Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Spaghettispagaat

Naast u staat het huis in brand. U belt 112 en verwacht snelle actie. Binnen no time staan zeventien felrode voertuigen voor de deur. Maar wat is dat? De brandweerlieden overleggen, discussiëren, lopen heen en weer, trekken zich terug in hun wagens. Er gebeurt niets.

Waarom?

"We verschillen van mening hoe deze fik aan te pakken. Bovendien, we zien geen vlammen, alleen maar rook." De bemanning van wagen drie stapt uit. Stoïcijns halen ze groene en witte verf te voorschijn het beginnen hun rode brandwagen te beschilderen.

Waar zijn ze mee bezig? En de brand woedt voort....

Alleskunner
Italië heeft Europa weer op de kaart gezet. Even dreigde ander nieuws, zoals de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen, de Koreaanse politieke spanningen of de Iraanse bom voorpaginanieuws te worden. Maar dat duurt nooit lang. Never a dull moment in Europa.

Daar zijn we weer! Minister van Financiën, eurogroepvoorzitter, creatief boekhouder en bankeneigenaar Jeroen Dijsselbloem wordt niet vrolijk van de Italiaanse verkiezingsuitslag. Kennelijk heet onze financiële man ook nog tijd voor een bijbaantje als politiek commentator.

Maar, zo geeft de alleskunner aan, Italië moet zich aan de afspraken houden. Geen verandering van het beleid dus, ongeacht de verkiezingsuitslag . Een dergelijke uitspraak geeft munitie aan de vele eurosceptici die menen dat het hele europroces antidemocratische trekken vertoont.

Rechten en plichten
Is dat een juiste constatering? Ja en nee. In 1992 is tussen de regeringsleiders afgesproken een monetaire unie te vormen tussen de deelnemende lidstaten. Aan die afspraken zitten rechten en plichten verbonden.

In de optimistische jaren negentig, met hoge groei en uitbundige financiële markten, is verzuimd een afdwingbaar instrumentarium te ontwikkelen als garantie dat de verplichtingen worden nagekomen. Dat leverde de crisis op zoals deze in het eerste decennium van de nieuwe eeuw is ontstaan.

Nu staat in mijn optiek het principe "afspraak is afspraak" als een huis. Feitelijk staat ons binnen de Europese Unie niets anders te doen dan de afspraken (van toen) na te komen. Dat lijkt ondemocratisch, maar dat is het natuurlijk niet. Elk land heeft destijds bewust voor de weg naar de euro gekozen.

Welbewust
Juist Griekenland en Italië hebben met creatief boekhouden (Dijsselbloempjes avant la lettre) afgedwongen te worden opgenomen in de eurofamilie. De in die tijd aan het bewind zijnde personen waren bij mijn weten democratisch gekozen.

De sterke landen wilden de zwakkeren erbij hebben om zowel politieke als economische redenen. Ook "wij" kunnen dus niet stellen dat dit ons allemaal ongewild is overkomen. De totstandkoming van de euro is welbewust, op democratische gronden gebaseerd beleid geweest.

De gevolgen van de afspraken en de keuzes uit het verleden leiden ertoe dat er weinig ruimte is om de euro en het daarbij behorende gezamenlijke beleid via democratische procedures ter discussie te stellen.

Euroreferendum
Dat neemt niet weg dat de Italiaanse verkiezingsuitslag nog eens aantoont dat Europa in een spagaat komt als in één van de deelnemende landen de bevolking onwillig lijkt te worden de noodzakelijke bezuinigingen en hervormingen te accepteren.

Het pro-eurokamp kan dan wel steeds wijzen op de verplichtende afspraken die bij de eenheidsmunt horen, zonder draagvlak is het monetaire experiment tot mislukken gedoemd. Er is maar één oplossing voor dit dilemma en dat is een experiment op zichzelf: Het grote Euroreferendum.

In principe vind ik een referendum geen geschikt instrument voor goede besluitvorming. Maar soms moet er gekozen worden uit twee kwaden. Het is duidelijk dat de Europese politici samen met de bevolking de eurocrisis niet afdoende kunnen oplossen, mede vanwege vermeend ontbrekend draagvlak.

Halfslachtig beleid
Nog dit jaar, op een datum voor alle eurolanden, moet de bevolking eenmalig de kans krijgen aan te geven of ze verder wil met het euro-experiment of niet.

