Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Tien redenen tot bezorgdheid

Tien redenen tot bezorgdheid
De aandelenbeurzen hebben er de afgelopen vijf jaar niet zo goed voorgestaan als nu. Na een stabiele uptrend van ruim zeven maanden zijn de Amerikaanse indices in de buurt van een all-time-high gekomen. De volatiliteit ligt op een niveau dat we kennen uit hypejaren.

In de media duikt het ene na het andere positieve bericht op. Maar is er wel zoveel reden voor optimisme? Zien we niet iets over het hoofd?

  • Negatieve rentes. Diverse landen betalen nog steeds een negatieve rente over kortlopende leningen. Er zijn dus nog marktpartijen die willen betalen om hun geld uit te lenen. Dat is geen gezonde situatie. Optimisten zullen het uitleggen alsof er nog veel geld uit de obligatiemarkt naar de aandelenmarkt kan, ook wel bekend als The Great Rotation. Feitelijk betekent het een enorm wantrouwen in obligaties die niet door de staat worden gegarandeerd en wantrouwen in aandelen.
  • Verkiezingen Italië. Vorige week maakte de Italiaanse Joker, Berlusconi, bekend allerlei belastingheffingen terug te willen draaien. De in Europa alom geprezen Monti ligt achter in de peilingen. In aanloop naar de verkiezingen eind februari werd de Italiaanse centrale bank (en indirect ook ECB-president Draghi) in verlegenheid gebracht door een schandaal bij de noodlijdende bank Monte dei Paschi.
  • Amerikaanse schulden. De mededeling dat de Amerikaanse schuldenlimiet opnieuw wordt verruimd, ditmaal tot medio mei, leidde op de beurzen tot een lichte zucht van verlichting en niet meer dan dat. Het legt echter een probleem bloot dat nog groter is dan de financiële problemen zelf: het gevaar van een impasse in de Amerikaanse politiek. Uit angst voor het uitblijven van een akkoord worden de onderhandelingen simpelweg niet meer aangegaan of steeds weer uitgesteld. De fiscal cliff beheerste maandenlang het economische nieuws. De houtje-touwtje-oplossing die werd gevonden hielp de Amerikaanse beurzen aan de beste januarimaand sinds de jaren negentig. De verdere aanpak van het schuldenprobleem en de uitwerking van de maatregelen blijven onbesproken.

  • De Amerikaanse economie. In het vierde kwartaal van 2012 kromp de Amerikaanse economie. Volgens de optimisten, die verlekkerd kijken naar marginale verbeteringen van de huizen- en arbeidsmarkt, werd dit veroorzaakt door eenmalige bezuinigingen door de overheid. De snelheid waarmee de krimp werd afgedaan als iets eenmaligs, typeert de houding van de wereld tegenover de Amerikaanse schulden. Alsof structurele bezuinigingen niet aan de orde zijn.



  • Sociale onrust. Economisch gezien mag de situatie dan stabiliseren, maar in de ogen van de massa is er nog een hoop mis. De politiek en banken zijn nog steeds onbetrouwbaar, pensioenen worden gekort, de treinen rijden niet en er zijn etnische spanningen. Dat is niets nieuws, maar in combinatie met recordhoge werkloosheid (onder andere in Spanje) en de opkomst van extreemrechtse en –linkse partijen blijft de situatie zorgelijk.
  • Politieke spanningen in Azië. De aanhoudende groei van de Aziatische economieën is het belangrijkste lichtpuntje in de wereldeconomie. De politieke situatie in Oost-Azië blijft echter gespannen. Chinezen en Japanners ruziën nog altijd om een eiland en Noord-Korea bereidt zich voor op een nieuwe nucleaire proef. Buurland Rusland worstelt ondertussen met Syrië en de eigen bevolking.
  • Valutaoorlog. De verzwakking van de Japanse yen als gevolg van politieke aankondigingen door de nieuwe Japanse premier wordt alom gezien als politiek spel. De valutaoorlog waarover in diverse media werd geschreven, valt volgens analisten onder hetzelfde kopje. Een valutaoorlog kan echter snel omslaan in een handelsoorlog en uiteindelijk in heftige conflicten.
  • Studentenleningen. Amerikaanse en Europese consumenten zijn wat minder gaan lenen de afgelopen jaren. Dat geldt niet voor studenten. Het aandeel van studenten in het totaal aan consumentenkrediet is schrikbarend toegenomen de afgelopen jaren. In de VS steeg het totale bedrag aan studentenleningen sinds 2003 met 300% tot bijna 1 biljoen dollar. Bij meer dan 10% van dit bedrag is er sprake van een betalingsachterstand. Het probleem wordt gebagatelliseerd door te wijzen op de verdiencapaciteit van studenten. Maar hoeveel kansen hebben studenten met een ton schuld in een maatschappij waarin alles duurder wordt en de banen niet voor het oprapen liggen?

