Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Domme Jeroen of Duitse Jeroen?

Was het nu een amateuristische slip of the tongue gisteren van Jeroen Dijsselbloem, toen hij suggereerde dat ook bij toekomstige crises depositohouders niet per se vrijuit gaan, of een georkestreerde poging om de Europese geesten rijp te maken voor een hardere opstelling van de eurogroep?

Dat zal voorlopig wel duister blijven, maar het koor van vooral professionele EU-watchers dat het oliedom vond en om Dijsselbloems ontslag roept raakt ook wel erg snel in paniek. Okay, de koersen van banken gingen even onderuit in Europa. Daar zijn we inmiddels wel aan gewend. 

De paniek heeft misschien wel meer te maken met de vorm dan met de inhoud van de boodschap. Binnen de hypersensitieve poltieke omgangsvormen in Europa is het gebruikelijk om een standpunt zoals dit eerst eens door een anonieme 'Duitse official' naar de krant te laten lekken en dan te kijken hoe het valt.

Team Duitsland
Nu is het de voorzitter zelf - die normaalgesproken de diplomatieke masseur zou moeten zijn - die het zegt en ook nog eens temidden van het feestje dat de markt net aan het vieren was over de 'redding' van Cyprus. Je zou er, met een beetje kwade wil, zelfs koele berekening achter kunnen zoeken.

Met Dijsselbloem als voorzitter is het al een tijdje duidelijk dat Team Duitsland aan de touwtjes trekt in de eurogroep. In de zaak Cyprus koos Europa onder leiding van Duitsland voor de harde lijn en met de - laten we maar zeggen ondiplomatieke - uitspraken van Dijsselbloem wordt nog eens extra onderstreept dat er ook in de toekomst hardball gespeeld zal worden. 

Is dat verstandig? De praktijk - in het bijzonder de volgende crisis - zal het uitwijzen, maar ongelijk kun je Dijsselbloem moeilijk geven. Als banken zich in de nesten werken, draaien daar in eerste instantie de aandeel- en obligatiehouders voor op, maar de ultieme consequentie is dat ook niet-gegerandeerde depositohouders zullen moeten bloeden. Ook sparen kent zo zijn risico's. Europa voorziet niet in een gegarandeerde backstop voor alle banktegoeden. 

Special case na special case
Natuurlijk, Cyprus is een special case, net zoals Griekenland dat was en zoals de volgende kandidaat (Slovenië, Italië, Spanje) dat ook zal zijn. Ik geloof Dijsselbloem wel als hij zegt dat er niet zoiets is als een blauwdruk. Zo'n georganiseerde indruk maakt de eurogroep nu ook weer niet. Zodra die volgende crisis uitbreekt zullen we Jeroen en zijn collega's ongetwijfeld weer naarstig aan bailouts zien sleutelen.

Maar hij geeft wel subtiel - of eigenlijk bot en direct, naar Europese politieke maatstaven - aan dat de eurogroep, anders dan Mario Draghi, niet meer bereid is om "everything it takes" uit de kast te halen. Laat de markt maar even wennen aan dat idee.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pieter Kort

Auteur:

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Reacties

41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. PingPong 26 maart 2013 10:04
    In eerste instantie had ik er, gezien zijn geringe ervaring, weinig vertrouwen in toen Dijsselbloem voorzitter van de Eurogroep werd. Ik vreesde dat hij niet meer dan een marionet van Barosso, van Rompuy en Draghi zou zijn, en dat dachten zij waarschijnlijk ook.

    Maar dat blijkt dus niet zo. Fantastisch!
    Eindelijk iemand met een ruggengraat in Brussel, die durft in te grijpen in die zuidelijke puinhopen, en durft te zeggen waar het op staat.

    Ga zo door, Jeroen!

  2. [verwijderd] 26 maart 2013 10:07
    De hardheid van spel heeft te maken waar 't wordt gespeeld en wat er op het spel staat.

    1 Cyprus is een eiland in de uit hoek van Europa.
    2 Bevolking bestaat uit 800k inwoners.
    3 BNP is in mondiale termen marginaal.
    4 Teveel zwart geld wat ongrijpbaar is voor EU.
    5 Effect dat banken serieus werk maken van belansverkleining. (Misschien naïef.....)