  • De landen die voor stemmen kunnen gezamenlijk verder gaan en accepteren met nieuwe heldere afspraken het noodzakelijke gemeenschappelijke beleid.
  • De landen die tegen stemmen verlaten de eurozone en dragen daarbij natuurlijk alle consequenties.

Een dergelijke referendum zal korte tijd zeer grote onzekerheid met zich meebrengen. Maar daarna kan een krachtig beleid worden gevoerd, door zowel aan de euro deelnemende als niet deelnemende landen.

Die korte hevige onzekerheid is te prefereren boven jarenlang onduidelijk halfslachtig eurobeleid. Want het resultaat daarvan laat zich raden: een compleet opgebrande eurozone.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marcel Tak

Auteur:

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. Van pindakaas tot bitcoin
  2. AFM: Meer verbiedend dan bindend
  3. Turbo: hoge hefboom in de ban?

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 februari 2013 11:24


    "wij" kunnen terdege wel stellen dat e.e.a. over ons en zonder ons is besloten!

    Kijk alleen al hoe er omgegaan is met het enige referendum ooit. Bevolking tegen dus gaven de politici het een andere naam en jaste het gewoon er door.

    Kijk eens (ook de politici toen) er gewoon keihard gelogen (niks jokken maar gewoon gelogen) werd om de euro er door te persen.

    Kijk eens naar de koers waartegen de gulden werd omgeruild tegen de euro. Absoluut in tegenspraak van de belangen van de Nederlanders.

    Vrijwel elke dag wordt er weer een beslissing doorgeperst terwijl de beslissers niet de volle gegevens krijgen. Telkens weer blijkt men achteraf weer voorgelogen te zijn geworden.

    Kijk eens naar het feit dat het NL parlement nog steeds niet weet hoeveel wij moeten afdragen. Terwijl andere landen dit allang bekend hebben gemaakt.

    Niemand kan het volgende ontkennen zonder de grootste leugenaar aller tijden te zijn:

    "wij" kunnen terdege wel stellen dat e.e.a. over ons en zonder ons is besloten!!!!!!

    Oplossing:
    Opblazen de euro en v.w.b. de EU terug naar de EEG en beperking tot een aantal hanteerbare landen.