  • Brits referendum. De oproep van de Britse premier Cameron tot een referendum over de positie van het Verenigd Koninkrijk in Europa is een serieuze bedreiging van de Europese eenheid, als daar al sprake van was. Iedere vorm van tweesporenbeleid binnen Europa zal de geloofwaardigheid en slagkracht van de EU aantasten. Een vertrek van de Britten uit de Unie kan een serieus kettingeffect veroorzaken. Het Britse dwarsliggen toont eens te meer aan dat de eurocrisis een veelkoppige draak is. Het probleem is nog lang niet onder controle; er zijn nog meer dan twintig andere staten waar populisme en anti-Europese gevoelens eenvoudig de boventoon kunnen gaan voeren.
  • Inflatie. Geldontwaarding is momenteel niet een acute dreiging, maar op lange termijn wel het grootste risico voor de westerse economieën. Zolang centrale banken doorgaan met het stimuleren van de economieën wordt dit risico groter en groter. Als het er eenmaal is, dan laat het zich moeilijk bestrijden. De aanjagers van inflatie: economische groei, sterke consumentenuitgaven, een stijging van arbeidskosten, een stijging van grondstofprijzen en/of een groei van de kredietverlening. Eén of twee factoren zijn overigens al voldoende. En als er geen toenemende inflatie komt dan is het meest waarschijnlijke scenario: deflatie, oftewel: Japanse toestanden.

Over Japan gesproken, wat zou het effect zijn van deze verwachting?


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Mark Leenards

Auteur:

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. Deflatie of schuldontwaarding
  2. Keerzijde van succes
  3. Eindejaarsklif

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 februari 2013 12:46
    quote:

    martine1 schreef op 8 februari 2013 16:49:

    Ja en een jaar of tien geleden ( give or take a few) stond de AEX boven de 600. Volgens jou staan ze er nu uitstekend voor.
    Sinds ze bij de HBO schooltjes ook diplomas met daarop het woord economie verlenen ( of verkopen ?)krijg je dit soort onzin van die schoolverlaters.
    Mark heeft wel een punt, de Amerikaanse en veel andere indexen staan weer sky-high. Dat de AEX ooit op 600 punten heeft gestaan vanwege luchtbellen zoals KPN Quest etc, is een ander verhaal. Die score was verre van realistisch. Hoewel ik wel geloof dat de AEX genoteerde bedrijven relatief wat gunstiger zijn genoteerd nu. Maar goed, kernprobleem is volgens mij, en daar eindigt Mark ook mee, de vergrijzing en bevolkingsafname. Dat speelt in met name Japan en Europa. Met een kleiner aantal de vergrijzing en infrastructuur betalen op de langere termijn is ondoenlijk. En dan nog het vastgoed op den duur (alleen sloopkosten, want leegstand). Heb ik het nog niet eens over de gezondheidskosten. We gaan dan decennia en decennia achteruitboeren tegemoet, ergo harder werken om alles overeind te houden met meer armoede. Wat te doen dan?
    Veel migranten met toegevoegde waarde binnen halen is één. Een verstandige kindpolitiek zoals in Frankrijk, (2-verdieners sponseren als ze kinderen willen), is twee. Dat is voor de langere termijn heel verstandig. Anders hebben over 20 jaar hardwerkende en door vergrijzing en krimp verarmde landen zoals Duitsland en Nederland, via Europese gelden gesponsord "pour un Jeune et vivide et fort France." Wie zijn dan gekke Henkie :-)?
  2. [verwijderd] 11 februari 2013 22:58
    @ Modbreak IEX

    wellicht kunt u duiden op basis van welk artikel van het forumreglement mijn correcte, inhoudelijke reactie is verwijderd?

    auteur van bovenstaand artikel heeft een bar slecht track record qua rendement. dat is nu verdwenen door het opstarten van een nieuw fonds onder een nieuwe naam. er lijkt mij niets mis mee bezoekers daarop te wijzen. if you can't stand the heat, stay out of the kitchen.
  3. [verwijderd] 11 februari 2013 23:13
    @ Modbreak IEX II

    aansluitend; er wordt/werd niet over de persoon ML gediscussieerd, de discussie ging over het (verdwenen) slechte track record, -/- 36% de afgelopen zes jaar sinds de start.

    beleggen draait om rendement. zeker van professionals mag een positief rendement worden verwacht. het behaalde rendement is dé graadmeter voor slagen/falen. als daar geen correcte discussie over mogelijk is op IEX, raad ik u aan de website te sluiten, danwel de opzet te wijzigen in prietpraat.nl o.i.d.

    indien een inhoudelijke discussie over het rendement van een 'fondsmanager' niet kan, kunt u bij deze ál mijn gegevens verwijderen en zo nodig vorder ik dat van IEX
  4. [verwijderd] 12 februari 2013 10:49
    Beste posters,

    Het is inderdaad de bedoeling om inhoudelijk op het artikel te reageren. In onze ogen is het voortdurdend bashen van een fondsmanager een beetje overdadig. Zolang er inhoudelijk (en binnen de regels van het forumregelement) wordt gereageerd is er niks aan de hand. Het persoonlijk aanvallen van andere forumgebruikers is volgens dit forumregelement niet toegestaan. Probeer een beetje op de aanvallende toon te letten in uw berichten.

    Met vriendelijke groeten,

    S. Haro | IEX Support
  5. [verwijderd] 12 februari 2013 23:35
    Beste dekritischebelegger,

    Uw post was in uw ogen waarschijnlijk puur inhoudelijk en kritisch (zoals uw naam al doet denken). Wij doen onze uiterste best om alle posts te bekijken die op het forum komen en deze te modereren naar de forumregels. Persoonlijk aanvallen is in zoverre een grijs gebied dat u daar misschien een ander beeld over heeft dan dat wij hebben. Uw berichten hierboven waren volgens onze standaarden ietwat aan de aanvallende kant tegenover ML.
    Excuses als we in uw ogen onterecht het bericht hebben verwijderd. Wij vragen nogmaals om te proberen een niet-aanvallende toon te gebruiken in uw posts.
    Alvast bedankt.

    Met vriendelijke groeten,

    S. Haro | IEX Support
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.