorkomen/reduceren van verliezen is de essentie van goed beleggen.
  3. forum rang 4 IEX - Forummoderator 28 maart 2013 16:05
    "Momentumbeleggen was de afgelopen decennia een van de meest aantrekkelijke beleggingsstrategieën."

    Oftewel bv aandelen kopen als ze omhoog gaan en verkopen als ze dalen was de afgelopen 10tallen jaren succesvol.

    Had ik dat nou maar eerder bedacht.

    "Dit houdt in dat beleggingsinstrumenten die het de afgelopen tijd goed gedaan hebben (de winners) het de komende tijd ook goed doen, terwijl de beleggingsinstrumenten die het recent slecht gedaan hebben (de losers) het de komende tijd ook relatief slecht blijven doen."

    "Dit houdt in dat...", hoezo houdt dat iets in? Die 1e opmerking houdt helemaal niets in want er staat helemaal niets en heeft geen enkel causaal verband met de 2e opmerking.

    Verder zijn beleggingsinstrumenten die "het recent slecht hebben gedaan de LOSERS". Opschrijven en onthouden mensen.

    De winners daarentegen zijn alleen maar winners tot de "af en toe grote crashes". Kijk maar op de GRAFIEK!

    Etc etc etc...

    Nou bedankt, ik hoop echt dat ik het allemaal kan onthouden.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.