    6 Zorgelijk is het wel dat een bepaalde categorie spaarders die de boel wel financieel op orde hebben onevenredig worden gestraft voor hun financiële ordening, terwijl vele CEO's de dans met vlag en wimpel ontspringen. Wellicht dat Dijsselbloem met de volgende bail ins hiermee rekening kan houden.

  3. [verwijderd] 26 maart 2013 10:21
    Dijsselbloem heeft natuurlijk groot gelijk. Als n bank omvalt moeten de investeerders en depositohouders bloeden. Het begrip 'systeembank' kunnen we inmiddels wel opheffen. We kunnen ook zonder dit soort 'investerings'bankjes.

    En tegen al die 'professionals' die om het hardst schreeuwen dat je zo niet met de fin. markten moet communiceren zou ik willen zeggen: de financiele markten moeten zich misschien maar eens aanpassen aan de realiteit. Het slaat toch nergens op dat wanneer een minister een waarheid als een koe verkondigt, de beurs 2 % omlaag duikt. Het commentaar wordt dan slechts als trigger gebruikt, maar de intentie was er al. Kun je ook zien vandaag, anders stonden we wel weer 2 % hoger.
  4. [verwijderd] 26 maart 2013 10:31
    Grappig dat velen het hier kunnen waarderen, maar ook Nederland heeft veel te grote banken en heeft 400 mrd aan bankenobligaties uitstaan. Ben benieuwd of je hem dan ook nog als president wil als de bail in van ING of rabo plaatsvindt?
    1 advies voor de dijs, richt je pijlen wat meer op belastingontwijkende multinationals ipv spaarders. Stop het aanmoedigen van de Double Irish with a Dutch Sandwich methode bijvoorbeeld in plaats van te stelen bij spaarders.
  5. forum rang 4 theo1 26 maart 2013 10:36
    Wat hier zo dom aan is? Alles.

    Er is nu geen enkele zekerheid meer voor wie dan ook. Iedere probleemsituatie is natuurlijk een uniek geval, en iedere keer zal het weer een totale verassing zijn wat er nu weer bedacht gaat worden. Eerst waren de aandeelhouders de klos, toen de obligatiehouders, nu de spaarders, wie straks?

    Zoals Arend Jan al aangaf: sparen zonder garantiestelsel is de slechtste "belegging" die er is: volledig risico met amper rendement. Banken kunnen niet draaien zonder spaargeld. De economie kan niet draaien zonder banken. Als mensen niet meer kunnen vertrouwen op hun spaargeld, dan kun je de economie net zo goed meteen op slot zetten.

    Bedenk eens een strategie, zodat mensen van tevoren in ieder geval een idee hebben van wat ze mogen verwachten. Anticipeer nu eens een keer. Zo moeilijk is dat nu ook weer niet, dat Cyprus er aan zat te komen was al ruim een jaar bekend. Dat jaar is dus gewoon weggeslapen, en als de stront dan aan de knikker is, is het paniekvoetbal troef.

    De domme acties van Dijsselbloem:
    - ineens plompverloren naar buiten laten komen dat alle spaarders de klos zijn. Idioot. Iedere Cyprioot die een paar honderd euro op een spaarrekening heeft, laten meedokken. Je kunt toch zien aankomen dat dat niet gepikt gaat worden? En dat het idee van de president afkomstig was, is geen excuus. Jeroen was erbij en had het moeten tegenhouden. En hij had zelf moeten communiceren.
    - daarna de hele wereld een week lang in het ongewisse laten over wat er nu eigenlijk gaat gebeuren.
    - en dan aankomen met een gekke uitspraak dat dit een voorbeeld is voor alle toekomstige situaties en dat meteen weer ontkennen.