  2. [verwijderd] 27 februari 2013 12:00
    Met 17 landen in de euro-zone heb je dus gemiddeld 4 verkiezingen per jaar. En iedere verkiezing is een mogelijk referendum over Europa aan het worden. De Italianen zetten Monti als een lakei van Europa nu weg, en lopen achter twee clowns aan. Het gaat echt helemaal nergens meer over. The last of the triple A landen zijn te vinden in Scandinavia. Op Finland na buiten de euro. Alom geloofde sociale systemen en kleine financiele sectoren. Tja de euro heeft ons zoveel welvaart gebracht??????? Dat is de grootste politieke leugen OOIT. Het bewijs ligt in Scandinavia.
  3. forum rang 4 theo1 27 februari 2013 12:05
    Sorry Marcel, maar dit verhaal slaat echt helemaal nergens op.
    - het naakte feit dat een politicus is gekozen, maakt nog niet dat alles wat hij daarna doet automatisch democratisch is en dat het dus "wij" zijn die dat besloten hebben. Als een politicus is gekozen op A en hij doet vervolgens Z, kun je niet gaan beweren dat "wij" dus voor Z hebben gekozen. Nee, "wij" zijn door die politicus besodemieterd.
    - er is in de Nederlandse politiek nooit ook maar een begin geweest van een fatsoenlijk debat over wat dan ook dat met de EU te maken heeft. De politiek is namelijk veel te bang dat mensen dan wel eens niet zo enthousiast zouden kunnen worden voor het hele gebeuren. Liefst houden ze "Europa" zo laag mogelijk onder de radar. Liever dat de verkiezingen gaan over wie de premier wordt of over zielige zwanen op Schiphol of zoiets.
    - als je tegen de euro bent, waar moet je dan op stemmen? En waar moest je op stemmen als je tegen de euro was toen die nog werd ingevoerd? Toen was er nog geen PVV. En waar moet je op stemmen als je wel tegen de euro bent, maar niks tegen buitenlanders hebt? En geen halve communist bent?
    - toen de euro werd ingevoerd, voldeed geen enkel land aan de criteria. Bij ieder land was ofwel de schuld ofwel het begrotingstekort te hoog. De euro had dus niet mogen worden ingevoerd omdat er geen enkele deelnemer had mogen worden toegelaten. De criteria zijn vanaf dag 1 vertrapt.
    - de "verplichtende" afspraken zijn alleen verplichtend als dat zo uitkomt. Duitsland en Frankrijk hebben zelf hun kont afgeveegd met het stabiliteitspact toen ze in de problemen zaten. Nu het toevallig goed gaat met Duitsland zijn ze ineens streng.
    - er is voortdurend keihard gelogen en gesjoemeld rond de invoering van de euro. Iedereen wist, of had moeten weten dat de Grieken logen. Dat is willens en wetens genegeerd. Iedereen wist dat de Italiaanse schuld veel te hoog was. Iedereen wist dat de Spaanse economie vooral op Europese subsidies draaide. Maar ze moesten er zo nodig bij dus dat werd willens en wetens genegeerd.
    - het referendum over de "grondwet" is keihard genegeerd. Hoezo democratisch? Als er dan nu een referendum wordt gehouden over de euro, dan durf ik er wel wat onder te verwedden dat de uitslag gewoon genegeerd wordt als er nee uit komt. Misschien wordt de naam van de euro veranderd, verder zal die gewoon blijven bestaan. Wat de uitslag ook is.
    - Monti is op volstrekt ondemocratische wijze in Italië geparachuteerd. Zelfde met Papademos in Griekenland. Het grootste wonder is wat mij betreft dat er nog bijna 10% van de Italianen op die marionet wilden stemmen. De man heeft kennelijk een grote familie.
    - de EU zelf functioneert volstrekt antidemocratisch. Wie heeft Van Rompuy gekozen? Wie heeft Barroso gekozen? Wie heeft die buitenlanddame gekozen? Ieder beetje invloed die dat stel krijgt, is een rechtstreekse inbreuk op de democratie. Daar hebben "we" niet voor gevochten in de oorlog.

    De EU en de euro zijn antidemocratische misbaksels die van blunder naar blunder sukkelen. De hele zaak zou eigenlijk tot de bodem moeten worden afgebroken en daarna zou je nog eens kunnen nadenken over wat je terug zou willen hebben. En dan op een fatsoenlijke manier.
  4. forum rang 4 theo1 27 februari 2013 12:10
    quote:

    z0n0p schreef op 27 februari 2013 12:00:

    ...
    De Italianen zetten Monti als een lakei van Europa nu weg, en lopen achter twee clowns aan. Het gaat echt helemaal nergens meer over.
    ...
    Monti is een lakei van Merkel en Brussel. Wat is hij anders?
    De Italianen konden kiezen tussen een lakei, twee clowns en een communist met de uitstraling van een mossel. Ze hebben nog genoeg zelfrespect om niet op de lakei te stemmen. De uitslag is volstrekt logisch.
  5. [verwijderd] 27 februari 2013 12:18
    Marcel, deze column is iets te snel opgeschreven.
    Zie LBR's terechte opmerkingen!

    Jij zegt: we hebben nu democratisch Rutte gekozen, Rutte (geschiedenis student, geen wiskunde in z'n pakket; exponenten: wat zijn dat ook al weer; miljoen, miljard, wat is het verschil ook al weer) geeft in Brussel toe, dus wij hebben democratisch toe gegeven.

    Kom op zeg!!!! Rutte: "geen euro naar de Grieken; PvdA is gevaarlijk", en kijk nu eens: samen met Samsom wel weer euro's naar Griekenland EN binnenkort 17 miljard naar Cyprus (voor het herkapitaliseren van banken met zwart geld van Russische kleptocraten). Die 100% BNP krijgen we echt niet terug van die arme 800.000 Cyprioten.

    kijk naar de cijfers van de EU commissie zelf: de euro zone doet het veel slechter dan het EU-27 gemiddelde! M.a.w. de landen met hun eigen munt doen het beter dan de euro-slachtoffers, incl. NL.

    Zoals een adviseur van Herman van Rompuy zegt: “The euro is a currency without a country. To make it sustainable a European country has to be created” . !@#$%^&*

    Zonder ook maar enige democratische input kunnen Nederlandse belastingbelastingbetalers straks de pensioenen en WW-uitkeringen van de Italianen etc. betalen.
  6. [verwijderd] 27 februari 2013 12:18
    quote:

    theo1 schreef op 27 februari 2013 12:05:

    Sorry Marcel, maar dit verhaal slaat echt helemaal nergens op.
    - het naakte feit dat een politicus is gekozen, maakt nog niet dat alles wat hij daarna doet automatisch democratisch is en dat het dus "wij" zijn die dat besloten hebben. Als een politicus is gekozen op A en hij doet vervolgens Z, kun je niet gaan beweren dat "wij" dus voor Z hebben gekozen. Nee, "wij" zijn door die politicus besodemieterd.
    - er is in de Nederlandse politiek nooit ook maar een begin geweest van een fatsoenlijk debat over wat dan ook dat met de EU te maken heeft. De politiek is namelijk veel te bang dat mensen dan wel eens niet zo enthousiast zouden kunnen worden voor het hele gebeuren. Liefst houden ze "Europa" zo laag mogelijk onder de radar. Liever dat de verkiezingen gaan over wie de premier wordt of over zielige zwanen op Schiphol of zoiets.
    - als je tegen de euro bent, waar moet je dan op stemmen? En waar moest je op stemmen als je tegen de euro was toen die nog werd ingevoerd? Toen was er nog geen PVV. En waar moet je op stemmen als je wel tegen de euro bent, maar niks tegen buitenlanders hebt? En geen halve communist bent?
    - toen de euro werd ingevoerd, voldeed geen enkel land aan de criteria. Bij ieder land was ofwel de schuld ofwel het begrotingstekort te hoog. De euro had dus niet mogen worden ingevoerd omdat er geen enkele deelnemer had mogen worden toegelaten. De criteria zijn vanaf dag 1 vertrapt.
    - de "verplichtende" afspraken zijn alleen verplichtend als dat zo uitkomt. Duitsland en Frankrijk hebben zelf hun kont afgeveegd met het stabiliteitspact toen ze in de problemen zaten. Nu het toevallig goed gaat met Duitsland zijn ze ineens streng.
    - er is voortdurend keihard gelogen en gesjoemeld rond de invoering van de euro. Iedereen wist, of had moeten weten dat de Grieken logen. Dat is willens en wetens genegeerd. Iedereen wist dat de Italiaanse schuld veel te hoog was. Iedereen wist dat de Spaanse economie vooral op Europese subsidies draaide. Maar ze moesten er zo nodig bij dus dat werd willens en wetens genegeerd.
    - het referendum over de "grondwet" is keihard genegeerd. Hoezo democratisch? Als er dan nu een referendum wordt gehouden over de euro, dan durf ik er wel wat onder te verwedden dat de uitslag gewoon genegeerd wordt als er nee uit komt. Misschien wordt de naam van de euro veranderd, verder zal die gewoon blijven bestaan. Wat de uitslag ook is.
    - Monti is op volstrekt ondemocratische wijze in Italië geparachuteerd. Zelfde met Papademos in Griekenland. Het grootste wonder is wat mij betreft dat er nog bijna 10% van de Italianen op die marionet wilden stemmen. De man heeft kennelijk een grote familie.
    - de EU zelf functioneert volstrekt antidemocratisch. Wie heeft Van Rompuy gekozen? Wie heeft Barroso gekozen? Wie heeft die buitenlanddame gekozen? Ieder beetje invloed die dat stel krijgt, is een rechtstreekse inbreuk op de democratie. Daar hebben "we" niet voor gevochten in de oorlog.

    De EU en de euro zijn antidemocratische misbaksels die van blunder naar blunder sukkelen. De hele zaak zou eigenlijk tot de bodem moeten worden afgebroken en daarna zou je nog eens kunnen nadenken over wat je terug zou willen hebben. En dan op een fatsoenlijke manier.
    Uitstekend verhaal!
  7. [verwijderd] 27 februari 2013 12:31
    Het zou zo fijn zijn geweest als referenda niet alleen plaats vonden, maar de uitslag ook praktische gevolgen had. We zitten toch maar met Europa opgescheept, Denemarken, IJsland en Polen lijken veel meer visie te tonen én uit te voeren. Bankiers de bak in, schulden omlaag. Wel EU als handelspartner, niet als ongevraagde onverkozen regeltjesmaker met de geldpers op volle toeren om de gaten in de kaas van boven hun stand levende buren op te vullen.
    Wat heeft het ons allemaal gebracht?
  8. [verwijderd] 27 februari 2013 12:59
    Marcel, deze column is iets te snel opgeschreven.
    Zie LBR's terechte opmerkingen!