    Hoe gek kan het worden? Als dit niet amateurisme is, wat is het dan wel?
  6. [verwijderd] 26 maart 2013 10:53
    Als ik gisteren Dijsselbloem op tv zag had ik niet het beeld van iemand die niet weet waar ie mee bezig is. Integendeel. Ik zag iemand die duidelijk uitlegt hoe besluitvorming plaatsvindt en niet wil buigen voor het eerste de beste druk voor een volledige redding door belastingbetalers. En hij heeft ook door dat Anglosaksische persbureaus als Reuters e.d. hem waarschijnlijk niet begrijpen en de markten misschien ook niet (aangezien die ook aan Reuters infuus hangen), maar dat het belangrijker is dat ze zelf een duidelijke koers varen en die ook goed uitleggen. Een trendbreuk dus en niet verkeerd.
  7. [verwijderd] 26 maart 2013 10:53
    Ach....Dijsselbloem kende het woord 'Template' niet. De Minister van Financien en voorzitter van de EU Groep die zich eronderuit probeert te lullen met hetfeit dat hij het woord niet kent. Amehoela! Deze man liegt net zo als al zijn collega's en je kunt er donder op tegen zeggen dat als het puntje bij paaltje komt, dat alle spaarders gepakt gaan worden. Al jaren al die leugens en al die praatjes dat het goed komt etc. En dan zo'n uitzending van Tegenlicht gisterenavond er overheen. Doe daar maar eens wat aan EU!
  8. johjoh 26 maart 2013 11:03
    Het is niet meer dan logisch wat er nu gebeurt
    De volgende stap zou moeten zijn het terugdraaien van garant stellen voor 100000 naar 20000
    Het ligt niet aan Diisselbloem, de Cypriotische banken waren eigenlijk al veel eerder in problemen nl na de Griekse bailout
    Alle Europese banken zitten nog in de problemen vnl omdat de overheden geweigerd hebben ze te laten omvallen, in feite is er in Nederland amper bestaansrecht voor 1 bank en als consument zou ik er geen enkel probleem mee hebben om voortaan bv bij de Deutsche Bank aangesloten te zijn tenslotte doen de nederlandse banken hun best om te voorkomen dat ik nog een bezoek breng aan een van hun filialen
    terwijl tevens het aantal ATM's drastisch ingeperkt word
  9. [verwijderd] 26 maart 2013 11:10
    Cyprus de beslissing in eerste instantie laten nemen dat spaarders onder de 100k ook moeten bijdragen was inderdaad oliedom.

    Zeggen dat Cyprus een blauwdruk kan zijn voor de aanpak van de banken is niet oliedom maar gewoon wat iedereen met een IQ boven de 50 kan zien aankomen.

    Verbazingwekkend dat de financiele markten met al die zogenaamd hele slimme mensen dit niet zagen. Is het wel goed voor de markten dan om gewoon net als Juncker te liegen over alles wat beleid is? Wordt meer en meer duidelijk dat de financiele markten inderdaad volzitten met "hele slimme" autisten...
  10. [verwijderd] 26 maart 2013 11:16
    Het is voor Dijsselbloem en z'n mede-Eurocratsjiks te hopen dat de FSB en Russische mafia hun geld nog op tijd uit Cyprus hebben kunnen weghalen. Dat lijken me geen polderaars. Het is veel veiliger om de gewone man te bestelen.

    Maar wellicht dat de Eurocratsjiks nog een aanbod krijgen dat ze niet af kunnen slaan?
  11. [verwijderd] 26 maart 2013 11:26
    quote:

    Rosser schreef op 26 maart 2013 11:10:

    Cyprus de beslissing in eerste instantie laten nemen dat spaarders onder de 100k ook moeten bijdragen was inderdaad oliedom.

    Zeggen dat Cyprus een blauwdruk kan zijn voor de aanpak van de banken is niet oliedom maar gewoon wat iedereen met een IQ boven de 50 kan zien aankomen.

    Verbazingwekkend dat de financiele markten met al die zogenaamd hele slimme mensen dit niet zagen. Is het wel goed voor de markten dan om gewoon net als Juncker te liegen over alles wat beleid is? Wordt meer en meer duidelijk dat de financiele markten inderdaad volzitten met "hele slimme" autisten...
    Ik zou de term template wel willen nuanceren.

    Eigenlijk is het zo dat de besluitvorming een aantal standaard stappen doorloopt. Dus dat is de template. Eerst kijken naar o.a. de bank zelf (kan die failliet of is er systeemrisico), dan naar de bondholders en spaarders (boven de 100K), dan naar de draagkracht van die overheid zelf, en dan pas Europa.