    En Theo1's zeer terechte opmerkingen!

    Conclusie voor ieder weldenkende democraat: geen referendum, maar met zo min mogelijk kosten dit mislukte experiment stoppen.

    Ter info: nu stoppen is duur, maar minder duur dan doorgaan.

    "A hell without end is worse than a hellish end"

    En dat 'hellish end' zou wel eens minder erg zijn dan nu gevreesd.
  9. Rafter 27 februari 2013 13:37
    Voor! En anders ga ik weer in Finland wonen, die stemmen nu nl. Massaal tegen, want die zien dat het met Zweden Noorwegen, Denemarken, Ijsland, nee zelfs Rusland gewoon beter gaat.
    Een grote fuik van leugens. En het zal doorgaan, let op Frankrijk., maar goed eerst ff 13 miljard naar....godbetert...Cypres. we zijn een transferunie ingerommeld, mannen!
  10. Rafter 27 februari 2013 13:39
    quote:

    z0n0p schreef op 27 februari 2013 12:00:

    Met 17 landen in de euro-zone heb je dus gemiddeld 4 verkiezingen per jaar. En iedere verkiezing is een mogelijk referendum over Europa aan het worden. De Italianen zetten Monti als een lakei van Europa nu weg, en lopen achter twee clowns aan. Het gaat echt helemaal nergens meer over. The last of the triple A landen zijn te vinden in Scandinavia. Op Finland na buiten de euro. Alom geloofde sociale systemen en kleine financiele sectoren. Tja de euro heeft ons zoveel welvaart gebracht??????? Dat is de grootste politieke leugen OOIT. Het bewijs ligt in Scandinavia.
    Eens, het zijn er alleen meer dan 4 per jaar. In Italie gem 1 per jaar, in Ned 1 per 2 jaar etc. Hebben we het nog niet over deelstaatverkiezingen etc
  11. [verwijderd] 27 februari 2013 13:53
    Ik ben het bij de duurzaam wèl scorende, niet de crisis inpratende, overzichtelijke “Keep it

    in de Eurozone en daarbuiten op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een door de toenmalige regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden overeengekomen muntunie aan welke muntunie bijvoorbeeld de lidstaat Nederland als transportland van bijvoorbeeld tulpen van hot naar her in de Eurozone veel heeft verdiend,

    maar welke door de betrokken lidstaten overeengekomen muntunie door de toenmalige regeringsleiders helaas was overeengekomen zonder politieke afspraken zodat met de kennis in de gehele Eurozone van nu helaas slechts het wachten kon zijn op het uitbreken van een brand wegens oververhitte economische motoren in aangesloten lidstaten met een andere snelheid, voor welke op Euroniveau ontstane, en dan ook op Euroniveau

    - hier hoef je niet voor doorgeleerd te hebben –

    te blussen, en uiteraard niet door een afzonderlijke souverein hierbij betrokken “souvereine” lidstaat die uiteraard vroeg of laat aan de voorwaarden van Brussel zal moeten voldoen,

    met der beste wil van de wereld geen schuldige met het vingertje kan worden aangewezen,

    laat staan een met het vingertje aan te wijzen zondebok die in naam van de vrijheid zoals het “scorend” in naam van de vrijheid permanent verongelijk verontwaardigd uitkomt uit de met artikel 1 van de grondwet van de souverein bij deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken “souvereine” lidstaat Nederland,

    het land met de hoogste (hypotheek) schulden per inwoner van de wereld, dus hoger dan een gemiddelde inwoner van de hierbij souverein betrokken “souvereine” lidstaat Griekenland met een andere snelheid waar de gemiddelde inwoners liever niet door een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand als kaal te plukken kip getraumatiseerd worden,

    in welke “souvereine” lidstaat met een andere snelheid het weer beter is dan in het noorden, de gemiddelde inwoners nauwelijks of geen hypotheekschulden hebben, en de gemiddelde inwoners anders dan de “souvereine” lidstaten in het noorden met een andere snelheid niet ook nog door een schuldenexplosie geteisterd zullen worden door de vergrijzingsgolf die deze “souvereine” lidstaten vroeg of laat zullen bereiken

    www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?S...

    of van Amerika, het bij vriend en vijand als veerkrachtig bekend staande land van The American Dream,

    in welk artikel duidelijk is bepaald dat discrimineren in de “souvereine” lidstaat Nederland niet is toegestaan, dus strijdig met het eerste artikel van de grondwet van Nederland uit de met oneliners “scorende” zondebokkenhemel is gevallen,

    van welke muntunie in het toenmalige Europa van de twee snelheden door de toenmalige regeringsleiders overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken de souvereine lidstaat Engeland, met de kennis in de gehele Eurozone van noord tot zuid en van west tot oost geheel terecht, niets moest hebben

    simpel” oneliner “Marcel Tak for president” latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag toewensende kennisgeving uiteraard geheel eens met het gedeelte

    “In 1992 is tussen de regeringsleiders afgesproken een monetaire unie te vormen tussen de deelnemende lidstaten. Aan die afspraken zitten rechten en plichten verbonden.”

    Ik ben het niet eens met de stelling dat er in de Eurozone twee kampen zouden zijn, de zogenaamde Eurosceptici en daartegenover kennelijk de mensen die hoge idealen koesteren over de Eurozone.

    M.i. is er dan ook maar 1 overzichtelijk kamp in de Eurozone: blus deze brand, en klaar is Kees.

    Ik ben dan ook om bovenvermelde overzichtelijke redenen geen voorstander van welk referendum dan ook dat het blussen van deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand met de op Euroniveau beschikbare middelen in een "democratische" poppenkastvertoning uitstelt, met de mogelijke overzichtelijke consequentie van een vrije val van de Euro en het door de suffering people in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- vertrouwens en monetaire crisis in de overzichtelijke rij van de overzichtelijke gaarkeukens staan van de overzichtelijke opkomende BRIC-landen, die in een overzichtelijke monetaire crisis de overzichtelijke mogelijkheid op een presenteerblaadje aangeboden hebben gekregen om alle overzichtelijke los en vast zittende spulletjes in de Eurozone, zoals de voor Rusland van groot belang zijnde overzichtelijke ijsvrije havens van Hamburg en Rotterdam, voor een overzichtelijke bodemprijs op te kopen, van dien.
  12. forum rang 4 theo1 27 februari 2013 14:04
    Weet je waar ik altijd zo ontzettend boos van word?
    - dat je om volstrekt niet steekhoudende redenen een munt, waarvan je meteen al kunt zien aankomen dat het wel in een drama moet eindigen, in de maag gesplitst wordt omdat Duitsland en Frankrijk zo nodig een kinderachtig machtsspelletje moesten uitvechten.
    - dat je vervolgens keihard door de minister van financiën (ja jij, Gerrit Zalm) wordt voorgelogen dat er geen inflatie van is gekomen, terwijl ieder blind paard ziet dat iedere winkelier de kans heeft gegrepen om zijn prijzen eens flink te verhogen.
    - dat daarna stelselmatig alle regels worden vertrapt cq op opzichtige wijze omzeild waardoor die munt totaal nergens meer op gebaseerd is.
    - dat je te horen krijgt dat je niet moet zeuren want "we" hebben er zelf democratisch voor gekozen.
    - dat die EU glashard beweert dat iedere groei sinds de invoering van de euro uitsluitend aan de euro te danken is (alsof er daarvoor nooit groei is geweest).
    - dat de EU glashard beweert dat het uitsluitend aan de EU te danken is dat er sinds 1945 geen oorlog meer is geweest (terwijl ze er zelf in Bosnië een teringzooi van hebben gemaakt en door de Amerikanen gered moesten worden).
    - dat ze daar dan ook nog een nobelprijs voor kregen. Als je dacht dat het na die nobelprijs voor Arafat niet krankzinniger meer kon: het kon dus wel degelijk krankzinniger.
    - dat Balkenende belooft het referendum te respecteren, waarna hij het dus gewoon negeert. En dat normaal vindt.
    - dat de VVD eindelijk een beetje kritisch lijkt te gaan worden, en daarna wordt je stem op de VVD uitgelegd als een pro-Europa stem.
    - en diezelfde VVD gaat daarna doodleuk regeren met de pvda, en gaat daarna ook weer doodleuk door met geld in bodemloze Griekse putten gooien. Geen kritisch woord meer gehoord. Ik weet echt niet meer waar ik de volgende keer op moet stemmen. Hadden we Beppe Grillo maar. Of het vakje "geen van bovenstaanden, het zijn allemaal dieven en leugenaars". Maar dan stem je dus eigenlijk op alle bovenstaande dieven en leugenaars, dus dat is ook geen optie.
    - dat je haast wel gedwongen wordt op Wilders te stemmen omdat anders je stem wordt uitgelegd als pro-euro stem.
    - dat iedere vorm van logica en gezond verstand wijkt omdat die euro zo nodig moet blijven bestaan. Omdat de wereld zou vergaan als de euro verdwijnt. Nooit ook maar het begin van een fatsoenlijke onderbouwing voor gezien. Het is gewoon een dogma van de domste soort.
    - dat Marcel Tak, die toch wel een redelijk verstandig man lijkt te zijn, zich zo gemakkelijk voor dat euro-karretje laat spannen.
  13. [verwijderd] 27 februari 2013 14:15
    @theo1 Ik heb helaas niet alles gelezen van hetgeen u over een eurokarretje naar voren heeft gebracht, maar er is m.i. vooralsnog op een doorsnee dag van een mogelijk uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis voor een gemiddelde inwoner van de souverein hierbij betrokken "souvereine" lidstaat Nederland, anders dan gemiddelde inwoners van een souverein hierbij betrokken "souvereine" lidstaat met een andere snelheid, geen enkele reden om "ontzettend" boos te worden, even gesteld dat een vorm van al dan niet permanent verontwaardigd verongelijkte boosheid een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand, uiteraard bepaald geen "eurokarretje", zou kunnen blussen, wat - uiteraard - niet het geval kan zijn.