    Dat wil niet zeggen dat de oplossing (uitkomst)voor iedere bank dezelfde is, dus dat is niet een template.

    Het is goed dat ze inzicht geven in de manier waarop beslissingen worden genomen en waar die op gebaseerd zijn en dat die via eenzelfde proces verloopt, zodat er geen sprake is van willekeur. En dat banken dus failliet kunnen als de risico's daarvan te overzien zijn.

    Dit is zoals het hoort en men moet daar aan wennen. Wel was het slecht om onder de 100K te kijken. Die moet je gewoon garanderen (of het garantiebedrag verlagen) Alle bedragen daarboven zijn voor eigen risico, er zit immers ook rendement aan.

    Zie voorbeeld IceSave. Die hebben ze ook failliet laten gaan, en spaarders tot 100K zijn gecompenseerd en de rest was risicodragend kapitaal en is verdwenen in een grote aswolk. Is dat leuk? Nee, maar IJsland is op deze manier wel weer overeind gekrabbeld.

  12. [verwijderd] 26 maart 2013 11:30
    quote:

    smeghead schreef op 26 maart 2013 10:31:

    Grappig dat velen het hier kunnen waarderen, maar ook Nederland heeft veel te grote banken en heeft 400 mrd aan bankenobligaties uitstaan. Ben benieuwd of je hem dan ook nog als president wil als de bail in van ING of rabo plaatsvindt?
    1 advies voor de dijs, richt je pijlen wat meer op belastingontwijkende multinationals ipv spaarders. Stop het aanmoedigen van de Double Irish with a Dutch Sandwich methode bijvoorbeeld in plaats van te stelen bij spaarders.


    Eindelijk iemand die ook wakker is. Het euvel van afnemende opbrengsten is een gevolg van dit soort belastingconstructies.
  13. [verwijderd] 26 maart 2013 11:33
    quote:

    Aspers schreef op 26 maart 2013 10:53:

    Ach....Dijsselbloem kende het woord 'Template' niet. De Minister van Financien en voorzitter van de EU Groep die zich eronderuit probeert te lullen met hetfeit dat hij het woord niet kent. Amehoela! Deze man liegt net zo als al zijn collega's en je kunt er donder op tegen zeggen dat als het puntje bij paaltje komt, dat alle spaarders gepakt gaan worden. Al jaren al die leugens en al die praatjes dat het goed komt etc. En dan zo'n uitzending van Tegenlicht gisterenavond er overheen. Doe daar maar eens wat aan EU!


    Meute loopt eens weer achteraan.
  14. [verwijderd] 26 maart 2013 11:39
    quote:

    TheSky schreef op 26 maart 2013 11:33:

    Er mag nog 1 criterium aan het template worden toegevoegd: onder de 100000 mag ook oneigenlijk verkregen geld worden afgeroomd.
    Jij bent de vrijwilliger die alle sub-100k accounts forensisch gaat onderzoeken? Ondoenlijk, gaat nooit gebeuren.
  15. hap 26 maart 2013 12:12
    quote:

    *Justin* schreef op 26 maart 2013 10:53:

    Als ik gisteren Dijsselbloem op tv zag had ik niet het beeld van iemand die niet weet waar ie mee bezig is. Integendeel. Ik zag iemand die duidelijk uitlegt hoe besluitvorming plaatsvindt en niet wil buigen voor het eerste de beste druk voor een volledige redding door belastingbetalers. En hij heeft ook door dat Anglosaksische persbureaus als Reuters e.d. hem waarschijnlijk niet begrijpen en de markten misschien ook niet (aangezien die ook aan Reuters infuus hangen), maar dat het belangrijker is dat ze zelf een duidelijke koers varen en die ook goed uitleggen. Een trendbreuk dus en niet verkeerd.
    Zo is het precies. Die pers-campagne die gisteren tegen Dijsselbloem werd gevoerd in de Britse pers maakt deel uit van de anti-euro propaganda die in de Anglosaksische wereld overheerst.
    Op de een of andere manier moet ik steeds denken aan wat Medvedev zei, dat ze doorgingen met het stelen van gestolen geld. Staat er ook geld vanuit de City op Cypriotische banken?
    Wie schiet het UK te hulp als het ten onder gaat aan zijn schulden?
41 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.