    Er zal dan ook m.i. niemand in de Eurozone zijn die zal vinden dat iedere vorm van logica en gezond verstand moet wijkem omdat "die euro zo nodig moet blijven bestaan. Omdat de wereld zou vergaan als de euro verdwijnt. Nooit ook maar het begin van een fatsoenlijke onderbouwing voor gezien. Het is gewoon een dogma van de domste soort.", maar daarentegen wel iedereen in de Eurozone graag ziet dat deze mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand door vakbekwame, niet zo maar wat "scorend" in naam van de vrijheid roepende brandweerlieden wordt geblust.
  14. forum rang 4 theo1 27 februari 2013 14:24
    @Theo Benschop

    met der beste wil van de wereld geen schuldige met het vingertje kan worden aangewezen,

    Kom op Theo, het is heel gemakkelijk om de schuldigen aan te wijzen, al dan niet met vingertje:

    Helmut Kohl en François Mitterrand. Als ze nog leefden, zouden ze in de gevangenis thuishoren. Ze zouden postuum veroordeeld moeten worden wegens het ten gronde richten van heel Europa. Hun nagedachtenis kan niet genoeg besmeurd worden.

    De toenmalige Europese Commissie en hun lakeien.

    Al die economen die dachten dat het allemaal vanzelf wel goed zou komen.

    Alle toenmalige premiers die dit krankzinnige plan niet geveto'd hebben.

    De opstellers van het stabiliteitspact. Gerhard Schröder en Jacqes Chirac die het stabiliteitspact aan hun laars lapten.

    Balkenende die het referendum over de "grondwet" niet heeft aangegrepen om de hele zaak op te blazen. Hij had zich onsterfelijk kunnen maken. Nu zal hij de geschiedenis in gaan als één van de onbeduidendste premiers van dit land ooit.
  15. [verwijderd] 27 februari 2013 14:31
    @theo1 Als ik hetgeen wat u naar voren brengt serieus zou moeten nemen, dan heeft dit de consequentie dat iedereen in de souverein bij een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand betrokken lidstaat Nederland, dat als Nederland transportland veel van een muntunie zonder politieke afspraken heeft geprofiteerd volgens u op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande verketterd dient te worden en onverwijld terug naar af de gevangenis in moet, wat m.i. op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand niet de bedoeling kan zijn.
35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.